Echipa de baschet masculin a Timișoarei, C.S. S.C.M. O.H.M.A., a început jocurile oficiale din 2022, repurtând un succes meritat într-un prim meci ce a contat pentru cea de-a XIII-a etapă a Ligii Naționale de Baschet, în fața echipei C.S. Rapid, chiar în fief-ul team-ului bucureștean, confruntarea fiind una intensă, cu destul spectacol sportiv, ambele combatante depunând multă risipă de energie.
De-a lungul celor 40 de minute ale disputei, team-ul bănățean a obținut procentaje mult mai bune față de adversara sa de pe parchetul de joc și a bifat cea de-a șaptea victorie în această ediție a campionatului. Cu procentaje de 51% (19 reușite din 37 aruncări de două puncte), la reușitele de două puncte, 27% (9 reușite de trei puncte din totalul de 33 aruncări), la reușitele de trei puncte, 100% la aruncările libere (14 aruncări libere, toate transformate), față de 39% (17 reușite din 44 aruncări de două puncte), la reușitele de două puncte, 23% (22 reușite de trei puncte din totalul de 66 aruncări), la reușitele de trei puncte, 60% din „libere” (12 reușite din 20 de aruncări libere) ale echipei giuleștene, C.S. S.C.M. O.H.M.A. Timișoara a început o nouă serie de succese, după ce, în ultimele două jocuri din campionat a suferit înfrângeri, în deplasare, la Galați, 78:87 și pe propriul parchet, împotriva echipei S.C.M. Universitatea Craiova, 76:82.


În primul sfert al jocului de la București, „leii” din Banat conduceau Rapid, după două minute, 7-0, pe toată durata acestei prime perioade de joc, gazdele nereușind să se afle în avantaj sau să egaleze scorul, C.S. S.C.M. O.H.M.A. conducând, așadar, pe toată durata celor 10 minute ale primului sfert. Cu trei minute înainte de finalul sfertului întâi, gazdele s-au apropiat la trei puncte în urma team-ului timișorean, iar cu un minut înainte de încheierea primei perioade, la două puncte, 21:23 (coș de două puncte înscris de Erik Copes), dar până la finalul acestui prim sfert, oaspeții și-au menținut și și-au mărit avantajul, ultima reușită a „sfertului” aparținând lui Nikola Gajić (coș de trei puncte, după o aruncare cu două secunde înainte de final, mingea intrând în coș odată cu sunetul de final al perioadei, „buzzer beater”), Timișoara încheind prima perioadă cu o diferență de cinci puncte în fața echipei feroviare, 26:21.


Sfertul doi a fost unul în care oaspeții au câștigat, practic, acest meci. C.S. S.C.M. O.H.M.A. Timișoara a marcat primele puncte ale acestui sfert doi, prin Darrion Strong, Rapidul restabilind egalitatea scorului „sfertului”, 2-2, prin reușita de două puncte a lui Erik Copes, după care, „leii” din Banat s-au desprins, coș de două puncte a lui Nikola Gajić, apoi, la aproape un minut, Miloš Komatina a obținut două „libere” pe care le-a transformat, din acel moment, până la finalul celei de-a doua perioade de 10 minute a disputei, oaspeții nu au mai fost egalați la scorul „sfertului” s-au impus categoric la finalul acestei perioade, 29-11, la pauză, scorul general fiindu-le favorabil la o diferență considerabilă, 55:32.
Rapid a avut un sfert doi mult diferit de primul, cu numeroase greșeli, aruncări ratate de trei puncte, aruncări libere ratate, astfel că, rezultatul final din acest „sfert” a reflectat realitatea de pe parchetul de joc, oaspeții având o evoluție așezată, aproape constantă cu primul sfert, cu mai multe recuperări în defensivă (per total, echipa bănățeană a avut 47 recuperări, 11 în ofensivă, 37 în defensivă, față de doar 43 ale gazdelor, 12 în ofensivă, 31 în defensivă) cu trei coșuri de trei puncte (două la rând marcate de Aleksandar Vlahovič), cu numeroase reușite din aruncări libere (8 aruncări libere, toate transformate, autorii lor fiind Miloš Komatina, Ivan Lilov, Aleksandar Vlahovič și Alexandru Olah).


Sigur, la adăpostul acestei confortabile diferențe de scor, „leii” din Banat și-au permis să-și conserve mai mult energiile în partea a doua a confruntării, permițând gazdelor să alerge după speranța unui rezultat onorabil. Chiar dacă nu au apăsat pe „pedala de accelerație” în acest sfert trei, „leii” din Banat au repurtat un nou succes la finalul acestei perioade, la limită, însă, 14-13, scorul general fiindu-le clar favorabil, 69:45.
Din dorința de a limita proporțiile scorului, gazdele au început foarte bine sfertul patru și după trei minute de joc conduceau la scorul „sfertului”, 9-2, prin punctele reușite de Jagan Mosely (din aruncare de două puncte), Jordan Swopshire (din două „libere”, una transformată, apoi, din trei „libere”, două transformate), Nikola Stanojević (din două „libere”, ambele transformate, apoi, două puncte, layup, după pasa primită de la Jagan Mosely).
Prin Adam Mirković (două puncte) și Nikola Gajić (trei puncte), oaspeții au reușit să se apropie de gazde la scorul „sfertului”, 9-7, prin Ivan Lilov, C.S. S.C.M. O.H.M.A. Timișoara reușind ultimele ei puncte din acest joc (coș de trei puncte). La finalul sfertului patru, C.S. Rapid București obținea succesul în această ultimă perioadă de 10 minute a confruntării, 16-10 și pleca de pe propriul parchet cu o înfrângere la o diferență de 18 puncte, 61:79.


Pentru echipa bănățeană, marcatorii punctelor în disputa de la București au fost, Nikola Gajić (22 puncte), Ivan Lilov (14 puncte), Darrion Strong (10 puncte), Alexandru Olah (10 puncte), Aleksandar Vlahovič (10 puncte), Miloš Komatina (4 puncte), Edward Petrescu (3 puncte), Adam Mirković (două puncte), László Emil Lázár (două puncte), Robert Schipor (două puncte). Pentryu echipa gazdă, C.S. Rapid, cel mai multe puncte din acest meci au fost marcate de Luca Vasile (19 puncte), Jordan Swopshire (14 puncte), Erik Copes (12 puncte).


La capătul unei partide, așa cum spunea într-o avancronică managerul secției de baschet, Sergiu Pașca, solicitantă, baschetbaliștii bănățeni au demonstrat că au depășit cu bine perioada mai puțin fastă, în care au înregistrat, din patru confruntări, trei înfrângeri (o înfrângere grea în Cupa României și eliminare din această ediție a întrecerii), iar pauza dintre ani le-a fost benefică și, iată, în primul lor joc oficial din 2022 au obținut un rezultat pozitiv, meritat și pe deplin muncit, în deplasare, revenind la Timișoara cu cele două puncte ale învingătoarei.
C.S. Rapid București a opus o rezistență bună team-ului din Banat, în primul sfert, și în ultimele două „sferturi”, arătând că nu a fost o întâmplare atunci când s-a impus în fața Craiovei, 81:79, și a Sibiului, 94:86, pe parchetul propriu. Echipa gazdă, antrenată de tânărul Marius Bulancea, a avut o evoluție, în sfertul doi, prin care a arătat că în acest joc nu-și poate depăși condiția de nou promovată, resemnându-se în final cu înfrângerea, însă nu fără a depune eforturi consistente pentru a limita, cât de cât, proporții scorului.
În urma acestui rezultat, C.S. S.C.M. O.H.M.A. Timișoara acumulează 20 de puncte în clasamentul la zi al campionatului, urmând să joace următoarea partidă tot în deplasare, la Miercurea Ciuc, împotriva gazdelor de la C.S.M. V.S.K.C., vineri, 14 ianuarie, de la ora 17. Meciul contează pentru cea de-a XV-a etapă a campionatului, jocul etapei a XIV-a, cel în care echipa bănățeană ar fi urmat să evolueze pe propriul parchet împotriva team-ului din Oradea, C.S.M. C.S. Universitatea, fiind amânat.

Cornel Seracin
Foto: captură, F.R.B. Tv.