Au mai rămas doar câteva zile până la festinul fotbalistic mondial. Cea de-a XXII-a ediție a Campionatului Mondial de Fotbal va avea loc anul acesta în Qatar, între 20 noiembrie și 18 decembrie. Va fi primul Campionat Mondial de Fotbal care se va desfășura în lumea arabă, cel de-al doilea ce are loc în întregime în Asia, după turneul din 2002 din Coreea de Sud și Japonia. În plus, turneul final al C.M. din Qatar este programat să fie ultimul cu 32 de echipe calificate, viitoarea ediție, cea din 2026, urmând să alinieze la startul ei 48 de echipe.
Datorită căldurii și umidității intense de vară din Qatar, această Cupă Mondială a fost programată să se desfășoare cu începere din luna noiembrie până la jumătatea lunii decembrie, fiind primul Campionat Mondial de Fotbal care nu are loc în mai, iunie sau iulie, urmând să se joace într-un interval de timp redus de aproximativ 29 de zile.
La momentul finalei, temperatura în Qatar este de obicei în jur de 25 de grade Celsius. Dacă competiția s-ar fi desfășurat în iunie și iulie, ca de obicei, meciurile s-ar fi jucat la temperaturi care depășeau 40 de grade Celsius și, eventual, ar fi ajuns la 50 de grade Celsius. Qatar a propus inițial să găzduiască finala în timpul verii pe stadioane închise, cu aer condiționat, dar planul a fost respins.
În 2010, Qatar a obținut drepturile de a organiza Cupa Mondială după ce a câștigat un scrutin al celor 22 de membri executivi ai F.I.F.A., depășind ofertele din S.U.A., Coreea de Sud, Japonia și Australia. Qatar-ul a fost acuzat că a plătit oficialilor F.I.F.A. 3 milioane de lire sterline (3,7 milioane de dolari) mită pentru a-și asigura sprijinul, dar a fost absolvit după o investigație de doi ani. La acea vreme, președintele de atunci al F.I.F.A., Sepp Blatter, a susținut oferta, dar mai târziu avea să spună că a fost o „greșeală” să acorde Cupa Mondială Qatar-ului din cauza căldurii extreme.
În ciuda afirmațiilor, qatarienii au insistat că acuzațiile de corupție sunt conduse de invidie și neîncredere, în timp ce Sepp Blatter a spus că toată această campanie este alimentată de rasism în presa britanică.
Turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal, ediția XXII-a, își va desfășura jocurile pe 8 stadioane din Qatar, țară din zona Golfului Persic guvernată sub forma unei monarhii absolute. Fiecare stadion, centru de antrenament și zonă de fani este echipat cu tehnologie de răcire cu energie solară pentru a menține o temperatură moderată. Toate stadioanele sunt ecologice și temperatura lor va fi controlabilă.
Stadionul „Al Bayt” - poate găzdui până la 60.000 de spectatori. Este unic, cu structura sa gigantică de corturi care acoperă întreg stadionul, care poartă numele de „bayt al sha’ar” - corturi folosite istoric de popoarele nomade din Qatar și regiunea Golfului. Design-ul stadionului onorează trecutul și prezentul Qatarului, fiind în același timp un model de dezvoltare ecologică și durabilitate. După turneu, „Al Bayt” va fi redus la 32.000 de locuri.
Stadionul „Ahmad bin Ali” - situat în Umm Al Afaei, la vest de centrul Doha, va găzdui 40.000 de spectatori folosind elemente modulare care formează un nivel superior, iar după Cupa Mondială, numărul locurilor din tribune va fi redus, la aproape 20.000. Design-ul stadionului și al clădirilor din jur reflectă mediul din Qatar. În ceea ce privește fațada sa exterioară, este sub formă de valuri de dune de nisip, în timp ce formele geometrice distinctive descriu frumusețea deșertului, flora și fauna locală.
Stadionul „Al Janoub” - se află în orașul sudic Al Wakrah, are o capacitate de 40.000, design-ul lui reflectând pânzele pline de vânt ale bărcilor „dhow” tradiționale din Qatar. După turneu, capacitatea lui „Al Janoub” va fi redusă, locuri din tribună urmând să fie donate altor proiecte sportive din întreaga lume.
Stadionul „Khalifa International” - a fost construit inițial în 1976 și renovat și extins în 2005 pentru a servi drept piesa centrală a Jocurilor Asiatice din 2006 găzduite de Qatar, cu ocazia C.M. fiind reproiectat. Stadionul include arcuri mari și tribune parțial acoperite, fiind piesa centrală a „Aspire Zone”, un complex sportiv care include Aspire Academy for Sports Excellence, Hamad Aquatic Center (Limitless), ASPETAR Sports Medicine Hospital și multe alte locații sportive. Atașat stadionului este unit printr-o pasarelă de Muzeul Olimpic și Sportiv 3-2-1 Qatar, locația prețuindu-și trecutul pe măsură ce se construiește către un viitor interesant. Stadionul are o capacitate de 40.000 locuri în tribune.
Stadionul „Education City” - un nou stadion, situat în mijlocul mai multor campusuri universitare de clasă mondială, în centrul global de excelență al Qatar-ului, Education City. Poate găzdui până la 40.000 de spectatori și ia forma unui diamant zimțat care strălucește pe măsură ce soarele se mișcă pe cer. După Cupa Mondială, stadionul va păstra aproape jumătate din locurile sale pentru a fi folosite de echipele de atletism universitare.
Stadionul „Lusail” - este un stadion nou, situat în orașul Lusail, unul dintre stadioanele principale ale Cupei Mondiale din Qatar și va găzdui ceremonia finală a turneului. După turneu, stadionul va fi transformat într-un centru comunitar cu școli, magazine, cafenele, facilități sportive și clinici de sănătate, ca parte a angajamentului Qatar-ului pentru dezvoltarea durabilă.
Stadionul „974” - proiectul acestui stadion a fost considerat unul de pionierat în lumea construcției de stadioane sportive. Construit din containere maritime, acest stadion va fi complet demontat, iar materialele care au fost folosite în construcție vor fi reutilizate. Pe lângă faptul că 974 este prefixul internațional pentru Qatar, numele stadionului provine de la numărul de containere folosite pentru a-l construi. Stadionul este situat la câteva minute de Aeroportul Internațional Hamad și are vedere la Coasta Golfului și la scena fascinantă a zgârie-norilor West Bay.
Stadionul „Al Thumama” - considerat „o icoană arhitecturală arabă distinctă”, deoarece este inspirat de tradiționala „qahfiya” (șapca purtată sub Ghutra și Egal) din lumea arabă. Acest design a fost ales deoarece este o caracteristică culturală comună între arabii din lumea arabă. Prin urmare, exprimă profunzimea civilizației arabe și moștenirea cultural-istorică împletită a țărilor arabe. Stadionul are o capacitate de 40.000 de locuri, iar după turneu numărul locurilor se va reduce la 20.000.
Din cele opt stadioane, șase sunt situate în zona metropolitană Doha, prin urmare, este prima Cupă Mondială, din 1930, în care majoritatea stadioanelor sunt într-un singur oraș, acest lucru scăzând naveta pe care fanii și jucătorii o vor efectua, țara urmând să găzduiască numărul de fani care sosesc în spațiul său restrâns.
O serie de grupuri și instituții media și-au exprimat îngrijorarea cu privire la caracterul adecvat al Qatar-ului pentru a găzdui evenimentul în ceea ce privește interpretările drepturilor omului, în special condițiile muncitorilor și drepturile fanilor din comunitatea LGBT.
Problema drepturilor muncitorilor migranți a atras atenția, o investigație din 2013 a ziarul „The Guardian” susținând că multor muncitori li s-a refuzat hrana și apa, li s-au luat actele de identitate și nu au fost plătiți la timp sau deloc. În 2015, un echipaj de patru jurnalişti de la B.B.C. a fost arestat şi reţinut timp de două zile după ce au încercat să raporteze despre starea muncitorilor din ţară. „Wall Street Journal” a raportat în iunie 2015 afirmația Confederației Internaționale a Sindicatelor potrivit căreia peste 1.200 de lucrători au murit în timp ce lucrau la proiecte de infrastructură și imobiliare legate de Cupa Mondială.
B.B.C. a raportat ulterior că această cifră adesea citată de 1.200 de muncitori care au murit în construcția Cupei Mondiale în Qatar între 2011 și 2013 nu este corectă și că numărul de 1.200 reprezintă, în schimb, decesele tuturor indienilor și nepalezilor care lucrează în Qatar, nu doar ale acelor muncitori implicați în pregătirea pentru Cupa Mondială, și nu doar a muncitorilor în construcții.
Guvernul din Qatar a spus că totalul este înșelător, deoarece, cei care au murit în Qatar, au muri de bătrânețe sau din alte cauze naturale. Potrivit documentelor oficiale, între 2014 și 2020, au existat 37 de decese în rândul muncitorilor de pe șantierele de la stadioanele Cupei Mondiale, dintre care doar trei erau „legate de muncă”.
Organizația Internațională a Muncii spune că aceasta este o subestimare, deoarece Qatar-ul nu consideră decesele cauzate de atacuri de cord și insuficiență respiratorie ca fiind legate de muncă - chiar dacă acestea pot rezulta din lucrul la temperaturi ridicate. Se estimează că 50 de muncitori străini au murit și alți peste 500 au fost răniți grav în Qatar numai în 2021, iar alți 37.600 au suferit răni ușoare până la moderate.
Raportul anual al Uniunii Europene privind drepturile omului și democrația în lume, 2021, a remarcat că reformele legislației muncii din Qatar au încorporat sisteme de salariu minim nediscriminatoriu și eliminarea sistemului Kafala în 2021. În martie 2022, președintele FIFA, Gianni Infantino, a susținut într-un interviu că națiunea din Golf este progresistă în ceea ce privește drepturile muncii și problemele drepturilor migranților care au predominat anterior, adăugând: „Sunt încântat să văd angajamentul ferm din partea autorităților Qatar de a asigura reformele implementate pe deplin pe piața muncii, lăsând o moștenire de durată a Cupei Mondiale F.I.F.A. mult timp după eveniment și beneficiind pe termen lung de munca lucrătorilor migranți din țara gazdă.”
În octombrie 2022, „France 24” a difuzat un reportaj intitulat „Situarea lucrătorilor migranți în Qatar”, adăugând mai multe detalii controversate și câte legi de reformă nu au fost respectate.
La 5 iunie 2017, Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Yemen au întrerupt relațiile diplomatice cu Qatar, acuzându-l de destabilizare a regiunii și de sprijinire a grupărilor teroriste. Arabia Saudită, Yemen, Mauritania, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt, într-o scrisoare, au cerut F.I.F.A. să înlocuiască Qatar în organizarea Cupei Mondiale, numind țara drept „bază a terorismului”. În octombrie 2017, generalul locotenent Dhahi Khalfan Tamim, șef adjunct al Poliției și Securității Generale din Dubai, a scris despre criză și a susținut că, „dacă Cupa Mondială pleacă din Qatar, criza din Qatar se va termina..., pentru că, criza este creată pentru a scăpa de ea”. Potrivit rapoartelor din presă, mesajul părea să implice că, blocarea Qatar-ului, condusă de Arabia Saudită, a fost pusă în aplicare doar datorită faptului că Qatar-ul găzduiește cel mai mare eveniment fotbalistic din lume. Ca reacție la acoperirea media, Dhahi Khalfan a scris că, „am spus că Qatar-ul pretinde o criză și susține că este asediat, astfel încât să poată scăpa de povara construcției de facilități sportive scumpe pentru Cupa Mondială”. Ministrul de stat al Afacerilor Externe din Emiratele Arabe Unite, Anwar Gargash, a declarat că Dhahi Khalfan a fost înțeles greșit în media. Ca răspuns, Gargash a clarificat că organizarea de către Qatar a Cupei Mondiale 2022 „ar trebui să includă o repudiere a politicilor care sprijină extremismul și terorismul”.
F.I.F.A. le-a scris celor 32 de echipe care concurează la Cupa Mondială spunându-le să „se concentreze acum pe fotbal” și le-a transmis că fotbalul nu ar trebui să fie „târât” în „bătălii” ideologice sau politice sau „să dea lecții de morală”. Ca răspuns, zece asociații europene de fotbal - inclusiv cele din Anglia și Țara Galilor - au spus că „drepturile omului sunt universale și se aplică peste tot”.
Actele homosexuale sunt ilegale în Qatar, deoarece sunt considerate imorale în conformitate cu legea islamică Sharia. Oficialii din Qatar au declarat inițial în decembrie 2020 că, în conformitate cu politica de includere a F.I.F.A., nu va restricționa afișarea de imagini și simboluri pro-LGBT (cum ar fi steaguri curcubeu) la meciurile din timpul Cupei Mondiale.
Qatar-ul are coduri de comportament stricte, avertizând vizitatorii cu privire la regulile pe care trebuie să le respecte, precum deținerea unei aplicații de urmărire pe telefoanele mobile și anumite mesaje împotriva comunității LGTBI. Pedepsele includ amenzi, pedepse cu închisoarea de până la șapte ani - și chiar moartea prin lapidare.
Organizatorii Cupei Mondiale din Qatar afirmă că „toată lumea este binevenită” și susțin că nimeni nu va fi discriminat, deși, directorul executiv al Qatar 2022, Nasser al Khater, insistă că guvernul nu își va schimba legile privind homosexualitatea și le-a cerut vizitatorilor „să ne respecte cultura”.
La 19 mai 2022, F.I.F.A. a anunțat lista cu 36 de arbitri la centru, 69 de arbitri asistenți și 24 de arbitri asistenți video pentru turneu. Dintre cei 36 de arbitri, F.I.F.A. a inclus câte doi din Argentina, Brazilia, Anglia și Franța. Pentru prima dată, arbitrii femei vor arbitra jocuri la un turneu major masculin.
Stéphanie Frappart din Franța, Salima Mukansanga din Rwanda și Yoshimi Yamashita din Japonia au devenit primele arbitre de gen feminin care au fost numite la o Cupă Mondială masculină. Lor li se vor alătura trei arbitre asistente, tot pentru prima dată. Frappart a supravegheat finala Cupei Mondiale Feminine F.I.F.A. 2019.
Arbitrul gambian Bakary Gassama și arbitrul asistent argentinian Juan Pablo Belatti sunt printre oficialii care vor servi la a treia lor Cupă Mondială. Belatti a fost arbitru asistent în finala din 2018. Alți oficiali care revin includ arbitrii César Arturo Ramos din Mexic și Janny Sikazwe din Zambia și arbitrul asistent iranian Mohammadreza Mansouri.
Controversele legate de situația politico-socială din această țară au adus reacții din partea unor foști fotbaliști. De exemplu, Philipp Lahm, fost fundaș al naționalei de fotbal a Germaniei, s-a exprimat astfel despre Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar, „nu voi face parte din delegația germană și nu am nicio intenție să fac călătoria ca susținător. Prefer să stau acasă. Drepturile omului ar trebui să joace un rol important în alocarea competițiilor”, iar fostul atacant francez, Eric Cantona, a spus că, „sincer să fiu, nu prea îmi pasă de următoarea Cupă Mondială, nu este o adevărată Cupă Mondială pentru mine. Qatar, nu este o țară a fotbalului. E vorba de bani și de felul în care au tratat oamenii care au construit stadioanele, oribil”.
Ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial de Fotbal, ediția XXII-a, va avea loc duminică, 20 noiembrie, pe gazonul stadionului „Al Bayt” din Al Khor, înaintea meciului de deschidere a turneului. Deschiderea turneului va avea parte de prezența cântăreței columbiene Shakira, alături de cântărețul formației sud-coreene, B.T.S., Jung Kook și grupul american Black Eyed Peas. Robbie Williams urmează să cânte, în timp ce cântăreața britanică Dua Lipa a refuzat invitația insistând pe faptul că, Qatar-ul încalcă drepturile omului.
Emblema oficială a turneului este concepută să semene cu trofeul turneului, simbolul infinitului și numărul „8” (foto 15), reflectând asupra evenimentului „interconectat” și a celor opt stadioane gazdă. De asemenea, evocă imagini cu șaluri pentru a semnifica programul de iarnă a turneului și conține valuri asemănătoare cu dune din deșert. Tipografia semnului de cuvânt al emblemei încorporează kashida - practica de a alungi anumite părți ale caracterelor în grafia arabă pentru a oferi un accent tipografic.
Mascota oficială a turneului a fost dezvăluită pe 1 aprilie 2022, în timpul extragerii fazei grupelor. Numele său este Laʼeeb (foto 16), care este un cuvânt arab și înseamnă „jucător super calificat”. Site-ul oficial al F.I.F.A. spune: „Laʼeeb va fi cunoscut pentru spiritul său tineresc; răspândind bucurie și încredere oriunde merge”, iar povestea oficială a personajului, publicată acolo, susține că provine dintr-o lume paralelă în care trăiesc mascotele turneului, „o lume în care ideile și creativitatea formează baza unor personaje care trăiesc în mintea tuturor”.
Mingea oficială de meci, „Al Rihla”, a fost dezvăluită pe 30 martie 2022 și este inspirată în principal din cultura, arhitectura, bărcile emblematice și steagul Qatar-ului. În arabă, cuvântul Al Rihla înseamnă „călătorie”. Mingea a fost proiectată cu durabilitatea ca prioritate, făcând-o prima minge de meci oficial creată cu lipici și cerneluri pe bază de apă. Pe măsură ce „jocul devine mai rapid” și „accelerează”, Adidas a folosit câteva caracteristici noi, permițând să ofere viteză și să îmbunătățească precizia mingii.
Pentru prima dată, a fost lansată o coloană sonoră oficială completă a Cupei Mondiale F.I.F.A., în loc de un cântec oficial. Prima melodie a albumului este „Hayya Hayya (Better Together)”, interpretată de Trinidad Cardona, Davido și AISHA, lansată la 1 aprilie 2022 împreună cu videoclipul muzical. A doua melodie este „Arhbo”, interpretată de Gims și Ozuna, lansată pe 19 august 2022 împreună cu videoclipul muzical. A treia melodie este „Light The Sky” interpretată de Nora Fatehi, Manal, Rahma Riad și Balqees, compusă de RedOne și lansată pe 7 octombrie 2022 împreună cu videoclipul muzical.
Pe 24 august 2022, „Panini” a produs autocolante tematice și un album de autocolante pentru a paisprezecea oară în istoria Cupei Mondiale de fotbal, colecționarii având posibilitatea să-și completeze cartea de stickere cu fotbaliștii tuturor celor 32 de echipe participante.
Qatar este cea mai mică națiune care a primit vreodată organizarea unei Cupe Mondiale F.I.F.A. - următoarea cea mai mică fiind Elveția, gazdă a Cupei Mondiale din 1954. Qatar a devenit, de asemenea, doar a doua țară (fără a include Uruguay și Italia, gazde ale primelor două Cupe Mondiale) care a primit o Cupă Mondială F.I.F.A., deși nu s-a calificat niciodată pentru o ediție anterioară.
Prima fază a turneului final al Campionatului Mondial de Fotbal, Qatar, 2022, se compune din opt grupe, formate, fiecare, cu patru echipe:
Grupa A: Qatar, Ecuador, Senegal, Țările de Jos;
Grupa B: Anglia, Iran, S.U.A., Țara Galilor;
Grupa C: Argentina, Arabia Saudită, Mexic, Polonia;
Grupa D: Danemarca, Tunisia, Franța, Australia;
Grupa E: Germania, Japonia, Spania, Costa Rica;
Grupa F: Maroc, Croația, Belgia, Canada;
Grupa G: Elveția, Camerun, Brazilia, Serbia;
Grupa H: Uruguay, Coreea de Sud, Portugalia, Ghana.
Din aceste grupe, în runda decisivă, cea eliminatorie, se califică doar primele două clasate la finalul jocurilor fiecărei grupe. Toate meciurile C.M. vor fi transmise la TvR, iar programul lor poate fi văzut în fotografiile 3-5 de mai jos.
Dintre cele 32 de națiuni calificate pentru a juca la Cupa Mondială F.I.F.A. 2022, 24 de țări au concurat la turneul anterior din 2018. Qatar-ul este singura echipă care debutează în Cupa Mondială F.I.F.A., iar Olanda, Ecuador, Ghana, Camerun și Statele Unite au revenit la turneu după ce au ratat turneul din 2018. Canada s-a întors după 36 de ani, având singura apariție în 1986, în timp ce Țara Galilor și-a făcut prima apariție după 64 de ani la un turneu final de Cupă Mondială, un decalaj record pentru o echipă europeană, singura participare anterioară având-o în 1958.
Italia, de patru ori campioană mondială și campioană europeană în curs, nu a reușit să se califice pentru a doua consecutiv la Cupa Mondială, pentru prima dată în istoria ei, pierzând în semifinalele play-off-ului de calificare. Italienii au fost singurii foști campioni care nu au reușit să se califice și, prin urmare, echipa cel mai bine clasată în clasamentul mondial F.I.F.A. care a făcut acest lucru. Italia este, de asemenea, a patra echipă care nu a reușit să se califice la viitoarea Cupă Mondială, după ce a câștigat precedentul Campionat European U.E.F.A., după Cehoslovacia în 1978, Danemarca în 1994 și Grecia în 2006. Gazdele precedente ale Cupei Mondiale, Rusia, au fost descalificate din competiție din cauza invaziei Ucrainei, Chile, câștigătoarea Copa America din 2015 și 2016 nu s-a calificat pentru a doua oară consecutiv, iar Nigeria, care a jucat meciul decisiv de calificare pe teren propriu, a fost eliminată de Ghana, după ce a primit un gol de la această echipă și nereușind să înscrie mai mult de unul (Ghana s-a calificat ca urmare a golului marcat în deplasare, în tur, scorul a fost egal, 0-0). Nigeria a reușit calificări la ultimele trei Cupe Mondiale. Egipt, Panama, Columbia, Peru, Islanda și Suedia, toate calificate la Cupa Mondială din 2018, nu s-au calificat la turneul din 2022.
Așadar, în câteva zile, 831 de jucători își trăiesc visul de a juca la Cupa Mondială F.I.F.A.. Pentru unii, aceasta este aproape o rutină, pentru alții este o experiență cu totul nouă.
Una dintre favoritele la câștigarea Cupei Mondiale, Argentina, intră neînvinsă în turneul final în ultimele 35 de meciuri. Argentinienii nu au mai pierdut vreun meci de la Copa America 2019. Dacă Lionel Messi (în prezent are 19 meciuri) ajunge în finală cu Argentina și joacă toate cele șapte meciuri pe parcurs, l-ar înlocui pe Lothar Matthäus, care deține recordul pentru cele mai multe meciuri jucate la Cupa Mondială până acum (25 de jocuri).
Cristiano Ronaldo, din naționala de fotbal a Portugaliei, este, între timp, jucătorul la Cupa Mondială cu cele mai multe apariții internaționale (191) și cu cele mai multe goluri (117).
Atacantul german Youssoufa Moukoko, care împlinește 18 ani în ziua în care va începe turneul pe 20 noiembrie, va fi cel mai tânăr jucător de la Cupa Mondială din Qatar și, dacă va fi pe teren, va deveni cel mai tânăr jucător care a jucat la turneu în ultimii 20 de ani, și al nouălea cel mai tânăr la general.
Portarul mexican Alfredo Talavera, în vârstă de 40 de ani, va fi cel mai în vârstă jucător din Qatar și ar putea deveni al optulea cel mai în vârstă jucător care va participa la turneu.
Meciul de deschidere al turneului va avea loc duminică, 20 noiembrie, de la ora locală 19 (Qatar este cu o oră înaintea României), gazdele, Qatar, joacă împotriva Ecuadorului. Toate cele 48 de meciuri din grupe vor fi finalizate până pe 2 decembrie, optimile de finală începând cu ziua următoare. Finala va avea loc pe gazonul stadionul „Lusail”, duminică, 18 decembrie, când este și Ziua Națională a Qatar-ului.
Cupa Mondială F.I.F.A. 2022 nu va fi doar primul turneu care va avea loc în regiunea arabă, dar va fi cel mai compact, permițând fanilor să participe la mai mult de un meci pe zi. Qatar are mai puțin de 3 milioane de locuitori, așa că moștenirea turneului trebuie gestionată cu atenție, în acest scop, organizatorii turneului angajându-se să construiască stadioane cu elemente modulare, care vor fi reconfigurate după turneu pentru a oferi o moștenire de durată pentru Cupa Mondială F.I.F.A. 2022 cu mult dincolo de granițele Qatar-ului. După turneu, aproximativ 170.000 de locuri vor fi demontate și oferite națiunilor în curs de dezvoltare pentru a ajuta la dezvoltarea infrastructurii lor sportive. În economiile emergente vor fi create până la 22 de noi stadioane, iar această reconfigurare va lăsa Qatar-ul cu stadioane între 20-25.000 de locuri, care sunt potrivite pentru nevoile sale interne de divertisment.
Cornel Seracin
Foto: hukoomi.gov.qa, 10pariuri.ro, www.fifa.com, capturi video
Surse: https://en.wikipedia.org/wiki/2022_FIFA_World_Cup, hukoomi.gov.qa