Echipa de fotbal „Poli” Timișoara se afla pe o pantă descendentă în Liga II, fiind fără succes din 21 august, atunci când s-a impus în deplasare, împotriva echipei Unirea Constanța, 2-0, însă, de atunci, echipa în alb-violet nu a mai obținut vreun succes în cel de-al doilea eșalon de fotbal al României, ci numai înfrângeri, ultimele două de pe teren propriu cedate în ultimele minute de joc, 0-1, în jocul cu „Poli” Iași și, etapa trecută, 1-2, în jocul cu A.F.K. Csikszereda Miercurea Ciuc.
În Cupa României, „Poli” a disputat două jocuri, unul la Sânnicolau Mic, împotriva echipei de ligă a treia C.S. Șoimii Lipova și unul la Slobozia, împotriva echipei de ligă secundă A.F.C. Unirea Slobozia. Sigur, dacă nu ar fi fost victoria cu 2-1 a echipei timișorene, la Sânnicolau Mic, în jocul împotriva echipei din Lipova, nu ar mai fi fost jocul de la Slobozia, „Poli” Timișoara fiind eliminată, dar, succesul cu Șoimii i-a adus Politehnicii pasul în șaisprezecimile de finală ale acestei ediții a Cupei României, iar în această fază, „Poli” a jucat, din nou, în deplasare.
Meciul împotriva echipei ialomițene nu a fost unul ușor, A.F.C. Unirea având un început bun în Liga 2, iar după trei etape era lider în clasamentul întrecerii. Cum era de așteptat, poate, în jocul de la Slobozia, gazdele și-au creat bune ocazii de a marca, însă apărarea timișoreană a rezistat, iar la finalul primelor 45 de minute, scorul a fost egal, 0-0.
Prin Florinel Ibrain, minutul 11, Vlad Suciu, minutul 22, Antonio Cruceru și Christo Bolohan, minutele 42 și 45+2, gazdele irosesc bune ocazii de a deschide scorul. În dreptul echipei timișorene, o singură ocazie buna de a deschide scorul în această primă repriză, prin Cristian Bocșan, în minutul 27, după o pasă venită de la căpitanul Ioan Mera. La gazde, Vlad Suciu, în minutul 31, s-a accidentat și a fost înlocuit de un alt coechipier în apărare, Andrei Trașcu.
La finalul primei reprize, Claudiu Pamfile s-a accidentat, iar în repriza a doua nu a mai intrat pe terenul de joc, fiind înlocuit de Cătălin Oanea. Tot din motive medicale, la pauză, căpitanul Ioan Mera a fost înlocuit de Cristian Scutaru.
În repriza secundă, gazdele au o bună ocazie de gol în minutul 48, prin noul intratul în teren, Robert Mustacă, iar în minutul 62, Octavian Ursu înscrie pentru „Poli” Timișoara golul care va aduce echipa în alb-violet în optimile de finală ale Cupei României.
În minutul 68, Adrian Zaluski a fost aproape de a mări avantajul lui „Poli”, însă, în minutul 77, gazdele au fost aproape să restabilească egalitatea scorului, prin Cosmin Turcu. În minutul 87, același Cosmin Turcu a fost aproape de gol, însă portarul echipei timișorene, Harrison Devenish a avut o intervenție salutară și a rezolvat situația. În acest joc, goalkeeper Harrison Devenish a fost titular în poarta lui „Poli”, astfel bifând primul lui meci jucat pentru echipa în alb-violet.
În minutul 90+3, Roberto Hațegan, de la „Poli” și Gabriel Lazăr, de la Unirea, au primit cartonașul roșu pentru comportament nesportiv, fiind eliminați de pe terenul de joc.

La startul jocului, pe teren au fost următorii fotbaliști:
A.F.C. Unirea Slobozia: Ionuț Poiană - Florinel Ibrian, Gabriel Lazăr, Ciprian Perju, Constantin Toma (cpt.) - Antonio Cruceru (Cosmin Turcu, minutul 74), Vlad Suciu (Andrei Traşcu, minutul 31) - Christo Bolohan (Andrei Dorobanţu, minutul 46), Răzvan Greu, Marius Matei (Robert Mustacă, minutul 46) - Sebastian Ivan (Alexandru Stoica, minutul 46). Antrenor principal, Adrian Mihalcea.
Politehnica Timişoara: Harrison Deveniss - Tudor Moţiu, cpt.-Ioan Mera (Cristian Scutaru, minutul 46), Cristian Bocşan, Claudiu Pamfile (46, Cătălin Oanea, minutul 46) - Alin Ignea, Rareș Lazăr - Bogdan Minteuan (Nicolae Sofran, minutul 55), Adrian Zaluski (Roberto Haţegan, minutul 69), Cosmin Bîrnoi - Erik Gerbi (Octavian Ursu, minutul 55). Antrenor principal, Dorin Toma.
Jocul a fost arbitrat de Claudiu Marcu (centru), Ionuț Neacșu (asistent), Daniel Ilinca (asistent).

La finalul meciului, bucuria a fost mare în rândul fotbaliștilor în alb-violet, care, prin victoria la limită obținută de-a lungul celor 90 de minute ale jocului, s-au calificat în faza următoare a Cupei României, fază care va începe în 27 octombrie.

Până acum, în optimile de finală ale Cupei României la fotbal, în urma jocurilor disputate în „șaisprezecimi”, s-au mai calificat, F.C. Voluntari, după ce a învins 4-1 A,C,S, Șomuz Fălticeni, C.S. Minaur Baia Mare, 3-1 împotriva echipei A.C.S.M. Politehnica Iași, Universitatea Craiova, 1-0 cu F.C. Petrolul, Fotbal Club Rapid, 5-4, după loviturile de la 11 metri, cu C.S. Mioveni, Fotbal Club Argeș, 4-2, după loviturile de la 11 metri cu F.C. Botoșani, A.F.C. Dunărea Călărași, după 2-1 cu C.S.M. Slatina, Gaz Metan Mediaș, după 1-0 cu Concordia Chiajna, Fotbal Club Buzău, după 2-1 cu F.C. Academica Clinceni, A.F.C. Hermannstadt, după 1-0 împotriva echipei Asociaţia Club Sportiv C.A. Oradea, A.C.S. Sepsi O.S.K. Sfântu Gheorghe, după 1-0 împotriva echipei Farul Constanța. De la ora 21, la Hunedoara, gazdele de la C.S. vor întâlni Fotbal Club F.C.S.B..
Ultimele meciuri din șaisprezecimile de finală ale Cupei României, ediția 2021/2022, vor avea loc joi, 23 septembrie, la Timișoara, pe gazonul Arenei „Dan Păltinișanu”, Ripensia va întâlni Dinamo București, de la ora 18:45, la Filiași, gazdele de la A.C.S.O. vor întâlni A.F.C. U.T. Arad, de la ora 16, iar de la ora 21:30, la Craiova, Universitatea va întâlni campioana României, F.C. C.F.R. Cluj.


Cornel Seracin
Foto: www.sspolitehnica.ro