Cea de-a VI-a etapă a ligii secunde de fotbal a programat, printre alte jocuri, confruntarea dintre Fotbal Club Ripensia Timișoara și A.F.C. Astra. Jocul s-a disputat pe gazonul stadionului „Electrica” din Timișoara, pe o vreme plăcută, potrivită pentru fotbal, cu aproximativ 150, 200 de spectatori în tribune. Ripensia Timișoara începea acest meci de pe locul 10 al clasamentului, cu un total de șase puncte, iar A.F.C. Astra, de pe ultimul loc al clasamentului, cu minus două puncte. A.F.C. Astra se află pe ultimul loc al clasamentului din cauza unor probleme financiare, fiind penalizată cu 10 puncte la începerea acestei ediții a competiției. „Astralii” au obținut, până acum, în această ediție a ligii a doua, două victorii și două egaluri, recuperând 8 puncte, însă, există posibilitatea ca Astra să mai fie depunctată, de curând, Comisia de Disciplină a F.R.F. dându-i câștig de cauză atacantului Shlomi Azulay și a obligat clubul „astral” să-i plătească acestuia drepturile financiare în termen de două săptămâni. A.F.C. Astra a retrogradat din Liga I, la finalul ediției trecute a competiției.
Așadar, au fost față în față, două echipe cu sete de puncte, Astra, dornică să câștige pentru a mai reduce din penalizare, iar Ripensia, dornică să obțină primul succes în această ediție a ligii secunde, în fața propriilor susținători. Ripensia a avut parte de o galerie foarte activă, formată din copii, micuții suporteri încurajând sportiv team-ul timișorean pe toată durata celor 90 de minute de joc.


Ambii antrenori au început jocul cu așezarea în teren 1-4-2-3-1, Fotbal Club Ripensia Timișoara răspunzând la fluierul de start al arbitrului Constantin Olaru, ajutat la cele două tușe de Cristian Ilinca și Casian Băla, cu următorii 11 fotbaliști:
Ionuț Rus (portar) - Mădălin Sturzu, Darius Țieranu, Nenad Lalić, Harald Fridrich (fundași) - Stephane Coulibaly (cpt.), Raul Vidrăsan (la închidere) - Alexandru Piftor, Mihai Ene, Zoran Mitrov (mijlocași) - Denis Golda (atacant). Antrenor principal, Cosmin Petruescu.
Înlocuiri, minutul 70, Mihai Ene, cu Emmanuel Ernest (atacant); minutul 76, Denis Golda, cu Mihai Ion (atacant); minutul 84, Zoran Mitrov, cu Răzvan Morariu (fundaș) și Alexandru Piftor, cu Valerii Macrițchi (mijlocaș).
A.F.C. Astra a răspuns în terenul de joc în următoarea alcătuire:
Sebastian Moroz (portar) - Radu Zamfir, Darius Vasilescu, Ioan Giuroiu, Robert Riza (fundași) - Gabriel Șerban, George Buliga (la închidere) - Dragoș Gheorghe, Robert Grecu, Carlo Danciu (mijlocași) - (cpt.) Claudiu Dragu (atacant). Antrenor principal, Florin Stîngă.
Schimbări, minutul 62, George Buliga, cu Abdul Fatai Adeshina (fundaș) și Carlo Danciu, cu Constantin Dumitrașcu (atacant); minutul 90+2, Dragoș Gheorghe, cu Alberto Pinescu (mijlocaș).

Ripensia a început bine jocul, iar în minutul doi a trimis primul șut pe spațiul porții adverse. Denis Golda (golgheterul echipei în Liga II, cu trei goluri marcate în această ediție a competiției) i-a pasat lui Alexandru Piftor, pe stânga, iar mijlocașul echipei timișorene, aflat într-o poziție bună, a reluat mingea nu destul de puternic pentru a-l surprinde pe portarul oaspeților, Sebastian Moroz reținând balonul. La primul atac al gazdelor, oaspeții au răspuns în minutul 4, când Dragoș Gheorghe a pătruns pe stânga, a pasat la marginea careului de 16 metri lui Robert Grecu, iar șutul acestuia a fost trimis în corner de căpitanul Stephane Coulibaly. Din cornerul executat, oaspeții au deschis scorul, mingea trimisă în careul de 16 metri al gazdelor fiind reluată cu o lovitură de cap a lui Tiberiu Giuroiu în plasa porții Ripensiei, iar scorul era deschis, 0-1 (foto 3).
După înscrierea golului, echipa vizitatoare s-a așezat în poziții defensive, practicând o apărare cu două linii, mulțumindu-se cu sporadice ieșiri ofensive.
În minutul 15, Mihai Ene, din lovitură liberă (foto 4), trimite un șut pe spațiul porții adverse, dar portarul Sebastian Moroz a reținut cu siguranță (foto 5). În minutul următor, după un corner al Ripensiei, executat de Mihai Ene, Denis Golda, din careul de 16 metri al oaspeților, s-a înălțat spectaculos și a reluat cu capul o minge care s-a dus pe bara transversală (Golda era cu spatele la poarta adversă).
În minutul 18, oaspeții se află în ofensivă, de pe stânga, Dragoș Gheorghe ajunge un balon în marginea terenului, iar de acolo întoarce la Robert Grecu, care din marginea careului de 16 metri advers, lateral stânga, trimite cu dreptul, dar balonul trece pe lângă bara din stânga portarului Ionuț Rus. O fază bine lucrată de echipa vizitatoare, cu o bună circulație a balonului.
Ripensia avea să pună presiune tot mai mare pe poarta oaspeților, manifestând voință pentru a restabili egalitatea scorului. În minutul 29, Denis Golda a recuperat un balon în jumătatea adversă de teren, a pasat lui Zoran Mitrov, pe stânga, care a înaintat cu balonul la picior, a intrat în careul de 16 metri al oaspeților și, din stânga careului, trimite un șut-centrare, însă mingea a fost deviată de un jucător advers și a trecut paralel cu linia porții oaspeților, ieșind în corner. După executarea cornerului, mingea a fost trimisă în careul oaspeților, de acolo a fost deviată la Harald Fridrich, care a întors până la Zoran Mitrov, aflat la aproximativ 20 metri de poarta oaspeților, ușor lateral stânga, fotbalistul echipei timișorene trimițând balonul în bara din stânga portarului Sebastian Moroz. A doua minge trimisă în bară de „Ripi” în acest joc.
În minutul 30, oaspeții au plecat în ofensivă, mingea a ajuns la Gabriel Șerban, care, din poziție bună, a încercat să șuteze la poarta gazdelor, însă a întâmpinat blocajul lui Nenad Lalić, iar din acest blocaj mingea a ajuns la Mihai Ene care a plecat spre poarta oaspeților, l-a deschis pe Alexandru Piftor, pe dreapta, iar mijlocașul Ripensiei a găsit o poziție bună de șut și a trimis balonul la poarta oaspeților, cu stângul, însă portarul Sebastian Moroz a reținut.
Presiunea crescută pe defensiva oaspeților a dat roade în minutul 31, atunci când Ripensia a restabilit egalitatea scorului, 1-1 (foto 9). Zoran Mitrov a recuperat un balon în jumătatea de teren a oaspeților, pe partea stângă, apoi a înaintat cu balonul la picior, a intrat în careul de 16 metri advers, iar de acolo a trimis pe spațiul porții. Portarul oaspeților a respins, însă Darius Vasilescu nu a reușit să respingă minge din careul propriu. Din bâlbâiala defensivei oaspeților, mingea a ajuns la Alexandru Piftor care a înscris.
Până la finalul primei reprize, nu ar mai fi alte ocazii mari de gol, Ripensia având un procentaj bun la posesia balonului și desfășurând un joc de atac cum rar am mai văzut-o. Așadar, la pauză, 1-1.


Ripensia Timișoara a început repriza a doua cu aceeași voință de a înscrie, iar din minutul 53, a preluat conducerea scorului. Mihai Ene a recuperat un balon în propria jumătate de teren, a pasat pentru Zoran Mitrov, pe stânga, apoi mingea a revenit la Mihai Ene, care, de pe partea stângă a sprintat spre poarta oaspeților, a intrat în careul de 16 metri și cu un șut a trimis mingea la colțul din stânga portarului oaspeților, 2-1 (foto 15).
În minutul 68, Robert Grecu îl pune la încercare pe Ionuț Rus, printr-un șut la colțul lung de la aproximativ 20 de metri de poarta gazdelor, însă portarul lui „Ripi” respinge balonul, în urma unei intervenții salutare. Denis Golda a fost faultat de către fundașul Ioa Giuroiu, undeva la mijlocul terenului, iar arbitrul a acordat lovitură liberă pentru Ripensia. A executat, de pe stânga, Harald Fridrich, fundașul lui „Ripi” trimițând mingea pe dreapta, lui Alexandru Piftor care a pătruns în careul oaspeților și a trimis pe spațiul porții adverse, însă portarul Sebastian Moroz nu a putut fi surprins, reținând balonul.
Gazdele au continuat jocul ofensiv, iar în minutele 77, 79 și 89, aveau să rateze alte bune ocazii de a marca, prin Stephane Coulibaly (șut peste poarta oaspeților, de la aproximativ 20 de metri), Emmanuel Ernest (din careul oaspeților - foto 19 - reușește o execuție spectaculoasă, reia un balon pe spate, după o centrare a unui coechipier de pe dreapta), Mădălin Sturzu (din 10 metri, dintre Radu Zamfir și Constantin Dumitrașcu, șutează la poarta lui Sebastian Moroz - foto 21 - dar acesta salvează, reținând balonul). Atacantul Emmanuel Ernest este celălalt golgheter al echipei Ripensia, tot cu trei goluri, reușitele sale fiind bifate în turul trei al Cupei României, la Periam, unde Ripensia s-a impus cu 4-1.
Ca urmare a întreruperilor jocului, arbitrul meciului a arătat șase minute suplimentare, minute în care am mai putea consemna ocazia lui Valerii Macrițchi, din minutul doi al timpului suplimentar, din marginea careului de 16 metri advers, a trimis un șut cu interiorul la colțul lung al porții oaspeților, însă execuția sa a fost oarecum blocată de intervenția lui Ioan Giuroiu care a amortizat viteza balonului și a dat posibilitatea portarului să rețină cu siguranță (foto 22).
Ripensia Timișoara a obținut, la fluierul final al arbitrului, prima victorie, în această ediție a ligii secunde, pe propriul teren, la capătul unui joc foarte bun, în care a arătat forță ofensivă, linia de mijloc a echipei bănățene fiind fără greșeală în acest meci.
Oaspeții, o echipă aflată în construcție, cu foarte mulți fotbaliști tineri, au arătat curaj în primele minute ale jocului, însă, după ce au marcat, au făcut prea devreme pasul în spate, mizând pe o apărare care să le conserve rezultatul, însă aceasta nu a fost cu putință în fața unei echipe, precum ce a Ripensiei, dezlănțuite în ofensivă. De la echipa vizitatoare, am remarcat jocul bun al fundașului Ioan Giuroiu, un fotbalist care a arătat că poate evolua și în ofensivă, apoi, limitarea scorului a fost făcută de intervențiile portarului Sebastian Moroz, remarcat și el pentru jocul în poarta oaspeților.
Un joc animat practicat de cele două combatante, în care nu a lipsit dăruirea pentru spectacolul sportiv, fotbaliștii aflați pe terenul de joc făcând multă risipă de energie și oferind întreaga lor voință pentru un rezultat bun și un joc pe măsură. Succesul Ripensiei a fost aplaudat de public la finalul meciului, fotbaliștii lui „Ripi” salutând, la final, micuța și inimoasa galerie care i-a încurajat de-a lungul acestui joc (foto 24).

„Am întâlnit un adversar care a avut o atitudine bună, care și-a dorit, cred că, mai mult ca noi victoria. Noi, din păcate, suferim din cauza faptului că facem multe greșeli individuale. Mă aștept la lucrul acesta, datorită faptului că am mulți jucători tineri și care o să aibă tot timpul oscilații în evoluția lor. Asta e, învățăm din greșelile pe care le-am făcut, mergem mai departe, încercăm să construim o echipă frumoasă și să practicăm un fotbal bun, care să ne ducă la progres.
Noi trebuie să jucăm, să câștigăm puncte. Din păcate, azi n-am reușit. Cred că, dacă eram mai atenți, după începutul bun de joc, poate puteam să obținem măcar un punct.
Penalizarea nu apasă asupra jucătorilor, pentru că noi am câștigat opt puncte, restul, ce se va întâmpla în viitor, sunt lucruri care pe noi ne depășesc și nici n-ar trebui să ne intereseze. Avem stabilitate, lucrurile se desfășoară conform unei strategii pe care-am făcut-o atunci când am venit și încercăm să scoatem cât mai mult din acest campionat și să crească jucătorii, să se afirme și să meargă la un nivel mai bun”, a declarat antrenorul principal al echipei A.F.C. Astra, Florin Stîngă.

„Le transmit felicitări băieților, pentru planul tactic pe care l-au respectat în cele mai mici detalii! Au fost admirabili, și n-aș vrea să mă refer doar la jocul de astăzi. Mă refer la tot ce au trăit în această săptămână, o săptămână importantă pentru clubul Ripensia, o calificare în Cupă și prima victorie pe teren propriu. Jocul de astăzi este o consecință a muncii pe care-am depus-o în ultima perioadă. Ne-am dorit foarte mult două rezultate pozitive și, iată că au venit, cu atât mai mult cu cât, după meciul de la Steaua, în care din punct de vedere al rezultatului și din punct de vedere al jocului, pe faza ofensivă, nu am fost foarte inspirați, ne-am dorit un joc cât mai rapid. A venit acea pauză și ne doream să demonstrăm că nu aceea este fața noastră, a Ripensiei, în plan ofensiv. Mă bucur că am avut posibilitatea astăzi să înscriem de două ori, am mai avut alte câteva situații bune de a marca.
Forța ofensivă a echipei vine în acest meci din motivația suplimentară; a contat foarte mult în plan mental victoria de miercuri din Cupa României, faptul că suntem pe un trend ascendent, o altă potență fizică. Am spus-o de la început, jucătorii care au fost și astăzi în teren au venit, unii, mai târziu la pregătire, alții au venit după accidentări. Am fost frământați de aceste probleme, dar, încetul cu încetul și-au intrat în ritm și, cred că-au avut o evoluție bună astăzi toți cei care-au intrat pe teren”, a declarat, printre altele, antrenorul principal al echipei Ripensia Timișoara, profesorul Cosmin Petruescu.

În urma succesului din această etapă, Ripensia Timișoara are un total de nouă puncte și, momentan, până la disputarea tuturor jocurilor acestei etape, se află pe locul 8 în clasamentul ligii secunde de fotbal a României, având un golaveraj pozitiv, 8-7. Etapa viitoare, „Ripi” va evolua în deplasare, la Ploiești, împotriva gazdelor de la A.C.S. Petrolul.
În cea de-a șasea etapă a ligii a doua, până acum s-au disputat următoarele jocuri: A.F.C. Dunărea Călăraşi-A.F.C. Unirea Constanţa 1-1, A.F.C. Dacia Unirea Brăila -C.S. Concordia Chiajna 0-2, Clubul Sportiv Comunal Şelimbăr-Fotbal Club Braşov 2-1, F.C. Metaloglobus-Politehnica Timișoara 4-1, F.C. Unirea Dej-Clubul Sportiv al Armatei Steaua 2-1.

Cornel Seracin