Ripensia și Politehnica au disputat derby-ul municipiului Timișoara în cea de-a XIII-a etapă a ligii secunde de fotbal, pe gazonul arenei „Electrica”, în fața unor tribune care au adunat aproximativ 600, 700 de spectatori. Galeria lui „Poli” s-a deplasat la meci în mod organizat, pornind din Piața Traian și a solicitat respect pentru sportul timișorean.
Cele două concitadine începeau acest joc din subsolul clasamentului, Ripensia fiind pe locul 16, cu 12 puncte, iar „Poli”, pe locul 19 (penultimul), cu 8 puncte, ambele având mare nevoie de puncte, un rezultat de egalitate nu prea ajuta pe vreuna din ele, deși părea că acest rezultat de egalitatea va fi consemnat la finalul jocului, însă nu a fost așa. Privit per ansamblu, jocul a fost unul echilibrat, cu un plus în ofensivă pentru „Ripi”, care a avut mai multe ocazii de gol la poarta concitadinei, iar la final și-a trecut în cont cel de-al patrulea ei succes în această ediție a ligii secunde de fotbal.

Pe terenul de joc, cele două echipe trimise la începutul confruntării au avut în componența lor următorii fotbaliști:
Fotbal Club Ripensia Timișoara: Paul Toroc - Claudiu Zamfirescu, Nenad Lalić, Harald Fridrich, Cosmin Gladun - Răzvan Morariu, Stoi (c) - Nicolae Sofran, Samuel Zimța, Alexandru Mogoș - Cristian Gavra. Antrenor principal, Roberto Ivan, antrenor secund, Călin Mada.
Au mai jucat, din minutul 46, Alexandru Piftor, în locul lui Alexandru Mogoș, din minutul 73, Darius Țieranu, în locul lui Nenad Lalić, Tudor Călin, în locul lui Răzvan Morariu, Mihai Ene, în locul lui Nicolae Sofran, din minutul 90+2, Ianis Mihart, în locul lui Samuel Zimța.
Politehnica Timișoara: Rareș Murariu - Denis Radu, Cristian Bocșan (c), Gabriele Germinio, Carol Taub - Ervin Bakoș, Aleksandar Țvetkov - Cosmin Bîrnoi, Adrian Zaluschi, Daniel Benzar - Patrick Popescu. Antrenor principal, Octavian Benga, antrenor secund, Antonio Foale.
Au mai jucat, din minutul 62, Alin Ignea, în locul lui Adrian Zaluschi, George Tudoran, în locul lui Daniel Benzar, din minutul 71, Daniel Olariu, în locul lui Ervin Bakoș, din minutul 84, Cătălin Oanea, în locul lui Cosmin Bîrnoi.
Arbitraj bun al „cavalerilor fluierului”, desemnați să arbitreze acest meci, Vladimir Nagy (la centru), Răzvan Soponar (asistent), Doru Zamfir (asistent).

Jocul a fost unul destul de vioi, pe alocuri, cu ritm, cursiv, însă sărac în faze la cele două porți. Ripensia a avut prima ocazie de a deschide scorul, când nu trecuse un minut de la startul acestui derby, Nicolae Sofran, de pe dreapta, din careul echipei în alb-violet, nu a introdus balonul în plasa porții oaspeților, Rareș Murariu reușind să pareze mingea șutată de fostul său coechipier de la „Poli” și să o trimită în stânga sa, până în linia out-ului de poartă. Echipa în alb-violet a replicat în minutul 10, când, Carol Taub, din careul de 16 metri al Ripensiei, din dreapta (unghi), a trimis balonul la poarta echipei în galben-roșu, însă portarul Paul Toroc a intervenit cu piciorul stâng și a respins până în linia de out de margine. În minutul 23, Aleksandar Țvetkov a încercat vigilența portarului Paul Toroc, de la aproximativ 25, 30 metri, însă mingea trimisă pe jos de fotbalistul în alb-violet este respinsă de apărătorul buturilor Ripensiei, în corner.
Ultimele două ocazii de gol din repriza întâi, cât de cât notabile, au avut loc la poarta lui „Poli”, din careul de 16 metri, din dreapta, Cristian Gavra a trimis pe lângă poarta echipei studențești, în minutele 27 și 32.
S-a încheiat o primă repriză cu scor alb, 0-0, însă echipa care a ținut mai mult balonul în primele 45 de minute a fost „Poli”, însă ocaziile de gol au fost mai multe în dreptul echipei în galben-roșu, 3-2.
Primele patru minute ale reprizei a doua au arătat o echipă în galben-roșu cu mai mult apetit ofensiv, care a pus presiune pe poarta echipei studențești, iar în minutul 50, după o lovitură de colț, din careul lui „Poli”, Cosmin Gladun a trimis balonul cu o lovitură de cap în bara transversală a porții echipei în alb-violet. A fost cea mai mare ocazie a echipei de la Gara Mică a Timișoarei.
Încet-încet, jocul a început să devină tot rapid, cu momente de cursivitate la cele două porți, în minutul 55, cele două combatante împărțindu-și ocaziile, mai întâi Daniel Benzar, care a scăpat singur cu portarul Paul Toroc, însă nu a reușit să-l învingă pe apărătorul buturilor în galben-roșu, acesta respingând balonul șutat de fotbalistul lui „Poli”, apoi, imediat, Samuel Zimța, la cealaltă poartă, a prins un șut bun, de la aproximativ 25 metri de buturile echipei studențești, însă mingea se duce pe lângă stâlpul din stânga portarului Rareș Murariu.
Alte ocazii de gol la cele două porți s-au înregistrat în minutele 61 și 63, Nicolae Sofran a trimis balonul din marginea careului de 16 metri advers, pe lângă poartă, iar Ervin Bakoș, de la aproximativ 35 metri de buturile echipei în alb-violet, trimite pe spațiul porții, dar Paul Toroc prinde mingea în doi timpi, apoi o repune în joc.
În min. 83, „Ripi” beneficiază de o „indirectă” din careul advers, mingea este mișcată de Mihai Ene, pentru Harald Fridrich, însă balonul șutat de fundașul Ripensiei se lovește de Alin Ignea, bine ieșit în întâmpinarea acestuia, după care pericolul este îndepărtat de la poarta lui Rareș Murariu.
Jocul a beneficiat de 3 minute suplimentare, ca urmare a întreruperilor, iar în minutul 90+1, după un șut al căpitanului Gabriel Stoi, la poarta echipei studențești, arbitrul jocului consideră că intervenția lui Cristian Bocșan a fost cu mâna la balon și „Ripi” a executat o lovitură liberă de la aproximativ 18 metri de poarta apărată de Rareș Murariu, ușor lateral stânga, Mihai Ene a lovit bine balonul și l-a trimis prin „zid”, în colțul scurt al portarului echipei în alb-violet, aproape de vinclu, deschizând scorul și, totodată, aducând cele trei puncte în visteria echipei în galben-roșu.
Derby-ul fotbalului timișorean s-a încheiat, așadar, cu victoria echipei Ripensia Timișoara, care, cu cele trei puncte, adună, după treisprezece jocuri, un total de 15 puncte în clasamentul ligii a doua, golaveraj zero, 12-12, și urcă în clasament, părăsind locurile care duc în Liga 3, însă se menține în zona „nisipurilor mișcătoare”. „Poli”, coboară pe ultimul loc al clasamentului, preluând, astfel, „lanterna roșie”, iar după treisprezece etape are un total de 8 puncte și golaveraj negativ, 7-19.


La final, „secundul” echipei în galben-roșu, Iulian Muntean, și-a exprimat bucuria acestui succes prețios, în numele întregii echipe: „Ne bucurăm din tot sufletul! Cred că, după aspectul jocului, meritam victoria. Am fost echipa care am controlat mai mult jocul, am avut și mai multe ocazii, și, până la urmă, cred că victoria e meritată. Mă bucur mult pentru Ene c-a revenit după accidentare care-a ținut din prima etapă, l-a cam ținut pe tușă. Mă bucur că a dat gol, chiar dacă nu era 100% refăcut”.


„Echitabil era un rezultat de egalitate. Nicio echipă n-a meritat victoria. Un joc modest, ca marea majoritate a celor din Liga 2. Dar nu asta ne interesează pe noi. Ne-am dorit să câștigăm. Nici cu egalul nu ne mulțumeam. Trebuia să se termine egal. Din păcate, îmi pare rău să spun, câțiva dintre jucătorii am crezut că se pot autodepăși sau pot să joace la un nivel superior și câțiva dintre ei m-au dezamăgit, pentru că, dacă nici de la jucători mai valoroși din cadrul lotului nu avem așteptări, atunci de la cine? Un rezultat nemeritat, trebuia să se termine egal, care și acela era negativ pentru noi. Nu știu la ultima fază dacă a fost henț sau nu, dar contează doar rezultatul”, a declarat, la finalul acestui derby al Timișoarei, Octavian Benga, antrenorul principal al echipei „Poli”.

Etapa viitoare, Ripensia va evolua în deplasare, împotriva echipei A.F.C. Progresul Spartac (locul 16, 13 puncte, golaveraj negativ, 12-18), sâmbătă, 12 noiembrie, de la ora 11, iar „Poli” va juca pe propriul teren, gazonul stadionului „Știința”, în aceeași zi și de la aceeași oră cu concitadina sa, împotriva echipei de la care a preluat „lanterna roșie”, F.C. Metaloglobus București (locul 19, 10 puncte, golaveraj negativ, 10-16).

Cornel Seracin
Foto: captură video