Cea de-a X-a ediție a Campionatului Mondial de Rugby se va desfășura anul viitor, în Franța, între 8 septembrie și 28 octombrie, la turneul final fiind calificate 20 de echipe naționale.
Echipa națională de rugby a României a obţinut calificarea directă la Cupa Mondială 2023 din Franţa, după ce Spania a fost descalificată. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că Spania a folosit un jucător ineligibil în două meciuri din cadrul Rugby Europe Championship 2021/2022. Este a doua ediție consecutivă a Cupei Mondiale la care Spania își pierde locul, motivul fiind același.
La turneul final din Franța, Stejarii vor evolua în Grupa B, urmând să întâlnească, Africa de Sud, Irlanda, Scoția și Tonga.
Pentru momentul turneului final al Campionatului Mondial de Rugby, naționala României va efectua mai multe jocuri de pregătire. În câteva zile, România va juca un „amical” în compania echipei similare a statului Chile, 5 noiembrie, pe gazonul stadionului național de rugby „Arcul de Triumf”, tot aici urmând să joace și în compania „naționalelor” similare ale statelor Uruguay (o săptămână mai târziu) și Samoa (în 19 noiembrie).
Staff-ul echipei naționale a selectat pentru prima partidă, cea cu Chile, un lot de 33 de sportivi, 18 înaintași și 15 rugby-ști de treisferturi. Trei rugby-ști timișoreni se află printre convocați, mijlocașul la grămadă Gabriel Rupanu, centrul Alexandru Bucur și pilierul Mihai Lăzăr, cel din urmă revenind în rândurile Stejarilor după trei ani și jumătate.
Dublu campion în Franța, cu Castres (2013 și 2018), Mihai Lazăr are 63 de meciuri la „națională”, cu care a participat la două ediții ale Cupei Mondiale (2011, 2015) și pentru care a înscris 15 puncte. El va împlini 36 de ani, joi, 3 noiembrie.


„Prima noastră provocare va fi o luptă interesantă împotriva echipei Chile, care a progresat foarte mult, iar în ultimele 12 luni a înregistrat victorii în deplasare împotriva Rusiei și a Statelor Unite ale Americii. Aștept cu nerăbdare această muncă împreună cu echipa de antrenori și jucători în dorința de a ne dezvolta propriul nostru stil și identitate de joc și a avea o evoluție solidă în aceste partide. Jucătorii au răspuns foarte bine la primele antrenamente făcute și au arătat o atitudine de joc foarte bună. Este important să continuăm să creștem ca echipă în timp ce vom căuta să ne impunem planul de joc împotriva echipei din Chile și să facem din «Arc», o adevărată fortăreață”, a spus, potrivit rugbyromania.ro, Andy Robinson, antrenorul principal al României.


România va susține cele patru jocuri din Grupa B de la turneul final al Cupei Mondiale din Franța, 2023, în 9 septembrie, împotriva Irlandei, în 17 septembrie, împotriva Africii de Sud, în 30 septembrie, împotriva Scoției și în 8 octombrie împotriva „naționalei” din Tonga.
Acum, campionatul național de rugby al României este întrerupt, iar rugby-știi timișoreni, după cinci zile libere avute după ce au disputat semifinala din Cupa României, împotriva lui C.S. Dinamo București, câștigată cu 13-10, marți, 1 noiembrie, au reluat pregătirile pentru următorul joc de campionat, cel din semifinale.
În Cupa României, S.C.M. U.V.T. Timișoara are posibilitatea să-și apere trofeul cucerit în trecuta ediție, în Finala Mare din 11 decembrie 2022, la București, împotriva echipei C.S.A. Steaua.

Cornel Seracin
Foto: Rugby Romania