După seria negativă a meciurilor din Liga 2, „Poli” Timișoara a încheiat, în urma înfrângerii din etapa trecută de la Târgu Jiu, 1-2, de comun acord, colaborarea cu antrenorul Dorin Toma, pentru jocul etapei a IX-a, team-ul timișorean fiind pregătit de antrenorii secunzi Antonio Foale și Petru Țurcaș. Clubul timișorean, prin intermediul site-ului oficial, www.sspolitehnica.ro, i-a transmis mulțumiri antrenorului Dorin Toma „pentru profesionalismul şi efortul depus în perioada petrecută la clubul nostru” şi „mult succes în continuare în carieră!”
Așadar, după trei meciuri susținute pe propriul teren, în această ediție de campionat, în care, în două dintre ele a cedat în ultimele minute, 0-1, cu „Poli” Iași și 1-2, cu Csikszereda, a urmat cel de-al patrulea, la capătul căruia „Poli” Timișoara a spart gheața și pe propriul teren și s-a impus cu 2-0 împotriva echipei A.F.C. Dacia Unirea Brăila, confruntarea contând pentru etapa a IX-a a ligii secunde de fotbal a României.
Partida s-a disputat pe gazonul Arenei „Dan Păltinișanu”, pe un timp însorit, însă cu tribunele mai mult goale, spectatorii fiind invitați în tribune numai în condiții de imunizare sau testare împotriva virusului chinezesc, așa cum cer protocoalele impuse de această perioadă grea, declarată „de pandemie”. O atmosferă mult prea tristă de-a lungul acestui joc, cu o galerie a lui „Poli” decimată de condițiile „pandemiei”, însă destul de activă, din când în când, câte o voce pitorească încercând să anime atmosfera de pe Arena timișoreană. În privința încurajărilor, la acest meci s-a auzit mai mult vocea cristalină a copiilor din galeria lui „Poli”, micuții fotbaliști ai lui „Poli” transmițându-le seniorilor de pe gazon încurajările lor pline de fair-play.
Soarele strălucitor a rămas ca un zâmbet de politician pe cerul senin, mulțumindu-se să transmită razele lui luminoase și peste Arena bănățeană, gândind, poate, în plictiseala jocului, să aterizeze pe teren pentru a produce un act revoluționar de zguduire a plictiselii produse de lentoarea evoluției fotbaliștilor de pe gazon și, de ce nu?, de impulsionare a factorilor de decizie pentru a înnoi bătrâna Arenă timișoreană, parcă tot mai vlăguită de trecerea timpului și a vremurilor în care a fost ridicată. Totuși, Soarele nu s-a mișcat de pe bolta cerească, pentru că Astrul Zilei nu-și părăsește niciodată cerul și rămâne sus pentru a transmite lumina și căldura lui întregii Planete Albastre, dar și pentru a impulsiona, poate, decizii revoluționare și chiar Luminate.


„E trist că stadionul e gol, dar frumos, pentru că este un stadion cu o istorie aparte. Aș fi vrut, astăzi să vină suporterii, să vină la cinci, șase, zece mii, douăzeci de mii, cum erau pe timpuri, când veneam cu Dinamo și jucam aici, sau cu echipa națională. Se pare că acele amintiri ale mele, frumoase, nu se vor repeta prea curând”, avea să declare, la finalul jocului de la Timișoara, Florentin Petre, antrenorul principal al echipei din Brăila, fost mijlocaș, care a evoluat între 1998-2009 pentru echipa națională de fotbal, seniori a României pentru care a înscris șase goluri.

Jocul nu a fost unul spectaculos, mai ales în prima repriză, însă, la pauză, scorul era favorabil echipei bănățene, 1-0, golul primei părți a disputei fiind înscris de Cosmin Bîrnoi, după o pasă primită de la Cristian Scutaru care a recuperat un balon în jumătatea adversă de teren. Așadar, Cosmin Bîrnoi, cu un șut de la aproximativ 20 metri de poarta oaspeților, a trimis balonul în colțul din dreapta portarului oaspeților, la firul ierbii, iar Alexandru Duță deși a plonjat în dreapta (foto 5) nu a reușit să evite acest gol.
Sigur, „Poli” a dominat la capitolul posesie, în primele 15 minute, s-a aflat mai mult în jumătatea adversă de teren, însă nu și-a creat ocazii periculoase de gol la poarta oaspeților. Echipa din Brăila, a manifestat timiditate în jocul ofensiv, în prima parte a disputei și nu a ridicat probleme experimentatei defensive a gazdelor pe toată durata primelor 45 de minute ale jocului.

În repriza a doua, jocul s-a mai animat, oaspeții au încercat să stea mai mult în ofensivă, au fost surprinși în câteva rânduri, însă contraatacurile lui „Poli” nu au fost destul de bine duse la bun sfârșit pentru ca echipa bănățeană să se distanțeze pe tabela de marcaj și să reușească să-și îmbunătățească golaverajul în acest meci.
„Poli” s-a grăbit să înscrie repede în repriza a doua golul doi, pentru a-și asigura o diferență care să-i permită o anumită temporizare a ofensivei brăilene, care nu a fost, nici în partea a doua a acestei confruntări una tăioasă, astfel încât să surprindă defensiva gazdelor. Erik Gerbi a recuperat un balon greșit de unul dintre fotbaliștii formației din Brăila, undeva la colțul stâng al careului de 16 metri al team-ului Dacia Unirea, a intrat în careul de 16 metri al oaspeților, și-a creat culoar favorabil pentru a șuta și, cu piciorul drept, a trimis balonul pe jos, în stâlpul din stânga portarului oaspeților, iar din bară mingea a intrat în plasa porții apărate de Alexandru Duță, 2-0, minutul 49.
Cu acest rezultat, 2-0, s-a încheiat confruntarea, „Poli” Timișoara bifând primul ei succes pe propriul teren în această ediție de campionat, după ce, în primul ei joc din actuala ediție a ligii secunde de pe gazonul Arenei „Dan Păltinișanu” a remizat, 1-1, în fața echipei din Buzău, A.S. Fotbal Club, iar în următoarele două jocuri de acasă a cedat în ultimele minute. Echipa brăileană nu a mai marcat gol din etapa a patra, când, pe propriul teren a remizat, 1-1, în fața team-ului A.F.C. Astra, iar acum, după nouă etape, are două puncte și ocupă locul 19 (penultimul) în clasament.
„Poli” Timișoara a avut mai mulți fotbaliști cu experiență, titulari meci de meci în primul „11” al echipei timișorene, indisponibili pentru acest joc, unii fiind accidentați, alții suspendați, Alin Ignea, Daniel Benzar, Claudiu Pamfile, Cristian Bocșan, Bogdan Minteuan, Roberto Hațegan. Portarul Harrison Devenish-Meares nu a fost în lotul echipei bănățene pentru acest meci, antrenorul portarilor, Petru Țurcaș, preferând, din cei trei portari disponibili, aportul lui Rareș Murariu (titular în meciul din etapa a IX-a) și cel al lui George Păduraru (rezervă în echipa timișoreană pentru acest joc cu Dacia Unirea Brăila) . Pe banca de rezerve a lui „Poli” au fost prezenți pentru confruntarea de la Timișoara din etapa a IX-a, mulți tineri, Alexandru Rus, Denis Bot, Radu Șchiopu, Ralf Kuhn, Tudor Moțiu etc..


„Succesul de azi este o gură mare de oxigen pentru „Poli”, un rezultat pe care-l meritam, s-a văzut și după joc. La ocaziile pe care le-am avut, dacă erau puțin mai concentrați băieții la finalizare, putea să fie un rezultat mai bun, dar, acolo fiecare jucător își alege metoda și ce dorește să facă. Un moment mai dificil azi pentru „Poli”, nu a fost. Băieții au fost concentrați și-au dorit, întra-adevăr, victoria. Îi felicit pe băieții noștri că și-au arătat valoarea și dorința de victorie! A fost greu fără galerie, azi, pentru că noi suntem obișnuiți cu al doisprezecelea jucător care ne și impulsionează”, a declarat, la finalul jocului, antrenorul secund al echipei bănățene, Antonio Foale.

„Toate meciurile sunt grele. Etapele trecute am jucat cu primele șapte clasate ale campionatului, am întâlnit numai adversari puternici. Am crezut că astăzi vom întâlni un adversar mai de talia noastră, dar ne-a dat o replică foarte-foarte bună, mă refer ca și organizare de joc, ca și atitudine. Am întâlnit un adversar omogen, un adversar cu experiență, mai ales pe linia de fund, unde au jucători, Mera, Scutaru, care-au jucat în Liga I și, într-adevăr au făcut diferența, mai ales la jocul aerian. Un plus pentru jucătorii noștri este că și-au schimbat atitudinea. Asta m-a încântat foarte tare și ne dă speranțe pe viitor.
Dacă la liga a treia am avut cel mai bun atac dintr-o sută de echipe, unde-am marcat cele mai multe goluri, aici avem o problemă destul de gravă. Am avut în toate meciurile ocazii, am trimis de foarte multe ori mingea în bară. Asta este, nu avem ce să facem, avem două săptămâni la dispoziție, în care, poate, mai aducem doi-trei jucători care să ne ajute și, probabil că, următoarele meciuri le vom aborda altfel și, bineînțeles, vom face primele puncte (mă refer la o primă victorie în campionat)”, a declarat antrenorul principal al echipei brăilene, Florentin Petre, la finalul jocului de la Timișoara.

Componența echipelor aliniate în teren la startul jocului a fost următoarea:

Politehnica Timișoara: Rareș Murariu - Nicolae Sofran, Ioan Mera (cpt.), Cristian Scutaru, Oanea - Rareș Lazăr, Adrian Zaluschi - Cosmin Bîrnoi, Octavian Ursu, Doru Andrei - Erik Gerbi (Samuel Costea, minutul 88). Antrenori, Antonio Foale și Petre Țurcaș.
A.F.C. Dacia Unirea Brăila: Vasilică Duță - Alexandru Pătlăgică (Alexandru Duțu, minutul 72), Daniel Ciobanu, Cătălin Stănciulescu, Mihai Șandru - (cpt.) Florin Lungu (Andrei Ioniță, minutul 72), George Apostol (Adelin Voinescu, minutul 84), Alexandru Taciuc (Aurelian Petrache, minutul 58), Marius Cocîrlă - Raphael Stănescu, Gabriel Răducan (Vasile Priboi, minutul 58). Antrenori, Florentin Petre (principal), Vlăduț Lakatos (secund), Aurelian Ciodar (secund).

Au arbitrat, bine, acest joc, Iuliana Demetrescu (centru), Alexandru Mihăilă (asistent), Roberto Ciuraru (asistent).

În urma rezultatului obținut, „Poli” Timișoara a obținut trei puncte prețioase și meritate, are 10 puncte după nouă meciuri disputate, golaveraj negativ, 10-14, și se află pe locul 13 în clasamentul ligii secunde de fotbal, după nouă etape. Etapa viitoare, Politehnica Timișoara va evolua în deplasare, împotriva echipei A.F.C. Unirea Slobozia, echipă pe care a eliminat-o din șaisprezecimile de finală ale acestei ediții a Cupei României. Jocul etapei a X-a, dintre A.F.C. Unirea Slobozia și Politehnica Timișoara va avea loc peste două săptămâni, liga a doua urmând să se întrerupă pentru jocurile echipei naționale de fotbal seniori a României în preliminariile Campionatului Mondial de Fotbal 2022.
Fotbalul intern se joacă și săptămâna viitoare, însă cel feminin, echipa de fotbal feminin Politehnica Timișoara urmând să evolueze pentru meciul etapei a V-a din Liga 1, la Timișoara, pe gazonul Arenei „Știința”, duminică, 10 octombrie, împotriva echipei A.C.S. Heniu Prundu Bârgăului.
Din cea de-a noua etapă a ligii secunde de fotbal masculin, până acum s-au mai disputat meciurile, A.F.C. Astra-Fotbal Club Brașov 2-0, A.S. Fotbal Club Buzău-A.C.S. Viitorul Pandurii Târgu Jiu 1-1, A.F.C. Unirea Constanța-A.F.K. Csikszereda Miercurea Ciuc 1-2, A.C.S.M. Politehnica Iași-F.C. Metaloglobus București 0-1, Clubul Sportiv al Armatei Steaua-A.F.C. Dunărea Călărași 3-0, A.S. F.C. Universitatea Cluj-A.F.C. Unirea Slobozia 2-0, A.F.C. Hermannstadt-Fotbal Club Ripensia Timișoara 2-2. Duminică, 3 octombrie, se va disputa ultimul joc al etapei, la Ploiești, A.C.S. Petrolul-Clubul Sportiv Comunal Şelimbăr.

Cornel Seracin