Liga I de fotbal feminin a adus, față în față, la Timișoara, Politehnica Timișoara și Universitatea Galați, într-un joc ce a contat pentru cea de-a noua etapă (tur) a întrecerii. Partida s-a desfășurat pe gazonul stadionului „Știința”, duminică, 14 noiembrie, o zi însorită, numai bună pentru fotbal.
De-a lungul celor 90 de minute ale disputei, atacul a fost la o singură poartă, cea a echipei din Galați, sosită la Timișoara pentru acest joc cu grave probleme financiare și cu un lot din care au lipsit câteva jucătoare cu experiență, Nina Anca, Lavinia Bot, Lucia Meleacă, Lidia Moacă, sportive care au evoluat și la cluburi din afara României și, care au fost selecționate în mai multe rânduri în echipa națională de senioare a României.
Cu media de vârstă, 18 ani, la alinierea primului „11”, Universitatea Galați a suferit o drastică înfrângere la Timișoara, gazdele, de la Politehnica, administrându-i un sever 0-10.
Team-ul din Galați a luat ființă în urmă cu câțiva ani, mai precis, în 2015, iar la capătul anului competițional 2017/2018, avea să promoveze pe prima scenă a fotbalului feminin din România. După un an competițional în Liga I, echipa se clasa pe locul patru, iar la finalul ediției 2019/2020 a încheiat pe locul doi. Așadar, un club care, deși de curând înființat, încearcă să ducă mai departe tradiția sportivă a Galațiului și să calce pe urmele echipelor de fotbal masculin, Oțelul Galați și Dunărea Galați, care au lăsat în urma lor performanțe notabile pentru fotbalul gălățean.
Înainte de etapa a noua, Universitatea Galați se afla pe locul nouă în clasamentul ligii întâi, cu un total de 3 puncte, din șapte jocuri (o victorie și șase înfrângeri, golaveraj negativ, 7-33), iar Politehnica Timișoara începea jocul împotriva echipei universitare din Galați, de pe locul 7, cu un total de 10 puncte adunate după opt jocuri (trei victorii, un egal și patru înfrângeri, golaveraj negativ, 18-19). A debutat în echipa de senioare a Universității Galați, în jocul de la Timișoara, junioara, Simona Năstase, 15 ani.
Timișoara a mai aliniat în trecut o echipă în prima ligă de fotbal feminin a României, Ripensia Timișoara, care și-a început periplul ei în Liga I, în anul 2006 și a rămas aici timp de trei ani competiționali, timp în care a obținut un titlu de vicecampioană a României (ediția 2008/2009) și a câștigat Cupa României la finalul aceluiași an competițional, după care s-a desființat din lipsă de sponsori.
Ripensiei i-a urmat C.F.R. Timișoara, echipa care a început să joace în Liga I de la momentul înființării, anul 2011, în chiar primul ei an competițional în Liga I a încheiat cu medaliile de bronz întrecerea. În septembrie 2018, echipa s-a retras din Liga I, apoi s-a dizolvat.
Chiar în anul în care echipa de fotbal Politehnica Timișoara aniversează Centenarul, prestigioasa instituție timișoreană de învățământ a oficializat un parteneriat cu Fortuna Becicherecu Mic, iar prin noua asociere, echipa din comuna timişeană, care a încheiat pe locul 4 anul competițional 2020/2021 al primei ligi de fotbal feminin, din anul competițional 2021/2022 evoluează sub egida Politehnicii.
Aliniind un prim „11” ce are o medie de vârstă, 23 de ani, echipa antrenată de cel mai titrat tehnician din fotbalul feminin românesc, fost selecţioner al echipei naţionale de fotbal feminin a României, Mirel Albon, manager-ul general al acestei echipe și coordonator al proiectului, a surclasat Universitatea Galați, 10-0, la capătul celor 90 de minute, aceasta fiind cea mai mare diferență de scor pe care noua echipa a înregistrat-o până acum.
Golurile au fost înscrise de, Melisa Șodinca, minutele 8 și 43, Cristina Sucilă, minutele 13 și 29, autogol, Ioana Sfetcu (presată, în propriul careu de Anca Dobai, a încercat să degajeze mingea, însă a trimis în propria-i poartă), minutul 20, Teodora Meluță, minutul 40, Andreea Șepețan, minutele 47 și 66, Roxana Dovîncescu, minutul 69, Sara Câmpean, minutul 83, din 11 metri, după ce Diana Stoian a comis henț în propriul careu.
În echipa bănățeană au fost câteva absențe notabile, Anda Jivan (fundaș), pentru patru cartonașe galbene, Bianca Ienovan (jucătoare de echipa națională), Șhaira Pera (jucătoare la echipa națională U19), Larisa Grigore, Sabina Scurtu, Georgiana Mateescu, Maria Ceaușu (jucătoare în naționala U17), toate, accidentate.

La stratul jocului, pe gazon au fost următoarele sportive:
Politehnica Timișoara: Sara Câmpean - Anca Dobai, Cristina Codrescu, Teodora Meluță (cpt.), Denisa Heisu, Florentina Ancăș, Nikoleta Kurja, Alesia Dincă, Melisa Șodinca, Cristina Sucilă, Genoveva Roșie. Antrenor, Mirel Albon.
Universitatea Galați: Mădălina Grecu (cpt.) - Diana Stoian, Adelina Crăciun, Valentina Ivan, Georgiana Bobocea, Ioana Sfetcu, Adelina Marcu, Elena Ivan, Alexandra Condrea, Adelina Chiriac, Simona Năstase. Antrenor, Gabriel Călinescu.

Au arbitrat bine acest meci, Adina Popa (centru), Florentin Andrei (asistent), Alexandru Bogdănel (asistent).

„Știam că va fi o deplasare lungă și că vom întâlni un adversar incomod, un adversar de play-off. Noi, la acest meci, ne-am atins obiectivul, am rezistat din punct de vedere financiar. Practic, obiectivul nostru la această oră a fost să ne prezentăm la toate meciurile și să facem tot ce depinde de noi. Din păcate, lotul nostru a suferit modificări, datorită problemelor financiare. Am ales să continuăm, să luptăm și ne vom juca șansa în play-out, până la final. Credem în șansa noastră și ne dorim și considerăm că merităm să jucăm în Liga I”, a declarat, la finalul acestui joc, Gabriel Călinescu, președinte-antrenor al F.C. Universitatea Galați.

„O victorie care, sper, să dea încredere fetelor pentru meciurile care urmează, un joc bun. Începem să avem consistență în joc, începem să le integrăm pe junioare (astăzi au jucat foarte bine și au și reușit să marcheze). Sper să reușim să le creștem în continuare, și în viitor să ne facem o echipă competitivă. Sigur că trebuie să recunoaștem și valoarea adversarului, care are probleme financiare și a rămas și cu multe jucătoare tinere, însă nu cred că echipa lor a avut o medie de vârstă cu mult mai scăzută decât a noastră (și noi am avut jucătoare tinere), însă se vede diferența de pregătire, conceptul de joc și mă bucur că începem să jucăm ceea ce pregătim la antrenamente. La început a fost greu. În momentul în care vom recupera jucătoarele accidentate, sunt convins că jocul nostru va arăta mult mai bine”, a declarat, la finalul jocului, Mirel Albon, antrenor și manager al clubului de fotbal feminin Politehnica Timișoara.

În urma rezultatului înregistrat, Politehnica Timișoara are, după nouă etape, un total de 13 puncte în clasamentul ligii întâi de fotbal feminin și a urcat pe loc de play-off, locul șase, după patru victorii, un egal și patru înfrângeri, golaveraj pozitiv, 28-19. Etapa viitoare, echipa bănățeană va evolua la Târgoviște, împotriva echipei locale C.S.Ș., locul 11 (penultimul), trei puncte, sâmbătă, 20 noiembrie.
Pentru echipa de fotbal feminin „Poli” Timișoara va urma, miercuri, 17 noiembrie, la Timișoara, un joc ce contează pentru turul doi al ediției 2021/2022 a Cupei României, împotriva echipei A.C.S. Piroş Security Protect. Team-ul bănățean evoluează direct în turul doi, la fel ca și adversara A.C.S. Piroş. Meciul se va desfășura într-o singură manșă, pe gazonul stadionului „Știința”, cu începere de la ora 14.

Cornel Seracin
Foto și video: ziarul TIMISOARA