Echipa de rugby a Timișoarei, C.S. S.C.M., a disputat semifinala ediției 2021 a SuperLigii la București, în Ghencea, împotriva echipei C.S.A. Steaua. A fost un meci în care echipa timișoreană, vicecampioană a României la rugby, a controlat jocul în cea mai mare parte a confruntării și a avut avantaj în scor, însă, unele decizii, de discutat, ale arbitrilor, au aruncat un con de umbră peste succesul gazdelor.
După o lovitură de pedeapsă, C.S. S.C.M. Timișoara a deschis repede scorul în această partidă, Florin Vlaicu punând primele trei puncte în dreptul echipei vicecampioane în minutul 3. A urmat un joc al echipei timișorene în jumătatea adversă de teren, iar din minutul 15, oaspeții aveau să înscrie, din nou, în urma unei lovituri de penalitate, prin același Florin Vlaicu, iar Timișoara conducea, 6-0.
Gazdele au revenit în joc, iar căpitanul Eseria Vueti avea să aducă primul essay al jocului și al Stelei în acest meci, un essay controversat, pentru că n-a fost foarte elocvent dacă „ovalul” a atins terenul de țintă al echipei timișorene. Astfel, team-ul „militară” avea să reducă diferența, Timișoara rămânând mai departe la conducerea scorului, 6-5.
În minutul 26, rugby-stul liniei a doua din echipa vicecampioană, Valentin Popârlan, vede cartonaș galben, iar Timișoara urma să joace 10 minute în inferioritate numerică. Steaua ratează oportunitatea de a trece în avantaj, după ce i se acordă o lovitură de penalitate, Ratu Taniela Maravunawasawasa nereușind să trimită balonul printre bețe.
Câteva minute mai târziu, gazdele au rămas în „XIV”, Florin Surugiu find eliminat 10 minute de pe terenul de joc, după un fault comis asupra unui rugby-st din echipa vicecampioană. C.S. S.C.M. Timișoara avea să preseze, iar rezultatul s-a concretizat printr-un essay de penalizare, astfel, la pauză, oaspeții intrau la vestiare în avantaj, 13-5.
În debutul reprizei a doua, Steaua a beneficiat de o lovitură de pedeapsă, executată din zona de mijloc a terenului, iar Ratu Taniela Maravunawasawasa a redus ecartul prin reușita altor trei puncte pentru gazde, 8-13.
A urmat o perioadă de dominare a jocului de către echipa bănățeană, iar în minutul 58, Tevita Manumua a adus essay-ul, fără a fi reușită conversia lui Florin Vlaicu, Timișoara luând un avans de 10 lungimi, 18-8.
Gazdele au revenit în atac, au presat apărarea echipei vicecampioane, iar din minutul 66, Timișoara a rămas în inferioritate numerică, pentru „centru” Tevita Manumua, arbitrul jocului găsind un cartonaș galben și eliminare 10 minute. Rămasă în inferioritate, echipa timișoreană primește un essay de la flanker-ul Cristian Strătilă, Ratu Taniela a reușit conversia, iar bucureștenii se aflau la doar trei puncte în urma Timișoarei, 15-18.
Din nou arbitrul va avea o decizie de discutat, odată cu „galbenul” arătat fundașului Tiqe Iliesa, în minutul 70, după o fază care nu anunța nimic (în timp ce jocul era oprit, a fost o dispută nesportivă între Florin Popa și fundașul echipei bănățene, însă arbitrul a luat decizia doar împotriva echipei bănățene, preferând „galbenul” și eliminarea pentru rugby-stul echipei vicecampioane, neluând aceeași măsură și împotriva rugby-stului stelist care, de fapt, inițiase disputa nesportivă). Așadar, C.S. S.C.M. Timișoara a rămas în „XIII”, gazdele au înscris din essay, autor fiind rugby-stul din linia a doua, Bogdan Doroftei, Ratu Taniela a convertit și a stabilit rezultatul final al acestui joc, C.S.A. Steaua București-C.S. S.C.M. Timișoara 22-18. Pentru acordarea ultimului essay echipei gazdă, arbitrul a solicitat vizionări video și, în cele din urmă..., deși se pare că nu a fost clar dacă balonul a fost culcat regulamentar.
Echipa „militară” a ratat ocazia să se desprindă, Ratu Taniela, din lovitură de penalitate, în minutul 77, avea să trimită în bară. În minutul 79, Steaua a rămas în „XIV”, Kuselo Moyake fiind eliminat temporar de pe terenul de joc, după ce a comis „înainte” și a culcat balonul în terenul de țintă timișorean, essay-ul fiindu-i neacordat. Deși echipa vicecampioană a încercat, în minutele de prelungire, să revină, gazdele s-au apărat bine, iar la final au obținut o calificare controversată în Final Mare a campionatului.

„E dureros. Este dureros pentru că băieții au simțit că au dat totul și nu trebuia să piardă acest meci. Le-am spus și lor la cald, pe teren, că este una dintre acele zile când îți dai seama că viața nu e dreaptă. Toată lumea în jurul meu vorbește despre arbitraj: îmi vin în minte multe lucruri, și ceea ce s-a întâmplat anul trecut, în finala Cupei, când la fel am avut de suferit, iar acum din nou. Nu o să comentez eu, dar sunt multe lucruri care pot fi îmbunătățite. O să-i las pe cei care sunt în măsură să judece ce s-a întâmplat la acest meci, dar nu e primul joc cu astfel de probleme”, a declarat, la finalul jocului, antrenorul echipei bănățene, Valentin Calafeteanu.


„Am avut emoții. Știam că întâlnim o echipă foarte puternică, o echipă care și-a dorit să joace pe terenul nostru, dar, din fericire pentru noi, am câștigat și le-am arătat că, câteodată, nu se potrivesc socotelile de acasă cu cele din târg. La pauză le-am spus băieților să joace, să-și arate calitățile, că avem calități, că avem posibilitatea de-a tranșa meciul din start, dar, după cum știm, meciurile mai frumoase sunt cele care se dispută până în ultimul moment”, a spus, pentru SteauaTv, antrenorul echipei bucureștene, Dănuț Dumbravă.

C.S. S.C.M. Timișoara a fost oprită să-și apere titlul de vicecampioană a României la rugby, iar sâmbătă, 16 octombrie, timișorenii vor disputa, la București, un joc împotriva lui C.S. Dinamo, pentru medaliile de bronz. Jocul din Finala Mică, C.S. Dinamo-C.S. S.C.M. Timișoara, va avea loc pe gazonul stadionului „Arcul de Triumf”, cu începere de la ora 12, Finala Mare a ediției 2021 a SuperLigii urmând să se dispute între C.S.M. Știința Baia Mare și C.S.A. Steaua București, tot pe gazonul stadionului „Arcul de Triumf”, de la ora 17:30, sâmbătă, 16 octombrie.

Cornel S.
Foto: www.facebook.com/CSASTEAUA