Giacomo Ambrosio Paul este juniorul cel mai mediatizat din România şi primul junior din istoria echipei Politehnica Timişoara care a susţinut probe la Real Madrid, apoi la alte cluburi celebre din Europa. În România, ultima echipă la care s-a pregătit Giacomo Ambrosio Paul a fost C.S. Dumbrăviţa, sub îndrumarea antrenorului Călin Mada, la această formaţie aflându-se în momentul în care s-a întrerupt activitatea sportivă ca urmare a virusului chinezesc. Din toamna anului 2020, Giacomo Ambrosio Paul şi familia sa au decis să ajungă în Germania, iar acolo s-au stabilit la Nürnberg, juniorul începând acolo să înveţe limba germană, la şcoală, iar pentru activitatea sportivă s-a înscris la Academia de Fotbal din Nürnberg.
Anul acesta, Giacomo Ambrosio Paul a împlinit 14 ani, iar pentru că odată ajuns în oraşul german şi acolo era întreruptă activitatea sportivă, a continuat pregătirea acasă, pe un teren din apropierea locuinţei.


„Totul s-a închis acolo, din cauza coronavirusului. Am primit acasă, de la Academie, o aplicaţie pe telefon, şi pe acea aplicaţie să alerg. Trebuia să alerg un număr de km zilnic, cam 5-6 km pe zi. Aveam un teren lângă casă, iar acel teren, lângă care locuiam eu, era teren mare, de profesionişti şi pe lângă el mai avea şi un teren de atletism. Acolo, în apropiere este un club de fotbal al cărui patron este croat, la fel ca şi antrenorii.
În timpul în care era coronavirusul şi nu se făceau antrenamente la Academie, mergeam pe acel teren şi alergam singur pe pista de atletism. Prima dată alergam 5, 6 ture, apoi, joc de glezne, picioare sus, alergam cu mingea de la poartă la poartă, făceam nişte duble, trăgeam la poartă şi cam asta era tot.
Tot acest antrenament l-am făcut singur, fără vreo supraveghere din partea cuiva de la Academie. Mai venea tata la acel teren. Acest antrenament l-am efectuat zi de zi, din luna noiembrie 2020, până prin luna mai 2021. Din primăvara lui 2021, din luna mai, am început să mă antrenez la Academie, cu ceilalţi colegi de acolo”, ne-a mărturisit Giacomo de-a lungul unui dialog.


În momentul în care a ajuns la Nürnberg, Giacomo a fost inclus în prima echipă a acestui club german, însă lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată pentru că Giacomo nu cunoştea limba germană, iar antrenorii nu i-ar fi putut comunica cum să acţioneze pe teren în timpul jocurilor, aşa că a fost trimis, până învaţă limba germană, la Academia de Fotbal cu care clubul din Nürnberg colaborează şi care se află, oarecum, sub tutela acestui club. La Academie, Giacomo, cunoscând limba italiană, a reuşit să comunice bine, antrenorul său fiind italian, Fabio Marzocca, şi a absolvit şcoala de fotbal în Italia.


„Cei de acolo, de la Academie, au foarte multă răbdare cu noi, juniorii. Urmează câteva etape pentru formarea noastră. Pentru început nu mi-a fost recomandat vreun regim nutriţionist, pentru că sunt la o vârstă fragedă. Ei spun că nu recomandă de la această vârstă, ci lasă lucrurile să evolueze şi nu impun nimic”, ne-a spus Giacomo.


Despre antrenamentele de la Academie şi despre jocurile amicale susţinute, Giacomo Ambrosio Paul ne-a declarat: „Prima dată am lucrat cu un preparator fizic, sub îndrumarea căruia efectuam exerciţii speciale. Asta era o dată pe săptămână. Apoi efectuam alergări şi joc cu mingea (trăgeam la poartă, făceam schimb de pase cu antrenorul care ne pasa mingea pentru şut, iar la final ne împărţeam în două echipe şi jucam fotbal). Toate erau antrenamente de încălzire. Au fost şi câteva meciuri de pregătire cu echipe din regiune. Am avut evoluţii bune în aceste meciuri de pregătire şi am înscris 7 sau 8 goluri. În două meciuri am avut hat-trick. În aceste meciuri de pregătire am fost integralist (am jucat din primul şi până în ultimul minut)”.


Anul acesta, în luna iunie, timp de patru zile, Giacomo a participat la cel mai mare turneu de juniori din Europa organizat de Federaţia Italiană de Fotbal. Turneul se numeşte Ravenna Top Cup, iar pentru a participa la el, Giacomo a fost împrumutat de Academia de Fotbal din Nürnberg, la una dintre academiile de fotbal din Elveţia, finanţată de un italian, Vincenzo Cannizzaro.
La acest turneu se ajunge foarte greu. Lui Giacomo i s-a solicitat să vină cu echipa de la Academia din Nürnberg, însă organizatorii turneului nu permit asta, ci solicită doar echipe din primele ligi de juniori. Giacomo a fost o excepţie că i s-a permis să participe, pentru împrumutul său la acea academie din Elveţia intervenind chiar finanţatorul acelei academii, italianul Vincenzo Cannizzaro.


Pentru că acest turneu s-a desfăşurat în timpul anului şcolar, Giacomo a fost nevoit să obţină şi aprobarea şcolii la care învaţă, iar de la şcoală este foarte dificil de obţinut învoire pentru activităţi extraşcolare, dascălii de acolo punând şcoala pe primul plan, însă, „doamna care lucrează cu mine la clasă a avut un copil care a jucat fotbal şi care s-a accidentat şi nu a mai putut să joace, iar dumneaei a fost înţelegătoare şi mi-a dat voie să merg la acest turneu. Era chiar bucuroasă că particip la acest turneu”, ne-a spus Giacomo.


La acest turneu, considerat cel mai mare turneu din Europa destinat juniorilor, au participat foarte multe echipe, însă nu toate echipele invitate au răspuns prezent la turneu. Giacomo a avut ocazia să joace, aşadar, la masa marilor echipe din Europa, acolo unde visează să ajungă mulţi copii, iar în aceeaşi echipe cu el a jucat şi fratele mai mic al fotbalistului de la Borussia Dortmund, celebrul Youssoufa Moukoko, care se pregăteşte la Academia de Fotbal din Hamburg şi joacă extremă dreaptă, iar Giacomo, vârf.
Cinci meciuri a jucat Giacomo la acest turneu, iar din acestea au fost două câştigătoare, unul a fost egal şi două au fost înfrângeri. Echipele erau împărţite în grupe de câte şase, iar echipa la care a evoluat Giacomo Ambrosio Paul s-a clasat pe locul trei în grupă. La acel turneu, jucătorii nu se cunoşteau între ei, nu se văzuseră niciodată până la acel turneu. Ei se organizează ad-hoc pe terenul de joc după câteva principii de fotbal. Se punea accent pe individualitate, nu pe grup. Nu erau importante rezultatele echipei, ci evoluţia fiecărui junior.


„Am condiţionat participarea mea la acest turneu şi i-am solicitat agentului să-mi dea tricoul cu numărul nouă înscris pe spate, pentru că eu nu joc cu un alt număr. A fost un moment foarte frumos pentru mine, pentru că nu m-am mai întâlnit cu aşa ceva niciodată. Am fost foarte mulţumit că am fost ales să joc la acest turneu”, ne-a spus Giacomo.


Am discutat cu Giacomo despre şcoala pe care o urmează în Germania şi dacă acolo există numai şcoală de fotbal, iar referitor la acest aspect, juniorul ne-a spus: „Da, ei au o astfel de şcoală, numai de fotbal. Numai că, pentru a intra în acea şcoală, este neapărat nevoie să joci pentru liga unu. Numai sub sigla de seria unu te poţi înscrie în acea şcoală. Acolo sunt mai multe sporturi şi până la urmă fiecare alege ce doreşte să urmează. De acolo se poate ieşi nu doar fotbalist, ci agent FIFA, arbitru, observator, dar pentru a ajunge acolo ar fi trebuit să plec de la vârsta la 10, 11 ani”.


Referindu-se la viitorul său în Academia de Fotbal de la Nürnberg, Giacomo Ambrosio Paul ne-a mărturisit că, „primul pas la Academie este să fiu golgheterul echipei şi după aceea să continui la această echipă până voi primi un răspuns de la agent, să merg la o altă echipă. În mijlocul lunii septembrie voi începe anul competiţional”.
Am purtat dialogul cu Giacomo Ambrosio Paul pe când se afla în vacanţă, la Timişoara, în a doua parte a lunii august, iar sâmbătă, 18 septembrie, Giacomo va începe campionatul, urmând să completăm dialogul nostru după prima etapă a întrecerii.

Cornel Seracin