Echipa de fotbal feminin Politehnica Timișoara continuă parcursul impecabil în sezonul regulat al Ligii I de fotbal feminin a României. Fotbalistele antrenate de profesorul Mirel Albon și Alin Crișanov, au bifat un nou succes, 6-0, în cea de-a opta etapă a campionatului, pe propriul teren, gazonul arenei „Știința”, împotriva echipei de pe penultimul loc al clasamentului, A.F.C. Fair Play Joc Cinstit.
De la ultima cronică prezentă pe ziarultimisoara.ro despre echipa de fotbal feminin „Poli” Timișoara a trecut mai mult timp, acea cronică referindu-se la jocul celei de-a treia etape, când „Fetele în Ghete” învingeau, la Timișoara, 17-0, „Domniţele Rîului”, A.C.S. Fotbal Feminin Baia Mare.
După acel succes, a urmat o deplasare mai grea, la Giurgiu, acolo unde „Poli” Timișoara a întâlnit A.S. C.S. Carmen Bucureşti, iar la capătul celor 90 de minute s-a impus la limită, 1-0, câștigând trei puncte. Unicul gol al partidei a fost înscris de Roxana Mirea (min. 72), jucătoare din linia mediană a echipei bănățene, sosită la Timișoara în vara acestui an, liberă de contract, de la A.S. F.C. Universitatea Cluj.
Etapa următoare, „Fetele în Ghete” au revenit la Timișoara și au evoluat pe terenul Bazei Sportive Politehnica 2, împotriva echipei A.F.C. Universitatea Galați, iar la finalul celor 90 de minute s-au impus cu un nou scor fluviu, 18-0 (9-0, la pauză), golurile fiind marcate de, Bianca Ienovan (4 goluri), Larisa Grigore (3 goluri), Teodora Meluță (două goluri), Nikolina Caković (două goluri), Nikoleta Kurja (două goluri), Florentina Ancăș (două goluri), Roxana Mirea (un gol), Emilin Araújo (un gol), Cristina Sucilă (un gol).
A urmat confruntarea de la Iclod, împotriva principalei contracandidate la titlul de campioană, A.S. F.C. Universitatea Cluj, un meci important ce a contat pentru cea de-a VI-a etapă. „Poli” și „U.” începeau jocul la egalitate de puncte în clasament, echipa bănățeană fiind pe primul loc ca urmare a golaverajului, iar team-ul ardelean, pe locul doi. În teren, meciul a fost tranșat de gazde, încă din prima repriză, Mihaela Ciolacu înscriind cele două goluri pentru „U.”, în minutele 17 și 34, dar, echipa clujeană avea să comită o greșeală care i-a adus penalizarea.
Regulamentul campionatului prevede că echipele din Liga 1 Feminin trebuie să aibă pe teren două junioare Under 19 pe toată durata partidei. În timpul meciului, însă, în echipa gazdă, o jucătoare născută în 2005 a fost schimbată cu o senioară, echipa rămânând astfel doar cu o jucătoare Under 19 până spre finalul meciului, când au fost introduse pe teren două junioare născute în 2004.
Ca urmare a sesizării, de către clubul bănățean, a acestei încălcări de regulament, F.R.F., prin Comisia de Disciplină a sancționat A.S. F.C. Universitatea Cluj, anulând rezultatul de 2-0, în favoarea ei și acordând, la „masa verde”, 3-0, în favoarea echipei din Banat, astfel că, „Poli” Timișoara a rămas și după acest meci fără gol primit și cu punctaj maxim.
În etapa a VII-a, „Fetele în Ghete” au jucat, din nou, la Timișoara, pe gazonul stadionului „Știința”, împotriva echipei de fotbal feminin din Caraș Severin, A.C.S. Banat Girls. Spre deosebire de jocurile anterioare, pe teren propriu, echipa timișoreană s-a impus mai greu în acest meci, 2-0, ambele goluri fiind înscrise de Anda Jivan (minutele 14 și 43).
Cea de-a VIII-a etapă, „Poli” Timișoara a susținut-o din nou pe teren propriu, împotriva echipei de pe locul 11 al clasamentului, A.F.C. Fair Play Joc Cinstit (un punct), team-ul ce-și dispută jocurile de pe propriul teren în comuna dâmbovițeană, Crevedia, fiind sancţionată cu 6 puncte, printr-o deciziei a Comisiei de Disciplină şi Etică din 28 septembrie 2022. Echipa are două victorii, un rezultat de egalitate și, înainte de jocul de la Timișoara, 4 înfrângeri, în această ediție de Liga I.
A.F.C. Fair Play Joc Cinstit, unicul club de fotbal feminin din București care paricipă în Liga 1 - senioare - a luat ființă în 2003 și a fost fondat de profesorul Ion Bărbăcioru, clubul fiind afiliat la Federația Română de Fotbal și A.M.F. București. Anul trecut, profesorul Ion Bărbăcioru, care a fost și antrenorul echipei bucureștene, a decedat, clubul decizând să-și continue activitatea, pentru a scrie câte o pagină nouă în istoria fotbalului feminin din România. În anul 2021, clubul s-a calificat cu lotul de junioare U17 și cu lotul de juniore U15 la turneele finale ale campionatelor naționale, lotul Under 15 jucând sub sigla FCSB.
Jocul dintre „Poli” Timișoara și A.F.C. Fair Play Joc Cinstit a fost unul ofensiv pentru timișorence, aproape pe toată durata celor 90 de minute, din numeroasele ocazii pe care și le-au creat la poarta echipei vizitatoare, reușind să pună pe tabela de marcaj șase goluri.
A.F.C. Fair Play Joc Cinstit, antrenată de Simina Podgoreanu, a deplasat la Timișoara pentru acest meci, un lot compus din 13 jucătoare, media de vârstă a lotului fiind puțin peste 17 ani. Printre fotbalistele care au evoluat în meciul contra lui „Poli”, s-au aflat titulare, Gabriela Ionaș, Miruna Cristea, Mihaela Mardari, Miruna Huțanu, Ioana Stancu, Daniela Preda, câteva dintre protagonistele din finala primei ediții a Ligii de Junioare U17 de anul trecut, în care Fair Play București a jucat împotriva lui „U” Olimpia Cluj, cu trofeul pe masă. A.F.C. Fair Play Joc Cinstit, junioare 17 nu a reușit să cucerească acel trofeu, clujencele învingând-o cu un categoric 1-8, însă, până în finală, Fair Play a obținut victorii importante, în faza grupelor, formația bucureșteană a câștigat toate cele trei meciuri fără gol primit (3-0, Carmen București, 7-0, Selena Constanța, 10-0 L.P.S. Buzău), iar în etapa zonală s-a impus contra echipei Ateltic Drobeta Turnu Severin (10-0), pentru ca, în etapa finală, să mai bifeze două victorii, 6-4, împotriva echipei Fortuna Becicherecu Mic și 6-0, împotriva lui C.S. Universitatea Alexandria.
În meciul de la Timișoara, team-ul bucureștean a venit mai mult să se apere și, din când în când, să încerce câte un contraatac, punând-o în postura de atacant pe Daniela Preda (mijlocaș cu veleități ofensive), o tânără fotbalistă născută în 2004, ce purta numărul 7 pe tricou, din pepiniera proprie, revenită în rândul echipei Fair Play.
Jocul defensiv al echipei vizitatoare a reușit să limiteze proporțiile scorului, însă ofensiva team-ului bucureștean a lăsat mult de dorit, bucureștencele fiind în două-trei rânduri, pe toată durata celor 90 de minute ale disputei, în preajma careului, sau în careul gazdelor, periclitând poarta apărată de Cosmina Roșu.
„Poli” Timișoara s-a instalat, încă din primul minut în jumătatea adversă de teren, iar după o presiune tot mai crescândă la poarta vizitatoarelor, în minutul 14, a deschis scorul, prin golul marcat de Antonia Bratu, după o pasă primită de la Roxana Mirea.
A.F.C. Fair Play Joc Cinstit a trimis primul șut pe spațiul porții gazdelor, în minutul 11, în urma unui contraatac al mijlocașului Daniela Preda, iar după golul primit, la câteva secunde de la reluarea jocului de la centrul terenului, după o recuperare a balonului în propria jumătate de teren, este lansată, pe dreapta, Ioana Stancu (mijlocaș de creație), care aleargă cu balonul la picior, până la marginea careului de 16 metri advers, iar de aici trimite un șut înalt, mingea lovind bara transversală a porții Cosminei Roșu, care s-a întins pentru a respinge acest balon.
Până la pauză, au urmat alte trei goluri, în minutul 23, Anda Jivan, mai întâi din pasa Antoniei Bratu, 2-0 (cu capul, balonul trimis în bara transversală, apoi, la revenirea balonului l-a introdus în plasă), iar la câteva secunde de la repunerea balonului de la centrul terenului, Antonia Bratu a interceptat un balon de la Alexandra Lăzărean, a fentat pe Miruna Cristea și a pasat pentru Anda Jivan, care a înscris, 3-0. În minutul 30, căpitanul echipei bănățene, Teodora Meluță, din lovitură de la 11 metri, a consfințit rezultatul la pauză, 4-0, penalty-ul fiind acordat după ce Clara Roșu a fost faultată de mijlocașul echipei Fair Play, Clara Boboșatu, în suprafața de pedeapsă a team-ului bucureștean
Un scor care a reflectat pe deplin situația de pe terenul de joc, echipa bănățeană desfășurând un joc pe cele două flancuri, Teodora Meluță, din defensivă, fiind mai mereu pe dreapta, în ofensivă, încercând să paseze pentru coechipierele ei mai bine plasate în careul advers.
În repriza a doua, deși au atacat mai mereu, „Fetele în Ghete” nu au avut atâta consistență în faza ofensivă, lovindu-se de o apărare bine așezată a vizitatoarelor, care, se pare, la vestiare, au primit noi sfaturi pentru a stopa atacurile în valuri ale echipei gazdă.
Primul gol al reprizei a doua a căzut abia în minutul 71, când, o minge trimisă în gura porții adverse de pe dreapta, chiar din careul de 16 metri al vizitatoarelor, de către Anda Jivan, a găsit-o bine plasată pe Emilin Araújo, care a îndeplinit o simplă formalitate, a pus latul și a trimis balonul în „ațe”, 5-0.
Pentru ca să fie egal la trimisul balonului în bare, în finalul jocului, Cristina Sucilă, după o minge pasată de pe stânga, de Florentina Ancăș, din careul de 16 metri al vizitatoarelor (aproximativ 14 metri de poarta echipei bucureștene, zonă centrală) a trimis balonul în bara din stânga portarului Ana Șerbănică și, pentru ca să fie, așa, ca-n tenis, „game, set, match”, în continuarea acestei faze, mingea a fost recuperată pe dreapta de Clara Roșu, care a reușit un dribling în fața lui Miruna Cristea, apoi a pasat pentru Anda Jivan, venită la marginea careului de 6 metri advers, care a marcat cu dreptul, în colțul lung al portarului vizitatoarelor, consfințind rezultatul final al acestui joc, „Poli” Timișoara-A.F.C. Fair Play Joc Cinstit 6-0.
La startul jocului, în teren au răspuns prezent următoarele fotbaliste:
Politehnica Timișoara: Cosmina Roșu - Teodora Meluță, Florentina Ancăș, Clara Roșu, Larisa Grigore, Anda Jivan, Alesia Dincă-Vuia, Cristina Sucilă, Roxana Mirea, Genoveva Roșie, Antonia Bratu. Antrenor principal, Mirel Albon, antrenor secund, Alin Crișanov.
Au mai evoluat, înlocuindu-și coechipierele, Emilin Araújo, Nikoleta Kurja și Savetuca Codrescu.
A.F.C. Fair Play Joc Cinstit: Ana Șerbănică - Alexandra Lăzărean, Gabriela Ionaș, Clara Boboșatu, Miruna Cristea, Mihaela Mardari, Miruna Huțanu, Andreea Smarandache, Bianca Tătaru, Ioana Stancu, Daniela Preda. Antrenor, Simina Podgoreanu.
A mai evoluat, Andreea Ceasar.
„Nu putem să marcăm tot timpul la foc automat. Ne-am dori foarte mult. Ce este, zic eu, benefic pentru noi, pentru că la o victorie cu 6-0, suntem într-o oarecare măsură nemulțumiți. Avem pretenții mari, ne dorim un joc bun, ne dorim un joc consistent, ne dorim o mai mare continuitate în joc. Am avut momente de pauză, momente în care n-am jucat, momente în care echipa n-a avut reacție.
Sigur că e foarte greu să fim în formă un sezon întreg (și la echipele mari apar sincope). Este bine pentru noi că un astfel de joc a venit în fața unui astfel de adversar.
De asemenea, este clar acuma că trebuie să lucrăm mult mai mult la finalizare, pentru că ratăm din situații absolut incredibile, iar dacă vrem să obținem un trofeu, pentru care ne batem acuma, e clar că, dacă avem meciuri în care ne creăm câteva ocazii, trebuie să marcăm. Sperăm să ne punem la punct, sperăm că, și suntem convinși că, până la meciul următor, vom recupera și dintre jucătoarele accidentate și, atunci, sunt convins că jocul nostru va fi mult mai legat și mult mai consistent”, a declarat, la finalul acestui meci, antrenorul principal al echipei bănățene, profesorul Mirel Albon.
„Săptămâna aceasta ne-am pregătit intens pentru a face un meci bun, aici, la Timișoara. Eu cred că fetele au jucat foarte bine, având în vedere că au fost în teren, majoritatea, junioare, 2005, 2006, care au făcut față foarte bine celor de la «Poli» Timișoara.
Am aliniat cel mai bun «11» azi. Din primele «11» nu am avut nicio absență. Obiectivul principal este să nu retrogradăm, să rămânem în Liga I, mai ales că avem junioare de perspectivă, câteva jucătoare foarte bune care sunt și la lotul național, la categoriile lor de vârstă.
Cred că cel mai dificil moment a fost atunci când am luat un gol și am fost nevoite să ne remobilizăm pentru a juca în continuare”, a declarat, la finalul meciului, pentru ziarultuimisoara.ro, antrenoarea echipei bucureștene, Simina Podgoreanu.
Acum, Liga I se întrerupe, echipa națională de fotbal feminin a României, antrenată de fostul fotbalist al lui C.F.R. Cluj și Rapid București, Cristian Dulca, urmând să dispute două jocuri amicale în compania echipelor similare ale Poloniei (în deplasare, în orașul Ostrowiec Świętokrzyski, 11 noiembrie) și Cehiei (la București, 15 noiembrie). Pentru aceste două jocuri amicale, Cristian Dulca a convocat, de la „Poli” Timișoara, trei fotbaliste, Sara Câmpean (portar) Bianca Ienovan (atacant), și Teodora Meluță (fundaș). Pentru că Bianca Ienovan este accidentată, fotbalista din atacul lui „Poli” neevoluând nici în jocul etapei a opta împotriva echipei Fair Play, selecționerul a renunțat să o aducă la lot, preferând să o convoace în atacul „naționalei” pe Antonia Bratu.
Revenind la jocul dintre „Poli” și Fair Play, menționăm că, în echipa gazdă, pe lângă Bianca Ienovan, a mai lipsit și Nikolina Caković, de asemenea, accidentată. Ambele fotbaliste au avut probleme la gleznă (Bianca Ienovan este la a treia etapă în care nu a jucat, iar Nikolina Caković este la a doua etapă, în care nu joacă). Aacum, ambele au reluat antrenamentele, însă nu cu echipa timișoreană. Se speră să revină la antrenamentele alături de celelalte coechipiere de la „Poli”, de săptămâna viitoare, iar la următorul meci de campionat să evolueze pentru team-ul din Banat.
Etapa viitoare, cea de-a IX-a, „Poli” Timișoara va evolua în deplasare, împotriva echipei feminine A.F.K. Csikszereda Miercurea Ciuc, duminică, 20 noiembrie, de la ora 11. După opt etape, „Poli” Timișoara este pe primul loc în clasamentul sezonului regulat, cu maxim de puncte, 24, golaveraj pozitiv, 61-0.
Cornel Seracin
Foto: ziarul TIMIȘOARA