C.S. S.C.M. O.H.M.A. Timișoara a început jocul manșei a doua retur a sferturilor de finală din Cupa României, la Craiova, cu un avantaj de 10 puncte după prima partidă. Un avantaj care, dacă ar fi fost gestionat cu mai multă grijă, „leii” din Banat nu ar fi ratat calificarea în „Final Four”, împotriva „leilor” olteni.


Startul meciului din „polivalenta” craioveană a fost unul echilibrat, dar după șase minute de joc, team-ul bănățean se afla la conducerea scorului, 13:5, Ivan Lilov (foto, maiou violet) asigurând acest avantaj, după ce a marcat alte trei puncte, la scorul de 4:4, înregistrat în minutul 4, baschetbalistul timișorean (coșgheterul team-ului din Banat la finalul acestui joc) deschidea seria reușitelor de trei puncte din această dispută.
A urmat un timp, mai bine de un minut, în care nu s-a marcat, gazdele spărgând gheața în minutul 7, prin Michael Qualls, iar din acel moment, timp de un minut, S.C.M. Universitatea Craiova revenea pe tabela de marcaj și restabilea egalitatea scorului, 13:13, prin reușitele baschetbaliștilor Michael Qualls (două puncte) și Joshua Hawley (două puncte).
Echilibrul din primele minute ale jocului avea să se bifeze și în finalul primului sfert, Ivan Lilov fiind baschetbalistul decisiv pentru „leii” din Banat în acest final de „sfert”, prin alte două reușite de trei puncte. Astfel, la finalul primului sfert, C.S. S.C.M. O.H.M.A. Timișoara se afla la conducerea scorului, 21:17, iar diferența la scorul general al celor două dispute se mărea, „leii” din Banat ridicând-o la 14 puncte.


Sfertul doi a fost unul cu mai puține reușite la coș, echipa olteană deschizând seria punctelor după mai bine de două minute de joc, prin „trița” lui Michael Qualls. După câteva secunde, team-ul timișorean avea să răspundă prin Miloš Komatina, căpitanul „leilor” din Banat punctând și el de trei. Alexandru Olah avea să readucă Timișoara în avantaj la scorul „sfertului”, 5-3, dar „trița” reușită de Aurelian Gavriloaia (foto, nr. 8 pe maiou) avea să pună Craiova în avantaj la scorul sfertului doi, 6-5. La câteva secunde după ce team-ul din Bănie a obținut avantajul în scorul sfertului doi, Alexandru Olah avea să o readucă pe O.H.M.A. Timișoara la conducere, 7-6, apoi, prin „trița” lui Joshua Hawley, echipa gazdă a preluat conducerea în scorul „sfertului”, 11-7, iar până la finalul celei de-a doua perioade de 10 minute s-a aflat în avantaj, 13-7, 15-7, 15-10, 15-12, sfertul doi marcând prima reușită a gazdelor în tentativa lor de a recupera diferența din tur. Sfertul doi a adus, așadar, succesul team-ului oltean, 17-12, S.C.M. Universitatea Craiova având avantaj și la scorul general la pauza jocului, 34:33.


Partea a doua a meciului a dus mai mult spectacol pe parchet, Craiova realizând un adevărat galop presărat cu numeroase greșeli, pentru a recupera diferența de scor. Sigur, greșelile nu au lipsit nici din partea echipei oaspete, team-ul bănățean fiind, se pare, în acest „sfert”, mult mai puțin dispus să-și forțeze mai mult atenția și să ofere un joc la capătul căruia să-și mențină avantajul scorului general pentru a obține calificarea în faza finală a întrecerii.
Craiova a avut numeroase ratări din aruncări libere, ceea ce, cu siguranță, a fost un punct prin care moralul baschetbaliștilor gazdă a fost afectat, însă, de această situație, team-ul timișorean nu a prea reușit să se agațe. Contraatacurile echipei bănățene nu au fost eficiente pe tabela de scor a sălii din Bănie. Gazdele, însă, au avut câteva contraatacuri reușite, la unul din ele provocând adversarul să comită un fault în urma căruia au obținut două „libere” și posesia. Cele două „libere” au fost benefice pentru gazde, Michael Qualls trecând mingea prin inel din ambele aruncări, iar la finalul posesiei, Khalif Wyatt reușea „trița”.
Doar nouă puncte au reușit baschetbaliștii bănățeni, de-a lungul celei de-a treia perioade de 10 minute, gazdele, în schimb, au bifat 31 de puncte. Așadar, după 30 de minute, S.C.M. Universitatea Craiova a recuperat diferența celor 10 puncte din tur și conducea, la scorul general al disputelor celor două manșe, cu o diferență de 13 puncte, 152:139, iar în jocul de pe parchetul din Sala Polivalentă, cu 65:42.
Privită prin prisma scorului celor două manșe, calificarea team-ului timișorean nu era imposibilă, 13 puncte nefiind în baschet o diferență mare, așa că, sfertul patru era unul decisiv pentru stabilirea echipei calificate în „Final Four”.
De-a lungul ultimului sfert, a fost rândul Timișoarei să se lanseze într-o cursă sprintenă pentru recuperarea diferenței și obținerea unui rezultat care să-i permită să joace turneul final, însă, deși „leii” din Banat au învins la scorul sfertului patru, 23-17, nu au mai reușit să remonteze diferența care să le aducă calificarea. Astfel, la finalul manșei a doua, C.S. S.C.M. O.H.M.A. Timișoara s-a văzut învinsă cu scorul general, 65:82, iar rezultatul final al celor două manșe a fost și el favorabil echipei oltene, „leii” din Bănie obținând avantajul, 169:162, primind astfel biletele de acces în „Final Four”.

Pentru echipa bănățeană, antrenată de Dragan Petričević, Cristian Bota și Nenad „Shone” Marković, au marcat în acest joc, Ivan Lilov (22 puncte), Edward Petrescu (9 puncte), Alexandru Olah (9 puncte), Darrion Strong (7 puncte), Nikola Gajić (7 puncte), Adam Mirković (5 puncte), Miloš Komatina (3 puncte), Aleksandar Vlahovič (3 puncte). Echipa olteană, antrenată de Michalis Kakiouzis, fostul căpitan al naționalei de baschet seniori a Greciei cu care a câștigat Campionatul European în 2005 (Medalia de Aur), iar în 2006, Medalia de Argint la Campionatul Mondial, a marcat cele mai multe puncte de-a lungul acestui meci, prin Michael Qualls (26 puncte), Khalif Wyatt (18 puncte), Joshua Hawley (14 puncte).
Joc arbitrat, cu erori, de Ciprian Stoica, Laurențiu Grigoras, Răzvan Opriș.

La capătul unui meci în care am văzut cam tot ce se putea vedea într-o confruntare de baschet, slam dunk-uri, power dunk, contraatacuri spectaculoase etc., în care ambele combatante au depus multă risipă de energie pe altarul jocului cu mingea la coș, rezultând o dispută intensă, spectaculoasă, într-o atmosferă, aproape de NBA, bine întreținută și de publicul din tribune, „leii” din Banat au încheiat parcursul în Cupa României, ediția 2021/2022, în sferturile de finală, acest joc fiind și ultimul lor meci din acest an.
Pentru echipa bănățeană urmează acum alte partide, în Liga Națională de Baschet, prima dintre acestea fiind în deplasare, marți, 4 ianuarie 2022, de la ora 17, în București, împotriva echipei locale, C.S. Rapid. Meciul va fi transmis, în direct, la canalele televiziunilor sportive.


Cornel Seracin
Foto: www.facebook.com/baschetscmtimisoara