Odată cu întreruperea întrecerilor interne de fotbal masculin, ca urmare a evoluției naționalei de fotbal seniori a României în jocurile de calificare la turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar, 2022, „Poli” și Ripensia și-au programat partide amicale.


„Poli” Timișoara a preferat un „amical” în satul Covaci, pe terenul vestitei echipe, Fortuna Covaci, care, în anul competițional 2009/2010 a evoluat în cea de-a doua ligă de fotbal a României. Parteneră de întrecere pentru team-ul în alb-violet a fost formația din liga a treia C.S.C. Ghiroda și Giarmata Vii.
„Băieții în Ghete” aveau să deschidă scorul în acest „amical”, prin Octavian Ursu, după o pasă primită de la Adrian Zaluski, și să controleze în mare parte prima repriză. Până la pauză, echipa din Ghiroda a restabilit egalitatea scorului, 1-1, prin Cristian Grancea.
În repriza secundă, formația din comuna timișeană avea să marcheze încă două goluri, prin Cosmin Mancaş și Răzvan Trandu, scorul final fiind favorabil echipei C.S.C. Ghiroda și Giarmata Vii, 3-1.
În echipa parteneră a echipei timișorene, evoluează nu mai puțin de trei fotbaliști împrumutați de la „Poli”, Dragoș Coroiu, Robert Ehling și Ilie Velcan. Pentru Timișoara, nu au putut evolua în acest joc amical mai mulți fotbaliști accidentați sau menajați din motive medicale, Sebastian Serediuc, Claudiu Pamfile, Alin Ignea, Cristian Scutaru, Cristian Bocșan, dar a revenit pe terenul de joc Denis Radu, iar Răzvan Prodan a debutat pentru „Poli”, ambii fiind introduși în joc în repriza a doua.


„A fost un antrenament bun pentru noi. O să vină domnul profesor, o să facă o analiză. Noi am vrut să facem o analiză a fiecărui jucător, o evaluare. Şi atunci domnul Croitoru hotărăşte ce e de făcut mai departe. În primul rând am vrut să vedem dacă sunt pregătiţi fizic. Se pare că probleme fizice nu au fost. Şi, în al doilea rând, am urmărit organizarea ofensivă, organizarea defensivă. La care bineînţeles s-a observat că e mult de lucru. Dar primul lucru a fost evaluarea jucătorilor în general.
Cred că am intrat în jocul lor, dar din punct de vedere al atitudinii şi dorinţei, într-adevăr repriza a doua a lăsat de dorit. Dar sunt sigur că acest lucru se va schimba, mai ales în primul meci, cu Slobozia, în care avem nevoie, sincer, neapărat de victorie. Tot programul a fost făcut de domnul Croitoru, împreună am colaborat. Eu zic că totul va fi în ordine. Azi am pierdut, dar ceea ce am văzut în prima repriză pe mine m-a încântat”, a declarat „secundul” echipei timișorene, Lucian Dobre, după acest meci de pregătire.


Noul antrenor secund al echipei „Poli” Timișoara, Lucian Dobre, s-a născut îmn anul 1978, la Reşiţa, iar în cariera de fotbalist a evoluat pentru C.S.M. Reșița, Astra, Petrolul, U. Craiova, Zimbrul Chișinău, Farul Constanța etc. În cariera de antrenor a fot „principal” la F.C. Şcolar, Progresul Ezeriş şi A.C.S. Mundo Reşiţa, club pe care l-a înfiinţat pe Bârzava. Lucian Dobre deţine licenţa UEFA „A”.


„Eu le-am zis la băieţi, pentru mine personal e o onoare să mă aflu în vestiar cu ei. Am jucat şi eu mult şi ştiu cum e când vine cineva nou, până se adaptează… dar băieţii sunt extraordinari şi sunt sigur că vor înţelege ceea ce dorim noi de la ei. Sunt convins că vom face împreună o treabă bună”, a declarat Lucian Dobre, potrivit site-ului oficial al clubului timișorean, www.sspolitehnica.ro.

Noul staff-ul tehnic al echipei timișorene este format din: Nicolae Croitoru (antrenor principal), Lucian Dobre (antrenor secund), Antonio Foale (antrenor secund), Mădălin Smaranda (antrenor cu portarii), Adrian Rus (fiziokinetoterapeut) şi Marius Inciulescu (kinetoterapeut).

Din lotul echipei „Poli”, de comun acord, clubul și Bogdan Minteuan au decis să pună punct colaborării, fotbalistul fiind adus la Timișoara în luna iulie a acestui an, de atunci bifând trei apariții în tricoul echipei timișorene. Prin intermediul site-ului oficial, clubul timișorean i-a transmis „mulţumim şi îi dorim lui Bogdan mult succes în carieră!”.

Următorul joc oficial pe care „Poli” îl va susține va avea loc la Slobozia, în etapa a X-a a ligii secunde de fotbal, sâmbătă, 16 octombrie, de la ora 11.

Ripensia Timișoara s-a deplasat în județul Arad pentru un joc amical cu U.T. Arad, echipa de Liga 1 și „Ripi” desfășurând jocul lor amical la Sânnicolau Mic. Ripensia avea să fie mult timp la conducerea scorului, în minutul 80 având 2-0, însă experimentata echipă de ligă întâi a revenit și a marcat patru goluri în poarta Ripensiei apărată, timp de 90 minute, de Octavian Mosoarcă.
Stephane Coulibaly și Alexandru Piftor au fost marcatorii celor două goluri ale Ripensiei, iar atacantul Denis Golda a trimis balonul în bara transversală a echipei arădene.
U.T. Arad a reușit învigorarea după primirea celor două goluri, iar la îndemnul antrenorului Laszlo Balint a încercat poarta Ripensiei, însă portarul Octavian Mosoarcă a fost într-o zi foarte bună și s-a opus golurilor echipei arădene în prima repriză. Desley Ubbink a trimis mingea în „transversală”, iar după golul doi, portarul Octavian Mosoarcă a avut trei intervenții salvatoare pentru Ripensia.
În repriza secundă, jocul a fost echilibrat o bună perioadă de timp, iar în ultimele 10 minute, U.T. Arad a obținut scorul favorabil, 4-2, prin golurile marcate de Desley Ubbink (de două ori) și Roger Rodrigues (de două ori). Înainte de marcarea primului ei gol, U.T. Arad a bifat o bară, prin Adrian Hora.

Ripensia a început jocul cu:
Octavian Mosoarcă - Mădălin Sturzu, Darius Țieranu, Nenad Lalić, Cosmin Gladun - Stephane Coulibaly, Raul Vidrăsan, Valerii Macrițchii - Mihai Ion, Denis Golda, Alexandru Piftor.
Repriza secundă, a început-o în echipa:
Octavian Mosoarcă - Mădălin Sturzu, Radu Rogac, Harald Fridrich, Cosmin Gladun - Gabriel Stoi, Dan Taras, Valerii Macrițchii - Răzvan Morariu, Emmanuel Ernest, Zoran Mitrov. Au mai jucat: Nemanja Soković, Robert Stoica și Cristian Pădurariu, înlocuindu-i pe Emmanuel Ernest, Valerii Macrițchii și Cosmin Gladun. Mădălin Struzu a ieșit și a fost reintrodus Emmanuel Ernest.


„Un test reușit. Mulțumim celor de la U.T.A., că ne-au dat ocazia să jucăm cu o echipă de liga întâi, foarte bună de altfel! Pe cât posibil, am făcut față. Cam până-n minutul 75 am reușit, am jucat cât de cât cu jucătorii care trebuiau să joace pe posturile lor și-am jucat, poate, de la egal la egal cu U.T.A.. Ultimele 15 minute am încercat să dăm minute tuturor jucătorilor pe care i-am avut pe bancă și cei accidentați au intrat pe posturi inedite. Poate că, și din cauza aceea și căderea de pe final, când am luat, în 15 minute, patru goluri. Dar, per total, ne-a interesat să ne facem un antrenament reușit, să pregătim meciul cu Cluj, pe care-o să-l avem vineri și ne bucurăm că și-au revenit doi sau chiar trei jucători dintre cei accidentați.
Dac-am câștiga fiecare meci, probabil că nu se va mai umbla la banca tehnică. Eu eram în club, sunt de trei ani jumate la Ripensia. Poate c-a fost soluția cea mai convenabilă în momentul de față. Băieții au avut încredere-n mine, eu am încredere în ei. Sper să fie totul în regulă. Acuma, patronii știu”, a spus la finalul jocului amical, Iulian Muntean, antrenorul secund care se va ocupa de pregătirea echipei timișorene, până la desemnarea unui antrenor principal, conducerea clubului în galben-roșu decizând să acorde încredere, în coordonarea pregătirii echipei de seniori a Ripensiei, lui Iulian Muntean, asistat de „secunzii” Călin Mada și Călin Frunză (antrenor cu portarii), preparator fizic fiind Bogdan Ungureanu.

„Continuăm să avem aceeași problemă cu debuturile de meci. Faptul că, practic e al patrulea sau la cincilea meci în care primim gol la prima acțiune a adversarului este o problemă destul de mare. Eficiența în compartimentul defensiv, siguranța pe care trebui să o avem în astfel de momente, lasă de dorit. Ca de obicei, am acuzat șocul primirii golului și s-a făcut repede 2-0. Se putea face 3-0, dar, din nou, pentru a nu știu câta oară, am reacționat repriza a doua, am reușit să marcăm, dar nici acolo nu sunt foarte mulțumit pentru că și-n prima repriză și-n a doua repriză trebuia să fim mult mai pragmatici. Am avut multe ocazii și am ratat mult prea mult”, a spus, la finalul jocului, antrenorul principal al echipei arădene, László Balint.

Pentru Ripensia, următorul joc oficial va avea loc la Timișoara, pe gazonul Arenei „Dan Păltinișanu” vineri, 15 octombrie, de la ora 17:30, împotriva echipei A.S. F.C. Universitatea Cluj (locul 4, 21 puncte) și va conta pentru cea de-a X-a etapă a ligii secunde de fotbal.
În Liga 1, A.F.C. U.T. Arad va evolua, într-un meci ce va conta pentru etapa a XII-a, la Arad, împotriva echipei Universitatea Craiova 1948, sâmbătă, 16 octombrie.

Cornel Seracin
Foto: www.facebook.com/sspolitimisoara și www.facebook.com/uta1945arad