Echipa de baschet masculin, seniori a României se află pe ultima sută de metri înaintea disputării penultimului joc din Grupa B a precalificărilor F.I.B.A. EuroBasket 2025. Baschetbaliștii antrenați de Dragan Petričević (antrenor principal), Dan Ioan (antrenor secund), Nenad „Shone” Marković (antrenor secund) și Marius Bulancea (antrenor secund) au efectuat astăzi, joi, 30 iunie, de dimineață, ultimul lor antrenament pe parchetul din Sala Sporturilor „Constantin Jude”, înainte de disputa de la ora 19 cu naționala similară a Luxemburgului.
Staff-ul tehnic al „vulturilor” a stabilit cei 12 baschetbaliști care vor evolua în această seară, dintre cei chemați la „națională” pentru acest joc, doi, Rareș Uță și Bogdan Popa, sunt accidentați și nu vor juca la Timișoara și nici în următorul meci, din 3 iulie, în deplasare.


„Suntem, practic, la finalul pregătirilor pentru acest meci. Avem 12 jucători, de acum două zile, Rareș Uță și Bogdan Popa, datorită unor probleme medicale, vor rămâne în tribune astă seară. Ceilalți jucători sunt bine pregătiți, sunt apți de joc. Mă bucur foarte mult că au venit bine pregătiți, deoarece a fost o lungă pauză post competițională pentru foarte mare parte dintre ei. Sezonul s-a terminat, cei care-au pierdut în sferturile de finală l-au terminat la începutul lui mai, așa că au primit programe de pregătire, și un lucru de apreciat, au respectat aceste programe și au venit pregătiți”, a declarat antrenorul principal al naționalei de baschet masculin, seniori a României, timișoreanul Dragan Petričević, la finalul antrenamentului „vulturilor”, de azi.


„Vulturii” pregătesc acest joc încă din 22 iunie, la Timișoara, reunindu-se în capitala Banatului. Pe lângă antrenamentele efectuate, baschetbaliștii reuniți sub drapelul celor trei culori și-au făcut timp și pentru public, fiind prezenți duminică, 26 iunie, după-amiază, în Piața Unirii din Timișoara de unde au plecat spre Catedrala Mitropolitană, pe drum oprindu-se de mai multe ori pentru a semna autografe și a face fotografii cu fanii de toate vârstele. De asemenea, în aceeași zi, fiind și Ziua Drapelului, „vulturii” au sărbătorit Drapelul în centrul Timișoarei.
Până acum, în Grupa B din precalificările F.I.B.A. EuroBasket 2025, România este neînvinsă, în jocul din Luxemburg, impunându-se cu scorul final de 73-70. Echipa din Ducatul Luxemburg a ajuns la Timișoara încă de marți, 28 iunie, referitor la această echipă, antrenorul Dragan Petričević declarând următoarele: „Luxemburgul nu este o echipă cu foarte mulți oameni înalți, ci o echipă care practică un baschet full-court, aleargă foarte mult, aruncă foarte mult de trei puncte (media este undeva la 35 de aruncări de trei puncte pe meci), așa că, probleme mari, nu vom simți astăzi. Dacă vom simți, va fi în Albania, unde echipa Albaniei este mai masivă și mai înaltă. Baschetbaliștii luxemburghezi au ajuns la Timișoara alaltăieri, deci au intenții serioase. Au auzit și ei, probabil, că Timișoara va fi cea mai călduroasă zilele astea în România și au venit pregătiți să se adapteze. La temperatura de afară, pot să se adapteze, dar la temperatura din tribună, mai greu”.


Iată și cei 12 baschetbaliști care vor evolua în meciul din această seară:
Emanuel Căţe (U.C.A.M. Murcia - Spania), Tudor Gheorghe (F.C. Argeş Piteşti), Lucas Tohătan (C.S.O. Voluntari), Marcu Badiu (C.S.O. Voluntari), Patrick Richard (U-Banca Transilvania Cluj-Napoca), Luca Vasile (Rapid Bucureşti), Bogdan Nicolescu (C.S.M. C.S.U. Oradea), Mihai Măciucă (F.C. Argeş Piteşti), David Vida (C.S.O. Voluntari), Nandor Kuti (U-Banca Transilvania Cluj-Napoca), Rolland Török (C.S.O. Voluntari), Alexandru Olah (Rapid București).


Înainte de acest joc cu Luxemburg, România este lider în clasamentul grupei B, cu 4 puncte, după două jocuri, coșaveraj pozitiv, 174-154. Ultimul meci din această grupă, „vulturii” îl vor disputa în Albania, împotriva naționalei acestei țări, duminică, 3 iulie. Echipa de baschet masculin, seniori a României va efectua deplasare pentru acest ultim meci al grupei, sâmbătă, 2 iulie.
Turneul final al Campionatului European de Baschet Masculin din 2025 se va disputa în trei țări, Letonia, Cipru și Finlanda. Momentan, sunt jocuri preliminare pentru participarea la acest turneu final, ajuns la cea de-a XLII-a ediție (patruzeci și doua), prima fază a lor fiind aceste precalificări, care vor trimite mai departe, primele clasate din cele trei grupe, plus cea mai bună echipă clasată pe locul secund din cele trei grupe, acestora adăugându-li-se gazda turneului, Cipru. Al doilea tur al precalificărilor se va disputa în trei ferestre: august 2022, noiembrie 2022 și februarie 2023.

Cornel Seracin
Foto: ziarul TIMISOARA