Cea de-a XIII-a etapă a campionatului național de handbal masculin, Liga „Zimbrilor”, ultima a turului, a început la Timișoara, pe parchetul din Sala Sporturilor „Constantin Jude”, cu meciul dintre S.C.M. Politehnica Timișoara și C.S.M. Bacău. A fost un joc între două echipe cu mare nevoie de puncte, ambele având obiectivul să obțină victoria, prin urmare, disputa de pe parchetul de joc a fost una foarte aprigă, cele două team-uri nereușind să se desprindă mai mult de două-trei goluri.


După ce a deschis scorul, prin golul înscris de Răzvan Trif, „Poli” s-a menținut, timp de peste 8 minute în avantaj de un gol pe tabela de marcaj. După minutul 8, când au preluat conducerea cu scorul de 5-4, handbaliștii timișoreni s-au desprins, prima dată în acest joc, la trei goluri diferență, Bogdan Baican și Filip Marjanović aducând scorul la 7-4 pentru „Poli”.
Oaspeții au revenit, în minutul 16, la un singur gol în urma gazdelor, prin reușitele lui Oleksii Ganchev și Eduard Belchite, 9-8, iar după ce „Poli” a marcat prin Robert Cîtu, 10-8, în minutul 17, C.S.M. Bacău a reușit să marcheze de două ori, prin Gabriel Bujor și Mihai Bujor, astfel restabilind egalitatea scorului, 10-10.


După ce „Poli” a revenit la două goluri în fața C.S.M.-ului, 14-12, între minutele 23 și 25, prin golurile marcate de Gabriel Bujor (de două ori) și Teo Čorić, C.S.M. Bacău a preluat conducerea scorului pentru prima dată în acest joc, 14-15. Până la finalul primei reprize, „Poli” a mai condus odată, 16-15 și a egalat la 17, în minutul 28, prin Marius Sadoveac, iar oaspeții, prin golul marcat în ultimul minut al primei reprize de Gabriel Bujor, intrau în avantaj la pauză, 17-18.
Evoluția strânsă a scorului s-a menținut și în repriza secundă, „Poli” reușind să se desprindă la două goluri, în minutul 50, odată cu golul marcat de Cristian Fenici, 28-26.


Finalul meciului a fost unul de care pe care. „Poli” a avut avantajul unui gol, 35-34, Sabin Ignat înscriind ultimul gol din acest meci pentru echipa bănățeană. Oaspeții au restabilit egalitatea scorului, 35-35, prin Gabriel Bujor, iar la ultima fază a meciului, „Poli” Timișoara a obținut o aruncare liberă de pe partea dreaptă, din jumătatea de teren a oaspeților. Mai erau 3 secunde de joc. A executat Marius Sadoveac (foto 1) și a înscris (foto 2), dar arbitrul jocul a anulat golul pe motiv că mingea a intrat în poartă cu o fracțiune de secundă după ce sirena a sunat finalul meciului. O decizie subiectivă, prin care echipa bănățeană a fost frustrată de trei puncte, mingea intrând în poartă când sirena suna finalul jocului.


Astfel, ultimul joc al turului de campionat pentru „Poli” Timișoara s-a încheiat cu un rezultat de egalitate, 35-35, handbaliștii timișoreni fiind la primul lor egal în această ediție de campionat.
Pentru „Poli” Timișoara au marcat, Marius Sadoveac (10 goluri), Filip Marjanović (6 goluri), Cristian Fenici (4 goluri), Bogdan Baican (4 goluri), Vlad Chira (3 goluri), Santiago Mosquera (două goluri), Robert Cîtu (două goluri), Benjamin Szabo (două goluri), Răzvan Trif (un gol), Sabin Ignat (un gol). Pentru C.S.M. Bacău, cele mai multe goluri în acest joc au fost înscrise de Gabriel Bujor (10 goluri) și Oleksii Ganchev (10 goluri).

La finalul jocului, antrenorul echipei C.S.M. Bacău, Sandu Iacob, a declarat: „Cred că a fost, ca și dinamică, evoluție, tensiune, un meci plăcut, cel puțin pentru noi care-am fost pe bancă, pentru că, spectatorii, exigenți fiind, își doresc să vadă un alt nivel, dar, la nivelul la care ne aflăm noi, ne face să dăm tot ce putem, și faptul că, am reușit, cel puțin în cariera mea de antrenor, să obțin prima dată punct la Timișoara, e un lucru foarte bun. Am spart gheața și mă bucur pentru asta. Îi felicit pe băieți, pentru că au luptat, în contextul în care doi dintre jucătorii importanți, Serhel (s-a accidentat la antrenamentul de aseară) și Esteki (accidentat la Buzău), nu au făcut parte din lot. Clar, noi pregătisem într-un fel jocul, lucrurile s-au schimbat, dar cei care au intrat s-au dăruit înainte de toate, am luptat până la capăt. A ieșit bine pentru noi, cel puțin. Știam că jucăm cu o echipă foarte bună, și Timișoara, în ciuda faptului că la început de sezon spunea că investește în tineri, nu-i așa, pentru că am văzut o echipă foarte matură, cu mulți jucători cu experiență și e o echipă foarte bună. Cel care va veni antrenor va avea material de lucru sută la sută. Atmosferă foarte frumoasă la Timișoara!”.

Antrenorul interimar al echipei bănățene, Sorin Sărăndan, a vorbit despre acest meci, despre faza controversată din final, despre faptul că echipa trebuie să-și îmbunătățească jocul în condițiile de superioritate numerică: „Este o părere foarte mare de rău, pentru că toată săptămâna ne-am pregătit doar pentru victorie. Varianta egalului nu a existat pentru noi, ne-am dorit toate cele trei puncte. Referitor la ultima situație de joc, la time-out, am și spus, să finalizăm în ultimele 3-4 secunde doar din considerentul că era foarte frustrant să mai pățim o situație ca și în meciul cu Vaslui, adică, puteam să forțăm finalizarea puțin mai repede, când mai aveam 12-13 secunde, poate dădeam gol, poate nu dădeam gol, dar, oricum, și dacă dădeam și dacă nu dădeam, mai aveam un atac. Riscul a fost mult prea mare și atunci am zis, finalizăm în ultimele trei secunde, ca să nu mai existe posibilitatea unui nou atac pentru Bacău. Din păcate pentru noi, mingea aceea a lui Marius a intrat, se pare, după cum spun arbitri, după fluierul de final. Nu știu dacă a fost sau n-a fost. Îmi pare rău pentru reacția mea de la final. N-am spus absolut nimic tot meciul, dar absolut nimic, doar a fost o reacție de frustrare și nu neapărat pentru că a fost sau nu a fost gol, ci pentru faptul că ar fi trebuit să fluiere time-out-ul mult mai repede. Au mai stat acolo să se uite dacă mai e mingea în joc sau nu mai e mingea în joc, încă 3-4 secunde. Cu 5-6 secunde de joc, jucam altceva, nu jucam aruncare direct la poartă cu Marius. Din păcate, asta a fost!
Le mulțumesc băieților pentru săptămâna asta în care s-au implicat foarte serios, toți. Implicarea a fost totală și angajamentul total. Dincolo de greșelile care s-au întâmplat în atac, dincolo de pase greșite sau aruncări (sunt absolut de neevitat în handbal, ideea este să facem cât mai puține), pe mine, astăzi, m-a deranjat puțin numărul de goluri primite. Sunt mult prea multe goluri primite. De obicei aveam o apărare mai compactă, mai agresivă, cu mai multe faulturi și reușeam să luăm mai puține goluri. Poate că nu erau multe, în condițiile în care n-am fi avut poartă, dar, totuși, spre deosebire de alte dăți, astăzi și poarta a ținut mai bine. S-a jucat pe contre și, din păcate, pe aceste contre nu am ieșit foarte avantajați.
Superioritatea numerică trebuie să o aducem într-o situație mai clară de finalizare, dar repet, într-o săptămână sau în 10 zile, nu poți să schimbi lucrurile din mers, în totalitate. E destul de greu să faci treaba aceasta. Era foarte bine dacă după meciul acesta aveam vacanță, să-ncepem din ianuarie, și atunci am fi avut timp să punem la punct returul, așa, trebuie să reglăm din mers încă o săptămână ce se mai poate regla, și săptămâna viitoare, din nou, toată lumea pregătită pentru o victorie cu Turda”.


În urma acestui rezultat, „Poli” Timișoara a încheiat turul campionatului pe locul 12, cu un total de 10 puncte, după 13 jocuri, având un golaveraj negativ, 364-400.
Tot în ultima etapă a campionatului, se vor juca, între 26-28 noiembrie, meciurile, C.S.M. Oradea-C.S. Minaur Baia Mare, C.S.M. Odorheiul Secuiesc-C.S.M. Constanța, A.C.S. H.C. Buzău-C.S. Universitatea din Suceava, C.S.M. Focșani-C.S.M. Vaslui, C.S. Dinamo București-A.H.C. Potaissa Turda, C.S.A. Steaua București-C.S.M. București.


Etapa viitoare, prima a returului, S.C.M. Politehnica Timișoara va evolua pe propriul parchet, împotriva echipei A.H.C. Potaissa Turda, sâmbătă, 3 decembrie.
Săptămâna viitoare va fi anunțat noul antrenor principal al lui „Poli”, team-ul timișorean urmând să aibă, probabil, la primul joc din retur, un nou „principal” pe banca tehnică.

Foto: ziarul TIMIȘOARA