Cea de-a doua etapă a celui de-al doilea eșalon de fotbal al României a ajuns la final. Dacă în prima etapă, golurile marcate au fost sub 20, acum, la finalul rundei a doua avem aproape dublul golurilor rundei întâi. Dacă ar fi marcat A.F.K. Csikszereda Miercurea Ciuc, A.F.C. Unirea Constanţa și Politehnica Timișoara, câte un gol fiecare, ar fi fost un total de 32 goluri, dublul etapei inaugurale.
Așadar, cu un total de 29 goluri, o medie de 2,9 pe meci, runda secundă a întrecerii oferă acum posibilitatea prezentării ei într-o cronică scrisă.


Echipele timișene au avut scoruri nefavorabile în această rundă, toate trei, fie că au jucat acasă, fie că au jucat în deplasare, au suferit eșecuri. Astfel, Ripensia, pe „Electrica”, în disputa împotriva performerei trecutei ediții de ligă a doua, A.F.C. Unirea Slobozia, nu a reușit să-și mulțumească publicul, nici prin joc, nici prin rezultat, suferind un nou eșec, 1-2.
În trecuta ediție a ligii a doua, oaspeții de pe „Electrica” au disputat, la Slobozia, o adevărată finală împotriva Ripensiei pentru a accede în play-off, și, la final, prin unicul gol marcat, au acces în această etapă, fiind la egalitate de puncte cu locul 7, team-ul ialomițean ocupând ultimul loc care ducea în această fază a întrecerii. Sigur, la finalul play-off-ului, echipa din Slobozia a încheiat pe ultimul loc, dar a demonstrat că echipa unui oraș mic, cu un buget sub primele 10 echipe, însă cu multă voință de a se afirma în fotbalul din România, cu o bună organizare, dar și cu puțin noroc, poate depăși toate verdictele îndoielnice în privința ei. Anul acesta, team-ul ialomițean a început acasă întrecerea și a bifat un rezultat favorabil, iar în etapa a doua, la fel, însă în deplasare, scorul i-a surâs și a plecat cu toate cele trei puncte de la Timișoara.
Ripensia, încă este în rodaj, se pare, și mai așteaptă întăriri până până la momentul închiderii perioadei de transferuri, 5 septembrie. Echipa bănățeană a practicat un joc slab în prima repriză, primind două goluri ca urmare a faptului că nu a reușit să se descurce în urma pressing-ului adversarilor, Ciprian Rus, în minutul 2 și Christ Afalna, în minutul 32, taxând apărarea lui „Ripi”, team-ul timișorean intrând la vestiare cu un dezavantaj de două goluri.
În repriza a doua, Ripensia a jucat altceva, dar tot nu destul de limpede, fotbaliștii în galben-roșu neavând știința desfacerii unei apărări bine întărite. În minutul 58, Alexandru Piftor a înscris pentru Ripensia și a adus speranțele unui rezultat favorabil pentru echipa gazdă, însă, până la final, echipa bănățeană nu a mai reușit să înscrie, prin urmare, rezultatul a fost consemnat în defavoarea ei.


La Dumbrăvița, pe gazonul care poartă numele fostului golgheter al Ripensiei din perioada ei de glorie, „Ștefan Dobay”, echipa locală C.S.C. a debutat în Liga 2 în fața propriilor suporteri, veniți în jur de 600 în tribunele stadionului. Adversara team-ului timișean la debutul în Liga 2 a fost F.C. Unirea Dej, echipă care, în trecutul an competițional a încheiat în play-out. Meciul a fost unul în care s-au văzut emoțiile debutantei, gazdele primind gol în minutul 13, în urma unei lovituri libere ce a fost executată de la aproximativ 20 metri de poarta lui Cătălin Trifon, de Angelo Cocian, mijlocașul echipei ardelene reușind să înscrie spectaculos.
În repriza a doua, gazdele au revenit, Daniel Grigoriu, la primul lui meci în Liga 2, înscriind în poarta ardelenilor, în minutul 81, dar, imediat după ce mingea a fost repusă de la centrul terenului, oaspeții, prin Răzvan Greu, înlocuitorul autorului primului gol al Unirii Dej, au înscris golul decisiv. Cu toate strădaniile gazdelor de a mai schimba ceva în scor, la finalul jocului, rezultatul final nu le-a fost favorabil, pierzând acest duel, 1-2, cu mai experimentata echipă a Dejului, formație pe care o învinseseră în pregătiri, chiar pe terenul din Ardeal.
A debutat pentru Dumbrăvița, dar și în Liga 2, atacantul Patrick Pășcălău, care, în minutul 77 a fost introdus în teren în locul lui Ionuț Tănase.


„Poli” Timișoara, la Râmnicu Vâlcea, a suferit o înfrângere drastică în fața gazdelor de la C.S.C. Șelimbăr, team-ul sibian impunându-se cu 4-0. Ciprian Natea a deschis scorul, în minutul 13, iar până la pauză nu s-a mai înscris, cele două combatante intrând la cabine cu un singur gol marcat. Sigur, gazdele au mai avut ocazii de gol, însă, fie portarul lui „Poli”, Rareș Murariu, a fost inspirat și a intervenit salvator, fie fotbaliștii sibieni au trimis pe lângă bara porții sale sau au lovit un apărător al echipei timișorene din care mingea a ieșit în corner.
În repriza a doua, din minutul 61, Alexandru Ciocâlteu a mărit avantajul gazdelor, 2-0. În minutul 65, „Poli” are două ocazii să introducă mingea în poarta adversă. Cosmin Bîrnoi nu-l poate învinge pe portarul Aleksander Mitrovic, care a respins mai întâi mingea șutată de fotbalistul timișorean, iar la reluarea lui Ionuț Bătănași, a scăpat balonul din brațe, dar a revenit și l-a reținut.
Imediat după această fază, în minutul 66, Alexandru Ciocâlteu a înscris pentru 3-0, iar în minutele suplimentare ale acestui meci, după ce Cătălin Oanea l-a faultat pe Denis Ursu, din postura de ultim apărător, în careu, arbitrul acordând 11 metri gazdelor, Alexandru Luca a marcat și a stabilit scorul final al jocului. „Poli” a încheiat meciul în „10”, Cătălin Oanea primind direct cartonașul roșu și fiind eliminat de pe terenul de joc.


La Miercurea Ciuc, în meciul de debut al acestei etape, gazdele de la A.F.K. Csikszereda nu au reușit să se impună în fața team-ului din Chiajna, C.S. Concordia, ilfovenii adjudecându-și primele lor trei puncte din această ediție a ligii a doua, prin golul marcat de Azdren Llullaku, în minutul 84, după ce Paul Pațurcă a lovit bara porții adverse, din bara mingea ricoșând la Mediop Ndiaye care a pasat pentru autorul golului. Un gol norocos marcat de oaspeți, dar, de trei puncte.


La Iași, pe gazonul stadionului „Emil Alexandrescu”, A.C.S.M. Politehnica s-a impus în fața echipei A.C.S. Viitorul Pandurii Târgu Jiu, reușind să înscrie primele ei două goluri în această ediție a ligii secunde.
După un joc echilibrat în prima repriză, în care atât gazdele cât și oaspeții au avut ocazii de gol, după primele 45 de minute, scorul a rămas egal, 0-0. În repriza a doua, în minutul 54, din lovitură de la 11 metri, Gabriel Vașvari a marcat primul gol al gazdelor, iar în minutul 90+2, Enrichi Finica a consfințit rezultatul final al acestui joc, 2-0 în favoarea echipei A.C.S.M. Politehnica Iași.
Oaspeții au irosit o dublă ocazie de gol, în minutul 69, atunci când Paul Mitrică intră în careu și șutează slab, în continuarea fazei, după ce portarul Tobias Knoflach a respins balonul, mijlocașul Alexandru Dulca, de la 11 metri, poziție centrală, a șutat peste poartă. Viitorul Pandurii au irosit astfel un bun prilej să restabilească scorul egal, 1-1, și, astfel au părăsit stadionul din Copou învinși, rămânând fără vreun punct după două jocuri din această ediție a întrecerii.


La Buftea, A.F.C. Unirea Constanța nu a reușit să obțină un rezultat bun împotriva nou-promovatei A.F.C. Progresul Spartac, suferind un nou eșec, 0-3, oaspeții înscriind prin Mihai Șandru, minutul 13, Eugen Lixandru, minutul 47 și Andrei Purice, minutul 58, după ce mijlocașul oaspeților a țintit mai întâi bara transversală a porții apărate de Mihai Udrea.
Gazdele nu au contat în atac, team-ul constănțean, de fapt, a doua echipă a F.C.S.B.-ului, suferind al doilea eșec din această stagiune și, se pare, fiind condamnată la retrogradare și la finalul acestei ediții a ligii secunde.


La București, gazdele de la F.C. Metaloglobus nu au făcut față Gloriei Buzău, deși au deschis scorul în minutul 3, prin golul marcat de Ovidiu Herea. În minutul 10, oaspeții au avut o bară transversală prin Răzvan Matiș, iar în minutul 25, prin Andrei Blejdea, echipa buzoiană a restabilit egalitatea scorului, 1-1. Până la pauză, oaspeții aveau să mai înscrie odată, în minutul 41, prin Cristian Ciobanu, la capătul unei faze la care unul dintre fotbaliștii gazdelor a solicitat off-side, dar arbitrul nu a fost de acord și a acordat gol valabil. Astfel, la pauză s-a intrat cu avantajul Gloriei.
În repriza a doua, abia în minutul 89 s-a mai înscris odată, Gloria Buzău mărindu-și avantajul prin golul marcat de Cristian Ciobanu. Așadar, Gloria Buzău învinge la București, 3-1 și acumulează, după două jocuri, 6 puncte.


La Brașov, Fotbal Club nu a reușit să obțină trei puncte în confruntarea cu nou-promovata C.S. Minaur Baia Mare, echipa antrenată de Dan Alexa mulțumindu-se cu un rezultat de egalitate, 1-1, la finalul celor 90 de minute ale jocului. Bogdan Rotar, în minutul 45+1, avea să aducă avantajul oaspeților la pauză, înscriind un gol spectaculos, iar în repriza secundă, gazdele aveau să restabilească egalitatea scorului abia în minutul 90+4, prin Eduard Lambrinoc.


La Slatina, nou-promovata C.S.M., a avut o evoluție bună împotriva echipei Clubul Sportiv al Armatei Steaua, dar a fost învinsă la capătul celor 90 de minute, 1-2. Prin Adrian Popa, bucureștenii au deschis scorul printr-un gol spectaculos, înscris de la aproximativ 35 de metri de poarta gazdelor, iar în minutul 24, Bogdan Chipirliu avea să stabilească rezultatul la pauză, C.S.M. Slatina-Clubul Sportiv al Armatei Steaua 0-2.
În repriza a doua, Cătălin Doman a marcat pentru gazde, în minutul 73 și a readus C.S.M. Slatina în joc, gazdele sperând să obțină un rezultat favorabil până la finalul meciului. Nu s-a mai petrecut nimic cu scorul acestei dispute, acesta rămânând în favoarea oaspeților, 1-2, însă, clubul militar, fără drept de promovare în Superliga, a încheiat meciul în inferioritate numerică, Stephan Drăghici primind cel de-al doilea lui cartonaș galben în acest meci, implicit „roșu” și fiind eliminat de pe terenul de joc, în minutul 89.


La Clinceni s-a disputat ultimul meci al acestei etape, între C.S. Dinamo și A.C.S. Suporter Club Oţelul Galaţi. În minutul 33, Răzvan Gorovei avea să deschidă scorul pentru echipa antrenată de fostul internațional bănățean Dorinel Munteanu, în urma executării unei lovituri libere de la aproximativ 30 metri de poarta bucureștenilor. Până la pauză, în minutul 45+4, gazdele au restabilit egalitatea scorului, 1-1, prin golul marcat de Vasile Buhăescu, deși cei care s-au aflat mai mult în ofensivă și au avut mai multe ocazii de a marca au fost oaspeții.
Din minutul 56, pe contraatac, Oțelul preia conducerea scorului, prin golul marcat de Laurențiu Maxim, iar din minutul 66, prin George Cîrjan, stabilește rezultatul final al acestui joc, C.S. Dinamo-A.C.S. Suporter Club Oţelul Galaţi 1-3.
În minutul 76, Dinamo a beneficiat de o lovitură de la 11 metri pe care a executat-o Neluț Roșu, a marcat, însă arbitrul a dictat repetarea ei pentru că mai mulți jucători au pătruns în careu înainte ca Roșu să execute penalty-ul. A doua oară, același fotbalist nu l-a mai învins pe portarul Cosmin Dur-Bozoancă, iar scorul înregistrat în minutul 66 nu s-a mai schimbat. Astfel, echipa antrenată de Dorinel Munteanu, A.C.S. Suporter Club Oţelul Galaţi, obține primul succes din această ediție de ligă a doua și acumulează, după două jocuri, un total de 4 puncte, iar C.S. Dinamo, este la primul rezultat nefavorabil în Liga 2, rămânând cu 3 puncte din jocul primei runde.


Cea de-a treia etapă a ligii a doua își va disputat majoritatea meciurilor sâmbătă, 20 august, urmând să se încheie marți, 23 august. Iată și jocurile ce vor avea loc în cadrul acestei a treia runde: Politehnica Timișoara-Fotbal Club Braşov (de la ora 11, pe gazonul stadionului „Știința”, sâmbătă, 20 august), F.C. Unirea Dej-A.C.S.M. Politehnica Iaşi, C.S. Concordia Chiajna-C.S.C. Dumbrăviţa (la Buftea, pe gazonul de iarbă al C.N.A.F., de la ora 11, sâmbătă, 20 august), A.F.C. Unirea Slobozia-F.C. Metaloglobus Bucureşti, C.S. Minaur Baia Mare-Fotbal Club Ripensia Timișoara (pe gazonul stadionului „Aurel Mateianu”, sâmbătă, 20 august, de la ora 11), Gloria Buzău-C.S.M. Slatina, A.F.C. Progresul Spartac-C.S.C. Şelimbăr, A.C.S. Viitorul Pandurii Târgu Jiu-S.C. Dinamo, A.C.S. Suporter Club Oţelul Galaţi-A.F.C. Unirea Constanţa (duminică, 21 august, de la ora 12:30), Clubul Sportiv al Armatei Steaua-A.F.K. Csikszereda Miercurea Ciuc (marți, 23 august, de la ora 19).

Cornel Seracin
Foto: arhiva ziarului TIMIȘOARA