În zilele de 19 și 20 august, la Timișoara, pe parchetul din Sala Sporturilor „Constantin Jude”, s-a desfășurat ediția aniversară a turneului amical de handbal masculin, Cupa „Poli75”. La capătul turneului amical, echipa organizatoare, S.C.M. Politehnica Timișoara, a triumfat și a menținut trofeul la Timișoara. Anul acesta se împlinesc trei sferturi de veac de la înființarea secției de handbal de la Politehnica Timișoara, iar pentru acest motiv, ediția turneului amical din această vară a purtat titulatura Cupa „Poli75”.


Primul joc al turneului s-a disputat între Metaloplastika Šabac și A.H.C. Potaissa Turda, la capătul lui, echipa sârbă impunându-se cu scorul de 30-28 (13-11, la pauză), astfel urmând să dispute finala mare a turneului cu învingătoarea dintre S.C.M. „Poli” și R.K. Skopje, joc ce s-a disputat în aceeași zi, 19 august, după încheierea primului.
La capătul acestei a doua semifinale, „Poli” s-a impus la o diferență de șapte goluri în fața echipei din Macedonia de Nord, 28-21 (11-9, la pauză), astfel că, în finala mare, team-ul timișorean avea să întâlnească, în 20 august, titrata echipă din țara vecină, Serbia, Metaloplastika Šabac, dublă câștigătoare (1985 și 1986) în competiția europeană intercluburi, Cupa Campionilor Europeni, actuala Liga Campionilor E.H.F..
Echipa din Šabac a condus la patru goluri în prima repriză, dar „Poli” a egalat până la pauză (12-12) și a controlat repriza a doua, iar la finalul disputei amicale, S.C.M. „Poli” Timișoara s-a impus, 28-25, păstrând Cupa „Poli” în propria vitrină.
În finala mică a întrecerii, A.H.C. Potaissa Turda a învins, 38-28, R.K. Skopje, câștigând astfel locul 3 în clasamentul final al acestui turneu amical de handbal masculin.


Golgheterul turneului, cu 20 de goluri, a fost Marius Sadoveac, extrema dreaptă a echipei în alb-violet primind trofeul de golgheter al acestui turneu aniversar de la actualul antrenor secund al lui „Poli”, Sorin Sărăndan, fost golgheter al turneului care a marcat jumătate de secol de la înființarea secției de handbal de la Politehnica Timișoara, Cupa „Poli50”.


Acum, S.C.M. Politehnica Timișoara este gata pentru startul oficial al campionatului, Liga Națională de Handbal, în prima etapă, miercuri, 24 august, de la ora 18, pe parchetul din Sala „Gheorghe Barițiu” din Turda, urmând să dispute cel de-al doilea joc al primei runde din ediția 2022/2023, împotriva echipei locale A.H.C. Potaissa.

Cornel Seracin
Foto: www.facebook.com/scmpolitehnica