Cupa României, ediția 2022/2023, s-a încheiat și pentru Ripensia, după ce, în trecuta fază a întrecerii, „Poli” părăsea competiția. Timișul va avea reprezentantă în faza grupelor acestei competiții, C.S.C. Dumbrăvița fiind prima echipă calificată în Cupa României, faza grupelor, după ce a învins, la loviturile de la 11 metri, A.C.S.M. Politehnica Iaşi. Team-ul ce joacă pe gazonul stadionului „Ștefan Dobay” a rezistat favoritei din Iași, iar după 120 de minute ale disputei, scorul a rămas alb, 0-0, La loviturile de departajare, C.S.C. Dumbrăvița a învins, 7-6 și a smuls calificarea în faza grupelor.
La Timișoara, pe gazonul stadionului „Electrica”, Ripensia și Universitatea Craiova au disputat accederea lor în grupe. Un meci care părea unul fără o încărcătură mare, dar care a mobilizat forțe de ordine excesive, unele dintre ele chiar zeloase în a-și arăta „puterea” în fața suporterilor. Nu am înțeles pentru ce era nevoie de acest exercițiu, dar, oricum, o umbrelă la purtător, nu cred că ar fi putut aduce vreo daună cuiva, însă oprirea acestor obiecte la intrarea în stadion ar fi putut să dăuneze spectatorilor, în condițiile declanșării unei ploi, menirea unei umbrele fiind protejarea de ploaie, iar dacă spectatorul vine cu umbrela la stadion, vine pentru că dorește să evite să fie udat de ploaie, prin urmare, nu este nicio justificare pentru vreo forță de ordine, să interzică spectatorilor să intre cu umbrelele la meci și să le deschidă în caz de ploaie, în tribune. Probabil că forțele de ordine, masate pentru acest meci la micuța arenă de la Gara Mică a Timișoarei, au efectuat un exercițiu de pompieri incendiatori, vizând să provoace nemulțumire suporterilor pentru a arăta că sunt „salvatorii patriei” sau ai cuiva din scenariile lor militărești. Teatre de război sunt în alte părți, nu la stadioane, iar provocările celor care vor să pozeze în „salvatore della patria” sunt atitudini hilare acum, ce vin din vremuri încheiate în 1989. Fără belicoși pe stadioane sau în jurul stadioanelor!


Revenind la meci, a fost unul animat, disputat cu destulă intensitate. Universitatea Craiova, echipa din Superliga, încurajată de un grup de suporteri, a fost cea care s-a văzut mai mult în ofensivă. Ripensia, bine grupată în apărare, a rezistat timp de nouă minute iureșului ofensiv al team-ului din Bănie, dar, în minutul 9, oltenii au marcat, prin Vlad Achim, deschizând scorul printr-o reușită spectaculoasă.
De-a lungul primei reprize, „Ripi” s-a mulțumit cu defensiva, una destul de bine așezată și a mizat mai mult pe contraatacuri, sperând să-i prindă descoperiți pe universitarii craioveni. Nu prea au reușit fotbaliștii echipați în galben-roșu să-i surprindă cu defensiva nepregătită pe fotbaliștii în alb-albastru, primul șut pe spațiul porții oltene expediind-ul prin minutul 17.
În repriza secundă, „Ripi” a părut echipa cu mai multă voință ofensivă, schimbând registrul tactic și aflându-se mai mult în atac, însă, formația timișoreană și-a neglijat apărarea, iar „juveții” au taxat-o cu încă trei goluri marcate în minutele, 72, prin Sekou Sidibe, 75, prin Ionuț Zanfir și 88, prin Radu Negru.
Consemnăm aici, câteva dintre ocaziile Ripensiei, în repriza secundă, semnate de Samuel Zimța, în minutul 59, șut spectaculos de la marginea careului de 16 metri advers, ușor lateral dreapta, mingea ar fi mers sub bara transversală, însă portarul Craiovei, Ionuț Gurău, a plonjat și a respins balonul, Cristian Gavra, ratând de trei ori modificarea scorului în dreptul Ripensiei.
Universitatea Craiova s-a calificat, așadar, în faza grupelor competiției K.O., Ripensia părând lipsită de voința unui rezultat surpriză în acest meci, mulțumindu-se să arate două evoluții ușor diferite în cele două reprize, însă nu cu o destulă legătură pe cele două faze, atac-apărare. Sigur, Craiova a fost echipa mai matură, în acest meci, echipa care a știut exact ce-și dorește, iar rezultatul a fost de partea ei.

Au fost aliniați la startul jocului, în fața unor tribune pline, următorii fotbaliști:
Fotbal Club Ripensia Timișoara: Paul Toroc - Claudiu Zamfirescu, Nenad Lalić, Harald Fridrich, Cosmin Gladun, Raul Vidrăsan, Alexandru Piftor, Mihai Ene, Samuel Zimța, Tudor Călin, Cristian Gavra (cpt.). Antrenor, Roberto Ivan.
Au mai intrat, Darius Țieranu, în locului lui Nenad Lalić, Andrei Macrițchii, în locul lui Cosmin Gladun, Răzvan Morariu, în locul lui Raul Vidrăsan, Radu Ciurel, în locul lui Alexandru Piftor, Nicolae Sofran, în locul lui Mihai Ene.
Universitatea Craiova: Ionuț Gurău - Radu Negru, Lorenzo Paramatti, Ricardo Grigore, Gabriel Enache, Vlad Achim, Constantin Albu, William Baeten, Juan Bauza (cpt.), Aurelian Chițu, George Ganea. Antrenor, Paul Răducan.
Au mai jucat, Ionuț Zanfir, în locul lui Constantin Albu, Sekou Sidibe, în locul lui William Baeten, Yassine Bahassa, în locul lui Aurelian Chițu, François Marquet, în locul lui Juan Bauza, David Croitoru, în locul lui Vlad Achim.
Arbitraj bun, la centru, Cătălin Buși, asistenți, Cosmin Bojan și Ionuț Neacșu.

„Cupa e competiția particulară, unde nu contează numele, nu contează categoria, contează doar atitudinea și cum te pregătești pentru meci. Dacă vrei să câștigi, sau să mergi mai în față în această competiție, ai nevoie să câștigi cu toată echipa.
A fost un meci greu pentru ambele echipe, dar e nevoie să se intre pe teren cu atitudine bună, cu agresivitate, și noi am făcut, cred, un meci foarte bun, cu agresivitate și cu atitudine bună. Deci, Cupa a demonstrat că sunt multe posibilități, că nu e sigur că o echipă câștigă pentru că are nivelul mai mare.
Ripensia e o echipă bună. Normal, sigur că s-a simțit diferența de categorie, dar băieții au avut atitudine bună, au avut și câteva ocazii și cred că e 4-0 pentru că am jucat bine, deși au avut posibilități și ei și a fost un meci frumos pentru amândouă echipele.
Obiectivul nostru este să mergem în play-off-ul ligii a doua, iar în Cupă, sper să mergem cât mai în față posibil. Vom vedea cu cine vom fi în grupe, pentru că și acolo avem nevoie, la fel, de atitudine, de ambiție, plus că avem și campionatul, dar va trebui să depunem efort pe Cupă”, avea să declare, la finalul jocului, fundașul echipei oltene, Lorenzo Paramatti.


Un meci frumos! Întotdeauna când joci cu o echipă de Liga I, e altă motivare, din păcate, și diferența de valoare între ligi, se vede. Totuși, poate scorul e un pic cam mare, 0-4, pentru că am avut și noi ocazii și meritam să înscrie un gol sau două, astăzi. Din păcate, atâta s-a putut.
Cel mai frumos e fotbalul când sunt spectatori și când e atmosferă. Ne bucurăm, ne bucurăm în principal pentru că, la un moment dat, spectatorii s-au ridicat și au strigat pentru noi. Asta înseamnă că am arătat ceva în teren. Asta e cea mai mare bucurie pe care poți să o ai ca jucător.
Între cele două reprize, diferența a fost doar de curaj și de atitudine. În a doua repriză, chiar dacă am jucat, am luat trei goluri. În prima repriză am luat un gol, am închis mult mai bine spațiile, exact ce le-am cerut de la început. Încercam să speculăm pe contraatac și poate că am fi avut o șansă”, a spus, la finalul jocului, „secundul” echipei timișorene, Iulian Muntean.


Cupa României, play-off, mai are de oferit rezultate, până acum fiind calificate în faza grupelor, C.S.C. Dumbrăvița, Universitatea Craiova, Gloria Buzău, A.F.C. Chindia Târgoviște, C.S. Minaur Baia Mare, A.F.C. U.T. Arad, A.C.S. „Suporter Club” Oţelul Galaţi, C.S. Mioveni, C.S. Ocna Mureș, A.F.C. Unirea Slobozia, A.C.S. Petrolul. Joi, 29 septembrie, se vor disputa ultimele jocuri din play-off.

Pentru Ripensia, urmează acum meciul etapei a VIII-a din Liga 2, la Dumbrăvița, sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 11, Fotbal Club Ripensia Timișoara și C.S.C. Dumbrăvița urmând să se afle față în față pe gazonul stadionului „Ștefan Dobay”. Ambele echipe încep disputa din zona „nisipurilor mișcătoare”, C.S.C. Dumbrăvița, locul 15, după șapte etape, 7 puncte, golaveraj negativ, 11-16, „Ripi”, locul 17, după șapte etape, 5 puncte, golaveraj negativ, 4-9.

Cornel Seracin
Foto: ziarul TIMIȘOARA