Politehnica Timișoara și Ripensia Timișoara au disputat, cu adversari diferiți, turul patru al Cupei României, ediția 2021/2022, iar la capătul celor 90 de minute au obținut calificarea în faza șaisprezecimilor de finală.
În turul patru, cele două echipe timișorene nu au fost scutite de emoțiile calificării, ambele reușind victorii cu același scor, 2-1.
„Poli” Timișoara a jucat împotriva echipei de ligă a treia, C.S. Șoimii Lipova, la Sânnicolau Mic, în județul Arad. La capătul unui joc echilibrat, timișorenii s-au impus la scor și au obținut calificarea. „Poli” s-a prezentat la acest joc cu o echipă tânără, din lot făcând parte, pentru prima dată, doi tineri de la Politehnica U19 (Cristian Zetu şi Narcis Popovici, ambii născuţi în 2004) iar pe bancă a rămas şi cel mai recent transfer - Răzvan Prodan.
„Poli” a deschis scorul în ultimul minut al reprizei întâi, când portarul gazdelor a degajat greșit, mingea a fost recuperată de Daniel Benzar, iar mijlocașul bănățean a înscris și a consfințit rezultatul la pauză, 1-0 pentru „Poli”. În repriza a doua, minutul 67, în urma unei lovituri de la 11 metri, gazdele au restabilit egalitatea, autorul golului fiind Kevin Trabalka.
În minutul 80, Tudor Moţiu avea să aducă calificarea în „șaisprezecimi” pentru „Poli”, tânărul fotbalist fiind la prima sa reușită la seniori. Moțiu s-a născut în anul 2004 şi crescut în Academia „Poli”.
În șaisprezecimile de finală ale Cupei României, „Poli” Timișoara va întâlni echipa Unirea Slobozia, în deplasare. Referindu-se la acest joc, antrenorul principal al echipei bănățene, Dorin Toma, a declarat, potrivit site-ului oficial al clubului timișorean, www.sspolitehnica.ro, următoarele: „E un adversar greu, un joc dificil şi prin prisma deplasării. Ne aşteptam la cu totul alt adversar, poate era mai bine unul de Liga I. Dar aşa vom avea parte de o deplasare lungă şi, de asemenea, jucăm în deplasare şi după meciul de Cupă, la Viitorul Pandurii. Asta este cea mai mare problemă. Şi cu Unirea Slobozia vom juca tot la ei, în campionat, două etape mai târziu. Este o cu totul altă echipă faţă de sezonul trecut. În campionatul trecut s-au salvat de la retrogradare şi şi-au făcut o echipă destul de bună, cu un lot competitiv şi au un început bun de campionat”.
Până la jocul din Cupă, fotbaliștii în alb-violet joacă sâmbătă, 11 septembrie, în etapa a șasea a ligii secunde de fotbal, în deplasare, la București, împotriva gazdelor de la F.C. Metaloglobus.

Ripensia Timișoara a fost la cea de-a doua evoluție a ei în această ediție a Cupei României. După ce, în turul trei a trecut, în deplasare, de A.S. Avântul Periam, 4-1, în faza următoare, sorții i-au scos în cale tot o echipă de ligă a treia, C.S.M. Reșița. Timișorenii s-au deplasat în Valea Domanului, acolo unde, pe gazonul cochetului stadion „Mircea Chivu” au susținut meciul calificării lor în faza următoare a competiției.
Dan Taras avea să deschidă scorul pentru echipa timișoreană, în minutul 35, gazdele restabilind egalitatea în minutul 66, prin Gakou Aboubacar, după care, minutul următor, a adus eliminarea de pe terenul de joc, în urma celui de-al doilea cartonaș galben, pentru Ştefan Bărboianu. Astfel, C.S.M. Reșița a fost nevoită să joace, până la finalul confruntării, în „10”.
Deși au avut o evoluție curajoasă în tot meciul, chiar și după ce au rămas în „10”, fotbaliștii antrenați de Dan Alexa nu au reușit să împiedice calificarea Ripensiei, Valerii Macrițchi reușind să semneze golul calificării lui „Ripi” în „șaisprezecimi”, în minutul 87. Astfel, cu scorul final, 2-1, Ripensia Timișoara a încheiat turul patru al competiției și a doua sa evoluție în această ediție.
În faza următoarea, sorții au scos în calea Ripensiei, echipa „câinilor roșii”, una dintre formațiile care-și are începuturile în fotbalul din România, într-un timp în care Ripensia era desființată, noul regim instaurat în România, după al doilea război mondial, preferând ștergerea unor echipe din analele fotbalului interbelic și înlocuirea lor cu altele, comandate politic care să servească propagandei regimului.
Așadar, Ripensia-Dinamo, la Timișoara, în șaisprezecimile de finală ale Cupei României la fotbal. Referindu-se la acest joc, după tragerea la sorți, antrenorul principal al echipei timișorene, Cosmin Petruescu, a spus: „Este limpede că Dinamo pornește cu prima șansă, având avantajul experienței din primul eșalon, a transferurilor pe care le-au făcut, mai ales în ultima perioadă, dar credem în șansa noastră și credem în potențialul nostru, atât cât putem noi. Din punct de vedere sportiv, încercăm să dăm o replică pe măsură, chiar dacă din punct de vedere al perioadei în care se dispută acest joc nu este un moment foarte bun pentru noi. Venim după un meci la Petrolul și înaintea unui meci cu Chiajna. Consider că va fi o partidă atractivă, o partidă pe care ne-am dorit-o și șansele noastre, câte sunt, multe, puține, mici, mari, datoria noastră este să credem în aceste șanse”.
Până la acest joc din Cupa României, Ripensia va mai disputa două jocuri în Liga II. Mai întâi, pe teren propriu, sâmbătă, 11 septembrie, împotriva echipei Astra, cu începere de la ora 11, gazonul stadionului „Electrica”.
Jocurile din cadrul şaisprezecimilor de finală ale Cupei României vor avea loc în ziua de 22 septembrie cu începere de la ora 16:30, cu exceptia jocurilor televizate, programul acestora urmând a fi stabilit şi comunicat ulterior pe site-ul F.R.F..

Cornel Seracin
Foto: www.facebook.com/DFȚ-Photography și www.facebook.com/sspolitimisoara