Joi, 24 noiembrie, de la ora 18, echipa de baschet feminin a României continuă seria jocurilor pentru calificarea la Campionatul European ce va avea loc în Slovenia și Israel în anul 2023. La Timișoara, „acvilele” vor întâlni în cel de-al treilea lor joc din Grupa C, pe parchetul din Sala Sporturilor „Constantin Jude”, echipa de baschet feminin a Ungariei.


Referindu-se la acest meci, antrenorul echipei României, Dan Calancea, a spus: „Ne așteaptă un meci infernal de greu cu echipa Ungariei, care în acest moment, este o echipă de top pe continentul european, iar faptul că, în prima fereastră, a fost foarte aproape de victorie în jocul disputat împotriva Spaniei, selecționata iberică fiind una dintre cele mai valoroase echipe de pe mapamond, cred că spune foarte multe despre adversara pe care urmează să o întâlnim, joi seara, la Timișoara.
Nu trebuie să omitem faptul că, echipa naționala a României se găsește într-o fază de reconstrucție, pe un schimb total de generații. În acest moment, aliniem o echipă foarte tânără, care, în opinia mea, are un potențial imens și este de foarte mare perspectivă, fiind susceptibilă de performanțe în viitor. Firesc, este necesară o anumită perioadă de timp și de răbdare, de foarte multă răbdare, cu acest grup de jucătoare tinere.
Atmosfera din lot este excelentă și sunt absolut convins că toate fetele vor avea o atitudine ieșită din comun, care să poată compensa cumva diferența de experiență față de adversarele din Ungaria. Cred cu tărie că formula lotului nostru din meciul de joi, împotriva Ungaria, împreună cu alte 5-6 jucătoare pe care le avem în vederi, pot constitui nucleul unei naționale puternice a României, care, în viitorul cât mai apropiat, să aducă multe satisfacții iubitorilor de baschet din țara noastră. Sunt convins că vom găsi inteligența necesară pentru a face ca acest lot să joace de la egal la egal cu orice adversar. Tot ceea ce pot promite în acest moment este faptul că, toate jucătoarele și întregul staff, ne vom pune inimile pe parchet pentru a da tot ce este mai bun pentru naționala noastră. Nu în ultimul rând, îi așteptăm pe fanii baschetului, și nu numai, să vină alături de noi la meciul de joi seara. Hai România!”


Pentru acest joc, staff-ul tehnic al „acvilelor”, Dan Calancea (antrenor principal), Alina Șerban (antrenor secund) și Attila Nagy (fizioterapeut), a convocat următoarele baschetbaliste: Tünde Kilin (Olimpia C.S.U. Brașov), Mihaela Panait (Agronomia București), Alina Podar (C.S.M. Constanța), Ioana Ghizilă (Sepsi-S.I.C. Sfântu Gheorghe), Ana-Maria Pop (Sepsi-S.I.C. Sfântu Gheorghe), Ecaterina Armanu (Olimpia C.S.U. Brașov). Bianca Fota (C.S.M. Constanța), Dora Ardelean (C.S.M. Constanța), Bianca Nan (Olimpia C.S.U. Brașov), Ana-Maria Vîrjoghe (Esperides Kalliotheas - Grecia), Laura Vaida (Rapid București), Delora Pricop (Olimpia C.S.U. Brașov).


Șase dintre baschetbalistele convocate la lotul național al României pentru acest joc, vor debuta la echipa națională de senioare, Anamaria Virjoghe (23 ani), Nan Bianca (21 ani), Laura Vaida (21 ani), Ana-Maria Pop (20 ani), Pricop Delora și Mihaela Panait (17 ani). Una dintre absentele din echipa României, pentru această confruntare sportivă, este Nicolett Orbán, accidentată, baschetbalista înregistrând o medie de 9,5 puncte și 13 recuperări în primele două meciuri jucate de România în noiembrie 2021 în calificările pentru EuroBasket women's 2023.


Referindu-se la această absență din lotul României, antrenorul echipei de baschet feminin a Ungariei, Norbert Székely, a spus următoarele, potrivit site-ului oficial al Federației Maghiare de Baschet, hunbasket.hu: „absența ei le va afecta cu siguranță jocul, deoarece s-a construit mult pe ea în ultimii ani. Oricum, această echipă ne poate îngreuna lucrurile acasă. Vom încerca să acționăm cu cât mai multă agresivitate și să le obosim cât mai repede pe cele 6-7 jucătoare de nivel înalt. Dacă se întâmplă asta, poate ne va fi mai ușor, pentru că avem o rotație mai profundă”. Antrenorul Székely a apreciat înnoirile prin care trece echipa României și a spus, potrivit aceleiași surse: „față de anul trecut, lotul lor s-a transformat și întinerit. Florina Stănici a rămas la echipă ca o jucătoare de rutină, dar, de exemplu Ana-Maria Vîrjoghe s-a alăturat naționalei după ce a terminat studiile la universitatea americană. Este un centru bun care se impune de urmărit. Jucătoare născută în 2005, a mai fost inclusă în lot Mihaela Panait, care se așteaptă să fie jucătoare de bază. Au început procese interesante, dar încercăm să le urmăm și să ne pregătim cât mai bine”.


Lotul echipei de baschet feminin a Ungariei pentru acest joc este compus din următoarele baschetbaliste: Cyesha Goree (Atomerőmű K.S.C. Szekszárd), Réka Dombai (SERCO UNI Győr), Debóra Dubei (SERCO UNI Győr), Bernadett Horváth (Ludovika Csata Basketball), Veronika Kányási (DVTK - HUN-Therm), Kiss Angelika (DVTK - HUN-Therm), Kiss Virág (NKA Universitas PEAC), Réka Lelik (BC Castors Braine - Belgia), Beatrix Mérész (Parking Graf Crema - Italia), Dóra Ruff-Nagy (SERCO UNI Győr), Ágnes Studer (Atomerőmű K.S.C. Szekszárd), Ágnes Török (SERCO UNI Győr).


Pentru jocul de baschet feminin dintre selecționatele reprezentative ale României și Ungariei, Federația Română de Baschet, împreună cu Primăria Municipiului Timișoara, anunță că, accesul publicului în Sala Sporturilor „Constantin Jude” este liber, în tribune fiind așteptați cât mai mulți suporteri, susținători ai baschetului feminin din România și Ungaria, pentru a încuraja cele două combatante angrenate în acest important joc de calificare la turneul final al Campionatului European de Baschet Feminin, 2023.


Până acum, în Grupa C, România a disputat două meciuri, acasă, împotriva echipei reprezentative a Islandei, de care a dispus cu scorul final de 65:59 și, în deplasare, unde a fost învinsă, 52:107, de selecționata reprezentativă a Spaniei. În fereastra din noiembrie 2022, România, după jocul cu reprezentativa Ungariei, se va deplasa la Reykjavík, unde va juca împotriva selecționatei reprezentative a Islandei, duminică, 27 noiembrie, de la ora 18:30.

Cornel Seracin
Foto: ziarul TIMIȘOARA