Naționala de baschet masculin, seniori, a României va aborda calificarea la turneul final al Campionatului European de Baschet din 2025 cu un nou antrenor principal, cel mai longeviv antrenor din primul eșalon baschetbalistic al României între tehnicienii activi, Dragan Petričević. „Vulturii” vor evolua mai întâi în prima fază a precalificărilor, în Grupa B, având adversare două naționale similare, Albania și Luxemburg și urmează să dispute primul lor joc din această grupă, duminică, 28 noiembrie, în deplasare, cu Luxemburg, iar anul viitor, în luna februarie, cel de-al doilea joc va avea loc pe teren propriu, împotriva Albaniei.


Referindu-se la numirea în funcția de antrenor principal al naționalei de baschet masculin, seniori, a României, titratul tehnician a declarat: „E onoare, și în același timp, responsabilitate, înainte de toate. Am avut o discuție cu doamna președinte Carmen Tocală și cu colegii ei de la Federația Română de Baschet. Practic, mi-a fost propusă, oarecum, o funcție în lot, în organigramă. N-au specificat din prima fază când am discutat, despre ce este vorba. Mi-am arătat disponibilitate și, consider că, trebuie să pun mână de ajutor la orice solicitare, indiferent dacă este vorba de antrenor, de coordonator sau director tehnic. Până la urmă, propunerea a mers până la funcția de antrenor principal, pe care am acceptat-o cu mare plăcere și, repet, cu mare onoare, cu mare bucurie, dar și cu multă responsabilitate. Eu sunt absolut conștient, trăiesc în România de peste 25 de ani, și știu foarte bine ce înseamnă funcția de selecționer; înseamnă că, în primele zile curg felicitările, și, după aceea, numai criticile. Așa că, mi-am asumat acest lucru, dar eu sunt optimist și sunt încrezător în ceea ce mi s-a propus, și ceea ce mi s-a propus, trebuie să se întâmple în baschetul românesc în trei-patru ani de zile. Cu siguranță că au existat și există o mulțime de antrenori care puteau, și trebuiau, și meritau această propunere, să preia naționala, dar am primit eu și nu am decât să colaborez chiar cu toată lumea, să încerc să aduc un spirit pozitiv. Trebuie să fim cu toții conștienți că avem un singur obiectiv despre care putem să discutăm acum, iar acesta se referă la victoriile care să ne aducă trecerea în faza următoare a competiției în vederea calificărilor pentru Campionatul European”.

Dragan Petričević a fost de două ori, până acum, în staff-ul tehnic al echipei naționale de baschet masculin, seniori, a României, din 1996 până în 1998 (antrenor secund) și în 2000, și a mai antrenat echipa națională de baschet sub 19 ani a României în 2007, iar acum, îi succede, în funcţia de antrenor principal, lui Tudor Costescu, fostul antrenor nereușind accederea „naționalei” în preliminariile Cupei Mondiale F.I.B.A. din 2023. În 2017, a fost numit antrenor principal al echipei naționale de baschet feminin a României.
Dragan Petričević a dobândit cetățenia română, trăiește în România de peste 25 de ani, este născut în Sarajevo (Yugoslavia), căsătorit, și primul angajament ca antrenor principal la o echipă de seniori din România l-a avut în 1995, când a devenit antrenorul echipei Universitatea Invest Cluj-Napoca, rămânând la această echipă până în 1997. Între anii 2006-2011, Dragan Petričević a fost antrenorul principal al echipei de baschet masculin a Timişoarei (B.C.M. Elba), iar în această perioadă, pe lângă cucerirea Cupei României cu Elba Timișoara, a calificat echipa în finala campionatului naţional, ediţia 2008/2009 și a mai jucat două finale în Cupa României (în anii 2007 şi 2008), dar şi o finală de cupă europeană, Liga Europei Centrale (în 2009), astfel aducând pentru B.C.M. Elba Timișoara titlul de vicecampioană a Europei Centrale.
În palmaresul de antrenor al distinsului tehnician se află, patru titluri de campion al României, la masculin (Cluj, în 1996, Arad, în 2001 și 2002, Ploiești, în 2004), un titlu de campion al României, la feminin (Târgoviște în 2003), trei cupe ale României, la masculin (Ploiești, în 2004, Timișoara, în 2010 și 2015), FIBA Africa Champions Cup (Étoile Sportive du Sahel în 2011), un titlu de campion al Tunisiei (Étoile Sportive du Sahel în 2012), o cupă națională a Tunisiei (Étoile Sportive du Sahel în 2012).

Obiectivul noului antrenor principal al „vulturilor” este calificarea la turneul final al Campionatului European de Baschet Masculin din 2025. La prima rundă de pre-calificări FIBA EuroBasket 2025, vor participa echipele a zece națiuni, acestea fiind împărțite în trei grupe (două, cu trei echipe, și una cu patru echipe). În grupe, se va juca în sistem round-robin, fiecare cu fiecare, acasă/deplasare.
Prima rundă a pre-calificărilor va avea loc în trei ferestre, în perioada 25-28 noiembrie 2021, 24-27 februarie 2022 și 30 iunie-3 iulie 2022. La finalul acestei runde, în următoarea fază a pre-calificărilor se vor califica 4 echipe, trei, din cele care câștigă grupele și una de pe locul doi. Această echipă de pe locul doi va fi stabilită în urma uni clasament al tuturor echipelor de pe locul doi din grupele acestei prime runde a pre-calificărilor (rezultatele acestor echipe cu ultimele clasate din grupe, nu vor fi luate în considerare în acest clasament).
În vederea pregătirii primului joc din pre-calificări, „vulturii” vor desfășura un cantonament de pregătire la București, în perioada 21-27 noiembrie 2021. Pentru această perioadă de pregătire, noul antrenor principal Dragan Petričević a convocat 16 sportivi, acestora urmând să li se alăture alți patru, în cazul apariției unor accidentări sau situații neprevăzute legate de pandemia virusului chinezesc.
Iată componența lotului naționalei de baschet masculin, seniori, a României, pentru primul ei joc din aceste pre-calificări:
Tudor Gheorghe (F.C. Argeș Pitești), Lucas Tohătan (B.C. C.S.U. Sibiu), Marcu Badiu (C.S.O. Voluntari), Patrick Richard (U-Banca Transilvania Cluj-Napoca), Vasile Luca (Rapid București), Tudor Fometescu (C.S.M. C.S.U. Oradea), Dragoș Diculescu (Lanstede Hammers Zwolle), Bogdan Nicolescu (C.S.M. C.S.U. Oradea), Mihai Măciucă (F.C. Argeș Pitești), Luca Colceac (U-Banca Transilvania Cluj-Napoca), Rolland Török (C.S.O. Voluntari), Bogdan Popa (C.S. Municipal Ploiești), Ștefan Grasu (U-Banca Transilvania Cluj-Napoca), Rareș Uță (B.C. C.S.U. Sibiu), Alexandru Olah (C.S. S.C.M. O.H.M.A. Timișoara), Emanuel Cățe (U.C.A.M. Murcia). Giordan Watson (U-Banca Transilvania Cluj-Napoca), Kristopher Richard (C.S.M. C.S.U. Oradea), Edward Petrescu (C.S. S.C.M. O.H.M.A. Timișoara) Și Christian Chițu (C.S.M. Ploiești) sunt trecuți pe lista F.I.B.A. pentru eligibilitate și rămân în vederile selecționerului, pentru eventuale situații neprevăzute.


Referindu-se la cele două adversare din Grupa B a pre-calificărilor, adversarele României, Luxemburg și Albania, selecționerul Dragan Petričević a declarat că: „Albania este adversarul cel mai dificil, dar nu putem să desconsiderăm pe Luxemburg. S-ar putea ca Luxemburg să fie un adversar foarte dificil, pentru că un număr mare de jucători, joacă în campionatul intern și se cunosc. În schimb, Albania are un mare număr de jucători care joacă în campionatele puternice din Europa. De exemplu, jucătorul naturalizat, care joacă pentru Albania, este Dallas Moore, conducătorul celor de la Partizan Belgrad, unul dintre jucătorii de nivel de EuroLiga, dar și jucătorii din campionatul Turciei, Greciei, Germaniei, precum și Italiei (vorbesc despre liga a doua). Există o mulțime de albanezi care au dublă cetățenie prin Europa și totul depinde, la ora meciului, câți dintre ei se vor prezenta la lot. Indiferent că se vor prezenta cu toții, indiferent cu ce lot vor veni, noi avem un obiectiv pe care trebuie să-l îndeplinim”.


După deplasarea din Luxemburg, pentru primul meci din pre-calificări, România va disputa următorul joc pe teren propriu, în 24 februarie 2022, împotriva Albaniei, returul celor două jocuri urmând să aibă loc în 30 iunie 2022, pe teren propriu, împotriva Luxemburgului și în 3 iulie 2022, în deplasare, împotriva Albaniei.
Campionatul European de Baschet, cunoscut și sub numele Eurobaschet, este o competiție care se desfășoară din doi în doi ani între echipele naționale de baschet masculin și este organizată de F.I.B.A. Europe. Campionatul european de baschet (masculin), programat iniţial în intervalul 17 august-1 septembrie 2021 se va disputa în septembrie 2022 ca urmare a amânării cu un an a J.O. 2020 de la Tokyo din cauza răspândirii virusului chinezesc. Naționala de baschet masculin, seniori, a României a participat la turneul final al Campionatului European de Baschet Masculin din 2017, atunci când această competiție s-a organizat în România, Finlanda, Israel și Turcia, însă nu a depășit faza grupelor, suferind cinci înfrângeri în Grupa C.

Cornel Seracin
Foto: arhivă, ziarul TIMISOARA