După ce, în ultima etapă a sezonului regulat, echipa de rugby C.S. S.C.M. Timișoara, vicecampioana României, a cedat surprinzător partida disputată pe propriul teren împotriva lui C.S. Dinamo, 7-28, și a încheiat prima parte a campionatului pe locul 4 al clasamentului, pentru calificarea în semifinale a avut nevoie de un meci de baraj.
Meciul de baraj, C.S. S.C.M. Timișoara l-a disputat pe propriul teren, cel al stadionului „Gheorghe Rășcanu”, împotriva echipei care s-a clasat, la finalul sezonului regulat, pe locul 5 al clasamentului, C.S. Universitatea Cluj. La capătul celor 80 de minute ale disputei, rugby-știi antrenați de Valentin Calafeteanu, Valentin Popîrlan și Stelian Burcea au obținut un succes zdrobitor în fața echipei ardelene, 66-0, și au acces în faza semifinalelor, acolo unde vor întâlni, la București, echipa care, la finalul sezonului regulat s-a situat pe primul loc al clasamentului, C.S.A. Steaua.
Înainte de începerea jocului de baraj, s-a ținut un moment de reculegere în memoria celui care poate fi considerat pe drept cuvânt, primul star autentic al Banatului, interpretul bănățean de muzică populară, care a scris numeroase linii melodice, Petrică Moise, răpus de boală, sâmbătă, 2 octombrie 2021.

Jocul s-a disputat pe un timp însorit, cu vânt, gazonul stadionului din cartierul timișorean prezentându-se în condiții bune. În tribune au luat loc aproximativ 200-250 spectatori, organizatorii meciului respectând noile reglementări sanitare corelate cu rata de infectare mai ridicată în Timișoara și acceptând o asistență de doar 30% din capacitatea stadionului.


Încă de la începutul meciului, vicecampioana României la rugby a pornit decisă să joace totul pe cartea ofensivei, astfel că, după primele opt minute avea avantaj pe tabela de scor a stadionului din cartierul Ronaț, 7-0, prin essay-ul lui Etonia Saukuru (nr. 8), mijlocașul la deschidere, Gabriel Jipa asigurând conversia.
În minutul 12, echipa vizitatoare a ratat o lovitură de pedeapsă, prin mijlocașul la deschidere Ovidiu Melniciuc.
Până la finalul primei reprize, echipa vicecampioană a reușit încă cinci essay-uri, prin Gabriel Rupanu (de două ori), Altinok Kemal, Khvicha Jgerenaia și Andrei Rădoi, trei din aceste essay-uri fiind convertite de Gabriel Jipa, iar două ratate de același rugby-st. Astfel, la pauză, C.S. S.C.M. Timișoara intra la vestiare cu un avantaj consistent, 38-0.


În partea a doua a partidei, echipa timișoreană s-a menținut la cârma jocului și a continuat spectacolul sportiv, încântând prin jocul său publicul care a aplaudat reușitele favoriților. Timișorenii au marcat alte patru essay-uri în repriza a doua, prin Khvicha Jgerenaia, Gabriel Jipa, Etonia Saukuru și Gabriel Rupanu, primele trei essay-uri fiind convertite de Gabriel Jipa, iar cel de-al patrulea de centru Florin Vlaicu.
Ultimul essay din acest joc a scos în evidență faptul că echipa funcționează foarte bine, nefiind pe primul loc reușitele individuale, ci întregul grup. Astfel, flanker-ul Kemal Altinok a efecutuat o cursă foarte bună cu balonul în mâini, a ajuns la doi metri de terenul de țintă advers și, în loc să culce balonul i l-a pasat coechipierului Gabriel Rupanu, astfel mijlocașul la grămadă al echipei vicecampioane a României la rugby reușind să bifeze cel de-al treilea său essay în acest meci.
Spectaculos a fost și penultimul essay din prima repriză, reușit de Khvicha Jgerenaia, centru timișorean aflându-se la capătul unei faze ce a fost începută din propriul teren, cu pase între mai mulți rugby-știi ai echipei vicecampioane a României. A ieșit, din nou în evidență, la capătul acestui essay din minutul 36, jocul echipei.

La starul jocului, cele două echipe aveau următoarea componență:

C.S. S.C.M. Timișoara: Ciprian Chiriac, Digo Mosese - Andrei Rădoi - Ionuț Mureșan, Valentin Popârlan (cpt.) - Sean Morrell, Dorin Lazăr - Etonia Saukuru - Gabriel Rupanu - Gabriel Jipa - Khvicha Jgerenaia, Tevita Manumua - Corrado Ștețco, Kemal Altinok - Iliesa Tiqe. Antrenori, Valentin Calafeteanu, Valentin Popîrlan, Stelian Burcea.

C.S. Universitatea Cluj: Marius Pocriș, Alexandru Șuler - Răzvan Bârladeanu - Claudiu Curcă, Florin Marin - Andrei Pricopie, Vasile Dragoș - Cristian Murgoci - Eduard Ciaparii - Ovidiu Melniciuc - Alexandru Banu, Dragoș Damian - Ionuț Mazăre, Petrică Mihalache - Alexandru Harasim. Antrenori, Cristian Săuan, Ioan Teodorescu.

Jocul a fost arbitrat de Robert Diaconescu, Teodor Rotaru (asistent), David Popa (asistent).

„Felicitări băieților! Mă bucur că am reușit să depășim episodul de săptămâna trecută. Era important cum accedem în semifinale, le-am transmis asta pe parcursul săptămânii și zic eu că echipa a arătat bine în multe momente. Mai avem lucruri de pus la punct. Bineînțeles că, atât eu cât și băieții, jumătate din gândurile noastre au fost către semifinală, pe care toată lumea o anticipa. Era important ce rugby jucăm astăzi. Mă bucur că, pentru ei nu este important cine înscrie. Le-am spus și înainte de această partidă să jucăm colectiv, să stăm o structură și la final vor culege roadele.
Fiind la final de sezon competițional (peste 13 zile vor avea loc finalele), detalii se mai pot pune la punct și, bineînțeles, este importantă și ziua pe care-o prindem la nivel energetic, la nivel mental, toți să fim în aceeași direcție, și eu sunt sigur c-avem capacitatea să obținem o nouă victorie la București”, a declarat, la finalul acestui joc de baraj pentru accederea în semifinalele campionatului, antrenorul echipei C.S. S.C.M. Timișoara, fostul rugby-st, de 76 de ori selecționat în naționala de rugby seniori a României, participant cu naționala la trei ediții (2007, 2011 și 2015) ale Cupei Mondiale, autor a 11 essay-uri pentru România,Valentin Calafeteanu.

Referitor la jocul cu C.S. S.C.M. Timișoara, antrenorul echipei ardelene (linia de ¾), fost rugby-st, selecționat pentru 39 de meciuri în naționala de rugby seniori a României, din 2001 până în 2007, cu 13 eseuri (65 de puncte) și două participări la Cupa Mondială, ediţiile din 2003 și 2007, Ioan Teodorescu, a declarat: „Cred că echipei Universitatea Cluj i-a lipsit azi, pentru a face un joc bun, lipsa de experiență a jucătorilor. Avem jucători tineri, iar a doua problemă pe care-o avem de ceva timp, este legată de faptul că avem jucători puțini, avem foarte mulți accidentați, și asta se vede pe final de campionat, se resimte, dovadă că nu reușim să jucăm mai mult de 30 de minute, după care începem să picăm fizic. După acest joc, încercăm să strângem rândurile pentru ultimul meci din acest campionat, meciul cu Tomitanii. Să sperăm că o să fim câți mai mulți valizi și să câștigăm meciul, bineînțeles”.

În vederea pregătirii meciului de la București, de pe gazonul stadionului „Ghencea”, împotriva echipei C.S.A. Steaua, din semifinalele SuperLigii, rugby-știi bănățeni se vor antrena marți și miercuri, iar joi, vicecampioana României la rugby, C.S. S.C.M. Timișoara, va pleca spre București. Meciul va avea loc la sfârșitul săptămânii viitoare.
În cealaltă semifinală a acestei ediții de campionat, se vor întâlni, C.S.M. Știința Baia Mare și C.S. Dinamo București, pe gazonul stadionului de rugby din municipiul maramureșean. C.S. Dinamo (locul 3, la finalul primei părți a campionatului) a jucat meciul de baraj pentru accederea în semifinale, la București, împotriva echipei care a încheiat pe locul 6 al clasamentului la finalul sezonului regulat, A.C.S. Tomitanii Constanța, dispunând de echipa dobrogeană cu scorul final, 63-17.

Cornel Seracin