Grupele E, F, G și H și-au disputat jocurile rundei a doua. Odată cu aceste jocuri, cea de-a doua etapă a grupelor a luat sfârșit. Cu un gol mai puțin decât în prima etapă a fost înscris de-a lungul celei de-a doua etape a grupelor, echipele angrenate în întrecere înscriind un total de 40 goluri. Au fost acordate primele două cartonașe roșii la acest Campionat Mondial de Fotbal, în această rundă a doua. Acum, urmează runda decisivă a grupelor, la finalul ei urmând să aflăm jocurile optimilor de finală.

În Grupa E, meciul jucat pe gazonul stadionului „Ahmad bin Ali” din Al-Rayyan, între Japonia și Costa Rica, a furnizat o nouă surpriză la această ediție a „mondialelor”, o nouă surpriză prin prisma jocurilor celor două combatante disputate până acum la acest turneu final, Japonia învingând Germania, 2-1, iar Costa Rica, fiind învinsă de Spania, 0-7.
A fost un meci lipsit de spectacol, chiar de ocazii uriașe de gol, Japonia și Costa Rica mulțumindu-se să se tatoneze în prima repriză, însă bătălia surdă de pe teren avea să fie câștigată la final, neașteptat, de echipa central-americană, team-ul antrenat de Luis Suárez, știind să închidă toate culoarele și să profite la maxim de unica oportunitate ivită.
Japonia a avut șansele ei de gol, însă a ratat, imprecizia propriilor fotbaliști și intervențiile portarului costarican, Keylor Navas, păstrând tabela imaculată în dreptul niponilor, în vreme ce Keysher Fuller avea să profite de eroarea defensivei japoneze și, în minutul 81, deschidea scorul, aducând victoria la limită pentru echipa din America Centrală.


În celălalt joc al grupei, disputat pe gazonul stadionului „Al Bayt” din Al Khor, Spania și Germania și-au disputat jocul favoritelor, cele două echipe fiind cotate, la începutul turneului, cu posibilitatea de a ieși din această grupă și a accede în „optimi”.
Jocul celor două nu s-a ridicat, din nefericire, la cota de spectaculozitate scontată, Spania având un început mai bun, iar în minutul 7, Daniel Olmo avea să-l încerce pe portarul echipei germane, Manuel Neuer, care a plonjat incredibil și a trimis mingea cu mâinile în bara porții sale. Spania a mai avut ocazii de gol în prima repriză, prin Jordi Alba, minutul 22, șut puternic de la distanță medie de poarta Germaniei, mingea trecând câțiva centimetri pe lângă bara porții lui Manuel Neuer, apoi, în minutul 24, prin Ferran Torres, care, dintr-o poziție bună, trage un șut, însă mingea a nimerit unul dintre fotbaliștii adverși ajuns în traiectoria balonului.


Replica germană a venit pe final de repriză, când golul lui Antonio Rüdiger, în minutul 40, a fost anulat pentru off-side, apoi, tot Antonio Rüdiger, în minutele de prelungire ale primei reprize, controlează balonul în careul echipei spaniole, după ce a primit mingea la şase metri dintr-o lovitură liberă şi trimite la poarta echipei adverse, dar Unai Simón a intervenit formidabil și a rezolvat situația. La pauză se intra fără gol, 0-0.


Partea a doua a fost deschisă de parada lui Unai Simón, la șutul lui Joshua Kimmich, din minutul 57, dar, din minutul 62, spaniolii conduceau, 1-0, prin golul marcat de Álvaro Morata, intrat în joc la nouă minute de la începerea reprizei a doua, în locul lui Ferran Torres, atacantul lui Atletico Madrid înscriind după o pasă primită de la Jordi Alba.
Echipa antrenată de Hans Flick își vedea șansele de calificare zădărnicite, după primirea acestui gol, prin urmare, tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să alerge după egalare. Germanii au solicitat chiar și un penalty la faza în care Sergio Busquets pare că atinge balonul cu mâna, în minutul 79, dar arbitrul Danny Makkelie nu a fost de aceeași părere. În minutul 83, Germania restabilea egalitatea scorului, prin golul marcat de Niclas Füllkrug, fotbalistul intrând pe terenul de joc în minutul 70, în locul coechipierului său Thomas Müller.


Jocul s-a încheia la egalitate, 1-1, spaniolii antrenați de Luis Enrique dând dovadă că nu pot fi în fața Germaniei la fel de productivi în ofensivă precum în disputa contra echipei reprezentative a statului Costa Rica. Jocul dintre Spania și Germania a fost unul echilibrat, poate cel mai echilibrat joc de până acum la Cupa Mondială din Qatar.

În Grupa F, jocul dintre Belgia și Maroc, disputat pe gazonul stadionului „Al Thumama” din Doha, a furnizat un rezultat mai puțin scontat, echipa reprezentativă a regatului Belgiei, antrenată de Roberto Martínez, Medaliile de Bronz la trecuta ediție a Cupei Mondiale, a fost învinsă, 0-2, de echipa reprezentativă a regatului Marocului, team-ul african periclitând, prin succesul său, accederea „diavolilor roșii” în optimile de finală ale turneului final.


Meciul dintre Maroc și Belgia a început cu o neașteptată schimbare de portar. Marocanul Yassine Bounoua a asistat la intonarea imnurilor, apoi i s-a făcut rău și a fost înlocuit înaintea începerii partidei cu Munir Mohamedi.
Prima repriză a fost una în care fazele au alternat la cele două porți, de la șutul atacantului belgian, Michy Batshuayi, la cel al fundașului marocan Achraf Hakimi, dar nici una dintre echipe nu a reușit să dea lovitura de grație. Mai aproape s-au aflat marocanii, dar golul lui Hakim Ziyech, din lovitură liberă, a fost anulat după consultarea V.A.R., în minutul 45, pe motiv de off-side la apărătorul marocan Romain Saïss.
Romain Saïss avea să deschidă scorul în minutul 73, după ce a deviat balonul în poarta adversă cu corpul său, după o lovitură liberă executată de Abdelhamid Sabiri, astfel, Marocul conducând „bronzul” de la trecutul „mondial”, Belgia, 1-0.


Descumpăniți după primirea acestui gol, belgienii nu au mai reușit să revină, ba chiar, în minutul 90+2, primesc golul doi, după ce mijlocașul Hakim Ziyech i-a pasat atacantului Zakaria Aboukhlal care l-a executat pe portarul belgian Thibaut Courtois, din interiorul careului, trimițându-i mingea sub „transversală”. Echipa antrenată de Walid Regragui se impunea la capătul acestui joc și, cu 4 puncte, păstrează șanse de calificare în „optimi”.


În aceeași grupă, Croația, vicecampioana mondială și Canada, pentru a doua oară la un turneu final de Campionat Mondial, și-au disputat jocul pe gazonul stadionului „Khalifa International” din Ar-Rayyan, Canada reușind primul ei gol la Cupa Mondială.
Încă din minutul 2, echipa reprezentativă din țara Frunzei de Arțar a deschis scorul, prin Alphonso Davies, atacantul care evoluează la echipa de club F.C. Bayern München înscriind cu o lovitură de cap în poarta apărată de Dominik Livaković. Canada a început mai bine jocul, în ofensivă.


După primirea golului, croații au început să apese accelerația și să pericliteze mai mult poarta apărată de Milan Borjan. Astfel, a venit mai întâi golul lui Andrej Kramarić din minutul 26, dar a fost anulat pentru off-side, după care, în minutul 36, atacantul croat avea să înscrie golul egalizator, după o pasă primită de la Ivan Perišić. Câteva minute mai târziu, Marko Livaja a tras tare de la marginea careului echipei adverse, și Milan Borjan nu a mai putut respinge, Croația preluând conducerea scorului, 2-1.
În repriza a doua, Croația și-a continuat jocul ofensiv și a mai înscris de două ori. Mai întâi, prin Andrej Kramarić, în minutul 70, iar pe final de joc, în minutul 90+4, Lavro Majer stabilea rezultatul final al acestei dispute, Croația impunându-se cu 4-1 în fața Canadei.
În startul părții secunde canadienii au urcat și au încercat să pună în pericol poarta lui Dominik Livaković, repriza a doua având un început ofensiv pentru Canada, dar, treptat-treptat, canadienii și-au epuizat resursele fizice și nu au mai rezistat până la finalul confruntării, pierzând și acest al doilea lor meci la „mondialul” din Qatar.

În Grupa G, pe gazonul stadionului „Al Janoub” din Al Wakrah, Camerun și Serbia au disputat al doilea lor joc la acest „mondial”. A fost un joc spectaculos, cu șase goluri, încheiat la egalitate, 3-3.
Serbia a început meciul cu atacantul Aleksandar Mitrović aproape de gol în două rânduri (la prima ocazie a trimis balonul în bară porții cameruneze), însă echipa africană a deschis scorul în minutul 29, prin fundașul Jean Castelletto. Africanii au avut șansa majorării scorului în minutul 43, prin Pierre Kunde, însă mijlocașul care evoluează pentru echipa Olympiakos Pireu a ratat, și în minutul 45+1 Dušan Tadić a centrat pentru Strahinja Pavlović și fundașul sârb a egalat situația pe tabelă. Sârbii au continuat să atace, iar după trei minute au trecut la conducere prin reușita lui Sergej Milinković-Savić, la vestiare intrându-se cu avantajul echipei reprezentative a Serbiei antrenate de Dragan Stojković.


Prin Aleksandar Mitrović, în minutul 53, Serbia se desprindea, 3-1, și conturile păreau închise în acest meci, dar, Vincent Aboubakar, în minutul 63 și Eric Choupo, în minutul 66, nu au lăsat lucrurile așa și au restabilit egalitatea scorului, 3-3.
Pe finalul jocului, Aleksandar Mitrović, din două situații, ar fi putu aduce Serbia în avantaj, dar, la capătul celor 90 de minute ale acestei confruntări, rezultatul a fost egal, echipa antrenată de Rigobert Song smulgând primul ei punct de la turneul final al Campionatului Mondial, Qatar, 2022.


În celălalt joc al grupei, pe gazonul stadionului „974” din Doha s-au întâlnit Brazilia și Elveția. La capătul celor 90 de minute, fără să strălucească în joc, Brazilia a mai bifat o victorie și merge în „optimi” indiferent de rezultatul din ultima partidă pe care o va disputa în grupă. Antrenorul „Seleção”, Adenor Bacchi „Tite” încă mai speră că Neymar da Silva și Danilo da Silva, accidentați pentru acest meci, vor reintra în faza următoare a „mondialelor”.


Prima repriză a fost una săracă în ocazii, prima șansă de gol venind abia în min. 27, când voleul din cădere al lui Vinícius Júnior a fost respins de portarul echipei adverse, Yann Sommer, de la colţul scurt. Raphael Dias „Raphinha”, în minutul 31, a şutat de la 22 de metri, dar Yann Sommer a fost la post. În minutul 44, înaintea unui corner al Braziliei, nocturna s-a stins pentru câteva secunde, dând emoţii celor prezenţi pe stadion.


În repriza a doua, elveţienii au creat emoţii în careul sud-americanilor, în minutul 53, când Granit Xhaka a trimis o centrare periculoasă, rezolvată însă de defensiva braziliană.
Brazilia a fost aproape de deschiderea scorului în min. 56, dar Richarlison de Andrade nu a ajuns la mingea trimisă în faţa porţii de Vinícius Júnior, care, în minutul 64 a marcat, după o lansare venită de la Carlos Casemiro, însă golul a fost anulat pentru off-side la Richarlison de Andrade.
În minutul 83, echipa antrenată de „Tite” a marcat singurul gol al partidei: Vinícius Júnior a combinat cu Rodrygo Silva, acesta i-a trimis în careu lui Carlos Casemiro, iar mijlocaşul lui Manchester United a şutat fără preluare la colţ, lăsându-l spectator pe Yann Sommer. Elvețienii nu au mai putut reveni, pentru că sud-americanii au continuat să pună presiune pe poarta lui Yann Sommer și „Seleção” s-a impus la capătul celor 90 de minute, 1-0, asigurându-și calificarea în optimile de finală.

În Grupa H, pe gazonul stadionului „Education City” din Ar-Rayyan, Coreea de Sud și Ghana au disputat cel de-al doilea lor joc din această grupă. Echipa antrenată de Paulo Bento nu a reușit să se impună în acest joc, team-ul african, antrenat de Otto Addo, obținând trei puncte meritate la capătul celor 90 de minute ale acestei confruntări.
Ghanezii au avut control jocului în prima repriză și au reușit să înscrie de două ori, prin Mohammed Salisu, minutul 24 și Mohammed Kudus, minutul 34.


Repriza secundă a adus o răsturnare a situației, sud-coreenii fiind mai periculoși și reușind să egaleze în numai trei minute prin același jucător, Gue-Sung Cho, minutele 58 și 61. Egalitatea a durat însă numai șapte minute, pentru că Mohammed Kudus a făcut 3-2 și a adus Ghanei prima victorie la această ediție a Cupei Mondiale. La finalul acestui joc, antrenorului echipei Coreei de Sud, Paulo Bento, i-a fost arătat cartonașul roșu pentru proteste, Bento insistând ca arbitrul meciului, englezul Anthony Taylor, să permită echipei sale să execute un ultim corner.


Ultimul joc al celei de-a doua runde a grupelor s-a disputat între Portugalia și Uruguay, pe gazonul stadionului „Iconic” din Lusail.
Lusitanii au dominat jocul şi au reuşit să se impună prin golurile marcate de Bruno Fernandes, în minutele 54 și 90+3 (din penalty), în faţa unei echipe care este departe de cea care a evoluat la „mondialele” trecute sub conducerea „bătrânului” Óscar Tabárez, actualul antrenor, Diego Alonso, nereușind la acest „mondial”, până acum, mai mult de un punct, după egalul „alb”, 0-0, în meciul disputat împotriva Coreei de Sud.


„Celeştii'” au avut cea mai mare ocazie a primei reprize, prin Rodrigo Bentancur, în minutul 32, mijlocașul lui Tottenham, după o acţiune personală a rămas singur cu portarul portughez, Diogo Costa, însă a fost blocat de acesta.
După deschiderea scorului, au urmat 20 de minute de forcing din partea sud-americanilor, care însă nu au putut să înscrie. Finalul de meci a fost al lui Bruno Fernandes, mijlocaşul lui Manchester United scoțând un penalty, după ce José Giménez a făcut henţ la pătrunderea sa în careu (lovitură de pedeapsă acordată de V.A.R.), apoi, tot el, a şutat la colţul scurt, dar Sergio Rochet a respins cu piciorul, minutul 90+8, un minut mai târziu trimițând balonul în bara porții echipei „celeste” de la 17 metri.
În minutul 51, jocul a fost întrerupt câteva zeci de secunde după pătrunderea unui spectator pe teren.
După acest rezultat, Portugalia a obținut calificarea în optimile de finală, iar pentru a se califica, Uruguay are nevoie de un succes în jocul pe care-l susține împotriva Ghanei.

Marți, 29 noiembrie, de la ora 17, începe runda decisivă a grupelor, rundă la capătul căreia vom afla calificatele în „optimi”. Calificatele din grupele A și B vor fi cunoscute primele, marți, 29 noiembrie, mai întâi, de la ora 17, urmând să se joace meciurile, Țările de Jos-Qatar și Ecuador-Senegal, iar de la ora 21, Țara Galilor-Anglia și Iran-U.S.A..

Foto: www.facebook.com/fifaworldcup