După ce, etapa trecută a Ligii Naționale de Handbal, „Poli” pierdea la limită în fața gazdelor de la C.S. Minaur Baia Mare, 31-32, cu un gol primit din aruncare de la 7 metri, în ultimul minut de joc, în cea de-a X-a etapă, echipa în alb-violet a evoluat pe propriul parchet împotriva lui C.S.M. Bacău și s-a impus la o diferență de cinci goluri, 37-32.
Cu un început de joc echilibrat, în care cele două combatante au evoluat cu mult aplomb, dar și cu intensitate, oaspeții s-au dovedit a fi mai agresivi și mai eficienți în ofensivă, desprinzându-se în câteva rânduri la două goluri în fața gazdelor. Echipa timișoreană, grație unui plan tactic bine aplicat pe parchetul de joc, a revenit de fiecare dată, a egalat situația scorului, iar în finalul primei reprize s-a desprins la trei goluri în fața oaspeților și a intrat la vestiare cu avantajul scorului, 18-15.
În repriza întâi, Flavius Cîmpan, extrema dreapta din echipa timișoreană, a suferit o accidentare la gleznă, în urma unui duel cu Ionuț Rotaru, handbalistul lui C.S.M. Bacău primind o eliminare de două minute, iar handbalistul timișorean fiind înlocuit pe parchetul de joc de Robert Cîtu, mai tânărul său coleg de compartiment.
În minutul 35, „Poli” conducea cu cinci goluri, 20-15, iar din minutul 46 avea șase goluri în fața echipei băcăuane, 27-21. La finalul celor 60 de minute, „Poli” avea să se impună în confruntarea pentru evitarea zonei „nisipurilor mișcătoare”, 37-32, după o evoluție în care a depus toate eforturile pentru a rămâne cu cele trei prețioase puncte din acest meci, în visterie.
Extrema dreaptă a echipei timișorene, Marius Sadoveac, revenit pe parchet după o accidentare îndelungată, și-a depășit recordul de goluri înscrise pentru „Poli” într-un singur meci, reușind să marcheze în poarta echipei moldave, 18 goluri. Au mai înscris, pentru „Poli”, în acest joc, Vencel Csog (5 goluri), Robert Cîtu (4 goluri), Flavius Cîmpan (3 goluri), Sebastian Ignat (3 goluri), Denis Neamțu (un gol), Răzvan Trif (un gol), Cristian Fenici (un gol), Albert Cristescu (un gol). Pentru echipa C.S.M. Bacău, cele mai multe goluri în acest joc au fost înscrise de Gabriel Bujor (10 goluri), Ionuț Rotaru (6 goluri), Florin Dospinescu (5 goluri).
Remarcabile au fost intervențiile portarilor celor două combatante, Cristian Tcaciuc, pentru „Poli” și Vlăduț Rusu, pentru C.S.M. Bacău, de-a lungul acestui meci, tinerii handbaliști ai echipei timișorene remarcându-se prin evoluții bune și dovedind, așa cum au făcut-o și în alte rânduri, că pot asigura schimbul de mâine în echipa alb-violet.

„Felicităm echipa Timișoarei! Și-a atins obiectivul pe care și noi l-am avut înaintea jocului. Înainte de toate, fiecare detaliu contează, pentru că noi am jucat, joi, un meci foarte important cu Clujul, după aceea ne-am odihnit, vineri. Am pornit, vineri seară, către Timișoara, am dormit în autocar. Detaliile astea sunt importante, și când infrastructura nu ne permite să facem un drum de acest fel, în anumite condiții, nu avem cum să măsurăm nivelul de energie pe care-l avem în organism, dar, cu trecerea timpului, când folosim aceeași jucători, condiția fizică se pierde, e mai complicat, și, din acest motiv, Timișoara, jucând acasă, a avut timp pentru recuperare. Sunt lucruri firești. Ideea e că noi am luptat, am luptat și ne-am dorit să câștigăm, dar adversarul a fost mai bun. Îi felicităm și luptăm pe mai departe. Obiectivele cred că sunt comune, să nu picăm din Ligă, direct, să prindem cel puțin baraj sau să scăpăm de baraj și noi și Timișoara în acest moment. Suntem singura echipă din Liga Națională care nu avem un inter, profil de inter clasic, cum este, de exemplu, Trif de la Timișoara sau Sadoveac, în partea opusă. Noi improvizăm, pentru că asta e condiția Bacăului în acest moment, ne adaptăm. Noi am vrut să câștigăm, dar n-a fost suficient, pentru că, atunci când iei 37 de goluri, nu poți să emiți pretenții pentru a câștiga un joc. Jocul de atac a funcționat cât de cât, dar insuficient pentru ceea ce ne-am propus”, a declarat, printre altele, la finalul disputei, antrenorul principal al echipei C.S.M. Bacău, Sandu Iacob.
De asemenea, distinsul antrenor al echipei C.S.M. Bacău, Sandu Iacob, selecționer al naționalei de seniori a Gruziei (Georgia), a apreciat calitatea individuală a celor doi handbaliști cu renume ai lui „Poli”, căpitanul și coordonatorul de joc Cristian Fenici și extrema dreaptă Marius Sadoveac, „oricând pot juca, din nou, la echipa națională, pentru că, dacă fizicul îi ajută, calitățile motrice pe care le au îi recomandă față de alți jucători, care, într-adevăr, poate mai au loc pentru progres”.

Teo Čorić, pivotul echipei moldave, prezent la conferința de presă de la sfârșitul jocului, alături de antrenorul Iacob, a declarat: „Felicitări pentru echipa din Timișoara, a făcut un meci mai bun decât noi azi! Noi am luptat tot meciul, timp de 60 de minute. Nu a fost suficient de bine pentru noi azi. Asta este situația noastră. A fost un meci foarte important pentru Timișoara, dar și pentru noi, și ei au luptat mai mult și au câștigat. Noi am făcut prea multe greșeli în apărare, am dat lui Sadoveac prea mult spațiu și el a dat mai multe goluri, prea multe goluri. Felicitări pentru asta! Ce pot să zic? Noi trebuie să coborâm toți și să luptăm meciul viitor”.

„În primul rând, vreau să-i felicit pe băieți, pentru că merită absolut toate laudele, în ideea în care, joi, am făcut, iarăși un meci, din punctul meu de vedere, reușit la Baia Mare. Puteam să obținem puncte și acolo. E clar că echipa e într-un trend ascendent, și eu sper din tot sufletul ca-n următoarele jocuri s-aducem cât mai multe puncte. Nu e ușor că am jucat joi, apoi am venit din deplasare, și după aceea am făcut doar un antrenament de o oră jumate și am încercat să punem, din punct de vedere tactic, totul la punct. Ne-am adaptat bine. Au început bine cei din Bacău. Vreau să-i felicit și pe ei pentru jocul care-l fac, pentru că la lotul care-l au, eu zic că o să mai pună probleme în campionat. Stilul de joc pe care-l abordă ei, este unul modern, în viteză.
Am cerut răbdare la începutul campionatului, și eu cred că, încetul cu încetul se va forma o echipă, eu zic, competitivă. Îmi doresc din tot sufletul ca acești băieți să rămână la Timișoara și în viitorul sezon”, a declarat antrenorul principal al echipei timișorene, Attila Horvath.
Referindu-se la accidentarea lui Flavius Cîmpan, „principalul” timișorean a spus că medicii au un verdict rezervat față de această accidentare, la momentul în care s-a produs, „dar, la ce-am observat după meci (am vorbit cu el), suntem optimiști și spre ca-n trei-patru zile să-și revină. Flavius, spre norocul nostru, este un tip foarte flexibil și sperăm din tot sufletul să-l avem la Vaslui”.
Despre tânărul handbalist care l-a înlocuit pe Flavius Cîmpan, Robert Cîtu, profesorul Horvath a declarat: „Acest copil a intrat foarte bine. Robert, astăzi, a ajuns să finalizeze și a avut un rol foarte important, pentru că, dacă nu mai reușea să finalizeze de acolo, trebuia să fac schimb, să apelez la o altă variantă, dar așa, i-a dat și spații lui Marius mai mult, pentru finalizare, pentru că era atent și apărătorul din extremă, la Robert și mă bucur enorm de mult, pentru că un copil de 18 ani ajunge să finalizeze, eu zic, cu maturitate crescută unele faze, și când Bacăul a venit la două goluri, nu i-a tremurat mâna”. Antrenorul echipei timișorene a apreciat evoluțiile din acest meci și pregătirea lui Denis Neamțu, Andrei Păiuș și a celorlalți handbaliști tineri din echipa bănățeană. Despre Constantin Enculescu, antrenorul timișorean a spus că va fi operat luni (15 noiembrie) și că va urma, „probabil o recuperare de trei luni”.

Referindu-se la cele 18 goluri marcate în acest meci pentru „Poli”, Marius Sadoveac, prezent la conferința de presă, alături de antrenorul principal Attila Horvath, a transmis: „Nu urmăresc recorduri sau ceva. Îmi place să joc handbal, că de asta mai sunt încă pe teren, și dacă se nimeresc și meciuri în care-mi iese totul, nu pot decât să mă bucur”. Despre acest meci, câștigat meritat de echipa în alb-violet, emblematicul handbalist al lui „Poli” și al naționalei de handbal masculin seniori a României a declarat: „Ne bucurăm pentru cele trei puncte. Avem nevoie mare să urcăm în clasament, să avem o liniște, deoarece, deja începem să simțim presiunea locului pe care ne aflăm în clasament și avem nevoie să ieșim din zona asta roșie, să urcăm. Trei puncte importante, în fața unei contracandidate, sperăm și noi, la locurile nouă-zece. Dacă la începutul campionatului ne doream mai mult, se pare că acesta este un obiectiv, cumva, realizabil. Felicit băieții, pentru apărare și mergem la Vaslui să luăm cele trei puncte”.

În urma rezultatului obținut în acest meci, „Poli” Timișoara se menține pe locul 12 al clasamentului și are, după două jocuri câștigate, șase puncte. Etapa viitoare, echipa timișoreană se deplasează la Vaslui, unde va întâlni gazdele de la C.S.M., duminică, 21 noiembrie, de la ora 18.

Cornel Seracin
Foto: ziarul TIMISOARA