Meciurile grupelor G și H au pus punct primei runde din faza grupelor Campionatului Mondial de Fotbal, Qatar, 2022. În prima rundă au fost înscrise 41 de goluri, în cele 16 partide disputate.
Joi, 24 noiembrie, la „mondialul” din Qatar, ziua a început cu jocul grupei G, Elveția-Camerun. A fost un meci disputat pe gazonul stadionului „Al Janoub” din Al Wakrah, care după primele 45 de minute s-a încheiat nedecis, 0-0, singurul gol fiind marcat în minutul 48, de Breel Embolo, după o mingea primită de la Xherdan Shaqiri. Până la finalul partidei, deși au fost ocazii de gol, nu s-a mai înscris, iar Elveția a obținut trei puncte, dar, privind statisticile, acestea ne arată o echipă a Camerunului în avantaj, cu 8 șuturi la poarta Elveției, față de 7 ale adversarei din acest joc, cu 5 șuturi pe poarta apărată de Yann Sommer, față de doar 3 expediate de fotbaliștii elvețieni la poarta lui André Onana.

În Grupa H, primul joc a fost între Uruguay și Coreea de Sud, însă a fost unul fără gol sau goluri, cele două echipe încheind 0-0 primul lor joc la acest Campionat Mondial din Qatar. Coreenii au avut o bună ocazie de gol în minutul 34, prin Ui-Jo Hwang, șutul său trimițând balonul peste „transversală”, după care, în minutul 43, echipa sud-americană a răspuns prin Diego Godin, care, cu o lovitură de cap a trimis balonul în bara porții apărate de Seung-Gyu Kim.
În repriza a doua, Uruguay are două bune ocazii de gol, în minutul 81, prin Darwin Nunez, care a preluat o pasă la marginea careului advers, însă a trimis mingea pe lângă bară și, în minutul 90, când Federico Valverde a trimis o minge expediată cu putere de la distanță, însă mingea șutată de mijlocașul sud-american s-a dus în bara porții coreene, iar meciul disputat pe gazonul stadionului „Education City” din Ar-Rayyan s-a încheiat fără gol marcat.

Meciul care avea să încheie prima etapă în Grupa H, a avut loc pe gazonul stadionului „974” din Doha, între Portugalia și Ghana. La pauză, jocul celor două combatante nu a adus vreun gol, scorul fiind 0-0, deși portughezii au avut destule ocazii de a deschide scorul, chiar au marcat, prin minutul 31, însă golul lui Cristiano Ronaldo a fost anulat pe motiv de fault al fotbalistului lusitan asupra unui adversar.
În minutul 63, Portugalia a obținut o lovitură de la 11 metri, iar Cristiano Ronaldo a deschis scorul, din minutul 65, Portugalia conducea pe tabela de marcaj, 1-0. Echipa africană a ieșit la atac, iar în minutul 72, prin Mohammed Kudus, a irosit o bună ocazie de a restabili egalitatea scorului, mingea șutată de mijlocașul ghanez, direcționată sub bara porții lusitane, a fost apărată de portarul Diogo Meireles da Costa, însă, în minutul 73, Andre Ayew a marcat în poarta Portugaliei și a adus scorul egal, 1-1.

În minutul 78, João Félix a fost lansat de Bruno Fernandes, a intrat în careu și a trimis mingea cu un șut puternic, rămas singur cu portarul, în vinclul porții ghaneze, Portugalia preluând conducerea scorului, 2-1, apoi, în minutul 80, Rafael Leão, din pasa lui Bruno Fernandes, ridică scorul, 3-1.
În minutul 89, prin Osman Bukari, naționala de fotbal a Ghanei înscrie ultimul ei gol în acest joc, atacantul ghanez consfințind rezultatul final al acestui joc, Portugalia-Ghana 3-2, lusitanii obținând un succes de trei puncte în prima lor confruntare de la acest Campionat Mondial de Fotbal.
În urma celor două rezultate înregistrate în Grupa H, primul loc al grupei este deținut de Portugalia, care are trei puncte, locurile doi și trei fiind împărțite de Uruguay și Coreea de Sud, cu câte un punct fiecare, ultimul loc fiind al echipei naționale de fotbal a Ghanei.

Jocul care a încheiat cea de-a cincea zi a „mondialului” și, totodată prima etapă a grupelor, s-a desfășurat pe gazonul stadionului „Iconic” din Lusail, în Grupa G, între Brazilia și Serbia. Cotată ca fiind una dintre favoritele la câștigarea unui nou titlu de campioană mondială la fotbal, „naționala Seleção” nu a reușit să marcheze în prima repriză, „brazilienii Europei”, cum mai sunt cunoscuți fotbaliștii sârbi, reușind să facă un joc bun de apărare. De-a lungul primei reprize, echipa sârbă nu a reușit să trimită mai mult de un șut la poarta echipei braziliene și niciun șut pe poarta adversă, Brazilia reușind două șuturi pe poarta apărată de Vanja Milinković-Savić, neîncântând nici ea prin jocul prestat în primele 45 de minute.

La câteva secunde de la începerea reprizei a doua, în minutul 46, brazilianul Raphael Dias „Raphinha”, față în față cu portarul echipei naționalei de fotbal a Serbiei, nu reușește să înscrie, Vanja Milinković-Savić apărând cu piciorul mingea trimisă de fotbalistul „naționalei Seleção”, astfel, Brazilia irosind prima mare ocazie de gol din acest joc. În minutul 60, prin Alex Lobo Silva, bara porții Serbiei este zguduită, mingea șutată de la distanță de apărătorul brazilian neintrând în poartă, iar două minute mai târziu, Vinícius Júnior nu reușește să-l învingă pe portarul echipei Serbiei, însă, în același minut 62, Richarlison de Andrade înscrie pentru Brazilia și deschide scorul, 1-0.

În minutul 73, Brazilia reușește un gol spectaculos, după o pasă a lui Vinícius Júnior, la Richarlison de Andrade, atacantul brazilian preia balonul în careul advers și cu o semi-foarfecă îl introduce în plasa porții apărate de Vanja Milinković-Savić, consfințiind rezultatul final al acestei dispute, Brazilia-Serbia 2-0.
De remarcat că, prin minutul 80, Carlos Casimiro a mai trimis odată balonul în bara porții adverse, în „transversală”, iar la capătul celor 90 de minute, Brazilia încheia primul ei meci la acest Campionat Mondial de Fotbal cu un succes în fața Serbiei. Astfel, în Grupa G, Brazilia se instalează pe primul loc, după prima etapă, cu un golaveraj mai bun decât al Elveției, iar Serbia, care nu a arătat mai nimic în acest meci, poate, doar că știe să se apere un timp, este pe ultimul loc în grupă.

De vineri, 25 noiembrie, grupele intră în cea de-a doua rundă, primele jocuri având loc în grupele A și B, Țara Galilor-Iran, de la ora 12, Qatar-Senegal, de la ora 15, Țările de Jos-Ecuador, de la ora 18 și, de la ora 21, Anglia-Statele Unite ale Americii.

Foto: www.facebook.com/fifaworldcup