„Leii” din Banat și-au început aventura în cea de-a șaptea ediție a Alpe Adria Cup cu un succes clar în primul joc al turneului de deschiderea al întrecerii, la Zabok, Croația, impunându-se în fața echipei gazdă, K.K. Zabok, la capătul celor 40 de minute, cu scorul de 88:63.
Clubul croat a luat ființă în anul 1977, fiind numit atunci K.K. „Ivo Lola Ribar” Zabok, după numele unui partizan din cele de-al doilea război mondial. Numele actual al clubului, K.K. Zabok, este din 1981.
În sezonul 2006/2007, clubul croat a reușind să câștige cea de-a doua ligă a Croației și să promoveze în cea mai importantă competiție națională de baschet a Croației, Premier Liga. În sezonul 2009/2010, echipa a terminat pe locul cinci în ligă, chiar după Cibona, Zadar, Cedevița și Zagreb, iar în anul competițional trecut, K.K. Zabok s-a clasat pe locul 6 în campionatul național de baschet al Croației.
Primul meci al „opening event”-ului din Croația, dintre echipa locală K.K. Zabok și S.C.M. O.H.M.A. „MozzartBet” Timişoara, a fost unul ce a înregistrat un rezultat strâns doar în primul sfert, cele două combatante încheind prima perioadă de 10 minute a jocului lor, la egalitate, 18-18. Scorul a fost deschis de echipa bănățeană, 0-3, coșul de trei puncte fiind marcat de Nikola Gajić, apoi, László Emil Lázár a ridicat scorul în favoarea echipei timișorene, după un coș de două puncte, 0-5. Prin Mihael Tomić, gazdele au marcat primele lor două puncte, 2-5, iar Eric McClellan a refăcut diferența de cinci puncte, 2-7.
Prin Jarvis Garret jr., coș de două puncte și Jakov Stipaničev, coș de trei puncte, gazdele au restabilit egalitatea, 7-7, iar din minutul 5, după două „libere” transformate de Jakov Stipaničev, conduceau pentru prima dată în acest joc, 9-7. Fran Jacović a mărit avantajul echipei din Zabok, 11-7, după cu coș de două puncte, apoi, Nikola Gajić, avea să înscrie un coș de două puncte pentru „leii” din Banat, 11-9.
Timp de mai bine de două minute, team-ul bănățean nu a reușit să înscrie vreun punct și a primit 5, K.K. Zabok conducând cu scorul de 16-9. Nikola Gajić avea să înscrie o „trița” pentru timișoreni, 16-12, apoi, din două „libere”, Karlo Lukačić ridica avantajul echipei din Zabok, 18-12, după care, până la finalul primului sfert, timișorenii aveau să restabilească egalitatea scorului, prin reușitele lui Ilija Đoković (coș de două puncte cu fault și aruncare liberă), 18-15, apoi, Adam Mirković (coș de trei puncte), 18-18.
Timp de cinci minute, sfertul doi a înregistrat scoruri strânse, cele două echipe perindându-se, pe rând, la conducere, dar din minutul 6, „leii” din Banat au început să ia avans, iar la finalul celei de-a doua perioade de 10 minute, câștigau, 24-19 și intrau la vestiare în avantaj, 43:37.
Repriza a doua a fost una dominată de echipa bănățeană, iar la finalul sfertului trei, „leii” din Banat se impuneau clar, cu scorul de 23-11, scorul general fiindu-le clar favorabil la capătul celei de-a treia perioade de 10 minute, 66:48.
Sfertul patru a fost unul, de asemenea, câștigat de team-ul timișorean, 22-15, astfel că, la capătul celor 40 de minute, S.C.M. O.H.M.A. „MozzartBet” Timişoara obținea primul ei succes în Alpe Adria Cup, la prima participare în acestă întrecere.
Pentru echipa bănățeană, puncte au fost marcate de Nikola Gajić (23 puncte), Igor Kesar (20 puncte), Ilija Đoković (12 puncte), Eric McClellan (11 puncte), Antonio Năsturescu (6 puncte), Adam Mirković (5 puncte), László Emil Lázár (5 puncte), Radoje Vujošević (4 puncte), Edward Petrescu (două puncte). Ilija Đoković a realizat double-double, pe lângă cele 12 puncte, reușind și 10 pase decisive (assist). Pentru echipa K.K. Zabok, cele mai multe puncte în acest joc au fost înscrise de Jakov Stipaničev (12 puncte) și Jarvis Garret jr. (11 puncte).

„Victoria meritată pentru Timișoara. Știam că sunt mai buni. Suntem mulțumiți de prima repriză și acesta este jocul pe care trebuie să-l jucăm pentru tot restul timpului. Suntem departe de jocul nostru, avem probleme cu accidentările. Acest joc este bun pentru noi să vedem unde ne aflăm înainte de începerea sezonului nostru”, a declarat, la finalul jocului, antrenorul echipei K.K. Zabok, Jakša Vulić.

„În primul rând, vreau să evidențiez ospitalitatea echipei gazdă. A fost, într-adevăr, un meci de cupele europene! Le mulțumim gazdelor pentru organizarea bună de până acum! În ceea ce privește echipa noastră, nu am jucat un baschet bun în primele două sferturi, pentru că gazdele au evoluat foarte bine și au opus o rezistență foarte bună. În repriza a doua, s-a putut vedea că suntem o echipă experimentată. Mă bucur în mod deosebit că este prima victorie din ultimii zece ani a baschetului timișorean în afara granițelor țării. Trebuie să uităm repede acest meci și să ne concentrăm la următorul, pe care îl vom juca mâine cu K.K. Rogaška, un adversar total diferit, care practică un baschet diferit. Trebuie să fim puternici din toate punctele de vedere, atât mental, cât și fizic ca să jucăm un baschet bun și mâine”, a declarat, la finalul jocului, antrenorul echipei S.C.M. O.H.M.A. „MozzartBet” Timișoara, Dragan Petričević.

Cel de-al doilea joc al acestui turneu de deschidere, „leii” îl vor susține vineri, 23 septembrie, la Zabok, împotriva echipei slovene K.K. Rogaška, cu începere de la ora 20.

Cornel Seracin
Foto: www.facebook.com/baschetscmtimisoara