Echipa de baschet masculin a Timișoarei, C.S. S.C.M., a luat startul în ediția 2021/2022 a Ligii Naționale de Baschet, pe propriul parchet, Sala Sporturilor „Constantin Jude”, având de înfruntat team-ul antrenat de Tudor Costescu, F.C. Argeș Pitești, tehnicianul echipei argeșene fiind și antrenorul naționalei de baschet seniori a României.
Team-ul antrenat de Dragan Petričević, C.S. S.C.M. Timișoara, a început cu multă ardoare acest joc, dând dovadă clară că este montată să obțină cele două puncte ale învingătoarei. După cinci minute de joc, „leii” din Banat conduceau detașat, 17:3, în acest timp punctând de trei ori aruncări de trei puncte, prin Ivan Liov.
În ultimele două minute ale primului sfert, „vulturii” reușesc să recupereze diferența și, de la scorul favorabil „leilor”, 20:9, revin la 20:17, Maladen Jeremić și Radu Voinescu reușind, fiecare, câte o aruncare de trei puncte. În urma a două aruncări libere, ca urmare a unui fault personal comis de Toarlyn Fitzpatrick asupra lui Adam Mirković, baschetbalistul timișorean pune ultimele două puncte în dreptul „leilor” din Banat în sfertul întâi, astfel că, primul sfert revine echipei bănățene, 22-17.


În sfertul al doilea, echipa piteșteană a avut o evoluție fulminantă și a condus pe toată durata celor 10 minute. Privind statisticile acestui sfert doi, la reușitele de trei puncte, observăm că echipa piteșteană a avut 4 reușite de trei puncte, prin Toarlyn Fitzpatrick (de două ori), Mladen Jeremić și Tudor Gheorghe, în timp ce C.S. S.C.M. Timișoara a punctat la aruncările din afara semicercului de trei ori, prin Darrion Strong (de două ori) și Ivan Lilov. Team-ul piteștean a avut, în minutele de final ale „sfertului” un avantaj consistent în fața echipei bănățene, 23-8, iar la scorul general conducea cu 40:30. La capătul celei de-a doua perioade de 10 minute, scorul a fost în avantajul „vulturilor”, 25-15, iar la scorul general, la pauză, F.C. Argeș conducea, 42:37.


Sfertul trei, primul din repriza a doua, a fost împărțit în privința conducerii scorului. Gazdele au condus în scorul „sfertului”, timp de trei minute, 3-0, 5-0, 5-3, 7-3, 8-3 și 8-5, după care au fost egalate, 8-8 și până la finalul celei de-a treia perioade de 10 minute, „vulturii” nu au mai cedat conducerea scorului și s-au aflat în avantaj. Prin minutul cinci al „sfertului”, Nikola Gajić, în urma unei aruncări de trei puncte, a restabilit egalitate în scorul sfertului trei, 13-13, însă oaspeții au revenit, au preluat conducerea și, până la final, s-au impus cu 20-17. Astfel, la capătul celui de-al treilea sfert, scorul general era în favoarea „vulturilor”, 62:54, o diferență care nu era imposibil de recuperat.


Așadar, sfertul patru a fost cel decisiv pentru echipa care urma să plece de pe parchetul de joc cu două puncte. Scorul sfertului patru a fost deschis de Alexandru Olah, cu o aruncare de două puncte. Oaspeții au revenit repede și, în urma a două „libere”, transformate de Nikola Jevtović au restabilit egalitatea, 2-2, iar prin Tudor Gheorghe, care a trecut balonul prin inel din afara semicercului, marcând trei puncte, au preluat conducerea scorului în acest ultim sfert, 5-2. „Leii” din Banat au revenit, au preluat conducerea, 7-5, au fost egalați, 7-7, din nou au preluat conducerea, 9-7, au fost egalați, 9-9, după care, au avut avantaj până la finalul „sfertului”.
Cu patru minute înainte de finalul jocului, „leii” din Banat s-au apropiat la scorul general de „vulturi”, la patru puncte, 67:71, Nikola Gajić reușind apropierea prin înscrierea a două puncte. Finalul a fost unul foarte palpitant, cu multe încurajări din tribună pentru echipa bănățeană, însă, pe parchetul de joc, gazdele aveau să comită o serie de greșeli individuale care au adus posesie adversarilor, iar baschetbaliștii argeșeni au reușit să puncteze de încă trei ori, iar cu trei minute înainte de încheierea jocului, oaspeții aveau avantajul scorului general, 67:74. Prin Alexandru Olah, Nikola Gajić și Darrion Strong, team-ul bănățean revine la un singur punct în urma „vulturilor”, 73:74, cu 36 de secunde înainte de încheierea confruntării. Antrenorul oaspeților, Tudor Costescu, a solicitat timp de odihnă pentru echipa sa, însă la revenirea pe parchetul de joc, în ofensivă, baschetbaliștii argeșeni ratează introducerea balonului prin inelul gazdelor, buclucașa minge se menține în semicerc, pentru ea purtându-se dispute aprige, iese în afara semicercului, iar în urma duelului baschetbaliștilor pentru a avea balonul, arbitrul vede o greșeală la Goran Gajović (posibil, ținere comisă de baschetbalistul argeșean), acordă un minut de întrerupere a jocului, iar la revenire mingea aparține gazdelor care o repun în joc de la margine, din jumătatea adversă de teren, când mai erau 10 secunde de joc. După repunerea balonului în joc, acesta ajunge la Darrion Strong care-l conduce în semicerc, aruncă la coș, însă balonul țopăie pe cercul coșului și sare în teren, refuzând să intre, iar sirena anunță finalul jocului. Scorul final este marcat în favoarea oaspeților, la limită, 73:74, și C.S. S.C.M. Timișoara încheie primul joc al acestei ediții de campionat cu un punct, la capătul unui joc bun, în care am remarcat spiritul de echipă, dar în care a lipsit șansa, norocul nefiind nici în acest meci de partea alb-violetului de Banat.


A fost un joc spectaculos, foarte aprig disputat în ofensivă, mai ales în sferturile trei și patru, când sub cele două coșuri s-au purtat adevărate lupte pentru balon, în care nu au lipsit capacele spectaculoase, întreg spectacolul sportiv bucurând publicul, prezent la acest joc în tribunele sălii timișorene, baschetbaliștii primind aplauze pentru evoluția lor.
Au marcat, pentru C.S. S.C.M. Timișoara: Darrion Strong (19 puncte), Ivan Lilov (19 puncte), Nikola Gajić (13 puncte), Alexandru Olah (6 puncte), Edward Petrescu (5 puncte), Adam Mirković (5 puncte), Revaz Rogava (două puncte), Miloš Komatina (două puncte), László Lázár (două puncte). Pentru echipa din Pitești, cele mai multe puncte au fost marcate de Mladen Jeremić (22 puncte), Tudor Gheorghe (14 puncte), Goran Gajović (11 puncte) și Nikola Jevtović (11 puncte).
Au arbitrat bine acest joc, Bogdan Podar, Mate Andras Stretea și Dan Narcis.
Meciul a contat pentru etapa a doua a Ligii Naționale de Baschet Masculin, în aceeași etapă mai disputându-se meciurile: C.S.O Voluntari-C.S. Dinamo București 84:81, C.S.M. C.S. Universitatea Oradea-C.S. Municipal Târgu Jiu 89:70, C.S. Municipal Focșani-C.S.M. V.S.K.C. Miercurea Ciuc 68:50, C.S. Municipal Ploiești-C.S. Rapid București 85:61, C.S.A. Steaua București-B.C. C.S. Universitatea Sibiu 78:73.
Etapa viitoare, C.S. S.C.M. Timișoara va evolua în deplasare, la București, pe parchetul echipei C.S. Dinamo, duminică, 10 octombrie, de la ora 17:15. Meciul va fi transmis, în direct, pe canalul tv al Federației Române de Baschet, dar și la alte posturi tv cu profil sportiv.

Cornel Seracin