După un început de an competițional, cu rezultate favorabile în Alpe Adria Cup, S.C.M. O.H.M.A. „MozzartBet” Timișoara a luat startul în ediția 2022/2023 a campionatului intern și a Cupei României.
În Liga Națională de Baschet Masculin, echipa bănățeană a jucat prima partidă la Timișoara, pe parchetul din Sala Sporturilor „Constantin Jude”, evoluând în Conferința B, împotriva echipei C.S.M. Focșani.
Cu un joc bun desfășurat în primele două sferturi ale disputei, „leii” din Banat au intrat la vestiare cu două rezultate favorabile în fața echipei din Focșani, 24-17 24-14, astfel că, după primele 20 de minute conduceau la scorul general, 48:31.
În partea a doua a meciului, având o diferență destul de consistentă în scor, „leii” din Banat au redus consumul de energie, iar C.S.M. Focșani, din dorința de a egala și a depăși echipa timișoreană, a reușit să-și adjudece sferturile trei și patru, 20-17 și 18-16, însă, cele două succese nu i-au adus avantajul scorului general, iar cele două puncte ale echipei învingătoare au rămas la Timișoara.
Astfel, S.C.M. O.H.M.A. „MozzartBet” Timișoara a obținut un prim succes în noua ediție din Liga Națională de Baschet, Conferința B, 81:69.


Noua ediție a campionatului național de baschet masculin are un nou format. În competiție sunt înscrise 18 echipe (16 echipe rămase în primul eșalon din trecuta ediție a întrecerii, plus două echipe care au promovat din Liga 1), împărțite în două Conferințe, A și B, fiecare având 9 team-uri.
Prima fază a întrecerii se dispută în perioada 28 septembrie 2022-28 ianuarie 2023, echipele ce compun cele două Conferințe, A și B, urmând să joace după sistemul fiecare cu fiecare, tur-retur - total 16 meciuri, în 18 etape, pentru fiecare echipă. Componența Conferințelor este următoarea: A – A.C.S. U.-B.T. Cluj-Napoca, F.C. Argeș Pitești, S.C.M.U. Craiova, B.C. C.S.U. Sibiu, C.S.M. Ploiești, C.S.M. Târgu Jiu, C.S. Rapid București, C.S.M. V.S.K.C. Miercurea Ciuc, C.S.M. Târgu Mureș, B – C.S.M. C.S.U. Oradea, C.S.O. Voluntari, S.C.M. O.H.M.A. „MozzartBet” Timișoara, C.S. Dinamo București, C.S.A. Steaua București, A.B.C. Athletic Neptun Constanța, C.S.M. Galați, C.S.M. Focșani, A.B.C. Laguna București.
În faza a doua a întrecerii se formează două grupe, prima grupă se va compune din primele cinci clasate din fiecare Conferință, iar cea de-a doua grupă din echipele care încheie prima fază pe locurile 6-9 în clasamentele celor două Conferințe. În faza a doua, grupa 1-10, se intră cu punctele din meciurile directe dintre primele 5 echipe din prima fază și se mai joacă alte 10 meciuri, în sistem fiecare cu fiecare, tur-retur, cu echipele din cealaltă Conferință, iar echipele din grupa 11-18, intră cu punctele din meciurile directe dintre ultimele 4 echipe din prima fază și se mai joacă alte 8 meciuri, fiecare cu fiecare, tur-retur, cu echipele din cealaltă Conferință.
După faza a doua, se stabilește Play-off pentru locurile 1-8, echipele de pe locurile 9 si 10 nu mai joacă, iar echipele de pe locurile 11-18 vor juca Play-out. În faza a treia, Play-off - Turul 1 se va juca conform următoarelor: loc 1 vs. loc 8, loc 2 vs. loc 7, loc 3 vs. loc 6, loc 4 vs. loc 5. Primele două tururi se joacă după sistemul 3 din 5 meciuri, urmând ca finala mare să se joace după sistemul 4
din 7 meciuri, iar finala mică după sistemul 3 din 5 meciuri. La meciurile duble se joacă cu o zi pauză între meciuri (2-2-1 și respectiv finala mare 2-2-1-1-1). Locurile 5-8 joacă 2 din 3 meciuri.
Faza a treia Play-out - Turul 1 se va juca conform următoarelor: loc 11 vs. loc 18, loc 12 vs. loc 17, loc 13 vs. 16, loc 14 vs. loc 15. Se joacă după sistemul 3 din 5 meciuri în toate tururile. La meciurile duble se joacă cu o zi pauză între meciuri (2-2-1).
În cazul jocurilor în sistemul play-off / play-out, dacă o echipă mai slab clasată în urma sezonului regulat câştigă seria eliminând astfel echipa mai bine clasată, NU va lua locul acesteia în turul următor, ceea ce înseamnă că NU va avea de jucat pe teren propriu un joc în plus în meciurile cu următorii adversari.
Echipele clasate la sfârșitul anului competițional 2022/2023 pe locurile 17 și 18 vor retrograda în Liga I.


După prima etapă de campionat, „leii” din Banat au susținut două jocuri ce au contat pentru ediția 2022/2023 a Cupei României, într-un turneu de calificare ce s-a desfășurat la Mediaș. Inițial, acest turneu a fost stabilit să se dispute la Sibiu, însă Sala „Transilvania” din municipiul de pe Cibin nu a fost disponibilă.
În turneul de calificare, S.C.M. O.H.M.A. „MozzartBet” Timișoara a jucat în Grupa E, având adversare echipele C.S.M. Târgu Jiu și B.C. C.S. Universitatea Sibiu. Team-ul timișorean a jucat mai întâi împotriva echipei gorjene, iar la capătul celor 40 de minute a obținut un prim succes în noua ediție a Cupei României, care se desfășoară acum într-un format inedit. Cu succese în sferturile întâi (18-17), doi (26-19) și patru (20-17), doar sfertul trei fiindu-le nefavorabil (16-19), „leii” din Banat s-au impus, 80:72, în primul meci al grupei.
În cel de-al doilea ei joc, echipa bănățeană a întâlnit B.C. C.S. Universitatea Sibiu, iar la capătul celor 40 de minute ale confruntării s-a impus din nou, de această dată cu scorul de 90:77. „Leii” din Banat au obținut scoruri favorabile în sferturile întâi (20-13), doi (20-19) și patru (28-23) și scor egal la capătul celei de-a treia perioade de 10 minute a confruntării, 22-22.
În urma celor două rezultate favorabile, S.C.M. O.H.M.A. „MozzartBet” Timișoara a obținut calificarea în faza „Final 8” a întrecerii, încheind Grupa E pe primul loc, fază în care se vor califica echipele câștigătoare ale celor 6 grupe, acestora adăugându-li-se și două echipe mai bine clasate de pe locurile 2 la finalul jocurilor din grupe.
„Final 8” se va disputa în perioada 11-15 februarie 2023 într-o locație ce urmează să fie stabilită.

După calificarea în „Final 8”-ul Cupei României, team-ul din Banat a continuat campionatul și a evoluat în cea de-a doua etapă a competiției, în deplasare, la București, împotriva echipei A.B.C. Laguna.
A fost un nou meci pe care „leii” din Banat l-au câștigat la capătul celor 40 de minute, cu scorul general de 83:76. La capătul primului sfert, echipa bănățeană a obținut un prim rezultat favorabil, 24-21, dar s-a lovit de o echipă care nu a fost deloc dispusă să cedeze ușor, gazdele punctând primele pe tabela de marcaj, 3-0, prin Bogdan Stăncuț, după care pivot László Emil Lázár (două puncte) și Ilija Đoković (două puncte) au adus oaspeții în avantaj. Pe finalul „sfert”-ului, gazdele au restabilit egalitatea scorului, 16-16, apoi, prin Radu Paliciuc, cu o aruncare de trei puncte, au preluat conducerea, 19-17, oaspeții au revenit, prin două „libere” ale lui Nikola Gaić, 19-19, Aleksandre Phevadze a adus, din nou, Laguna în avantaj, 21-19, Eric Mc Clellan a restabilit egalitatea scorului, după un coș de două puncte, 21-21, iar Adam Mirković, cu „trița”, a înclinat decisiv scorul primei perioade de 10 minute în favoarea echipei timișorene.
Sfertul doi a adus, de asemenea, o confruntare foarte strânsă, cele două echipe trecând, pe rând, la conducerea scorului acestei a doua perioade de 10 minute. Începutul „sfert”-ului a fost favorabil gazdelor, care, după două minute de joc, aveau avantaj, 6-3, iar la scorul general au reușit să restabilească egalitatea, 27:27. Timișorenii au egalat scorul „sfert”-ului, 6-6 și au preluat conducerea scorului general, s-au menținut în avantajul scorului din acest sfert doi, apoi au fost, din nou egalați la scorul celei de-a doua perioade de 10 minute, 11-11, conduși, 11-14 și 11-17 (cele două „trița” ale gazdelor fiind marcate de Lukas Aukstilkalnis și Trevor Blondin), la fel și la scorul general, 35:35 și 35:38, dar, din minutul 7 al sfertului doi, au revenit, au egalat scorul „sfert”-ului și s-au impus cu 22-18, iar la pauză aveau scorul general favorabil, 46:39.
Sfertul trei a fost unul încheiat cu scor nefavorabil „leilor” din Banat, echipa Laguna impunându-se cu un categoric 21-11 la finalul celei de-a treia perioade de 10 minute, dar ultimul sfert a revenit echipei timișorene, 26-16, care a recuperat astfel diferența, iar scorul general a fost favorabil team-ului bănățean, care a obținut cele două puncte ale echipei învingătoare, Laguna București mulțumindu-se cu punctul învinsei.
Pentru echipa bănățeană, autorii punctelor în acest joc au fost, Ilija Đoković (16 puncte), Nikola Gaić (15 puncte+10 recuperări=double-double), Adam Mirković (14 puncte), Igor Kesar (12 puncte), Eric Mc Clellan (11 puncte), László Emil Lázár (8 puncte), Alexandre Maticiuc (3 puncte), Antonio Nasturescu (două puncte), Edward Petrescu (două puncte). Pentru gazde, cele mai multe puncte în acest meci au fost marcate de Trevor Blondin (20 puncte, coșgheterul partidei) și Aleksandre Phevadze (19 puncte).
Până la următorul meci din campionat, „leii” din Banat vor evolua într-o nouă etapă a competiției europene interclubului Alpe Adria Cup, miercuri, 12 octombrie, la Timișoara, pe parchetul din Sala Sporturilor „Constantin Jude”, împotriva echipei slovace Spišskí Rytieri. În această competiție, din două jocuri, ambele disputate în turneul de la Zabok, „leii” din Banat au două succese, 88:63, cu K.K. Zabok şi 103:97, cu K.K. Rogaška).
De la startul anului competițional, începând cu turneul din Croația și continuând cu jocurile din competițiile interne, S.C.M. O.H.M.A. „MozzartBet” Timișoara a disputat șase meciuri și în toate a obținut numai rezultate favorabile.

Cornel Seracin
Foto: captură, F.R.B. Tv.