Precision Pistol Competition (P.P.C.), cunoscut în America de Nord sub numele de „Police Pistol Combat”, este o ramură de sport cu arme de foc, care se concentrează pe tirul de precizie dintr-o varietate de poziții (în picioare, în genunchi, așezat și culcat) la distanțe diferite (3, 7, 15, 25 și 50 de metri), inclusiv tragerea din spatele unui obstacol. Competiția urmărește să creeze o măsură de similitudine cu situațiile din lumea reală și este considerată una dintre precursoarele tirului practic. World Association P.P.C. 1500 (W.A.1500) este organismul internațional de conducere al P.P.C..
Formatul de competiție a fost fondat în S.U.A. între 1957 și 1958 și a avut menirea să ajute ofițerii de poliție să-și îmbunătățească abilitățile cu armele de foc în îndeplinirea sarcinii. Inițial, aceasta a fost o competiție specifică revolverului, deoarece majoritatea ofițerilor de poliție purtau acest tip de armă, dar ulterior a fost extinsă pentru a include pistoale semiautomate. De-a lungul anilor, disciplina a fost cunoscută sub diferite denumiri precum „Police Pistol Combat”, „Practical Police Course”, „Practical Pistol Combat” și „Practical Pistol Combat”, dar „Precision Pistol Competition” este denumirea oficială folosită astăzi de World Association 1500, organismul internațional de reglementare. Sportul a devenit popular în Statele Unite, Suedia, Germania, Norvegia și Canada, iar competițiile oficiale nu mai sunt limitate la ofițerii de poliție sau personalul militar.
P.P.C. este adesea asociat cu un anumit stil de revolver având o țeavă grea și o nervură proeminentă. Acesta nu este singurul tip de armă de foc folosit în competiția P.P.C., dar unii producători au folosit P.P.C. ca parte a numelui modelului pentru astfel de arme și numele a rămas blocat.
În România, Precision Pistol Competition a apărut în urmă cu cinci ani. Întrecerea internă are două componente, Campionatul Național și Cupa României. Anul acesta, Campionatul Național de P.P.C. a avut șapte etape, două etape au fost la Timișoara, una la Cluj și patru la București.
Cupa României la Precision Pistol Competition s-a desfășurat în ultimul week-end al lunii octombrie, la Giroc și a adunat la start 58 de sportivi ce practică acest sport în cadrul mai multor cluburi din țară.
Atât în campionat cât și în Cupă, a câștigat, la cele mai multe categorii, timișoreanul Sebastian Guțiu, sportivul fiind, în 2018, câștigătorul Campionatului European de P.P.C. din Suedia, iar în 2019 a cucerit titlul de Campion Mondial în Australia, la aceeași probă.
Revenind la Cupa României la disciplina sportivă Precision Pistol Competition, desfășurată la Giroc, podiumul la Distinguished Pistol (D.P.) - proba de 60 de focuri, locul 1 - Sebastian Guțiu (categoria Master), locul 2 - Cosmin Codru (Sharpshooter), locul 3 - Sebastian Cosma (categoria Unclassified); la Distinguished Revolver (D.R.), Sebastian Guțiu a adunat 585 puncte; la Open - locul 1, Sebastian Guțiu (categoria Master), locul 2, Cosmin Codru (categoria Sharpshooter), locul 3, Mircea Vasile Marian (categoria Marksman); la Pistol 1500 (P1500) – locul 1, Sebastian Guțiu, locul 2, Cosmin Codru (categoria Shapshooter), locul 3, Octavia Codru (categoria Shapshooter); la Stock semi-auto Pistol, locul 1, Sebastian Guțiu (master), locul 2, Alexandru Ștefan (Unclassified), locul 3, Cosmin Codru (categoria Shapshooter).
Am purtat un dialog cu instructorul laureatului Sebastian Guțiu de la această disciplină sportivă, Marius Stănuș, unul dintre oamenii care au pus baza poligonului MagTehnica, singurul poligon din Banat unde se poate trage indoor şi cu armă lungă.
Domnul Stănuș este ofițer în rezervă în cadrul Jandarmeriei Române și are o vastă experiență de instructor și antrenor de tir, cu multiple participări la concursuri naționale și internaționale.
- De când vă ocupați de poligoane de tragere și de activități specifice poligonului de tragere?
- Am 20 de ani de serviciu în Jandarmerie. În 2011 am trecut în rezervă, și de atunci mă ocup de poligoane de tragere și de activități specifice poligonului de tragere. Am avut un poligon în Plopi, acuma avem baza aceasta de pregătire în Giroc, poligonul MagTehnica.
Desfășurăm mai multe activități, începând de la activități sportive, printr-un club ce se numește C.S. Argus MAG și este afiliat la Federație, și în cadrul poligonului MagTehnica, care e o Societatea Comercială. Suntem afiliați la Federație ca și club, desfășurăm activități sportive pe linia tragerilor și de cursuri de pregătire. Cursurile pe care le organizăm sunt aprobate de către I.P.J. Timiș, conform legii 295/2004, privind regimul armelor și munițiilor.
Suntem și armurieri autorizați, asta înseamnă că putem să facem intermedieri, transferuri, depozitări de arme și muniții, letale și neletale.
Poligonul este structurat pentru trageri cu arme letale, scurte și lungi, pistoale, revolvere, respectiv carabine (arme lungi semiautomate sau cu repetiție), iar la faza sportivă desfășurăm activități pe linia unei noi ramuri sportive, de disciplină de sport cu arme de foc, care este introdusă de vreo cinci ani de zile la Federație și se numește P.P.C. (Precision Pistol Competition), și dintre sportivii noștri merg în străinătate la competiții.
Acest P.P.C. folosește arme scurte și lungi, pentru armele scurte, începând de la calibrul 9 mm și terminând cu calibru.45 auto, iar pentru armele lungi, începând de la 5,6 mm, până la 9 mm.
Este o ramură de sport provenită din SUA, exportat în Europa de destul de mult timp, cu 20 de ani în urmă, și în momentul acesta se dezvoltă foarte bine în Suedia, Germania, Italia.
În România, disciplinele cu arme de foc nu sunt atât de răspândite ca în Vestul Europei și nu neapărat din cauza legii armelor, care în România este foarte bine gândită și foarte bine structurată pe chestia asta, în opinia mea.
Chiar o să vă spun că, legea armelor permite, la momentul acesta, persoanelor care au abilități sau care doresc să desfășoare activități sportive sau de agrement, să desfășoare aceste activități sub coordonarea și atenția instructorilor din poligoanele de tragere.
- Prin Legea federală, în Statele Unite ale Americii s-a înființat „Civilian Marksmanship Program”, cu menirea de a instrui cetățenii Statelor Unite cu privire la țintă, dar și să promoveze practica și siguranța în utilizarea armelor de foc. Țintiți spre așa ceva?
- Trebuie să înțelegem că, Statele Unite s-au format, există și vor exista în jurul portului armelor de foc în permanență, ca și self-defense, ca și apărarea proprietății sau apărarea statalității. Așa au fost construite Statele Unite și așa funcționează de peste 200 de ani. Obsesia americanilor pentru arme, ne face să fim puțin mai atenți când facem comparații între Statele Unite și restul lumii, mai ales cu țările europene, unde accesul la arme nu este atât de facil ca în Statele Unite, începând de la portul armei ca și self-defense și terminând cu tot felul de astfel de programe precum este „Civilian Marksmanship”, un program la ei în care cetățenii sunt antrenați în cadrul unor entități comunitare cu acordul statului respectiv să facă parte la un moment dat din „potere”.
Când vorbim de Statele Unite trebuie să fim atenți. Certificatul de naștere al Statelor Unite cum a fost eliberat către popor, cu arma în mână. După care, tot ce s-a cucerit de către ei a fost cu arma-n mână și a trebuit să-și apere proprietatea.
E bine de păstrat niște limite în ceea ce privește comparația între U.S.A. și alte state de pe mapamond. Comparația trebuie făcută în forma-n care trebuie să fim atenți ce instituții și organizații și programe au ei și care sunt cele care se pretează pe teritoriul Europei, mai ales în secolul XXI.
- Unde aveți sediul clubului? Cum s-a desfășurat această ediție a Cupei României?
- Noi avem sediul în Timișoara. Clubul C.S. Argus Mag din Timișoara organizează în poligonul MagTehnica, la Giroc, aceste evenimente sub egida Federației.
Competiția a decurs în cele mai bune condiții de organizare și în cele mai bune condiții de prezență. Este a doua ediție a Cupei României. Nu s-a pus problema de abandon, toată lumea a dus probele până la capăt. Foarte mulți dintre participanți, prin Cupa României și prin performanțele astea au obținut și categoria I, ca sportiv, totul specific acestei discipline sportive, care este împărțită în mai multe segmente și fiecare-și alege, pentru că la P.P.C. se trage, proba de 48 de cartușe, proba de 60 de cartușe și proba de 150 de cartușe care se numește WA1500 (1500 de puncte se fac, se trag 150 de cartușe) și maximul e 1500, probele sunt 48, 60, 150.
Prima ediție a fost câștigată tot de domnul Guțiu. Când vorbim de Sebastian Guțiu, vorbim de tot ce există în România câștigător de competiții în această ramură sportivă.
Au fost mai multe categorii. Categoriile sunt în funcție de tipul de armă, că-i pistol, pentru că poate să fie stok service pistol, adică un pistol de serviciu sau la care nu s-a intervenit vis-à-vis de tuning, în funcție de caracteristicile armei, cât de lungă-i țeava, aparate de ochire mecanice, care pot fi fixe sau reglabile. Astea sunt categoriile mari, după care ele sunt împărțite, și la pistol și la revolver și la carabină. Noi n-am tras carabină, anul acesta, doar pistol și revolver. Urmează să introducem și disciplina de carabină în calendarul competițional. Încă nu a fost oficializată, că n-a fost aprobată de Biroul Federal, dar, ca și sport, P.P.C.-ul folosește și aceste arme lungi și noi facem experimente să vedem cum adaptăm regulamentul de P.P.C. internațional la legislația românească.
- Câte cluburi din România sunt afiliate la Federația Română de Tir?
- La momentul actual, avem peste 70 de cluburi afiliate, care se ocupă de discipline de sport cu arme. Suntem împărțiți în glonț calibru redus, I.S.S.F. (în cadrul I.S.S.F.-ului sunt disciplinele olimpice), suntem la talere, la pușcă, la pușcă cu alice, în patru mari categorii, skeet, trap, sporting și compaq și am apărut și noi, cei cu PPC-ul. Urmează la federație să se introducă și alte discipline de tip dinamic. I.D.P.A., Internațional Dynamic Pistol Asociation este comunitatea.
- De la ce vârstă se recomandă prin lege practicarea acestui sport?
- Legea armelor permite de la 12 ani practicarea acestui sport, să devină sportiv și să tragă cu armele clubului, sub îndrumarea antrenorului lui. Nu are voie de la această vârstă cu arma acasă, numai de la 18 ani sportivii pot avea armele lor.
Cornel Seracin