Ripensia Timișoara a disputat șaisprezecimile de finală ale Cupei României, la Timișoara, pe gazonul bătrânei arene „Dan Păltinișanu”. Adversara legendarei echipe bănățene a fost Dinamo București, cele două echipe, coborâte din vremuri diferite și din lumi diferite, aflându-se pentru prima dată într-un duel sportiv, în fața unor tribune în care s-au aflat aproximativ 1.000-1.500 de spectatori.
O atmosferă de sărbătoare a fost pe bătrâna arenă timișoreană cu prilejul acestui joc, un joc liniștit în desfășurarea lui, fără prea multe momente de spectacol, doar galeria dinamovistă a încercat să readucă, din când în când, câte un fragment din spectacolul grotesc al derby-urilor bucureștene reseriste, dar și-a reamintit că acele vremuri ar trebui lăsate în post-istorie și a revenit la atitudini sportive, încurajându-și favoriții.
Atmosfera apare din acest meci, o atmosferă în ton cu importanța competiției în cadrul căreia s-a disputat acest joc, a fost dată de galeria Ripensiei, care cu multă determinare și entuziasm și-a încurajat cu sportivitate echipa în culorile galben-roșu.
Ripensia a început foarte bine acest joc, iar în minutul 4, pe contraatac, atacantul Emmanuel Ernest, intrat în careul de 16 metri al oaspeților, lovește balonul cu vârful bocancului, presat de Ștefan Popa, iar balonul se duce în afara cadrului porții dinamoviste. Oaspeții au replicat în minutul 11, când Cosmin Matei a centrat de pe stânga, pe dreapta, în careul lui „Ripi”, iar de acolo Robert Moldoveanu a trimis balonul în stâlpul din stânga portarului Ionuț Rus.
În minutul 29, oaspeții au avut o nouă ocazie bună de a marca, prin Cătălin Itu, însă balonul trimis cu capul de fotbalistul dinamovist a trecut pe lângă bara din dreapta portarului Ionuț Rus. Ocazia a venit în urma unei lovituri libere executate de pe stânga, de la aproximativ 20-25 metri de poarta gazdelor, de către Cosmin Matei.
În minutul 35, oaspeții au deschis scorul. Cătălin Țâră a primit o pasă între linii, iar de aici, atacantul dinamovist a trimis pe dreapta, lui Dejan Sorescu, care a centrat în careul de 16 metri al gazdelor, iar de acolo, lăsat lejer în marcaj, Cosmin Matei a reluat balonul cu o lovitură de cap în plasa porții lui Ionuț Rus, care a atins balonul, însă nu a mai putut să-și salveze poarta, mingea poposind în colțul din stânga sa (foto 14).


În repriza secundă, Ripensia a fost mai prezentă în jumătatea adversă de teren, însă nu a reușit să înscrie. În minutul 48, Cosmin Matei a irosit o bună ocazie de gol pentru Dinamo, de la aproximativ 20 metri de poarta gazdelor a expediat un șut bun pe spațiul porții adverse, însă portarul Ionuț Rus a respins spectaculos în corner. În minutul 61, după o lovitură de colț executată de Alexandru Piftor, mingea trimisă la colțul careului de 6 metri al oaspeților a fost reluată cu o lovitură de cap pe spațiul porții dinamoviste, însă portarul Mihai Eșanu s-a întrebuințat serios și a respins balonul cu mâinile. În minutul 77, oaspeții au executat o lovitură liberă de la aproximativ 25 metri de poarta gazdelor, poziție bună, însă Cătălin Țâră a trimis puțin peste vinclul din dreapta portarului Ionuț Rus.
Echipa vizitatoare a stat mai mult în defensivă în această repriză secundă, încercând să conserve avantajul fragil pe care l-a luat în primele 45 de minute ale jocului, iar din când în când a mai încercat câte ceva pe faza ofensivă. Astfel, în minutul 90, un contraatac tăios al echipei vizitatoare s-a încheiat cu bine pentru „Ripi”, Costin Amzar, intrat în careul de 16 metri al gazdelor, pe stânga, trimițând balonul la poarta lui Ionuț Rus, însă portarul Ripensiei, bine ieșit la marginea careului de 6 metri, a prins balonul șutat de fundașul dinamovist.
Astfel, jocul s-a încheiat cu un rezultat favorabil pentru Dinamo, care a avut un plus de viteză în faza ofensivă și a avut un bun joc de pase, în multe perioade din acest meci, Dinamo având momente când a pasat mult, desfășurând un bun joc de echipă.
Ripensiei i-a lipsit, în acest meci, acea viteză în plus pe faza ofensivă și, poate mai multă luciditate în fața porții adverse, însă atitudinea echipei timișorene de-a lungul desfășurării jocului împotriva lui Dinamo, este una de lăudat, team-ul bănățean nefiind deloc impresionat de adversarul coborât din vremuri în care „Ripi” nu a mai fost lăsată să joace fotbal, fiind desființată. Bune intervențiile lui Ionuț Rus, goalkeeper-ul Ripensiei salvând în câteva rânduri de la gol poarta echipei în galben-roșu, bifând astfel încă un meci în care a avut o evoluție foarte bună.
În minutul 80 al partidei a avut loc, pe terenul de joc, un act care-ar fi putut aduce o nouă dramă în fotbalul mioritic. Autorul golului, Cosmin Matei, a fost accidentat de un adversar, fiind lovit din spate. În urma loviturii, mijlocașul dinamovist a căzut pe gazon, iar preț de câteva secunde și-a pierdut respirația. A fost nevoie de intervenția medicilor ambulanței pentru ca fotbalistul să revină în joc, totul încheindu-se cu bine în cele din urmă.
Odată cu rezultatul acestui meci, Ripensia își încheie parcursul ei în această ediție a Cupei României la fotbal. Până să ajungă în această fază a „șaisprezecimilor”, echipa bănățeană a mai evoluat în alte două tururi, turul trei, în care a eliminat C.S. Avântul Periam, 4-1, la Periam și, turul patru, în care a eliminat C.S.M. Reșița, în deplasare, 2-1.

La startul jocului, pe teren s-au aflat următorii fotbaliști:
Fotbal Club Ripensia Timișoara: Ionuț Rus - Andrei Macrițchi, Darius Țieranu, Harald Fridrich, Cosmin Gladun - cpt.-Gabriel Stoi (Raul Vidrăsan, minutul 61), Valerii Macrițchi (Stephane Coulibaly, minutul 61) - Alexandru Piftor (Răzvan Morariu, minutul 78), Dan Taras, Zoran Mitrov (Mihai Ion, minutul 71) - Emmanuel Ernest (Denis Golda, minutul 78). Antrenor principal, Cosmin Petruescu.
Sport Club Dinamo: Mihai Eșanu - Dejan Sorescu (cpt.), Ștefan Popa (Alin Dudea, minutul 87), Ricardo Grigore, Andrei Radu - Alexandru Răuță (Giani Crețu, minutul 56), Cătălin Itu - Robert Moldoveanu (Costin Amzar, minutul 71), Cosmin Matei, Mustafa Bani - Cătălin Țîră (Mihai Neicuțescu, minutul 87). Antrenor interimar, Sorin Colceag.
Jocul a fost arbitrat bine de, Viorel Flueran (centru), Alexandru Vodă (asistent), Mihăiță Necula (asistent). Cătălin Itu, de la Dinamo și Darius Țieranu, de la Ripenisa, au văzut, în ultimele minute ale jocului, fiecare, câte un cartonaș galben.

„Un meci la finalul căruia rămânem cu dezamăgirea că nu am reușit mai mult din punct de vedere al rezultatului. Din punct de vedere al jocului, aș vrea să-i felicit pe băieți, în primul rând pentru atitudinea pe care-au avut-o. Ne-am dorit foarte mult să fim una din echipele care produc o nouă surpriză în această fază a Cupei României, dar, din păcate nu a fost să fie. Păcat de acea nesincronizare din prima repriză în care-am primit gol. O repriză a doua în care consider că s-a jucat mai mult în jumătatea adversă de teren, am încercat să-mpingem jocul cât am putut de mult, dar nu am fost foarte inspirați acolo, în ultimii 15-20 de metri”, a declarat, la finalul jocului, antrenorul principal al echipei timișorene, Cosmin Petruescu.

„Era foarte importantă victoria noastră pentru parcursul în Cupă și pentru moralul nostru. Am făcut tot ce am putut pentru a câștiga meciul de azi. Ripensia mi-a lăsat o impresie foarte bună. Ne așteptam la un meci dificil din partea lor, știam că și pentru ei contează, enorm de mult, meciul acesta, știam că în fața propriilor suporteri vor încerca să câștige. Au făcut o partidă bună, ne-au creat multe probleme, dar am avut șansă și, până la urmă, echilibrul jocului care ne-a dus într-un rezultat pozitiv”, a spus, la finalul partidei, antrenorul interimar al echipei bucureștene, Sorin Colceag, fost goalkeeper al echipei Dinamo București (1989-1990), Universitatea Craiova (1990-1994), N.K. Zagreb (1996-1998), Viktoria Plzeň (2002-2004).

Ripensia Timișoara se reîntoarce la jocurile ligii a doua, iar duminică, 26 septembrie, de la ora 11, pe gazonul stadionului „Electrica”, „Ripi” va primi replica Concordiei Chiajna (locul 3, 17 puncte). Ripensia Timișoara începe acest joc de pe locul 12 în clasamentul la zi al întrecerii, cu un total de 9 puncte, golaveraj negativ, 8-9.

Tot joi, 23 septembrie, în șaisprezecimile de finală ale Cupei României la fotbal s-au mai jucat, A.C.S.O. Filiași-A.F.C. U.T. Arad 1-0, Universitatea Craiova-F.C. C.F.R. Cluj 1-0. Miercuri, 22 septembrie, în ultimul meci al zilei, C.S. Hunedoara-Fotbal Club F.C.S.B. 3-5, după prelungiri (în timpul celor 90 de minute, scorul a fost egal, 3-3, după ce echipa bucureșteană a condus, 3-0). În urma acestor meciuri, echipele calificate sunt, A.C.S.O. Filiași, Universitatea Craiova și Fotbal Club F.C.S.B..

Cornel Seracin