O zi de toamnă cu cer închis, sâmbătă, 3 septembrie, la Timișoara, iar terenul de fotbal al stadionului „Electrica” nu se prezenta în cele mai bune condiții. Cu toate acestea, cei aproximativ 350-400 de spectatori prezenți în tribunele stadionului de la Gara Mică au avut prilejul să vadă la joc două echipe situate în clasamentul ligii a doua, după patru etape, în zona „nisipurilor mișcătoare”, Ripensia, locul 19, un punct și Metaloglobus, locul 20, un punct, cele două fiind departajate de golaveraj, care au dat tot ce-au putut pentru a le oferi un spectacol sportiv agreabil, plăcut, un meci mult peste locurile pe care se situează acum cele două combatante în ierarhia întrecerii. Jocul celor două team-uri a fost unul animat, fotbaliștii trimiși în teren făcând multă risipă de energie, arătând tehnică în evoluție, rezultând o dispută cu destul spectacol sportiv. Vorbim, așadar, despre meciul ce a contat pentru cea de-a V-a etapă a ligii secunde de fotbal, disputat la Timișoara.

La startul partidei, în teren s-au aflat următorii fotbaliști:
Fotbal Club Ripensia Timișoara: Ștefan Dobre - Andrei Macrițchii, Darius Țieranu, Harald Fridrich, Cosmin Gladun - Gabriel Stoi (cpt.), Alexandru Mogoș - Ianis Mihart, Samuel Zimța, Alexandru Piftor - Cristian Gavra. Antrenor, Roberto Ivan.
Au mai evoluat, Nicolae Șofran, din minutul 68, în locul lui Alexandru Piftor, din minutul 85, Tudor Călin, în locul lui Alexandru Mogoș, Ioan Vermeșan, în locul lui Ianis Mihart, Nenad Lalić, din minutul 90+1, în locul lui Darius Țieranu.
F.C. Metaloglobus: George Gavrilaș - Andrei Sava, Lucian Cazan, Andrei Răuță, Alexandru Pătlăgică, Claudiu Moisie, Robert Neacșu, Dragoș Huiban, Claudiu Herea, David Ilie, Ovidiu Herea (cpt.). Antrenor, Eugen Trică.
Au mai evoluat, Alexandru Potecea, din minutul 52, în locul lui Claudiu Herea, Gabriel Șerban, din minutul 57, în locul lui Dragoș Huiban, din minutul 69, Adrian Sârbu, în locul lui Claudiu Moisie și Alexandru Gheorghe, în locul lui David Ilie.
Meciul a fost arbitrat de, Marius Omuţ (centru), Doru Lucaciu (asistent), Ramona Udrea (asistent).

Ripensia a început decisă acest meci pe faza ofensivă, periclitând poarta oaspeților în câteva rânduri. Oaspeții au avut prima ocazie de gol, în minutul 10, după o lovitură liberă executată de pe dreapta, din apropierea marginii terenului. După ce mingea a ajuns în careul gazdelor, de acolo a fost respinsă undeva în semicercul careului de 16 metri al Ripensiei, iar de acolo, Robert Neacșu, a trimis puternic mult peste poarta apărată de Ștefan Dobre. În minutul următor, Andrei Răuță a recuperat un balon în preajma propriului careu de 16 metri și a plecat în atac, a intrat în jumătatea de teren adversă, apoi a pasat pe dreapta, lui Ovidiu Herea, care a intrat în careul de 16 metri al gazdelor și a trimis pe jos, dar portarul Ștefan Dobre a fost la post și a reținut în doi timpi.
În minutul 13, căpitanul echipei timișorene, Gabriel Stoi, trimite un balon de la aproximativ 25, 30 metri de poarta adversă, dar nu țintește spațiul porții, iar în minutele 20 și 26, Alexandru Mogoș și Ianis Mihart nu reușesc să marcheze, primul, trimite pe jos, de la aproximativ 25 de metri de buturile oaspeților, lateral dreapta, pe lângă stâlpul din stânga portarului echipei bucureștene, iar cel de-al doilea, de la aceeași distanță, zonă centrală, însă portarul George Gavrilaș a reținut balonul.
În minutul 36, Samuel Zimța, noul sosit în echipa bănățeană, debut pentru el la Ripensia cu ocazia acestui meci, trimite pe jos, dintr-o poziție ușor lateral stânga, un șut de la aproximativ 25 metri de buturile adverse, însă portarul George Gavrilaș a reținut balonul. Oaspeții au răspuns acestui atac al gazdelor în minutul 38, când, de pe partea dreaptă, după trei pase, mingea a ajuns la Claudiu Herea, care a pătruns în careul de 16 metri al gazdelor și, de la tușa care marchează linia de out de poartă a încercat să-l surprindă pe portarul gazdelor, însă Ștefan Dobre a intervenit salvator și a respins până la Alexandru Mogoș, iar mijlocașul echipei bănățene a îndepărtat pericolul.
În minutul 44, Ripensia a marcat, prin Cristian Gavra, care, după ce a primit o pasă din jumătate de teren a gazdelor, de la Alexandru Mogoș, în jumătatea de teren a oaspeților, a plecat cu mingea la picior spre poarta adversă, a scăpat de Andrei Răuță, a intrat în careul de 16 metri al oaspeților, unde, din nou a fost întâmpinat de fundașul bucureștean, l-a driblat, a driblat și portarul, apoi, rămas în fața porții goale, a înscris. Gol spectaculos marcat de Cristian Gavra, atacantul lui „Ripi” fiind la primul său gol în această ediție a ligii a doua. Oaspeții au reclamat off-side la această fază, însă arbitrul jocului a validat golul marcat, iar la protestele antrenorului Eugen Trică i-a arătat acestuia cartonașul galben.
Meciul s-a reluat de la centrul terenului, iar la următoarea fază, oaspeții obțin un penalty semnalizat de arbitrul asistent de pe dreapta. Dragoș Huiban, aflat pe stânga, în jumătatea de teren a Ripensiei a trimis o „diagonală” pe dreapta, până la Claudiu Herea, care a intrat în careul de 16 metri al gazdelor, a fost întâmpinat de Cosmin Gladun și Alexandru Piftor, iar la intervenția lui Piftor, asistentul de pe acea parte consideră că fotbalistul Ripensiei l-a faultat pe mijlocașul echipei bucureștene și se dictează lovitură de la 11 metri pentru F.C. Metaloglobus. Poate că aceasta a fost singura decizie de arbitraj controversată din acest joc, dar una care ar fi putut avea urmări drastice dacă execuția nu s-ar fi încheiat așa cum s-a încheiat.
Lovitura de la 11 metri a fost executată în minutul 45+1 de Ovidiu Herea, în dreapta lui Ștefan Dobre, însă goalkeeper timișorean a ghicit direcția balonului, a plonjat și a respins, salvându-și echipa de la gol. Astfel, la pauză, Ripensia a intrat la vestiare în avantaj, 1-0, la capătul unui joc în care a fost echipa care a ținut mai mult balonul, a pasat mai mult și a fost în mai multe rânduri în preajma porții oaspeților.


După finalul zbuciumat al reprizei întâi, jocul reprizei secunde începe liniștit, abia în minutul 51 se poate consemna o ocazie de gol, Cristian Gavra trimițând balonul la poarta oaspeților din colțul din dreapta careului de 16 metri al echipei bucureștene, pe jos, dar mingea trece pe lângă stâlpul din dreapta portarului bucureștean. În minutul 54, Alexandru Potecea trimite un balon la poarta gazdelor, dar nu țintește cadrul porții.
Din minutul 59, Ripensia Timișoara și-a majorat avantajul. După o lovitură liberă executată de pe dreapta, din apropierea liniei de tușă, jumătatea de teren a oaspeților, de Cosmin Gladun, scurt, până la Alexandru Piftor, care trimite în careul de 16 metri advers, lui Cristian Gavra, atacantul timișorean îl fentează pe căpitanul Herea și reușește o execuție spectaculoasă, trimite cu piciorul drept balonul la vinclul porții oaspeților, colțul lung. „Ripi” conducea cu 2-0.
În minutul 63, oaspeții au ocazia să reducă diferența. După o lovitură liberă executată de pe dreapta, de Alexandru Potecea, mingea este respinsă din careul gazdelor și ajunge la Gabriel Șerban, care, de pe stânga, chiar de la marginea careului de 16 metri, o trimite la firul ierbii pe spațiul porții gazdelor, dar portarul Ștefan Dobre intervine și reține cu siguranță.
În minutul 85, Cristian Gavra a ratat o nouă ocazie de gol pentru „Ripi”, din marginea careului de 6 metri advers, după un balon primit de la Cosmin Gladun, de pe stânga, cu o lovitură de cap, trimite mingea pe lângă stâlpul din dreapta portarului George Gavrilaș.
Oaspeții au reușit golul în minutul 87, pe fondul unei relaxări a echipei timișorene, care (pentru a câta oară, oare?), primește gol dintr-o fază fixă, greșind la marcaj. Lovitura de colț a fost executată în careul gazdelor, de Alexandru Potecea, iar de acolo, cu o lovitură de cap, Ovidiu Herea a introdus balonul în poarta adversă, 2-1.
Cosmin Gladun a avut posibilitatea să înscrie, în minutul 90+4, însă, din stânga careului de 16 metri advers (din unghi), nu-l învinge pe George Gavrilaș, în colțul scurt, goalkeeper bucureștean respingând balonul.
În acest joc, a debutat în echipa de la Gara Mică, pe lângă Samuel Zimța și Nicolae Șofran, ajuns la „Ripi” de la concitadina „Poli”, noua achiziție a echipei în galben-roșu semnând un contract valabil doi ani cu team-ul de pe „Electrica”. Fotbalistul este născut în luna octombrie, 2001, la Timișoara, a fost crescut de Electrica Timișoara, iar în ianuarie 2020 a trecut de la C.S. Ghiroda și Giarmata Vii la Politehnica Timișoara.
Jocul dintre Ripensia și Metaloglobus s-a încheiat în aplauzele publicului spectator, care de-a lungul acestui meci, văzând evoluția bună a favoriților, i-a încurajat, Ripensia bifând primul ei succes în această ediție a ligii secunde. Cu o zestre de 4 puncte, după cinci jocuri, golaveraj negativ, 4-5, până la încheierea ultimelor două meciuri ale etapei, Ripensia Timișoara se află pe locul 14 în clasament, iar runda viitoare va evolua în deplasare, la Slatina, împotriva echipei nou-promovate, C.S.M., sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 11.

Cornel Seracin
Foto: ziarul TIMIȘOARA