”Nu există țară pentru bătrâni” și nici loc pentru echipele mici în competițiile ”rezervate” granzilor.

CSC Dumbrăvița a pierdut marți seara în fața Rapidului primul meci disputat în grupele Cupei României la fotbal. Giuleștenii s-au impus la București cu 4-1, la sfârșitul unei partide în care au beneficiat nu de puține ori de ajutorul brigăzii de arbitri.

Net superioară  în fața divizionarei secunde din județul Timiș, echipa bucureșteană a fost favorita partidei și cu siguranță s-ar fi putut impune și fără să beneficieze de ajutorul brigăzii condusă la centru de Cristian Moldoveanu din Sfântu Gheorghe, asistat la tușe de Cosmin Bojan din Târgu-Mureș și Doru Zamfir din Slatina.

Giuleștenii au controlat primele momente ale meciului, iar prima lor șansă de gol a fost în minutul 4 atunci când Pănoiu a trimis cu capul peste poartă, după o centrare din stânga a lui Emmers. Pe fondul unei dominări clare a rapidiștilor, scorul a fost deschis, surprinzător, de divizionara secundă, pe un contraatac în urma căruia Toma Bodri l-a învins pe Drăghia cu un șut la colțul lung.

După acest moment al jocului giuleștenii au atacat în valuri poarta dumbrăvițeană și inevitabilul s-a produs în minutul 34, atunci când Alexandru Ioniță a atacat pe partea stângă, a centrat, Dugandzic a prelungit cu capul, iar Alexandru Albu a reluat spre poartă tot cu capul, restabilind egalitatea.

Până la pauză divizionara secundă și-a mai trecut în cont câteva ocazii, dar fără să modifice scorul de pe tabelă, care după 45 de minute era 1-1.

Al doilea mitan a început mai bine pentru Rapid, echipa superioară din punct de vedere valoric și favorita întâlnirii, care a fost la un pas de a trece în avantaj în minutul 47, când Vojtus a șutat din poziție centrală, de la 18 metri, dar Trifon a respins spectaculos.

A sosit însă fatidicul minut 50, atunci când centralul partidei a lăsat impresia că meciul este arbitrat de pe podul Grant, la o fază în care rapidistul Dussaut a căzut peste piciorul lui Martinov. În loc să acorde lovitură de pedeapsă pentru Dumbrăvița, Cristian Moldoveanu a lăsat jocul să continue și după doar două minute formația bucureșteană a trecut în avantaj pe tabelă, 2-1.

Demoralizați în fața unei adversare superioare și a unui arbitru care alături de alți ”cavaleri” ai fluierului a arătat că favorizarea unei echipe se face în general în avantajul celei mai bine clasate, jucătorii divizionarei secunde au mai încasat două goluri în minutele 58 și 76. Micile tresăriri de orgoliu pe care le-au avut dumbrăvițenii nu au adus modificări pe tabelă, care după 90 de minute a indicat scorul 4-1 pentru Rapid.

Nu am crezut că venim la un meci cu o echipă de prima ligă și vom discuta de faze litigioase și greșeli de arbitraj. Toată lumea spune că a fost penalty la 1-1, am văzut și eu faza și pot să zic cu mâna pe inimă că a fost penalty! Era 1-1, minutul 50. De ce? De ce trebuie să se întâmple acest lucru, de ce echipa mică trebuie defavorizată? Nu înțeleg… Acum două săptămâni, același arbitru (n.r. Cristian Moldoveanu, din Sfântu Gheorghe), dă penalty pentru Dinamo la meciul cu Minaur. Toată lumea îi sare în cap și arbitrează mai departe. Nu mi se pare corect! E un arbitru care nu are valoare, din punctul meu de vedere. Îmi pare rău că discut despre arbitraj, pentru că am venit aici să vorbim de fotbal și trebuie să vorbesc despre arbitraj… La golul 3, a fost un fault grosolan împotriva unui jucător al nostru. Ei dau gol, se desprind, 1-3! Cum să jucăm așa? Sincer, cum? Cum?!”, a declarat la final Cosmin Stan, antrenorul echipei din județul Timiș.

Cele două formații au folosit următorii jucători:

CSC Dumbrăvița (antrenor Cosmin Stan): Trifon – Bura-Koț, Zurbagiu (cpt.), Gîsă – T. Bodri, Tănase (74, Ungureanu), Olaru (46, L. Bodri), Martinov (80, D. Popa), C. Toma – Paulevici (80, Grancea), Simon (46, Ghinescu)
Rapid București (antrenor Adrian Mutu): Drăghia (cpt.) – Dussaut, D. Grigore, C. Ignat, Fl. Ștefan – Emmers (79, G. Gabriel), A. Albu, A. Ciobanu (46, Kait) – Pănoiu (46, Sefer), Dugandzic (46, Vojtus), A. Ioniță (79, Crivac)

De ce în Giulești?

Clubul din Dumbrăvița a fost gazdă în această întâlnire și inevitabil apare întrebarea de ce partida s-a disputat în Giulești? Ținând cont că meciul a fost televizat, iar posturile au impus ca oră de start 18.15, a fost cât se poate de clar că întâlnirea trebuia să se desfășoare pe un stadion cu nocturnă. Cel din Dumbrăvița nu este prevăzut cu așa ceva, ”Dan Păltinișanu” din Timișoara nu mai găzduiește meciuri de luni de zile, iar arădenii au strâmbat din nas pentru că urmează ca miercuri să joace ei pe arena de pe Valea Mureșului. O variantă ar fi putut fi stadionul din Severin, însă din informațiile pe care le avem, aceasta nu ar fi fost pe placul timișenilor. Prin urmare s-a bătut palma cu adversarul, Rapid în cazul de față, care a găzduit meciul de marți seară.

Grupele Cupei României, o căciulă prea mare  pentru cluburile mici

Începând cu acest an sistemul de desfășurare al Cupei României la fotbal a fost modificat. După câteva tururi eliminatorii au fost introduse grupe, în care echipele sunt repartizate din mai multe urne valorice, urmând ca după câteva meciuri, primele două să se califice în următoarea fază a competiției.

Dacă până în prezent, în fazele finale au mai ajuns echipe din eșaloanele inferioare, eliminând formații puternice din prima divizie cu goluri date pe final de meci sau chiar în urma loviturilor de departajare, sistemul actual favorizează clar echipele mai bine cotate, care în cazul în care nu obțin rezultatul necesar într-un meci, mai au timp în următoarele întâlniri să ”repare” greșeala, într-un fel sau altul. Probabil asta s-a și dorit, transformarea acestei competiții într-un fel de refugiu pentru grupările care pierd titlul national și trebuie să spele, cumva, rușinea.

Iată grupele:

Grupa A: Sepsi, FC Voluntari, U Craiova 1948, Petrolul Ploiești, Dinamo, Unirea Slobozia

Grupa B: FCSB, FC Botoșani, Mioveni, UTA Arad, Oțelul Galați, Gloria Buzău

Grupa C: CFR Cluj, Farul Constanța, Rapid, U Cluj, Dumbrăvița, Alexandria

Grupa D: Universitatea Craiova, FC Argeș, Chindia, Hermannstadt, Ocna Mureș, Minaur Baia Mare

Marți seara CSC Dumbrăvița s-a alăturat cluburilor care de-a lungul timpului au arătat că buturuga mică poate să răstoarne carul mare. De fapt, dincolo de scor, chiar a făcut-o. Făcând abstracție de acea fază judecată greșit de central, Rapidul s-ar fi impus cu siguranță la finalul celor 90 de minute, dar prin acea lovitură de pedeapsă neacordată divizionarei secunde la scorul de 1-1, centralul meciului a lăsat tuturor impresia că giuleștenii au avut nevoie de ajutorul său pentru a trece în avantaj și că fotbaliștii din Dumbrăvița au fost puțin ”buzunăriți ca-n gară” pe stadionul cu ”una dintre cele mai frumoase galerii din țară”.

 

Răzvan IDVOREAN