Medaliată cu bronz la finalul trecutului an competițional, echipa de fotbal feminin a lui „Poli” Timișoara, antrenată de profesorul Mirel Albon, a început pregătirea noului an competițional, 2022/2023, odată cu reunirea din 11 iulie. Fotbalistele lui „Poli” au desfășurat, la început, o perioadă de pregătire pe plan local, până în 23 iulie, iar din 25 iulie, până în 5 august, Politehnica Timișoara a efectuat un cantonament în Austria.


Primul joc amical din această vară, echipa de fete de la Politehnica Timișoara l-a susținut pe gazonul stadionului „Știința”, în compania echipei maghiare St. Mihály de care a dispus cu scorul de 4-1.
A urmat cantonamentul din Austria, unde a susținut alte două jocuri de pregătire, cu Union Kleinmünchen, de care a dispus, 11-4 și cu F.C. First Vienna, în care a înregistrat un scor nefavorabil, 1-3.
Un meci amical a fost susținut de echipa feminină de fotbal a lui „Poli” în Serbia, în compania echipei Ž.F.K. T.S.C. Kanjiža, încheiat cu scor favorabil, 4-3, golurile echipei timișorene fiind înscrise de Anda Jivan (două), Andreea Șepețan și Shaira Pera (din penalti).


În perioada acestei veri, echipa de fotbal feminin Politehnica Timișoara a reușit să-și consolideze lotul aducând în rândul „Fetelor în Ghete” mai multe fotbaliste. Roxana Mirea a ajuns în echipa bănățeană, liberă de contract, de la Universitatea Olimpia Cluj. Născută în anul 2003, Roxana Mirea joacă pe postul de mijlocaș. Melinda Nagy, fundaș, 22 ani, a ajuns la „Poli”, liberă de contract, din Ungaria, de la formația Diósgyőri V.T.K., în trecut evoluând pentru Universitatea Olimpia Cluj cu care a evoluat în UEFA Women’s Champions League.
Antonia Bratu, fundaș central, născută în anul 2004, în ultimul an la Sassuolo, până la plecarea în Italia a jucat o perioadă la Universitatea Olimpia Cluj.
Nikolina Caković, în vârstă de 20 ani, de origine din Muntenegru, joacă pe postul de atacant/extremă și a sosit la Timișoara după o experiență în Grecia, la F.C. Doxa, anterior jucând la F.K. Titograd și F.K. Buducnost Podgorica.
Emilin Araújo a venit în lotul lui „Poli” pentru a întări defensiva, are 18 ani și a jucat, în Brazilia, țara ei de origine, la Vasco da Gama, F.C. Santos și Corinthians, dar și la Red Bull Bragantino sau Centro Olimpico Sao Paulo.
În lotul echipei de fotbal feminin a lui „Poli” au mai sosit fotbaliste născute în 2007, 2008 și 2009, Patricia Șerban, venită de la Gaz Metan Mediaș, pe postul de atacant, Alexandra Boboc, căpitanul Naționalei Under 17 a României, de la Constanța, unde a evoluat pentru Selena, și joacă pe postul de mijlocaș central, Patricia Petruț, pe postul de mijlocaș, de la U.T. Arad, Patricia Borkics, tot de la U.T. Arad, născută în anul 2008, joacă pe postul de mijlocaș, Alexandra Mogoșanu, născută în anul 2007, de la U.T. Arad, joacă pe postul de atacant, Anastasia Băiaș-Grecu, născută în 2009, vine de la A.C.S. Nera Bozovici și joacă pe postul de mijlocaș central.
În pauza jocului dintre Politehnica Timișoara și Fotbal Club Brașov, echipa de fete a clubului în alb-violet s-a prezentat în fața suporterilor de pe „Știința”, obiectivul ei fiind, de la începutul campionatului, evoluții mai bune decât în trecutul an competițional, iar la final de campionat, sigur, un loc pe podium, neapărat mai sus de locul 3.


Astfel, la Timișoara, pe gazonul stadionului „Știința”, „Fetele în Ghete” au luat starul în noua ediție de campionat, desfășurând un joc împotriva echipei din județul vecin, Arad, A.C.S. Piroş Security Protect. A fost un meci la capătul căruia „studentele” s-au impus de o manieră categorică, 11-0, prin golurile marcate de Roxana Mirea (două), Bianca Ienovan (3), Anda Jivan (3), Antonia Bratu, Teodora Meluță și Melisa Șodinca (fiecare câte un gol). În acest meci au debutat în alb-violet, Roxana Mirea, Antonia Bratu și Alexandra Boboc.
A urmat jocul celei de-a doua etape, în deplasare, la Târgu Mureș, împotriva echipei A.C.S. Tg. Mureş 1898 - MSE 1898, meci pe care fetele lui „Poli” l-au câștigat cu 3-0, prin golurile marcate de Bianca Ienovan, Anda Jivan și Cristina Sucilă. În acest meci au debutat în tricoul lui „Poli”, Nikolina Caković și Emilin Araújo.


A urmat jocul celei de-a treia etape, la Timișoara, pe gazonul stadionului „Știința”, împotriva echipei maramureșene A.C.S. Fotbal Feminin Baia Mare. Dacă în trecutul an competițional, cele două echipe s-au întâlnit în sezonul regular, în Maramureș, pe gazonul stadionului „Central” din comuna Recea, iar scorul a fost favorabil echipei bănățene, 4-1, în jocul din noua ediție de campionat, disputat sâmbătă, 17 septembrie, la Timișoara, scorul a fost unul fluviu, 17-0 pentru „Fetele în Ghete”.
Dacă norii de ploaie prezenți la startul partidei nu au adus ploaia, fetele lui „Poli” au avut grijă să aducă ploaia, însă una de goluri în poarta formației din Baia Mare. Meciul a fost unul fără istoric, fotbalistele vizitatoare având, nu mai mult de două-trei incursiuni în jumătatea de teren a gazdelor, iar de vreo ocazie a acestora l-a poarta apărată de Cosmina Roșu, nu a putut fi vorba în acest meci.
La startul jocului, pe teren au fost aliniate următoarele sportive:
Politehnica Timișoara: Cosmina Roșu - Emilin Araujo, Teodora Meluță (cpt.), Clara Roșu, Nikolina Caković, Anda Jivan, Larisa Ienovan, Alesia Vuia-Dincă, Cristina Sucilă, Roxana Mirea, Antonia Bratu. Antrenor principal, Mirel Albon, antrenori secunzi, Alin Crișanov și Alin Paleacu.
A.C.S. Fotbal Feminin Baia Mare: Lorena Puja - Camelia Daneliuc, Gabriela Titu, Diana Butuza, Andreea Indrecan, Bianca Marița, Dariana Indrei (cpt.), Andreea Costin, Denisa Sut, Elina Coceanovschi, Paula Tarău. Antrenor, Robert Mezei.
De la începutul jocului, „Fetele în Ghete” au susținut un intens joc ofensiv, iar după câteva minute de atac la poarta vizitatoarelor, Nikolina Caković a marcat primul gol din acest meci (minutul 6), sportiva muntenegreană reușind să mărească avantajul gazdelor în minutul 15. În minutul 21, Anda Jivan înscria pentru „Poli”, 3-0, iar în minutul 24, din lovitură de la 11 metri, Teodora Meluță ridica scorul la 4-0. Două minute mai târziu, Bianca Ienovan a țintit bara porții adverse, iar în minutul 30, Emilin Araújo avea să înscrie pentru „Poli”, 5-0.
Până la pauză, echipa timișoreană avea să mai puncteze de patru ori, prin Clara Roșu (6-0, minutul 31), Cristina Sucilă (7-0, minutul 38), Anda Jivan (8-0, minutul 42), Bianca Ienovan (9-0, minutul 44). Astfel, la pauză, „Poli” Timișoara conducea detașat A.C.S. Fotbal Feminin Baia Mare, 9-0.
Repriza secundă a început, în primele ei 10 minute, cu 4 goluri, marcate de Bianca Ienovan, minutele 46 și 47, Larisa Grigore, minutul 48 și Nikolina Caković, minutul 56.
Ultimele patru goluri ale confruntării au fost marcate de Nikolina Caković (două goluri, 14-0 și 16-0), Larisa Grigore (15-0), Florentina Ancăș (17-0).
În urma acestui rezultat, Politehnica Timișoara adună un total de 9 puncte, golaveraj pozitiv, 31-0 și se situează pe primul loc în clasamentul campionatului, până când se vor juca și celelalte meciuri din această etapă, toate programate duminică, 18 septembrie. Meciul dintre A.S. F.C. Universitatea Cluj-A.S. C.S. Carmen Bucureşti (echipele de pe primele două locuri înainte de startul acestei etape a treia) se va disputa duminică, cu începere de la ora 13 pe gazonul arenei din Iclod, comună la 20 km de Cluj Napoca și va putea fi vizionat, în direct, la F.R.F. Tv..
Etapa viitoare, Politehnica Timișoara va evolua în deplasare, la Giurgiu, pe gazonul stadionului „Marin Anastasovici”, împotriva echipei A.S. C.S. Carmen Bucureşti, echipă care, înaintea etapei a treia, se afla pe locul 2 în clasamentul campionatului, la egalitate de puncte cu „Poli”, 6, dar cu un golaveraj mai bun, 15-1 (un gol înscris mai mult de echipa din București).

Cornel Seracin