Ultimele două meciuri ale zilei a patra de la Cupa Mondială de Fotbal, Qatar, 2022, au adus două jocuri interesante. Spania și Costa Rica au încheiat etapa întâi a grupei E, în partida celor două, Spania nu și-a dezmințit porecla, „Furia Roja”, administrând mai modestei echipe din Costa Rica un scor fluviu, 7-0.
În ultimul meci al zilei, Belgia și Canada au oferit un joc disputat, în care outsider era considerat Canada, însă reprezentanta „Frunzei de Arțar” a jucat cu multă dăruire și voință pentru a marca primele ei goluri la un Campionat Mondial de Fotbal. La capătul celor 90 de minute, Belgia s-a impus, 1-0.


„Furia Roja” s-a instalat din primele minute în ofensivă, decisă să înscrie cât mai repede gol echipei statului Costa Rica. Din minutul 11, Daniel Olmo avea să deschidă scorul acestei partide, până la încheierea primei părți a disputei, Marco Asensio și Ferran Torres (din penalty) aveau să mai înscrie câte un go, fiecare, astfel că, la pauză, Spania conducea Costa Rica, 3-0.
La nouă minute de la începutul reprizei a doua, Ferran Torres avea să deschidă seria golurilor celei de-a doua părți a disputei, de acestă dată, atacantul naționalei de fotbal a Spaniei și al echipei de club F.C. Barcelona reușind să marcheze din acțiune. Din pasa lui Álvaro Morata, Pablo Páez „Gavi” avea să înscrie golul cinci al acestei partide, în minutul 74, iar în minutul 90, Carlos Soler înscria pentru 6-0.


Au urmat minutele suplimentare ale acestei dispute, în care spaniolii aveau să mai înscrie un gol, autorul lui fiind atacantul lui Altletico Madrid, Álvaro Morata.
Astfel, Spania a repurtat un succes clar în fața reprezentativei statului Costa Rica, în debutul la cea de-a XXII-a ediție a Cupei Mondiale, fosta campioană mondială din 2010 având o evoluție ofensivă foarte fructuoasă de-a lungul celor 90 de minute ale confruntării.
Costa Rica, modesta formație din America Centrală, nu a reușit să expedieze vreun șut la poarta Spaniei, iar la capitolul posesie, a bifat un procentaj de 18%, comparativ cu 82% al fostei campioane mondiale.
Cu trei puncte și un golaveraj foarte bun, 7-0, Spania s-a instalat pe primul loc al grupei E, după prima rundă, ca urmare a meciului câștigat pe gazonul stadionului „Al Thumama” din Doha.


În Grupa F, Canada a dat o replică bună medaliatei cu „bronz” la trecutul campionat mondial, pe gazonul stadionului „Ahmad bin Ali” din Al-Rayyan, Belgia fiind de nerecunoscut aproape pe durata întregii reprize întâi. Canada, la cea de-a doua ei participare la Cupa Mondială, după ediția din Mexic 1986, a zorit pentru a înscrie primul ei gol la „mondiale”, în ediția mexicană a competiției, nereușind vreun gol, încasând, în schimb, 5, de la Franța (0-1), Ungaria (0-2) și U.R.S.S. (0-2).


În minutul 8, în urma unei decizii V.A.R., arbitrul partidei, Janny Sikazwe, a acordat 11 metri Canadei, după ce a vizionat faza în care Yannick Carrasco a jucat mingea cu mâna în suprafața de pedeapsă. Canada se afla în fața primului gol la „mondiale”, dar, atacantul Alphonso Davies nu a reușit să-l învingă pe portarul echipei belgiene, Thibaut Courtois, goalkeeper-ul lui Real Madrid reușind să apere mingea executată de fotbalistul advers.
Ofensiva Canadei a continuat, Jonathan David, în minutul 11 și David Hoilett, în minutul 16, nereușind să înscrie în poarta belgienilor. În minutul 23, „Diavolii Roșii” au prima lor ocazie de gol din acest joc, Michy Batshuayi preia o pasă decisivă şi trimite mingea pe poartă, dar şutul este blocat de un fundaş advers care are o intervenţie fantastică, prin alunecare, apoi, în minutul 30, nici Alistair Johnston nu reușește să-l învingă pe Thibaut Courtois, și, cum ocaziile ratate, în fotbal se întorc împotriva echipei care le face, în minutul 44, Belgia deschidea scorul, la una din puținele atacuri la poarta apărată de Milan Borjan. Toby Alderweireld îi pasează lui Michy Batshuayi, iar atacantul care evoluează la echipa de club din Turcia, Fenerbahce a marcat unicul gol al acestui meci.


În repriza a doua, cele două combatante au mai avut ocazii de gol, însă, din partea Canadei, Stephen Eustaquio, în minutul 48, Cyle Larin, în minutele 80 și 86, iar din partea Belgiei, Michy Batshuayi, minutul 67 (un fundaș al echipei nord-americane avea să respingă balonul de pe linia porții), Leander Dendoncker, în minutul 85, după o lovitură liberă executată la poarta canadienilor de Kevin De Bruyne și Kevin De Bruyne, în minutul 90+1 (portarul echipei nord-americane, Milan Borjan, a intervenit la mingea expediată de fotbalistul advers și a salvat poarta echipei sale), nu au mai înscris, astfel că, la final, Belgia a obținut cele trei puncte puse în joc și s-a instalat pe primul loc în clasamentul grupei F, după prima rundă de meciuri.


Joi, 24 noiembrie, în Qatar se vor disputa meciurile primei etape din ultimele două grupe, G și H. De la ora 12, în Grupa G, va avea loc primul joc, Elveția-Camerun, iar de la ora 15, în Grupa H se va disputa primul meci, Uruguay-Coreea de Sud. Cea de-a cincea zi a Cupei Mondiale, 2022, va continua cu partida dintre Portugalia și Ghana, de la ora 18, în cadrul grupei H, iar de la ora 21, în Grupa G, Brazilia și Serbia vor încheia prima rundă a grupelor.

Foto: www.facebook.com/fifaworldcup