De la începutul anului competițional 2022/2023, S.C.M. O.H.M.A. „MozzartBet” Timișoara nu a cunoscut înfrângerea, „leii” din Banat impunându-se meci de meci în cele opt confruntări susținute până acum, trei în Grupa D a competiției europene intercluburi, Alpe Adria Cup, două în Cupa României și trei în Liga Națională de Baschet, campionatul intern.
După începutul bun cu turneul de la Zabok, unde a obținut două succese în Grupa D, primul meci disputat pe propriul parchet, la Timișoara, în Sala Sporturilor „Constantin Jude”, în faza grupelor competiției europene intercluburi Alpe Adria Cup, echipa de baschet masculin a Timișoarei l-a câștigat de o manieră categorică, echipa slovacă Spišskí Rytieri având pentru acest joc o bancă scurtă (doar opt sportivi), neputând astfel să aibă o evoluție 100% din capacitatea ei. Slovacii au venit la Timișoara fără doi pivoți, un alt experimentat pivot, Ivan Židzik nefiind utilizat în acest meci. Pe lângă aceste lipsuri, alți doi baschetbaliști din echipa vizitatoare nu au avut o evoluție la toată capacitatea lor, prin urmare, potrivit declarațiilor antrenorului echipei slovace, Teo Hojč, pentru site-ul oficial al clubului din orașul Spišská Nová Ves, www.basketsnv.sk, planul stabilit pentru acest joc de la Timișoara, echipa slovenă nu a reușit să-l îndeplinească mai mult de 50%, iar asta „pentru că Timișoara are o calitate superioară ca să fim competitivi cu o astfel de formație”.
„Cavalerii” din Spišská Nová Ves s-au străduit să păstreze un echilibru de-a lungul acestui meci, încercând să speculeze unele scăpări din defensiva gazdelor, dar nu au reușit să-și adjudece vreun „sfert” din acest joc. „Leii” din Banat au luat elanul clar spre victorie în sfertul doi, când s-au impus cu un categoric 31-11. Vizitatorii au menținut în sfertul unu, pentru ceva timp, echilibrul evoluției scorului, dar la finalul primei perioade de 10 minute, gazdele aveau să se impună, 29-23, la pauză intrându-se cu avantajul net al „leilor” din Banat, 60:34.
În partea a doua, echipa vizitatoare a reușit să mențină, în cele două sferturi, un joc care să-i dea speranța revenirii la scorul general, însă, atât la capătul celei de-a treia perioade de 10 minute, cât și la capătul celei de-a patra perioade de 10 minute nu a obținut mai mult decât o diferență mică de scor în urma gazdelor, S.C.M. O.H.M.A. „MozzartBet” Timișoara impunându-se la finalul sfertului trei, 26-21, iar la finalul sfertului patru, 20-17.
Astfel că, la finalul celor 40 de minute ale acestei dispute, în primul meci european susținut acasă după o lungă perioadă de timp, echipa de baschet masculin a Timișoara s-a impus cu scorul general de 106:72 și odată cu cea de-a treia victorie obținută în Grupa D a acestei întreceri europene intercluburi s-a apropiat tot mai mult de calificarea în faza următoare a Alpe Adria Cup.
La finalul acestui joc, antrenorul echipei timișorene, Dragan Petričević a apreciat prezența numeroasă a spectatorilor în tribunele sălii timișorene pentru a urmări acest meci și a spus, potrivit www.alpeadriacup.com, că, referindu-se la echipa pe care o antrenează, „trebuie să jucăm o apărare mai solidă”, iar despre echipa slovacă a declarat că, deși a avut probleme mari de lot, „joacă un baschet bun și mă aștept la un joc mult mai dificil pe terenul lor de acasă”.
După trei jocuri, S.C.M. O.H.M.A. „MozzartBet” Timișoara este pe primul loc în clasamentul grupei D, Alpe Adria Cup, cu un total de 6 puncte, coșaveraj pozitiv, 297:232, iar etapa viitoare o va susține în deplasare, în Sala de Sport Municipală a orașului slovac, împotriva echipei Spišskí Rytieri, marți, 22 noiembrie 2022.


Odată încheiat acest meci, „leii” din Banat au revenit la întrecerile interne, duminică, 16 octombrie, evoluând în cadrul celei de-a treia etape a campionatului, Liga Națională de Baschet, pe propriul parchet, Sala Sporturilor „Constantin Jude”, împotriva echipei care, la finalul trecutei ediții a întrecerii a obținut medaliile de bronz, clasându-se pe locul trei, C.S.M. C.S. Universitatea Oradea.
Timișorenii nu au mai reușit un succes în fața team-ului orădean din 2019, prin urmare, ținând cont de startul fulminant de sezon al „leilor” din Banat, era de așteptat ca disputa de pe parchetul sălii timișorene să fie una viu disputată. Chiar așa a și fost, iar la finalul celor 40 de minute, S.C.M. O.H.M.A. „MozzartBet” Timișoara a învins, 77:73, păstrându-și astfel invincibilitatea în acest an competițional.
„Leii” din Banat au avut un început mai bun de partidă, iar după un minut de joc conduceau cu 6-2, două „trița” fiind trecute în dreptul gazdelor de Ilija Đoković, 3-0 și Igor Kesar, 6-2. Oaspeții au pus primele lor două puncte în acest meci, prin Cătălin Baciu.
Gazdele aveau să se mențină la conducerea scorului până prin minutul 4, 11-9, iar din minutul 5, un coș de trei puncte reușit de Stephen Holt, aducea echipa orădeană, pentru prima dată în acest joc, în avantaj, 11-12, acest avantaj fiind mărit de-a lungul minutului 5, 11-14, 11-15 și 11-16.
Cu un minut înainte de finalul primei perioade de 10 minute a partidei, „leii” din Banat, prin Eric Mc Clellan, din două „libere”, restabilesc scorul egal, 19-19, acest rezultat fiind cel final din sfertul 1.
Sfertul doi a fost unul la fel de disputat precum primul, însă la capătul lui, „leii” din Banat aveau să obțină un prim succes, 20-15. Oaspeții aveau să preia conducerea scorului general, în minutul 14 având un fragil avantaj de un punct în fața gazdelor, 28:29, dar, din minutul 15, gazdele au restabilit egalitatea scorului, 29:29 și s-au instalat la conducerea lui, 30:29, iar până la finalul celei de-a doua perioade de 10 minute nu au mai cedat scorul oaspeților. Astfel, la finalul celei de-a doua perioade de 10 minute, „leii” din Banat ieșeau cu un scor favorabil, 20-15, iar la vestiare intrau și cu scorul general în avantajul lor, 39:34.
Partea a doua a confruntării a început cu un coș de două puncte al gazdelor, Adam Mirković deschizând seria punctelor în repriza secundă. Oaspeții au înscris două puncte prin Donatas Tarolis, iar după două minute de joc din cea de-a treia perioadă de 10 minute conduceau la scorul „sfertului”, 3-6, însă la scorul general, gazdele erau încă în avantaj, 42:40.
Echilibrul scorul s-a menținut pe toată perioada celor 10 minute ale sfertului trei, cele două combatante perindându-se la conducerea scorului acestui „sfert”, însă la finalul lui, deși scorul sfertului trei le-a fost favorabil oaspeților, 19-21, la scorul general nu conduceau după 30 de minute de joc, „leii” din Banat încheind sfertul trei cu scorul general favorabil, 58:55.
Sfertul patru a fost unul decisiv pentru cele două puncte învingătoare. La fel ca în precedentele „sferturi”, și ultima perioadă de 10 minute a confruntării a fost una cu un scor strâns, echilibrul, caracterizând jocul celor două combatante. Oaspeții au deschis seria punctelor acestui sfert patru printr-o „trița” reușită de Nikola Marković, gazdele au răspuns la scurt timp cu o reușită de trei puncte a lui Nikola Gajić, după care, orădenii, prin Justin Carter, puneau alte trei puncte în dreptul lor, 3-6.
Echipa orădeană avea să se mențină la conducerea scorului acestei ultime perioade de 10 minute, un timp scurt, însă, în ultimele patru minute ale „sfertului”, gazdele au preluat conducerea scorului acestei perioade, 13-12, 16-13 (trei puncte, Ilija Đoković), iar la finalul celor 10 minute ale sfertului patru înregistrau cea de-a doua lor izbândă, 19-18. Ultima aruncare a team-ului orădean, cea a lui Erick Neal, de trei puncte, nu a intrat în coș, prin urmare, „leii” din Banat aveau să înregistreze succesul la o diferență de patru puncte la scorul general.
Pentru echipa bănățeană, punctele din acest joc au fost înscrise de, Ilija Đoković (18 puncte), Adam Mirković (12 puncte), Igor Kesar (11 puncte), László Emil Lázár (10 puncte), Eric Mc Clellan (9 puncte), Nikola Gajić (9 puncte), Antonio Năsturescu (6 puncte), Edward Petrescu (două puncte). Pentru echipa ardeleană, cele mai multe puncte în acest meci au fost înscrise de Kristopher Richard (15 puncte), Donatas Tarolis (15 puncte) și Justin Carter (14 puncte).
Odată cu acest rezultat înregistrat în cea de-a treia etapă a campionatului, Conferința B, „leii” din Banat au un total de 6 puncte în clasament, sunt pe primul loc în ierarhia la zi din Conferința B, iar viitoarea etapă o vor susține în deplasare, sâmbătă, 22 octombrie, împotriva echipei C.S.O. Voluntari, team care nu a jucat în această a treia etapă, numărul echipelor din această Conferință B fiind unul impar. Team-ul ilfovean, după două jocuri, are o victorie și o înfrângere (acasă/deplasare), și cu trei puncte, se află pe locul 5 al clasamentului.
Tot în cadrul celei de-a treia etape a campionatului, Conferința B, s-au mai disputat jocurile, C.S. Municipal Târgu Jiu-C.S. Rapid București 64:85, S.C.M.U. Craiova-A.C.S. U.-Banca Transilvania Cluj-Napoca 71:93, C.S.M. Baschet Petrolul Ploiești-C.S.M. V.S.K.C. Miercurea Ciuc 103:45, C.S.M. A.B.C. Athletic Constanța-C.S. Municipal Galați 94:98, C.S. Dinamo București-A.B.C. Laguna București 88:51, C.S.A. Steaua București-C.S. Municipal Focșani 89:88. Din această etapă a Conferinței B a mai rămas de jucat meciul B.C. C.S.U. Sibiu-C.S. Municipal Târgu Mureș, luni, 17 octombrie, de la ora 19, urmând să se dispute pe parchetul din Sala „Transilvania” din Sibiu.

Cornel Seracin