S.C.M. O.H.M.A. „MozzartBet” Timișoara a reușit să învingă și în cel de-al doilea joc din turneul de deschidere al ediției a VII-a a Cupei Alpe Adria. La Zabok, în Sala „Gradska Sportska Dvorana” din orașul croat, „leii” din Banat au repurtat un nou succes, de această dată în fața echipei slovene K.K. Rogaška.
Baschetul în Rogaška Slatina a început să se joace în 1960. După independența Sloveniei, echipa a jucat în prima divizie și în Cupa F.I.B.A. Korać. În 1997, clubul a desființat echipa de seniori din cauza problemelor financiare și a concurat doar în competițiile de tineret, apoi, în februarie 1998, clubul a reînființat echipa de seniori K.K. Rogaška. Rogaška a câștigat promovarea în divizia de top a Sloveniei în 2011. În sezoanele 2014/2015 și 2016/2017, Rogaška a ajuns în finala campionatului, unde a pierdut cu 3-1 în ambele ocazii, cu Tajfun și, respectiv, Union Olimpija.
În trecutul an competițional, K.K. Rogaška a jucat semifinalele ligii profesioniste de baschet masculin slovene, oprindu-se în această fază a întrecerii interne după jocurile cu Cedevita Olimpija, echipa care avea să devină vicecampioană a Sloveniei.


În primul ei joc din această a șaptea ediție a a Alpe Adria Cup, echipa slovenă a întâlnit team-ul din Banat, S.C.M. O.H.M.A. „MozzartBet” Timișoara. K.K. Rogaška a început mai bine jocul, iar după trei minute din sfertul întâi, conducea cu scorul de 7-2.
După ce a marcat primele două puncte prin Igor Kesar, Timișoara a avut nevoie de mai mult timp pentru a puncta pe tabela de marcaj, Adam Mirković reușind să pună încă două puncte în dreptul „leilor” din Banat, după ce a transformat două „libere”, 7-4.
Prin căpitanul Jure Span, slovenii au marcat un nou coș de două puncte, 9-4, iar din minutul 4, echipa de baschet a Timișoarei restabilea egalitatea scorului, 9-9, după ce Adam Mirković și Igor Kesar înscriau, fiecare, câte două puncte, iar ultimul o „liberă”.
Jure Span și Urban Durnik, după două coșuri de două puncte fiecare, readuceau echipa slovenă în avantaj, 13-9, iar Cody Riley înscria prima „trița” din acest joc, 16-10.
Cu mai bine de un minut înainte de finalul primului sfert, Timișoara a restabilit egalitatea scorului, 18-18, Adam Mirković reușind să înscrie, din două libere, una.
Echipa slovenă a revenit, a înscris două puncte prin Patrik Tabak și încă două coșuri de trei puncte fiecare, prin David Jean-Baptiste, 23-18 și Ivan Miličević, 26-18.
Nikola Gajić a marcat primul coș de trei puncte din acest meci pentru echipa bănățeană, 26-21, baschetbalistul Timișoarei încheind seria punctelor din sfertul întâi. Așadar, la capătul primei perioade de 10 minute, K.K. Rogaška era în avantaj.
Sfertul doi a început cu primele puncte ale echipei slovene, Ivan Miličević înscriind „trița”, iar Nikola Gajić avea să-i răspundă tot cu „trița”, 29:24. Un joc echilibrat de-a lungul celei de-a doua perioade de 10 minute a acestei partide, iar la capătul sfertului doi, scorul perioadei era egal, 28-28, cele două team-uri intrând la vestiare cu tabela de marcaj arătând avantajul echipei slovene, 54:49.


În repriza a doua, echipa slovenă nu-l mai avea pe parchet pe căpitanul Jure Span, care s-a accidentat în ultima acțiune din sfertul doi, el alăturându-se astfel unui al absent din lotul sloven pentru acest meci, Staš Sivka. Pentru faulturi personale, Patrik Tabak, Domen Močnik și Patrik Kavkler au încheiat meciul prematur din cauza a cinci faulturi personale.
Repriza secundă avea să arate o echipă a Timișoarei mai experimentată în joc, care, după 5 minute din sfertul trei avea să egaleze situația scorului general, 58:58, iar din minutul 4 al sfertului trei, avea să preia conducerea scorului general, 58:60. Prin „trița” reușită de Ivan Miličević, K.K. Rogaška a revenit la conducerea scorului, 61:60, apoi a urma să se desprindă prin punctele marcate, din două „libere”, de Patrik Tabak și un punct marcat din două libere de Urban Durnik, 64:60.
Adam Mirković a marcat trei puncte pentru „leii” din Banat, 64:63, apoi, Urban Durnik a înscris alte două puncte pentru team-ul sloven, iar, cu trei minute înainte de finalul sfertului trei, timișorenii preluau conducerea scorului general, 66:67, după ce Igor Kesar a marcat un coș de două puncte și a transformat două „libere”.
A urmat „trița” lui Ilija Đoković, apoi coșul de două puncte marcat de Cody Riley, după care, din nou Ilija Đoković a înscris de trei puncte. Prin Ivan Miličević, slovenii au înscris și ei din aruncare de trei puncte, iar cu mai bine de un minut până la finalul sfertului trei, Timișoara era în avantaj la scorul general, 71:73. Ilija Đoković a înscris ultimele două puncte pentru „leii” din Banat în sfertul trei, din aruncări libere, iar team-ul sloven avea să mai două puncte, din „libere”, prin Patrik Kavkler și Ivan Miličević. Astfel, cea de-a treia perioadă de 10 minute a partidei a fost câștigată de „leii” din Banat, 26-19, iar la scorul general, tot echipa bănățeană conducea, 75:73.
Echipa slovenă a început sfertul patru cu un coș de trei puncte marcat de David Jean-Baptiste, Ilija Đoković răspunzând prin trei coșuri de câte două puncte fiecare, „leii” din Banat luând avans la scorul general, 81:76.
Pe toată durata celor 10 minute ale sfertului decisiv, echipa timișoreană s-a aflat la conducerea scorului general, Ilija Đoković și Eric McClellan având ținta bine fixată pe coșul echipei din Rogaška Slatina, astfel că, la capătul celor 10 minute ale acestei ultime perioade de joc, „leii” din Banat au repurtat un nou succes, 28-24, iar la scorul general, de asemenea, erau în avantaj, obținând succesul final, 103:97.

„Din păcate, starea noastră fizică actuală nu este încă la nivelul care să dureze toate cele 40 de minute, iar acest lucru s-a arătat și în acest meci. Este un fapt fericit că jucătorii accidentați au revenit, dar, din păcate, acum sunt problemele lui Sivka si Span. Sper că vom fi complet refăcuți până la startul campionatului național. Meciul s-a jucat la un nivel ofensiv ridicat. Este ceva că am jucat împotriva unei echipe mai experimentate și că am oferit o rezistență bună până în ultimul moment”, a declarat, la finalul jocului, potrivit site-ului oficial al echipei slovene, www.kkrogaska.si, antrenorul Peter Markovinovič.

„S-a întâmplat exact așa cum am prevăzut. A fost un meci total diferit față de cel de ieri. Nici noi nu am fost la capacitate maximă din punct de vedere mental, am făcut multe cadouri și greșeli nepermise unei echipe care joacă un baschet curat și organizat. Acest meci a fost foarte strâns pe întreaga sa durată. Cel mai important lucru este că am obținut a doua victorie. Consider că două victorii obținute în deplasare vor cântări, dar nu trebuie să ne gândim la acest lucru ci să ne concentrăm la meciurile pe care le vom disputa în campionatul intern. Oboseala este foarte mare, cu două meciuri în două zile, cu un drum de peste zece ore și altul la fel de lung care urmează. Când vor veni celelalte meciuri din Alpe Adria Cup va trebui să le tratăm cu aceeași intensitate cu care le-am tratat pe acestea din deplasare”, a declarat, la finalul jocului, antrenorul echipei bănățene, Dragan Petričević.


Odată încheiat meciul cu acest rezultat, S.C.M. O.H.M.A. „MozzartBet” Timișoara avea să obțină un total de 4 puncte în clasamentul grupei D, după primele ei două jocuri în Alpe Adria Cup, iar acum revine la Timișoara cu această zestre de puncte și așteaptă primul ei meci din competiția europeană pe propriul parchet, miercuri, 12 octombrie, împotriva echipei slovace Spišskí Rytieri.
Pentru echipa timișoreană au marcat în jocul disputat împotriva team-ului sloven la Zabok, Ilija Đoković (32 puncte), Eric McClellan (20 puncte), Adam Mirković (18 puncte), Igor Kesar (15 puncte), Nikola Gajić (10 puncte), László Emil Lázár (8 puncte). Nikola Gajić a bifat double-double, pe lângă cele 10 puncte marcate reușind 15 recuperări, 3 ofensive și 12 defensive.
Pentru echipa slovenă, cele mai multe puncte în acest meci au fost marcate de Cody Riley (18 puncte), Ivan Miličević (17 puncte), Jure Span (16 puncte), David Jean-Baptiste (15 puncte), Urban Durnik (13 puncte).
Turneul din Croația continuă, sâmbătă, 24 septembrie urmând să se dispute ultimul meci al acestui turneu din orașul croat, K.K. Zabok-K.K. Rogaška.

Cornel Seracin
Foto: captură video