Duminică, 22 martie 2020, comunicatele oficiale aduc la cunoștința opiniei publice că, pe teritoriul României au fost înregistrate primele două decese ale unor pacienţi infectaţi cu noul tip de coronavirus. Este vorba despre un pacient în vârstă de 67 de ani confirmat cu COVID-19 pe 18.03.2020 la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul spitalului din Filiași și transferat în aceeași dată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Craiova. Pacientul avea afecțiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer).
Al doilea pacient, în vârstă de 74 de ani era internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” - București, transferat de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, având o boală cronică preexistentă pentru care se afla în programul de dializă.
Până în acest moment, pe teritoriul României, au fost confirmate 433 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID - 19 (coronavirus). Dintre cele 433 de persoane confirmate pozitiv, 64 au fost declarate vindecate și externate (47 la Timișoara, 11 la București, 3 la Craiova, două la Constanța și unu la Iași).
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 4.803 persoane care sunt verificate pentru a depista dacă au contactat virusul COVID - 19 (coronavirus). Alte 65.799 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
De la decretarea stării de urgență pe teritoriul României, autoritățile competente au luat mai multe măsuri pentru limitarea răspândirii infectării cu noul tip de coronavirus, atingându-și astfel principalul obiectiv. „Nu avem răspândire comunitară extinsă pe teritoriul României. Până acum am reușit acest lucru și este meritul tuturor specialiștilor implicați în această luptă, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Ministerului Sănătății și ai celorlalte instituții cu atribuții în domeniu”, a susținut, într-o declarație de presă, Ministrul Afacerilor Interne din România, domnul Marcel Vela.
De la momentul decretării stării de urgență pe teritoriul României au fost emise mai multe ordine privind siguranța cetățenilor pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus, printre acestea amintim aici, Ordinul privind operaționalizarea conducerii poliției locale de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, Ordonanța de Urgență, pentru modificarea și completarea Codului Penal, Ordinul pentru aprobarea procedurii de încadrare pentru o perioadă determinată de șase luni în posturile vacante din Ministerul Afacerilor Interne, Ordinul pentru stabilirea măsurilor organizatorice de impunere a respectării regulilor de carantinare și izolare, Ordinul Comun al Ministrului Afacerilor Interne și al Procurorului General al României, privind stabilirea unor măsuri de natură organizatorică referitoare la activitățile unităților de Parchet și Poliție Judiciară pentru perioada stării de urgență, Ordinul Militar numărul 1.


„Tot ceea ce decidem prin Ordine sau Ordonanțe Militare are scopul de a limita riscurile la care se expune populația. Toate asemenea decizii sunt propuse împreună cu specialiștii din Comitetul Național pentru Situații de Urgență și asumate la nivelul Guvernului României, sunt aprobate de către prim-ministrul Ludovic Orban și aduse la cunoștința președintelui României”, a spus Ministrul Afacerilor Interne din România, Marcel Vela, într-o declarație de presă.


Prin operații integrate ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Finanțelor Publice au fost desfășurate acțiuni pentru identificarea, achiziționarea și aducerea în țară a unor echipamente de protecție necesare situației ce s-a creat datorită răspândirii pandemiei cu noul coronavirus, toate aceste echipamente neexistând în rezerva de stat a României.


„De asemenea, am desfășurat acțiuni în forță împotriva celor care au încercat să speculeze această situație pentru a se-mbogăți. Vorbesc de cei care, prin diferite metode, au făcut stocuri pe materiale de protecție pentru a le vinde la prețuri foarte mari. Acest lucru, nu este doar ilegal, este și cinic.
În aceste momente, trebuie să fim toți uniți și să luăm măsurile necesare pentru a limita răspândirea virusului, nu să se gândească unii la cum se pot îmbogăți profitând de această situație creată. Garantez cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne, Poliția și toți cei care luptă împotriva fenomenului infracțional sunt la datorie pentru a depista asemenea fapte imorale și ilegale”, a declarat Ministrul Afacerilor Interne din România.


Pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, în România a fost emisă Ordonanța Militară numărul 2, din 21 martie 2020, Ordonanță la care Ministerul Afacerilor Interne din România a lucrat împreună cu specialiștii și componenții Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, Ordonanță de care se va ține seama în zilele următoare. Întreaga Ordonanță Militară, numărul 2, așa cum a fost redactată de oficiali, se poate citi accesând imaginile atașate la finalul celor publicate aici.
Ordonanța Militară numărul 2 are și o parte care upgradează, modifică sau completează cu noi prevederi, pentru mai multe clarificări, Ordonanța Militară numărul 1, publicată în Monitorul Oficial al României în data de 18 martie 2020. Completările se referă la serviciul religios, la tot ceea ce ține de comerțul cu medicamente și la transportul de mărfuri.
Sâmbătă, 21 martie 2020, au mai făcut declarații publice, fiind alături de Ministrul Afacerilor Interne din România, doi secretari de stat din ministerul de resort, chestor Bogdan Despescu și dr. Raed Arafat.
În cuvântul rostit, cei doi oficiali din Ministerul Afacerilor Interne au detaliat câteva acțiuni și decizii din zilele care au trecut, soluțiile la câteva probleme găsite în timp operativ, ce acțiuni sunt în curs de realizare de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, structurile Ministerului Apărării Naționale, a Ministerului Sănătății și structurile altor ministere și instituții care sunt implicate în combaterea, prevenirea și rezolvarea problemelor care sunt corelate cu COVID-19.
Potrivit declarației chestorului Bogdan Despescu, în ultima săptămână, au fost implicați în acțiuni de asigurare a protecției unităților medicale, de carantină, de verificare și monitorizare a persoanelor aflate în autoizolare la domiciliu, aproximativ 14.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne din România. Angajații ministerului au asigurat măsuri la frontiera de stat, au însoțit convoaiele pe culoarele sanitare și au desfășurat și alte misiuni specifice. Dintre angajații ministerului, peste 4.000 au fost polițiști, peste 700, jandarmi și peste 500, pompieri.


„Îndemnăm populația să sesizeze orice încălcare a regulilor de izolare, carantină, iar răspunsul nostru va fi unul ferm. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care fac eforturi pentru protejarea cetățenilor. Ați demonstrat că sunteți adevărați profesioniști. Meritați respectul și încrederea întregii națiuni române. Vă mulțumesc!!!”, a încheiat declarația publică, chestor-ul Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.


În încheierea declarațiilor publice ale oficialilor din Ministerul Afacerilor Interne din România, Ministrul Vela a rostit un apel: „Dragi români, ne confruntăm cu una din cele mai mari crize din ultimii ani, dar rezolvarea se află la noi. Este în puterea noastră să găsim resursele acum, poate mai mult ca niciodată, să arătăm forța pe care acest popor a avut-o din totdeauna. Absența celor dragi este dureroasă, dar pierderea lor poate fi tragică. Rămâneți în case! Limitați întâlnirile și respectați regulile! Prioritatea noastră, a Guvernului, a factorilor responsabili este viața românilor. Împreună am rezistat prin războaie, cutremure și dictatură. Vom rezista și acum, uniți ca unul. Dumnezeu să binecuvânteze România!”


Potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, în privința situației cetățenilor români aflați în alte state, până în prezent, 43 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 33 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Irlanda, unul în Tunisia și unul în Franța. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 8 cetățeni români aflați în străinătate, 7 în Italia și unul în Franța, au decedat.
Până la data de 21 martie 2020, la nivel european și global, în privința infectării cu virusul COVID - 19 (coronavirus), au fost raportate 121.061 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Cornel S.