După trei succese în cele trei jocuri disputate până acum pe propriul parchet, în ediția 2021/2022 a diviziei „A”, Seria B, C.S.U. Universitatea de Vest Timișoara a suferit primul eșec acasă, 25-39, în fața liderului seriei, C.S. Gloria 2018 Bistrița Năsăud Div „A”.
C.S. Gloria 2018 Bistrița Năsăud Div „A” este echipa secundă a team-ului care evoluează în Liga „Florilor” (prima ligă de handbal feminin din România), C.S. Gloria 2018 Bistrița Năsăud și, care, iată, după opt etape, este liderul de necontestat al seriei de vest, Divizia „A” (liga a doua de handbal feminin a României).
Cele două echipe nu au fost la prima întâlnire față în față la Timișoara. În ediția 2015/2016 a ligii secunde de handbal feminin, seria de vest, cele două team-uri se întâlneau pe parchetul din Sala Sporturilor „Constantin Jude”, iar la final de meci scorul a fost în favoarea echipei bistrițene, pe atunci, C.S.M. Bistrița, 43-29. La finalul acelei ediții de ligă secundă, C.S.M. Bistrița a ocupat primul loc în clasamentul seriei de vest și a promovat direct în prima ligă, iar de atunci s-a menținut pe prima scenă a handbalului feminin din România.
Din vara anului 2018, echipa C.S.M. Bistrița a fost preluată de clubul C.S. Gloria 2018 Bistrița Năsăud, astfel că, de atunci poartă actuala denumire, C.S. Gloria 2018 Bistrița Năsăud. Din acel moment, handbalul feminin năsăudean a făcut progrese remarcabile, noua echipă devenind etalonul în sport pentru județul Bistrița Năsăud. Echipa bistrițeană s-a clasat pe locul trei la capătul ediției de campionat 2018/2019, iar la prima ei participare în cupele europene intercluburi, C.S. Gloria 2018 Bistrița Năsăud a ajuns până în sferturile de finală ale E.H.F., ediția 2019/2020. Principalul finanțator al echipei este Consiliul Județean Bistrița Năsăud, iar team manager-ul echipei de handbal feminin C.S. Gloria 2018 Bistrița Năsăud este, din vara acestui an, prof. Dan Dumitru, fostul manager al secției de handbal al S.C.M. Timișoara.
Reușitele de până acum ale echipei bistrițene au fost întărite de școala de handbal pentru junioare, micile handbaliste având posibilitatea, din anul 2019, să se înscrie în programul „Gloria Junior”, Bistrița Năsăud, prin intermediul Consiliului Județean, dorind să devină o pepinieră de handbaliste care să aducă performanță asemeni senioarelor de la „Gloria”.
Meciul disputat pe parchetul din Sala Universității, duminică, 7 noiembrie 2021, a fost unul facil pentru echipa ardeleană. Timișorencele s-au văzut conduse la capătul primei reprize cu o diferență de scor consistentă, vizitatoarele luând o serioasă opțiune pentru un succes în pas de defilare la Timișoara, 10-20.
Partea a doua a jocului a fost în totalitate la discreția echipei bistrițene, care, treptat-treptat, a pus o diferență tot mai mare pe tabela de scor. La capătul celor 60 de minute ale confruntării, am consemnat prima înfrângere din această ediție a ligii secunde, seria de vest, pe propriul parchet, pentru C.S.U. Universitatea de Vest Timișoara, handbalistele antrenate de prof. Sorinel Voicu cedând celor antrenate de prof. Mihaela Evi, la o diferență de paisprezece puncte.
Au marcat, pentru C.S.U. Universitatea de Vest Timișoara, Ștefania Bărboi (8 goluri), Maria Bobu (5 goluri), Bianca Loi (două goluri), Florentina Sîrbu (două goluri), Daira Ghiocel (două goluri), Antonia Dalea (două goluri), Alina Drăgan (1 gol), Carla Puta (1 gol), Ana-Maria Boștină (1 gol), Nicoleta Bilan (1 gol). Pentru C.S. Gloria 2018 Bistrița Năsăud, cele mai multe goluri în acest meci au fost înscrise de Miruna Pica (8 goluri), Denisa Iosim (7 goluri), Maria Țanc (6 goluri).
În urma rezultatului înregistrat, C.S.U. Universitatea de Vest Timișoara rămâne cu un total de 6 puncte și se află pe locul 9 în clasamentul diviziei „A”, Seria B. Pentru că A.C.S. A.M.Y. Slatina s-a retras din întrecere, echipa timișoreană rămâne cu două victorii în această ediție de campionat, iar competiția va continua cu 12 echipe.
Etapa viitoare, C.S.U. Universitatea de Vest Timișoara va evolua în deplasare, la Reșița, împotriva gazdelor de la C.S. Universitatea, duminică, 14 noiembrie.

Cornel Seracin
Foto: ziarul TIMISOARA