Arena „Electrica” din Timișoara a găzduit sâmbătă, 22 octombrie, meciul de fotbal ce a contat pentru cea de-a XI-a etapă a ligii secunde, sezon regulat, Fotbal Club Ripensia Timișoara-A.F.C. Unirea Constanța. Disputa a avut loc pe un gazon bun, timpul fiind și el propice pentru un joc de fotbal, cer noros, din când în când norii fiind străpunși de câte o rază de soare, vând moderat.
Partida a adunat puțini spectatori în tribune. Din tribune, a supervizat evoluția fotbaliștilor de pe teren, antrenorul naționalei U19 a României, fostul antrenor al Ripensiei, Alexandru Pelici.

La startul acestei partide, în teren au fost așezați următorii fotbaliști:
Fotbal Club Ripensia Timișoara: Paul Toroc - Claudiu Zamfirescu, Nenad Lalić, Harald Fridrich, Cosmin Gladun - Tudor Călin, Raul Vidrăsan - Nicolae Sofran, Samuel Zimța, Alexandru Mogoș - Cristian Gavra (cpt.). Antrenor principal, Roberto Ivan. Primul „11” a avut media de vârstă 20 ani.
Au mai jucat, din minutul 45, în locul lui Raul Vidrăsan, Răzvan Morariu, din minutul 76, în locul lui Tudor Călin, Robert Stoica, în locul lui Nicolae Sofran, Ianis Mihart, din minutul 82, în locul lui Samuel Zimța, David Ciurel, din minutul 86, în locul lui Alexandru Mogoș, Cristian Zetu.
A.F.C. Unirea Constanța: Răzvan Udrea (cpt.) - Radu Cireșoiu, Radu Zamfir, Ștefan Cană, Alexandru Șuteu - Andrei Pandele, Mario Lăcătuș, Aleksandru Longher, Alexandru Arnold - Ianis Malama, Andreas Chirițoiu. Antrenor principal, Dacian Nastai. Primul „11” a avut media de vârstă 19 ani.
Au mai jucat, din minutul 28, în locul lui Radu Cireșoiu, Luca Mitrică, din minutul 45, în locul lui Andreas Chirițoiu, Robert Tudor, din minutul 72, în locul lui Luca Mitrică, Ciprian Timiș, în locul lui Ianis Malama, Vlas Șerbănescu, din minutul 82, în locul lui Aleksandru Longher, Rareș Trif.
Meciul a fost arbitrat de, Florin Mazilu (centru), Daniel Lar (asistent), Răzvan Nistoran (asistent).

Jocul a început în nota de dominare a echipei gazdă, prezentă în jumătatea de teren a oaspeților, primul șut pe spațiul porții echipei dobrogene fiind în minutul 1, căpitanul Ripensiei, atacantul Cristian Gavra, după o pasă primită de la Nicolae Sofran, încearcă buturile oaspeților cu un șut expediat de la marginea careului de 16 metri advers, ușor lateral dreapta, însă căpitanul Unirii, portarul Răzvan Udrea, reține cu siguranță balonul. În minutul 2, Ianis Malama, atacantul oaspeților, îl vede pe portarul Paul Toroc ieșit mult din poartă și, de la aproximativ 35 de metri de buturile gazdelor, trimite balonul spre poarta acestora, însă mingea a fost lovită defectuos și a fost expediată în afara cadrului porții Ripensiei.
Momentele bune din jocul Ripensiei schimbă scorul în minutul 5. Samuel Zimța, după o pasă primită de la Cristian Gavra, înscrie în poarta oaspeților cu un șut de la aproximativ 25, 30 de metri de buturile apărate de Răzvan Udrea, ieșit din poartă. Ripensia deschidea scorul, 1-0.
În minutul 7, Samuel Zimța mărește avantajul Ripensiei, 2-0, după un gol înscris în urma unei pătrunderi în careul oaspeților, pe dreapta, mingea fiindu-i pasată de căpitanul Ripensiei, Cristian Gavra.
După momentele bune în ofensivă, în urma înscrierii celui de-al doilea gol, Ripensia a cedat ofensiva oaspeților, care au început să țină tot mai mult balonul în posesie și să vină tot mai des în atac. Ripensia a preferat defensiva și, din când în când, jocul în atac.
Atacul gazdelor a fost periculos în minutul 23, Ripensia fiind din nou în fața unui gol, însă balonul trimis în gura porții oaspeților de către Cristian Gavra, nu este fructificat de Nenad Lalić, fundașul echipei gazdă, venit surprinzător în atac, nereușind golul.
În minutul 24, oaspeții au beneficiat de o lovitură liberă, ca urmare a unui fault comis de fundașul gazdelor, Harald Fridrich, asupra unui fotbalist al echipei constănțene. A executat, de la aproximativ 25, 30 metri de buturile gazdelor, ușor stânga, Aleksandru Longher, însă a trimis balonul puțin peste bara porții apărate de Paul Toroc.
În minutul 26, Alexandru Mogoș luftează în careul de 16 metri advers (aproximativ 8 metri de buturile oaspeților), un balon primit de pe stânga de la Cosmin Gladun, Ripensia irosind o nouă ocazie de a-și mări diferența pe tabela de marcaj, iar în minutul 27, mijlocașul lui „Ripi”, Alexandru Mogoș, aflat în jumătatea adversă de teren, după ce a primit balonul de la Cosmin Gladun, încearcă vigilența portarului oaspeților cu un șut al balonului expediat de pe stânga, aproximativ 20 metri de buturile gazdelor, însă portarul Răzvan Udrea, cu un plonjon spectaculos, respinge balonul. O fază spectaculoasă, care a smuls aplauze din tribune.
În minutul 33, oaspeții încearcă poarta apărată de Paul Toroc cu un șut de la aproximativ 30 metri, ușor lateral stânga, mingea trimisă pe cadrul porții gazdelor de Luca Mitrică găsindu-l la post pe portarul Ripensiei, care reține cu siguranță balonul.
În minutul 44, Ripensia are ultima ocazie de gol a reprizei întâi. Jocul de pase al Ripensiei iese din nou în evidență la această ocazie, Samuel Zimța execută o lovitură liberă indirectă, de pe stânga, până la Alexandru Mogoș, aflat în dreapta sa, mijlocașul lui „Ripi” îi retrimite balonul, iar Samuel Zimța trimite la poartă, mingea trece paralel cu linia porții, apoi este recuperată de la linia de out de poartă de Raul Vidrăsan, care o pasează lui Harald Fridrich, venit în careul oaspeților din apărarea lui „Ripi”, iar fundașul gazdelor, de pe dreapta, trimite balonul cu un șut de la aproximativ 8 metri de buturile oaspeților, iar portarul Răzvan Udrea intervine spectaculos și acordă corner.
Ripensia a încheiat prima repriză așa cum a început-o, în ofensivă, iar la pauză a intrat la vestiare cu avantaj, 2-0.
La puține secunde de la începerea reprizei a doua, o neînțelegere între portarul Paul Toroc și Claudiu Zamfirescu a fost aproape să aducă modificarea tabelei de marcaj în dreapta oaspeților. Fundașul echipei gazdă a trimis, nepresat de vreun adversar, la propriul portar, Paul Toroc nu a sesizat intenția coechipierului său și, ieșit din poartă, a fost nevoit să întrebuințeze energie pentru a alerga după balonul pasat, care ar fi intrat în plasă, să-l respingă în corner, salvând astfel situația.
În minutul 50, echipa vizitatoare are o bună ocazie de gol. Ajuns pe dreapta, în careul de 16 metri al gazdelor, Radu Zamfir centrează pe stânga, văzându-l nemarcat pe coechipierul său Aleksandru Longher, care trimite pe cadrul porții gazdelor, însă acolo se repliază foarte bine Claudiu Zamfirescu, dublat de portarul Paul Toroc, mingea fiind respinsă în corner. O fază bine lucrată de echipa dobrogeană, ocazie de gol la capătul unui reușit șir de pase.
În minutul 55, Ripensia declanșează un contraatac, după ce recuperează balonul din propria jumătate de teren. În jumătatea de teren a oaspeților ajung cinci fotbaliști ai Ripensiei, contra a patru ai oaspeților, contraatacul purtat pe stânga încheindu-se cu mingea expediată de Cristian Gavra pe spațiul porții adverse, însă un fundaș al echipei dobrogene o deviază în corner. În minutul 59, Răzvan Morariu trimite un balon pe spațiul porții oaspeților, de la marginea careului de 16 metri al Unirii, portarul respinge în față, iar de acolo, Samuel Zimța a încercat să reia în poartă, dar Alexandru Arnold a intervenit și a trimis balonul în corner. În minutul 63, Cristian Gavra, după o lovitură liberă, executată de la aproximativ 17 metri de buturile adverse, ușor lateral stânga, trimite peste zidul făcut de Unirea Constanța, dar și peste poarta apărată de căpitanul Răzvan Udrea.
În minutul 65, Nicolae Sofran a marcat pentru Ripensia, după o pasă primită de la Cristian Gavra, dominarea gazdelor în ofensivă prizând acum roade pe tabela de marcaj, scorul devenind 3-0.
În minutul 69, Luca Mitrică a încercat poarta lui Paul Toroc, expediind un șut de la aproximativ 18, 20 metri de buturile portarului timișorean, la firul ierbii, însă mingea trece pe lângă bara din dreapta goalkeeper-ului Ripensiei.
Oaspeții își pun din nou în evidență bunul joc de pase în minutul 71. Faza s-a încheiat cu un șut puternic expediat de Ianis Malama, aflat pe partea dreaptă a jumătății adverse de teren, de la aproximativ 20, 25 metri de poarta gazdelor, portarul Paul Toroc intervenind salvator și acordând lovitură de colț.
În minutul 73, Ripensia are o nouă ocazie de gol. Alexandru Mogoș a recuperat un balon în jumătatea proprie de teren, a pasat pentru Samuel Zimța care a plecat pe contraatac, singur, ajuns la marginea careului de 16 metri advers, a șutat balonul pe spațiul porții adverse, însă portarul oaspeților a intervenit și a respins în față, apoi, venit în urma atacantului timișorean, Alexandru Arnold a rezolvat situația, reușind să degajeze balonul departe de propria sa poartă.
În minutul 77, Răzvan Morariu a trecut în contul Ripensiei o nouă ocazie de gol, iar din minutul 81, Ripensia Timișoara conducea cu 4-0. Mingea recuperată de echipa gazdă, în jumătatea de teren a constănțenilor și contraatac în superioritate numerică a Ripensiei. Cristian Gavra a intrat în careul oaspeților, pe centru, a șutat cu dreptul, însă portarul Unirii Constanța a intervenit și a respins în dreapta sa, iar de acolo, Ianis Mihart a preluat mingea cu drept și apoi a trimis-o în plasa porții apărate de Răzvan Udrea. Gol marcat de tânărul mijlocaș cu veleități ofensive al Ripensiei, la prima sa reușită pentru echipa în galben-roșu.
Până la finalul jocului, oaspeții au mai încercat în câteva rânduri să înscrie golul de onoare, dar nu au mai izbutit. Amintim aici ocazia lui Alexandru Șuteu, aflat pe stânga, din minutul 89, mingea trimisă cu piciorul stâng, de la marginea careului de 16 metri advers, pe lângă poarta Ripensiei, apoi, în minutul 90, după o lovitură liberă executată Radu Zamfir, de pe stânga, aproximativ 20 metri de buturile gazdelor, fundașul oaspeților trimițând mingea mult peste poarta echipei timișorene.
Ultima fază de poartă din acest meci a aparținut Ripensiei și s-a încheiat cu mingea expediată de tânărul mijlocaș al gazdelor, David Ciurel, de la aproximativ 25, 30 metri de buturile oaspeților. Mingea trimisă de David Ciurel a trecut pe lângă bara din stânga portarului oaspeților, în out de poartă.
Astfel, meciul s-a încheiat cu un succes clar al gazdelor, care au obținut trei puncte meritate, la capătul unui joc spectaculos, cu multe ocazii de gol, pe care l-au controlat, echipa vizitatoare lăsând o impresie bună la capătul acestei partide, prin atitudinea avută. Remarcații echipei vizitatoare, atacantul Ianis Malama, portarul Răzvan Udrea, fundașul Alexandru Arnold.
Fotbalistul acestui meci este incontestabil atacantul Ripensiei, Cristian Gavra, care a fost cam pe tot terenul în acest joc, oferind pase coechipierilor, însă nu a reușit să înscrie. Remarcabil portarul Ripensiei, Paul Toroc, de fiecare dată sigur în intervențiile pe care le-a avut de-a lungul acestui joc, în poarta echipei bănățene.
Pentru Ripensia, a debutat în acest meci Cristian Zetu, un centru-atacant de 18 ani, ajuns la echipa în galben-roșu de la „Poli” Timișoara, în vara acestui an.
Au lipsit din echipa Ripensiei, neevoluând în acest joc, Mihai Ene și Gabriel Stoi, iar Alexandru Piftor, trecut titular în acest meci, datorită unei probleme la picior, a rămas pe banca de rezerve, fiind introdus în teren, titular, Alexandru Mogoș.


„Un joc bun. Astăzi ne-a ieșit cam tot ce ne-am dorit, și multe goluri, și multe ocazii, și joc frumos. Trebuie să-i felicit pe băieți pentru cum s-au pregătit toată săptămâna, și, faptul că au fost foarte focusați pentru acest meci.
Am avut și un pic de noroc, recunoaștem, cu golul marcat rapid, după care ne-am descătușat. A fost 2-0, foarte repede, după care, pentru copii a fost un pic mai greu.
Am avut un debut azi. Speram că poate reușește să ajungă și el la finalizare. Ne bucurăm pentru el, dar în afară de debutul acela, am avut iară jucătorii tineri de aceeași vârstă ca și cei de la Unirea, mulți dintre ei, care-au intrat în teren. La fiecare meci am debutat jucători tineri, sau, cel puțin, i-am aruncat în teren.
Comparativ cu sezonul trecut, de data asta jucăm mult mai bine acasă. Avem trei victorii, și toate au fost clare, avem un rezultat egal, o singură înfrângere, comparativ cu sezonul trecut, în care am reușit să adunăm doar două victorii. Probabil că și băieții își dau seama că, dacă vrem să aducem lumea la stadion și să avem cât mai mulți spectatori, trebuie să avem evoluții concludente acasă, dar asta nu scuză modul în care jucăm în deplasare. Sperăm, de la etapă la etapă, totdeauna să schimbăm, să ne prezentăm tot așa și în meciurile de afară”, a declarat, la finalul jocului, Iulian Muntean, „secund”-ul echipei timișorene.


„Este greu numai cu copii 2003, 2004 și completat cu 2000 și 2001. Este greu, pentru că ne speriem când adversarul este mai agresiv, ne speriem când întâlnim jucători care sunt maturi, care sunt bărbați, care au un contract de profesioniști și, sigur, ne pierdem dacă luăm, cum am luat azi, două goluri din nimic, pot să spun, și e greu pe urmă să repornești motoarele în construcție, e plumb în picioarele unui copil tânăr.
Presiunea nu este legată de retrogradare. Presiunea este legată de faptul că unii jucători nu progresează. Pe noi ne interesează în primul și-n primul rând, care sunt acei jucători, până în iarnă, care pot să facă pasul la următorul nivel. Noi nu discutăm despre retrogradare și nu discutăm despre alte lucruri, niciodată nu am simțit această presiune.
Până acum, nu am găsit jucători care să facă pasul la următorul nivel, din iarnă, pentru că ei trebuie să treacă printr-o perioadă de un de zile. Eu cred că, uneori, unii jucători trec repede de la clasa a opta, la liceu și trec prin niște etape forțați de un regulament, și din cauza asta, când ei nu mai pot să apeleze la acel regulament, sunt unii (și urmăriți jucători de 2000, 2001) care dispar. Jucători care acum doi ani de zile, la 2001, îi căuta toată lumea și voia să le facă contract, acum nu mai sunt eligibili. Și atunci, ce facem? Da, sunt mulți copii la noi care pot să facă pasul, dar trebuie să treacă prin aceste nereușite, să coboare cu picioarele pe pământ și să accepte realitatea, dar realitatea, nu ceea ce le spune mama, tata, care sunt din tribună și, care știm și noi (suntem părinți), care vedem lucrurile total diferit”, a declarat, la finalul jocului, antrenorul principal al echipei A.F.C. Unirea Constanța, Dacian Nastai.


În urma rezultatului înregistrat, Ripensia Timișoara totalizează 11 puncte, golaveraj negativ, 11-12, și a urcat în clasamentul întrecerii, pe locul 16, iar etapa viitoare, sâmbătă, 29 octombrie, de la ora 11, va evolua la Râmnicu Vâlcea, împotriva echipei C.S.C. Șelimbăr (locul 10, 16 puncte).

Cornel Seracin
Foto: ziarul TIMIȘOARA