Echipa de rugby S.C.M. Universitatea Științele Vieții „Regele Mihai I al României” Timișoara a pierdut în ultimele minute semifinala campionatului, în jocul disputat pe Arena „Zimbrilor” din Baia Mare, împotriva echipei care a încheiat sezonul regulat pe primul loc, Campioana Naționala în exercițiu, C.S.M. Știința Baia Mare.
Cele 80 de minute ale confruntării au avut două reprize diametral opuse. În prima repriză, rugby-știi timișoreni au dominat jocul, au pus presiune pe „XXII”-ul advers, iar la pauză au intrat în avantaj, 6-0, pe când a doua repriză, C.S.M. Știința Baia Mare a fost mai activă în ofensivă și a concretizat, în final, dominarea.

Startul partidei a stat sub semnul echilibrului, însă, după minutul 15, bănățenii au preluat inițiativa și au împins tot mai evident liniile spre buturile Campioanei României.
În minutul 24, S.C.M. U.S.V. Timișoara obține o lovitură de pedeapsă ca urmare a ținerii balonului de către rugby-știi maramureșeni, Florin Vlaicu a executat la „bețe” și Timișoara a deschis scorul, 3-0. În minutul 32, S.C.M. U.S.V. Timișoara avea să-și mărească diferența de scor, 6-0, același Florin Vlaicu reușind să înscrie tot dintr-o lovitură de pedeapsă. La cabine, s-a intrat cu avantajul deținătoarei Cupei României, S.C.M. U.S.V. Timișoara dominând în ofensivă de-a lungul primelor 40 de minute ale confruntării.

Situați avea să se schimbe în repriza a doua, cele 40 de minute ale părții a doua din acest joc fiind ale echipei campioane, C.S.M. Știința Baia Mare având mai mult inițiativa și concretizând pe tabela de marcaj. La doar trei minute de la reluare jocului, fundașul campioanei României, Paul Popoaia, finalizează pe flancul stâng o acțiune colectivă, culcând balonul în terenul de țintă advers și înscriind astfel primul essay al acestui meci, scor 5-6 (conversia fiind ratată de mijlocașul la închidere Grant Miles). După 23 de minute după punctele rezultate din essay, gazdele obțin o lovitură de pedeapsă pe care Grant Miles o execută de la aproximativ 23 metri, central, și aduce scorul în favoarea echipei campioane, 8-6.

Din minutul 70, Timișoara a preluat conducerea scorului, 9-8, prin lovitura de pedeapsă pe care a convertit-o Florin Vlaicu (al șaptelea jucător din lume cu peste 1.000 de puncte marcate la „națională”), iar după trei minute, Grant Miles avea să rateze lovitură de penalitate pentru echipa maramureșeană, pe care a executat-o de la aproximativ 28 metri de buturile echipei bănățene, zonă centrală.
În minutul 80, poate chiar puțin peste acest minut, Grant Miles, din lovitură de penalitate, nu mai ratează, ci reușește să trimită printre buturile echipei adverse, de la aproximativ 23 de metri, astfel trimițând deținătoarea Cupei României, S.C.M. U.S.V. Timișoara, în Finala Mică a campionatului, iar echipe pentru care evoluează, C.S.M. Știința Baia Mare, pentru a treisprezecea oară, consecutiv, în Finala Mare.

Astfel, S.C.M. U.S.V. Timișoara va juca Finala Mică a campionatului, ediția 2021/2022, la București, în 4 decembrie, împotriva echipei C.S. Dinamo, apoi, tot la București, va susține Finala Mare a Cupei României, împotriva echipei C.S.A. Steaua.

Pentru că anul competițional de rugby este aproape de final, iar parteneriatul dintre secția de rugby a Sport Club Municipal Timișoara și Universitatea de Științe ale Vieții „Regele Mihai I al României” este la finalul celui de-al doilea sezon, luni, 28 noiembrie, celor două instituții au prezentat obiectivele pentru finele acestui an și pentru viitor în Sala de Conferințe a Universității de Științe ale Vieții „Regele Mihai I al României” din Timișoara.

Cu acest prilej, rectorul Universității de Științe ale Vieții „Regele Mihai I al României”, prof. univ. dr. Cosmin Alin Popescu, a anunțat înființarea unei fundații, dar și emiterea unui card de suporter, inițiative care vin să susțină echipa. „Este prima noastră întâlnire sub noua denumire S.C.M. U.S.V - Universitatea de Științe ale Vieții - Timișoara. Sunt convins că această re-brand-uire le va fi de bun augur rugbiștilor și, așa cum au făcut și până acum, vor face o figură frumoasă în continuare. Parteneriatul nostru - U.S.V. - S.C.M. - vine să susțină o echipă care aduce rezultate pentru Timișoara, pentru județ și, de ce să nu o spunem, și la nivel național. Îi mulțumesc managerului Dănut Borzaș pentru profesionalism și sufletul pe care-l pune în dezvoltarea acestui parteneriat și pentru performanță în zona aceasta a sportului și în special a rugby-ului. Țin să-l felicit pe antrenorul Valentin Calafeteanu pentru modul cum comunică cu echipa și efortul depus pentru a face performanță. Fundația este deja funcțională, iar cardul va fi adresat atât spectatorilor, cât și firmelor, urmând a oferi diverse avantaje. Vom reveni cu date concrete atunci când va fi emis”, a transmis rectorul, prof. univ. dr. Cosmin Alin Popescu.

Referindu-se la jocul pierdut în Maramureș, managerul secției de rugby, S.C.M. Timișoara, Dănuț Borzaș, a spus: „nu ne-a trecut încă supărarea după înfrângerea de ieri, dar vreau să-i mulțumesc domnului rector pentru cuvintele frumoase la adresa echipei. Toți suntem foarte dezamăgiți de rezultat, dar sper să trecem cu bine, să câștigăm Finala Mică și, apoi, în 11 decembrie, să păstrăm trofeul Cupei României. Vom face tot posibilul ca acest lucru să se întâmple”.

Antrenorul echipei bănățene, Valentin Calafeteanu, încă la început de drum ca antrenor, ar fi putut duce team-ul bănățean în două finale mari, ceea ce ar fi fost o premieră pentru el. Prezent la Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I al României” Timișoara, luni, 28 noiembrie, tânărul tehnician al echipei timișorene a declarat: „mi-aș fi dorit să ne întâlnim în condiții și mai bune, adică să ne pregătim să luptăm pentru două trofee. Din păcate, în campionat vom juca doar Finala Mică. Am prioritizat obiectivele în urma rezultatului de ieri: finala Cupei din 11 decembrie devine ținta noastră principală, dar este importantă și această finală mică și sunt jucători care trebuie să-și arate valoarea în acest prim joc. Ar fi foarte frumos să ne întoarcem de la București cu două victorii și ar fi extraordinar pentru jucători să plece acasă de Sărbători cu un nou trofeu adus pentru oraș și club”.

Căpitanul echipei bănățene, Vlad Neculau, student în anul I la U.S.V., își dorește ca grupul să treacă repede peste dezamăgirea din semifinala jucată în Maramureș: „nu este rezultatul pe care ni-l doream, dar în spiritul sportului vrem să ne ridicăm, să mergem înainte. Luăm lucrurile pas cu pas, mai avem două meciuri anul acesta și vrem să încheiem sezonul cu capul sus, cu două victorii”, iar vice-căpitanul Stephen Shennan, neo-zeelandez naturalizat, care anul viitor va face un deceniu alături de echipa de rugby a Timișoarei, a spus că, „trebuie să mergem cu durerea asta înainte, să ne pregătim intens în aceste două săptămâni și să fim pregătiți cât mai bine când se va fluiera startul acestor două finale de la București”.

Cele două finale, S.C.M. Universitatea Științele Vieții „Regele Mihai I al României” Timișoara le va disputa pe gazonul Stadionului Național „Arcul de Triumf”, duminică, 4 și 11 decembrie.

Foto: captură, Rugby Tv