Clubul de fotbal Ripensia Timișoara a fost prezent în Aula Magna „Ioan Curea” a Universității de Vest, într-un moment festiv de-a lungul căruia și-a prezentat lotul echipei de seniori cu care abordează noul sezon competițional al celui de-al doilea eșalon de fotbal al României.
Moderator al evenimentului a fost jurnalistul Florin Mihoc, în eveniment luând cuvântul, președintele onorific al clubului în galben-roșu, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, antrenorul secund al echipei, Iulian Muntean, căpitanul team-ului timișorean, mijlocașul Gabriel Stoi (cel mai vechi fotbalist din actualul lot al lui „Ripi”) și președintele clubului Ripensia, Dumitru Mihu.


În cuvântul rostit, rectorul Universității de Vest, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, a îndemnat fotbaliștii care joacă pentru Ripensia Timișoara să aibă țeluri înalte în cariera lor sportivă și să facă tot ce ține de fiecare dintre ei pentru a le atinge, pentru că, „la Ripensia nu este vorba doar despre o echipă de fotbal. La Ripensia este vorba despre o familie”, a spus președintele onorific al clubului în galben-roșu, apoi a continuat, „Universitatea de Vest Timișoara nu este doar prietenul Ripensiei, este și partenerul Ripensiei și-n numele Universității doresc să mulțumesc fotbaliștilor și întregului staff (lui «Mitică», în principal), pentru că aportul deosebit pe care l-au avut la această performanță deosebită a Universității, a clubului sportiv, a echipei universitare de fotbal, la Campionatul Universitar European, a contat. Aportul Ripensiei a fost decisiv, atât în teren, cât și în afara lui.
«Mitică» Mihu nu pune doar bani în această echipă, și de aceea construcția solidă este vizibilă, pune mult suflet, pune idei, pune viziune, și de aceea o construcție sub forma aceasta, de familie, cu o Academie de copii, cu generații și generații până la echipa mare, înseamnă o viziune. N-ai cum să nu te alături unei astfel de viziuni care, dincolo de performanța sportivă, promovează și-un mod de viață, mod de-a crește drept, corect și frumos. De aceea, Universitatea de Vest Timișoara este partener în acest proiect și, mulțumim Ripensia, îi mulțumesc lui «Mitică» pentru că are încredere în noi de a fi alături la bine și la mai puțin bine.
De aceea, nu uitați, ținte-nalte, și cu Dumnezeu înainte, să le atingem! Succes, Ripensia!”.


În momentul oratoric rostit, antrenorul secund al echipei Ripensia Timișoara, Iulian Muntean, a spus că echipa și-a propus un țel înalt în această ediție de ligă a doua, fotbaliștii în galben-roșu țintind play-off-ul. Sigur că, staff-ul tehnic al echipei bănățene îi va susține cu toată ardoarea ,și priceperea în pregătirea pe care le-o va oferi fotbaliștilor care vor evolua în teren pentru ca acest obiectiv să se îndeplinească, însă întreaga bancă tehnică este conștientă de faptul că acest țel este unul foarte dificil de atins, pentru că infrastructura sportivă a Timișoarei este destul de precară, plus de asta în fotbalul din România, pe lângă jocurile din teren, se mai ivesc și unele neprevăzute care ar putea să demoralizeze echipa în tentativa ei de a-și îndeplini țelurile înalte. Totuși, „secundul” Ripensiei a spus că, cu toate dificultățile cu care se confruntă echipa și cu toate neprevăzutele, fotbaliștii, împreună cu staff-ul tehnic nu vor înceta să depună maximum de efort pentru a onora renumele Ripensiei și a aduce bucurie în rândul suporterilor acesteia, „cu mâna pe suflet, cu inima deschisă vă spunem că vom face tot ce putem și vom munci din răsputeri ca să ne depășim condiția din sezonul trecut și din celelalte sezoane, pentru că în decursul ultimilor cinci ani de ligă a doua, de fiecare dată am văzut o creștere. Dacă nu a fost o creștere ca loc în clasament, a fost o creștere pe organizare, a fost o creștere pe joc, a fost o creștere pe număr de jucători, pe calitate, pe vânzare, pe orice, dar a venit cu-n plus, sezon de sezon.
Îmi doresc din tot sufletul ca în sezonul ăsta să aducem un plus și ca poziție în clasament, și dacă nu ne vom îndeplini țelurile înalte pe care le avem, 100% vom da tot ce putem să le facem”.


Căpitanul echipei bănățene, cel mai vechi fotbalist din lotul actual al Ripensiei, Gabriel Stoi, a spus în scurtul său cuvânt rostit la prezentarea lotului: „Țin să vă mulțumesc că sunteți alături de noi, sper să aveți încredere în noi și-n acest an. Vă promitem că-n acest an va fi un an foarte bun pentru Ripensia, cu o clasare mult mai bună”, după care și-a îndreptat atenția spre performanța echipei de fotbal a Universității de Vest din Timișoara, câștigătoare a Jocurilor Europene Universitare, echipă din care au făcut parte, aducându-și contribuția lor, trei fotbaliști din actualul lot al Ripensiei (Cosmin Gladun, Alexandru Piftor și Răzvan Morariu) și unul care a evoluat pentru Ripensia în trecuta ediție a ligii a doua (Claudiu Matiș), „în al doilea rând, mi-aș dori să felicit echipa Universității pentru performanța pe care a reușit-o, staff-ul echipei”, a încheiat Gabriel Stoi.


În cuvântul rostit la prezentarea lotului, președintele clubului Ripensia Timișoara, Dumitru Mihu, a spus, printre altele: „Avem 10 ani în spatele nostru, avem o istorie bogată pe care trebuie să o respectăm, pe care trebuie să o onorăm. Au fost diverse etape în această evoluție. Până acum cinci ani, a fost un progres la nivelul primei echipe, după care au urmat cinci ani în care suntem în liga a doua, am început sezonul în al șaselea an.
Au existat progrese și la nivelul primei echipe. Și eu am simțit asta, și asta mi-am și propus, ca an de an să facem ceva în plus, an de an să punem o cărămidă, și atâta timp cât eu observ că lucrurile astea se-ntâmplă, voi fi optimist și voi putea să merg cu mare încredere înainte.
Dar saltul principal și saltul uriaș care s-a făcut în acești ultimi trei ani este Academia. Aici este marele câștig al Ripensiei în ultimii trei ani, Academia, care astăzi a ajuns la un număr de aproximativ 500 de copii și am făcut saltul cantitativ, urmează să facem saltul calitativ și cât mai mulți dintre acești copii să ajungă la zona de performanță și să-și realizeze visul, acela de a deveni fotbalist.
Să sperăm că și condițiile se vor schimba și vom intra și noi într-o zonă mai confortabilă, în așa fel încât să putem să concurăm de la egal la egal cu alte cluburi din țară care sunt sprijinite mult mai activ de autoritățile locale. Să sperăm și noi că-n viitor vom avea o infrastructură care să permită fiecăruia dintre noi să dăm tot ceea ce-i mai bun.
Deci, obiectivul nostru este să mergem înainte. Am stabilit eu personal niște obiective. Primul a fost locul 10. Înțeleg că staff-ul și jucătorii și-au stabilit obiective mult mai îndrăznețe. Aș fi super încântat, și fiecare dintre noi ar fi foarte bucuros, ca acest lucru să se întâmple.
Sper ca în viitor, tot mai mulți oameni, tot mai multe firme să sprijine acest proiect, pentru că nu este proiectul meu, este proiectul Banatului și doar împreună putem să facem lucruri mărețe în viitor. Vreau să urez tuturor, echipei mari, dar și celor trei echipe care sunt în Liga Elitelor în acest an, succes! Vă-ndemn să dați tot ce puteți, pentru că luptați pentru voi, luptați pentru un club special în Timișoara și-n România, și la sfârșit, tot ceea ce veți face voi se vor bucura părinții voștri, se vor bucura prietenii voștri, se va bucura întregul oraș. Succes, Ripensia!”.


Lotul echipei de fotbal Ripensia Timișoara prezentat în momentul festiv de la Universitatea de Vest, marți, 9 august 2022, a fost următorul:

portari: Ștefan Dobre (produs al Ripensiei, ajuns la seniorii echipei bănățene în urmă cu patru ani, născut în 2001), Paul Toroc (s-a alăturat echipei în această vară, a fost împrumutat pentru un sezon de la L.P.S. Banatul, a evoluat, în trecutul an competiționl, pentru A.C.S. Pobeda Stár Bišnov, în Liga 3, născut în 2004), Marian Brașoveanu (provine din Academia Ripensia, născut în 2005);

fundași: Nenad Lalić (născut în 1999, la Ripensia este din 2020), Claudiu Zamfirescu (născut în 1998, ajuns la Ripensia în această vară, a fost format la Academia „Hagi”) Rareș Butnărașu (născut în anul 2005, a evoluat anul trecut la Ripensia U17), Andrei Macritchii (născut în 1996, în urmă cu doi ani a sosit la „Ripi”), Harald Fridrich (născut în 1998, a mai jucat la „Poli” Timișoara, C.S.M. Lugoj, A.C.S. Carani, la Ripensia a revenit în 2020) Cosmin Gladun (născut în anul 2002, de trei ani la „Ripi”, selecționat în echipa U20 a României), Darius Țieranu (internațional de juniori, născut în 2000), Răzvan Morariu (născut în 2001, venit la „Ripi”, de la C.S.C. Dumbrăvița, în 2021);

mijlocasi: Gabriel Stoi (născut în 1995, din 2014 la „Ripi”), Raul Vidrăsan (născut în 1999, de un sezon la „Ripi”, trecut pe la Academia „Hagi”, fost și la echipa „Poli” Timișoara), Luca Szimionas (născut în 2006, convocat în echipa națională a României U16, fotbalist format la Academia Ripensia), Răzvan Mogoș (născut în 2002, a semnat în această vară cu „Ripi”, fost la echipe din Drobeta Turnu Severin, legitimat și în Italia, la Entella, apoi trecut la Corvinul Hunedoara), Ianis Mihart (născut în 2004, ajuns la „Ripi” de la C.F.R. Cluj U19), Zoran Mitrov (născut în 2002, fost la U.T. Arad, apoi la echipa italiană Sassuolo, revenit la Timișoara, la Ripensia, în 2021), Alexandru Piftor (născut în 1999, la „Ripi”, de la Gloria Buzău, din 2021), Tudor Călin (născut în 2000, de trei ani la Ripi, trecut pe la U.T. Arad), Mihai Ene (născut în 1999, fost la Academia „Hagi”, la Petrolul Ploiești și „Poli” Timișoara, la „Ripi”, din 2020), Robert Stoica (născut în anul 2003, din 2021 la Ripensia, de la F.C. Voluntari U19);

Atacanți: Cristian Gavra (născut în 1993, sosit la „Ripi” în iarna lui 2022 de la Academica Clinceni), Ioan Vermeșan (născut în 2006, convocat în național de fotbal a României U16, împrumutat de la U.T. Arad, în iarna lui 2022), Ovidiu Agapie (născut în 2005, produs al Academiei Ripensia), Cristian Zeto (născut în 2005, fost la „Poli” Timișoara U19).

Delegatul clubului Ripensia Timișoara, Adrian Onica, kinetoterapeut, Cosmin Asavei, preparator fizic, Mircea Moldovan, fiziokinetoterapeut, Adrian Gherovăț, medic, «Leo» Porojan, antrenor principal, Roberto Ivan, antrenori secunzi, Călin Mada și Iulian Muntean, antrenor al portarilor, Călin Frunză.
Conducerea clubului este compusă din:
Dumitru Mihu, președinte, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, președinte onorific, Radu Ienovan (membru asociat fondator Ripensia), Erol Baeram (membru asociat fondator Ripensia), conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu (prorector al Universității de Vest din Timișoara), Antonio Bădescu (reprezentantul partenerului Juventus Timișoara), Eduard Lambert (reprezentant al Grupului de Sprijin Garda Ripensia), vicepreședinți.
Ofițer de presă al echipei Ripensia Timișoara, Levente Balint.

Cornel Seracin
Foto: ziarul TIMISOARA