Cea de-a opta etapă a Ligii Naționale de Baschet a programat, printre alte meciuri, confruntarea dintre C.S. S.C.M. O.H.M.A. Timișoara și ABC Athletic Neptun Constanța. Jocul a avut loc pe parchetul din Sala Sporturilor „Constantin Jude” și s-a disputat fără spectatori în tribune, în conformitate cu reglementările pricinuite de evoluţia pandemiei virusului chinezesc.
Echipa dobrogeană, aflată într-o bună formă de joc, cu cinci victorii și două înfrângeri, 12 puncte, înainte de aceste meci, începea disputa de la Timișoara de pe locul 3 în clasamentul de până acum al campionatului, în timp ce team-ul bănățean, cu patru victorii și două înfrângeri, 10 puncte, înainte de acest meci, pășea pe parchet pentru disputa acestei runde, de pe locul șase.


A fost un joc mai puțin intens, cel puțin în primele două sferturi. Cele două combatante au irosit câteva atacuri până să înscrie primele puncte ale acestui meci. Mai bine ancorată în ofensivă, echipa dobrogeană a marcat prima, prin Vlad Corpodean, iar, după aproape un minut de la primele puncte, Darrion Strong înscria singura reușită de trei puncte din prima parte a meciului pentru gazde, „leii” din Banat preluând conducerea scorului, 3:2.
A urmat o perioadă de aproximativ patru minute, în care cele două combatante s-au perindat, pe rând, la conducerea scorului primului sfert, iar din minutul patru, odată cu reușita de două puncte a căpitanului Miloš Komatina, „leii” din Banat au preluat conducerea scorului, 7:6, apoi, prin același baschetbalist, 9:6 și nu au mai cedat avantajul rezultatului până la finalul primei perioade de 10 minute, când au bifat prima „bătălie” câștigată în lungul „război” cu „flota” dobrogeană, 22:10.
A fost un prim sfert în care cele două echipe au avut o evoluție lentă, în care a lipsit intensitatea în joc, sportivii celor două combatante păreau, după ritmul în care au dus la bun sfârșit acest prim sfert, obosiți.


Sfertul doi a păstrat același ritm de joc, însă la capătul lui, echipa constănțeană s-a impus, 12-16, iar la pauză, gazdele aveau avantaj la scorul general, grație succesului repurtat în primul sfert, 34:26. A fost un „sfert” în care oaspeții au obținut detașarea la scor, prin mai multe aruncări libere transformate și au bifat cea de-a doua lor reușită de trei puncte în acest joc, prin Maxwell McKenzie, după ce, în primul sfert, Devante Wallace reușea singura „trița” pentru dobrogeni. De altfel, prima repriză a fost una în care s-au înscris doar trei aruncări de trei puncte, gazdele, din 15 încercări de trei, au marcat una singură, iar oaspeții, din 25 de încercări de trei, au marcat două.


Partea a doua, însă, a fost una mai animată, cele două combatante arătând că pauza a fost un sfetnic bun, și-au încărcat bateriile și au susținut un joc puțin mai intens față de prima parte. Oaspeții au început mai bine jocul sfertului trei, dând dovadă că sunt montați pentru a egala rezultatul și a prelua conducerea scorului general. Cu pași mărunți, constănțenii au reușit să se apropie de gazde în scor și au ajuns la trei lungimi în urma lor, la scorul general, Cu toate acestea, „leii” din Banat au știut să gestioneze foarte bine scorul în avantajul lor și nu au permis oaspeților să egaleze scorul general sau să preia conducerea scorului general. Sfertul trei a început cu o reușită de trei puncte a lui Pavel Marinov, iar din acel moment, timp de aproximativ șase minute, oaspeții s-au aflat în avantajul scorului acestei a treia perioade de 10 minute a jocului, însă, la scorul general, team-ul timișorean s-a menținut în avantaj. La finalul sfertului trei, gazdele biruiau la limită, 21-20, iar la scorul general aveau 55:46. În acest sfert trei, team-ul dobrogean a rămas fără antrenor pe bancă, după ce, Emilian Olteanu a încasat două „tehnice” și a fost eliminat.


Sfertul patru a fost unul plin de neprevăzut, palpitant prin evoluția scorului, cu un reviriment nesperat al oaspeților, pe final, team-ul dobrogean fiind la un pas să plece de la Timișoara cu cele două puncte ale echipei învingătoare. Oaspeții au deschis scorul ultimei perioade de 10 minute din acest meci, prin reușita de două puncte a lui Pavel Marinov. Gazdele au egalat prin Darrion Strong, la două minute de la prima reușită a „sfertului”, 2-2, după care, constănțenii au preluat conducerea scorului sfertului patru, 2-4, apoi, prin reușita de trei puncte a lui Darrion Strong, Timișoara conducea, 5-4, însă la scorul general se menținea într-un avantaj consistent, 60:50.
Oaspeții și-au continuat jocul bun și au ajuns să conducă la scorul „sfertului” cu cinci puncte în fața gazdelor, 10-15, apoi, 15-20 și 15-22. Astfel, Constanța se apropia de Timișoara, la scorul general, gazdele aflându-se la patru puncte în fața adversarilor de pe teren, 70:66, apoi la doar două puncte, 70:68.
În urma reușitei de trei puncte a lui Vlad Corpodean, team-ul de la malul mării avea să preia conducerea scorului general, 70:71
Ivan Lilov a marcat două puncte și C.S. S.C.M. O.H.M.A. Timișoara revenea la conducerea scorului general, 72:71. Ospeții încep un nou atac, ajung în preajma semicercului gazdelor, iar acolo, arbitrul jocului oprește cronometru și arată că Aleksandar Vlahovič a controlat ilegal, cu mâinile, când a intervenit asupra lui Žan Kosič. Au fost arătate două „libere” pentru oaspeți, „libere” pe care le-a transformat Kosič și, cu un minut înainte de finalul jocului, team-ul de la Mare conducea la scorul general, 72:73.
A urmat o dispută dusă cu multă intensitate, cu aruncări ratate de o parte și de alta, dar la unul din atacurile gazdelor, arbitrul oprește cronometru și arată că Pavel Marinov, atunci când a atacat, l-a împins și l-a controlat ilegal, cu mâinile, pe Ivan Lilov. Mingea a fost acordată de arbitru, pentru repunere de la margine, gazdelor, iar pe atac, Timișoara avea să puncteze prin Alexandru Olah, două puncte și să închidă astfel tabela, 74:73.
ABC Athletic Neptun Constanța a recuperat mingea în defensivă, după atacul gazdelor, a beneficiat de ultimul atac, însă Pavel Marinov nu a țintit de trei puncte, iar sirena sălii timișorene anunță finalul jocului, C.S. S.C.M. O.H.M.A. Timișoara obținând astfel cele două puncte ale echipei învingătoare.
Astfel s-a încheiat un joc disputat, palpitant în ultimele lui minute, cu întoarceri de scor mai puțin scontate, cu o echipă a Constanței pusă pe baschet de podium și cu o echipă a Timișoarei care a arătat că, după ce i-a fost întreruptă seria de patru victorii consecutive, etapa trecută, la Cluj-Napoca, unde, la capătul unui joc bun, a plecat cu punctul echipei învinse, 88:98, nu a mai pregătit atât de bine această partidă din etapa a opta, accidentările fiind principala cauză a acestui fapt.


Pentru C.S. S.C.M. O.H.M.A. Timișoara, în acest meci, punctele au fost marcate de, Darrion Strong (38 puncte), Ivan Lilov (12 puncte), Miloš Komatina (8 puncte), Alexandru Olah (8 puncte), Nikola Gajić (două puncte), Adam Mirković (două puncte), Aleksandar Vlahovič (două puncte), Robert Schipor (două puncte). Pentru ABC Athletic Neptun Constanța cele mai multe puncte au fost înscrise de Jakob Lowrance (20 puncte) și Maxwell McKenzie (16 puncte).

„Noi avem, de vreo patru săptămâni și ceva, un trend ascendent. Așa că-i foarte greu menținut. Nu ne-am antrenat bine săptămâna trecută. Am avut diferite probleme de sănătate a jucătorilor. Indiferent că e cu emoții sau nu este cu emoții această victorie, este o victorie.
Eu îmi felicit jucătorii, pentru dăruire, pentru că, totuși, au ținut până la capăt, și, dacă ne uităm la cifre, noi, totuși, am fost la timonă 36 de minute. Și sezonul trecut am felicitat Constanța, îi felicit și de data asta pentru că au arătat, mai ales în acest sezon, că sunt o echipă de luptători și o echipă care joacă un baschet plăcut ochiului.
Sigur că, puteam să pierdem ceea ce era deja câștigat, dar meciul nu se câștigă niciodată înainte. Noi am avut undeva între șase și unsprezece puncte diferență, cu două aruncări grele. Iată, noi n-am reușit să marcăm astăzi când trebuia, aruncări ușoare, Constanța a marcat două aruncări grele și a preluat conducerea. Dar să fim foarte obiectivi, am preluat conducerea.
Sigur, a fost un meci mai lent, eu am spus motivele. Noi ne-am antrenat insuficient săptămâna trecută. Una peste alta, acești oameni nu sunt roboți, acești oameni au deja patru victorii consecutive. Haideți să discutăm, totuși, și despre acest aspect. Totuși, patru victorii consecutive este un rezultat pentru care Timișoara trebuie să se bucure”, a declarat, la finalul jocului, antrenorul principal al echipei bănățene, Dragan Petričević.

„A fost un meci, exact cum credeam că o să fie, disputat. Din păcate, s-a decis la un atac. Puteam să câștigăm noi, de data asta a câștigat Timișoara. Îi felicit, pentru jocul prestat! O echipă care joacă un baschet frumos, mie-mi place și, de aceea, cred că și noi am venit să facem un meci decent, pentru c-am jucat cu o echipă care joacă baschet.
Au lipsit frații Mâinea, amândoi, unul a rămas acasă, accidentat, iar celălalt a venit cu noi, accidentat și el. O poziție patru care pe noi ne ajută foarte mult în meciuri prin recuperări și cred că astăzi, în prima repriză, acolo s-a făcut diferența, ne-au surclasat la recuperări. Au avut 12 recuperări ofensive, dacă nu mă-nșel. Chiar și așa, băieții au arătat caracter și au arătat dorință de luptă, mai ales după ce am fost eliminat. Să zicem că ăsta este lucrul bun din toată povestea asta, că am luat al doilea tehnic, am fost eliminat și băieții au reușit să se strângă și să joace un final încins”, a spus antrenorul echipei dobrogene, Emilian Olteanu, la finalul jocului.

În urma rezultatului înregistrat, C.S. S.C.M. O.H.M.A. Timișoara se află, momentan, pe locul 4 în clasamentul Ligii Naționale de Baschet, cu un total de 12 puncte, din șapte jocuri (rămâne restanța cu C.S.O. Voluntari). Etapa viitoare, „leii” din Banat vor evolua la Sibiu, împotriva gazdelor de la B.C. C.S. Universitatea, vineri, 19 noiembrie, de la ora 19. Meciul va fi transmis, în direct, la posturile tv cu profil sportiv.
În etapa a opta a Ligii Naționale de Baschet Masculin, până acum, au mai avut loc jocurile: C.S. Municipal Târgu Jiu-C.S. Municipal Galați 92:74, C.S.O. Voluntari-C.S.M. V.S.K.C. Miercurea Ciuc 104:68, C.S.M. C.S. Universitatea Oradea-F.C. Argeș Pitești 63:60, A.C.S. Universitatea-Banca Transilvania Cluj-Napoca-B.C. C.S.U. Sibiu 92:80.

Cornel Seracin
Foto: ziarul TIMISOARA