Cea de-a XV-a ediție a Campionatului European de Handbal Feminin se dispută, din 4 noiembrie, pentru prima dată în trei țări, Macedonia de Nord, Slovenia și Muntenegru. La această competiție participă 16 echipe naționale, turneul fiind disputat până în data de 20 noiembrie. Echipele calificate sunt împărțite, în prima fază, în patru grupe, fiecare grupă având patru echipe naționale.
Naționala de handbal feminin a României, antrenată de Florentin Pera, face parte din Grupa C a „europeanului”, alături de echipele similare ale Țărilor de Jos, Franței și Macedoniei de Nord.
România a debutat la această a XV-a ediție a Campionatului European de Handbal Feminin, sâmbătă, 5 noiembrie, la Skopje, într-un joc împotriva naționalei similare a Țărilor de Jos. La capătul unui joc bun, România a cedat la limită, 28-29.
După cinci minute de joc, Țările de Jos conduceau, 5-2, însă, din minutul 12, România a restabilit egalitatea scorului, 6-6, iar în minutul următor se afla pentru prima dată la conducerea scorului în acest meci, 7-6, prin golul marcat de Crina Pintea, după o eroare comisă de Kelly Dulfer.
În minutul 20 al confruntării, portarul naționalei României, Yuliya Dumanska, s-a accidentat și a părăsit parchetul de joc, iar România s-a recunoscut condusă la pauză, scor 12-14.
În partea secundă, România au restabilit egalitatea scorului, 14-14, prin golurile marcate de Cristina Neagu, însă, de la 16-16, echilibrul jocului s-a rupt. Încet-încet, prin intervențiile portarului Diana Ciucă, care a scos mingi grele, prin golurile marcate la momentul oportun de Alexandra Badea și Alexandra Dindiligan, cu 10 minute înainte de finalul jocului, România a venit la un singur gol în urma batavelor, 23-24.
Cu multe probleme de lot, componența naționalei de handbal feminin a României la acest „european” fiind decimată, handbalistele de pe parchet nu au rezistat în defensivă până la finalul celor 60 de minute. Ambele team-uri au înscris pe poziționale, iar Țările de Jos au avut satisfacția finală, învingând la limită, scor 29-28.
Pentru România, cele mai multe goluri în acest meci au fost marcate de Eliza Buceschi, Crina Pintea și Sorina Grozav, fiecare câte cinci goluri, iar de la echipa batavă, cele mai multe goluri le-a marcat Laura Van der Heijden, 7 goluri.
Următorul joc pentru România, la acest turneu final „european” va avea loc luni, 7 noiembrie, la Skopje, de la ora 21:30, împotriva naționalei de handbal feminin a Franței, echipa din hexagon dispunând, în primul meci al grupei C, 24-14, de echipa Macedoniei de Nord.

Cornel Seracin
Foto: www.facebook.com/FederatiadeHandbal