Anul acesta se împlinesc nouă decenii de când România a devenit membru Fondator al Federației Internaționale de Baschet, alături de alte șapte state: Grecia, Italia, Argentina, Elveția, Portugalia și Cehoslovacia.
La nivelul sportului cu mingea la coș, România a găzduit campionatele europene de juniori organizate în fiecare an, dar și Campionatul European din 2015 (feminin, Timișoara și Oradea) și 2017 (masculin, Cluj-Napoca).
Campionatul Mondial de baschet se desfășoară o dată la 4 ani, ediția din 2023 urmând a se organiza în Japonia, Filipine și Indonezia. În acest moment s-a deschis procesul de aplicare pentru găzduirea Campionatului Mondial FIBA World Cup 2027.
Secretarul General al Federației Internaționale de Baschet, Andreas Zagklis a efectuat o vizită oficială în România, la invitația președintelui Federației Române de Baschet, Carmen Tocală.


„În primul rând, apreciez căldura cu care am fost întâmpinat în România de echipa Federației Române de Baschet. Este anul în care F.I.B.A. sărbătorește 90 de ani de la înființare iar prima vizita din acest an aniversar este la unul dintre cei 8 membri fondatori, Federația Română de Baschet. Este o mare plăcere pentru mine să fiu întâmpinat de doamna președinte Carmen Tocală, care este și unul dintre cei 11 membri ai F.I.B.A. Executive Board. Sunt profund impresionat de ceea ce am văzut azi la sediul Federației Române de Baschet, care este un ambasador al F.I.B.A. în România, dar și la sala de antrenamente Arena de Baschet de lângă sediu”, a declarat, potrivit www.frbaschet.ro, Andreas Zagklis.


Cu prilejul acestei vizite, înaltul oaspete a fost primit, marți, 11 ianuarie, la Palatul Victoria, de primul-ministru al României, Nicolae Ciucă.


„Am văzut că există planuri mari pentru anii următori și cred că participarea echipei de 3x3 a României la Jocurile Olimpice de la Tokyo este o bună trambulină pentru viitorul baschetului românesc. La Comitetul Olimpic și Sportiv Român am discutat cu președintele și secretarul general și pot spune ca am fost încântat să constat că Federația Română de Baschet lucrează îndeaproape cu forul olimpic, o colaborare fundamentală pentru viitorul olimpic al baschetului românesc. În paralel, pentru noi, a fost și un bun prilej pentru a discuta cu reprezentanții Comitetului Olimpic și ai federației române despre modul în care poate fi implementat baschetul în școlile din întreaga țară și astfel de a mări și mai mult numărul de sportivi legitimați și implicit de a îmbunătăți nivelul valoric al echipelor naționale”, a mai declarat, potrivit aceleiași surse, secretarul general al F.I.B.A..


Principalele subiecte aflate pe agenda întrevederii de la Palatul Victoria au făcut referire la organizarea de către România, în luna octombrie 2022, a Campionatului Mondial de baschet 3x3 tineret, precum și pregătirea și organizarea Campionatului mondial de baschet masculin din anul 2027.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis intenția României de a se înscrie pe lista statelor care doresc să găzduiască, la București, o grupă a Campionatului Mondial de Baschet Masculin din 2027.


„Apreciem, în mod deosebit, desemnarea României drept țară organizatoare a Campionatului Mondial de baschet 3x3 tineret, din luna octombrie a acestui an. Am înțeles că acest joc de baschet de 3x3 a fost introdus anul trecut la ediția Jocurilor Olimpice de la Tokyo și felicit Federația Română de Baschet pentru prezența la această premieră olimpică. România își dorește să devină partener activ în proiectele pe care F.I.B.A. le va demara în domeniul cercetării, medicinei sportive, comunicării, marketingului sau planificării. Este foarte important să putem beneficia de expertiza dumneavoastră în dezvoltarea acestui sport, atât în cadrul programelor, cât și la nivel instituțional”, a precizat premierul Ciucă.


Cu această ocazie, prim-ministrul Nicolae Ciucă i-a mulțumit Secretarului General FIBA, Andreas Zagklis, pentru sprijinul acordat Federației Române de Baschet: „Vă mulțumesc pentru sprijinul acordat Federației Române de Baschet și sportului în general. Eu personal, împreună cu echipa pe care o conduc suntem susținători ai sportului, încurajam și sprijinim dezvoltarea și practicarea acestuia”.

Cornel Seracin
Foto: gov.ro