Meciul din deschiderea celei de-a IX-a runde a Ligii Naționale de Baschet Masculin a avut loc pe parchetul din Sala „Transilvania”, Sibiu și a adus față în față B.C. C.S. Universitatea Sibiu și C.S. S.C.M. O.H.M.A. Timișoara. Un joc între două aspirante la podiumul Ligii Naționale de Baschet Masculin, două echipe care, de-a lungul întâlnirilor disputate în confruntările interne au oferit evoluții spectaculoase, plăcute ochiului, spiritul sportivității fiind onorat de fiecare dată, iar spectatorii (atunci când s-au aflat în tribune) au aplaudat cu bucurie jocul de pe parchet și i-au încurajat pe favoriți.
Privit în ansamblu, jocul uverturii acestei runde a fost unul echilibrat, oaspeții, de pe locul 5 (după opt jocuri), încercând, nu fără a reuși, un meci bun, care să le aducă punctele câștigătoare, iar gazdele, locul 8 (după nouă jocuri), alergând după cea de-a doua victorie în această ediție de campionat. La capătul celor 40 de minute, șansa a fost de partea echipei de pe Cibin, care a plecat de pe propriul parchet cu cele două puncte ale învingătoarei, în timp ce team-ul de pe Bega, cu un joc bun, nu a reușit să bifeze rezultatul scontat și a suferit cea de-a treia înfrângere din această ediție de campionat.

Oaspeții au început bine jocul, Darrion Strong deschizând seria punctelor cu o reușită de trei. După câteva secunde, Tanner McGrew a marcat primele două puncte pentru gazde, 2-3. Timp de trei minute, timișorenii s-au menținut la conducerea scorului, dar, din minutul 4, gazdele au revenit, 7-7, prin Lucas Tohătan, cu trei puncte. Gazdele au preluat conducerea scorului acestui prim sfert, 10-9, prin Justas Tamulis, care a înscris „trița”. Timișorenii au revenit la conducerea scorului, însă la finalul sfertului întâi, scorul a fost egal, 21-21.
Sfertul doi a fost favorabil echipei bănățene, care a deschis seria „sfertului” prin reușita de două puncte a lui Edward Petrescu și, cea mai mare parte a timpului celei de-a doua perioade de 10 minute, „leii” din Banat s-au menținut în avantaj, iar la final au obținut primul succes din această dispută, 19-16, iar la pauză au intrat în avantaj, 40:37.

Partea a doua a meciului a fost mai bine începută de echipa gazdă, care a reușit un run, 9-0, oaspeții bifând primele lor puncte din această parte a doua prin László Lázár, centru Timișoarei fiind aniversatul zilei din rândul „leilor” (în ziua meciului a împlinit 34 de ani). Au urmat două serii bune pentru echipa bănățeană, în care au înscris, în prima serie de trei ori, câte două reușite de trei punte (prin Ivan Lilov, de două ori câte trei) și una de două (prin László Lázár), iar în a treia, două „trița”, prin Ivan Lilov și Aleksandar Vlahovič. Scorul celei de-a treia perioade de 10 minute avea să se încheie la egalitate, 19-19, iar echipa bănățeană se afla în avantaj la scorul general, 59:56.
A urmat sfertul patru, unul decisiv pentru stabilirea echipei câștigătoare. Jocul a continuat să se mențină echilibrat, însă, treptat-treptat, odată cu trecerea timpului, gazdele s-au instalat la conducerea scorului acestui sfert și au preluat conducerea scorului general. La finalul sfertului patru, gazdele aveau să câștige decisiv cea de-a patra perioadă de 10 minute a acestui meci, 24-20, iar scorul general le-a fost favorabil la limită, 80:79.

Pentru C.S. S.C.M. O.H.M.A. Timișoara, punctele din acest meci au fost marcate de Ivan Lilov (18 puncte), Nikola Gajić (14 puncte), Adam Mirković (12 puncte), László Lázár (8 puncte), Alexandru Olah (7 puncte), Darrion Strong (6 puncte), Aleksandar Vlahovič (5 puncte), Miloš Komatina (4 puncte), Edward Petrescu (3 puncte), Robert Schipor (două puncte). De la gazde, cele mai multe puncte din acest meci au fost înscrise de Justas Tamulis (28 puncte), Rareș Uță (21 puncte, cu un indice al eficienței de 30 de unități, 8 recuperări, o pasă decisivă, o intercepție și un capac, declarat Omul Meciului).

Acum, va urma o întrerupere a Ligii Naționale de Baschet Masculin pentru pregătirea naționalei de seniori a României, care va disputa primul ei meci oficial avându-l antrenor principal pe titratul tehnician timișorean Dragan Petričević, în deplasare, împotriva reprezentativei similare a Luxemburgului. Jocul va conta pentru FIBA EuroBasket 2025 pre-calificări, Grupa B și va avea loc în data de 28 noiembrie. În lotul României pentru acest meci se află convocat și Alexandru Olah, baschetbalistul timișorean care evoluează pentru C.S. S.C.M. O.H.M.A. Timișoara.
Etapa viitoare, echipa timișoreană va evolua pe propriul parchet, împotriva team-ului bucureștean C.S.A. Steaua, în data de 3 decembrie.

Cornel Seracin
Foto: captură FRBTv