Cea de-a V-a etapă a ligii secunde de fotbal s-a deschis la Timișoara, pe gazonul Arenei „Dan Păltinișanu”, cu jocul dintre „Poli” Timișoara și A.C.S.M. „Poli” Iași. Două echipe care în trecut realizau jocuri spectaculoase în prima ligă de fotbal a României, fiind față în față de multe ori în Divizia „A”, cu tribunele pline și goluri multe.
Meciul etapei a V-a a ligii secunde, cel care a inaugurat runda acestei ediții de ligă a doua, a avut suporteri în tribune, aproximativ 1500, însă golurile și fazele la poartă au cam lipsit în cele 90 de minute ale confruntării. Galeria timișoreană a fost, din nou, la înălțime, realizând un spectacol deosebit și instituind o atmosferă de-a dreptul europeană. Sigur, poate că aruncarea pe terenul de joc a câtorva torțe nu ar fi fost prea potrivit, dar... .


Prima repriză a fost una sterilă în faze de poartă, cu o echipă timișoreană croită pe faza ofensivă și cu o echipă ieșeană bine așezată în defensivă. „Poli” Iași a practicat, minute bune din prima parte a acestui joc, o apărarea avansată și nu a permis echipei timișorene să se prea apropie de poarta apărată de Laurențiu Popescu. Oaspeții au mizat pe câte o zvâcnire ofensivă, însă fără ca vreuna să fie decisivă și să aducă vreo modificare a scorului. În minutul 10, în urma unui contraatac, din careul de 16 metri al echipei gazdă, Răzvan Onea a încercat să trimită o minge cu capul pe spațiul porții gazdelor, însă lovitura sa a fost una prin care a respins mingea, exersându-și astfel vocația de apărător.
În prima repriză, singura mare ocazie de gol pentru gazde s-a consumat în minutul 22 (foto 4), când, după un corner executat bine în careul de 16 metri al oaspeților de Doru Andrei, Rareș Lazăr a trimis cu capul mingea pe lângă stâlpul din stânga portarului Laurențiu Popescu.
A fost o primă repriză cu un ritm lent, în care au lipsit fazele la poartă, plictiseală instaurându-se peste spectatorii prezenți la meci, însă, galeria bănățeană a ținut viu interesul pentru confruntarea de pe gazonul „Marelui Oval”. La pauză, scorul a reflectat exact situația de pe teren, la vestiare intrându-se cu scorul de 0-0.


Repriza secundă a fost una mai animată, mai alertă, în comparație cu prima parte, fotbaliștii celor două combatante încercând să schimbe situația de pe tabela de marcaj. Mai întâi, „Poli” Timișoara a irosit o bună ocazie de gol, în minutul 48 (foto 11), când o minge trimisă la marginea careului de 6 metri al oaspeților, lui Ioan Mera, a fost respinsă salvator în corner de fundașul Răzvan Onea. În minutul 58, o nouă ocazie pentru „Poli” Timișoara, Octavian Ursu i-a pasat bine lui Cosmin Bîrnoi, iar mijlocașul echipei bănățene, de la aproximativ 20 de metri, lateral dreapta, a trimis pe spațiul porții oaspeților, pe jos, însă portarul Laurențiu Popescu a reținu mingea. În minutul 62, oaspeții au o bună ocazie de gol, prin atacantul Sekou Camara, care a recuperat o minge de la fundașul Cătălin Oanea, în marginea careului de 16 metri timișorean și, din interiorul careului de 16 metri al gazdelor, ușor lateral dreapta, trimite pe centrul porții lui George Păduraru, însă portarul bănățean a intervenit și a reținut balonul în doi timpi.
În fine, în minutul 90+1, oaspeții au înscris (foto 17). După o lovitură liberă executată în careul de 16 metri al gazdelor de Francisc Cristea, Sekou Camara a reușit să-i păcălească pe Cătălin Oanea și Cristian Scutaru și, cu o lovitură de cap a trimis balonul în bara din dreapta portarului George Păduraru, iar din bară, mingea a poposit în plasa porții timișorene. Astfel, „Poli” Iași a deschis scorul, rezultatul fiind, așadar, până la ultimul fluier al arbitrului, favorabil oaspeților, care au plecat de la Timișoara cu toate cele trei puncte.
„Poli” Timișoara, după ce, în prima etapă a pierdut la Cluj-Napoca, meciul împotriva gazdelor de la Universitatea, 0-3, în etapa a doua s-a impus la Călărași, împotriva Dunării, 3-1, după care, în primul meci de pe propriul teren din această ediție a ligii secunde a remizat pe propriul teren, 1-1, în fața echipei Fotbal Club Buzău, apoi, în etapa trecută s-a impus, 2-0, la Techirghiol, în fața Unirii Constanța, în etapa a V-a a bifat prima înfrângere din această ediție a eșalonului doi de fotbal.

„Suntem bucuroși, fericiți și, chiar ne pică bine victoria, pentru că avem un drum foarte lung spre casă, avem o perioadă în care se întrerupe campionatul și voiam s-o gestionăm bine, cu energii pozitive și cu bucurie. Avem nevoie de puncte și victoria de azi ne ajută în toate aceste lucruri. La fel de bine trebuie să felicit și adversarul, pentru că a făcut un joc bun, un joc în care a construit, a încercat să țină posesia, să ducă mingea controlat spre poarta noastră. Jocul a fost unul echilibrat. Cred că rezultatul de egalitate era corect cu jocul, dar, cum a avut altădată ghinion, azi am avut noroc și sunt mulțumit de atitudinea jucătorilor. Un joc între cele două echipe, lipsește primei ligi și cred că ar trebui făcut mai mult, pentru toate echipele de tradiție, echipe care au în spate un spirit și au încă susținători. Fotbalul e pentru suporteri, pentru fani și, cred c-ar trebui să le dăm ceva, o hrană spirituală, cred c-ar trebui făcut mai mult pentru echipele de tradiție”, a declarat la finalul acestui joc, antrenorul principal al echipei ieșene, Constantin Enache.

„Este frustrant pentru noi să pierdem în ultimul minut de joc. Nu eram mulțumiți nici cu egalul, dar, când e gata jocul și-am pierdut, eram mulțumiți și cu un egal. Naivi, la ultima fază! Un fault, dacă-a fost fault, neinspirat al lui Doru (nota red. Andrei), o lipsă de organizare pe faza noastră defensivă, și acest lucru ne-a costat. Am dominat adversarul, am avut o posesie bună, dar sterili puțin la finalizare, unde avem nevoie și de un jucător sau noi să jucăm mai combinativ, mai rapid. Din păcate, asta e, astăzi n-am fost atenți până la ultimul fluier al arbitrului. Fanii ne-au certat, e normal să ne certe. Așteptau și ei o victorie, așa cum așteptam și noi. Am venit după acel rezultat de la Constanța, după trei jocuri în care n-am pierdut și un joc în care n-am primit gol. Ne așteptam și astăzi să nu primim gol și să câștigăm, dar, din păcate, la final am fost învinși pentru c-am fost dezorganizați la ultima fază de joc. Atmosfera a fost una bună pentru noi și ar fi fost frumos ca și noi să le întoarcem acest lucru cu o victorie astăzi. Mulțumim galeriei pentru că ne-a susținut tot jocul! Nu este croită «Poli» să realizeze jocuri mai bune în deplasare în acest sezon, ci să joace la victorie în fiecare meci, așa cum a jucat și cu Buzăul acasă, așa cum am jucat și astăzi cu «Poli» Iași, am jucat la victorie. În deplasare, la fel, am jucat la victorie”, a declarat, la finalul jocului dintre cele două Politehnici, antrenorul principal al lui „Poli” Timișoara, Dorin Toma.

La fluierul de început joc, al arbitrului de centru, Cristian Codrea, ajutat de Răzvan Soporan (asistent) și Ramona Udrea (asistent), pe teren s-au aflat următorii fotbaliști:
„Poli” Timișoara: George Păduraru - Nicolae Sofran, Cristian Scutaru, Ioan Mera (cpt.), Cătălin Oanea - Alin Ignea, Rareș Lazăr - Doru Andrei, Daniel Benzar (Mircea Axente, minutul 79), Cosmin Bîrnoi (Adrian Zaluschi, minutul 69) - Octavian Ursu (Roberto Hațegan, minutul 60). Antrenori, Dorin Toma (principal), Antonio Foale (secund).
„Poli” Iași: Laurențiu Popescu - Răzvan Onea, Ștefan Cană, Florin Plămadă, Tiberiu Serediuc - Alexandru Stan (Iulian Iurașcu, minutul 70), Ovidiu Mihalache (cpt.), Okan Chatziterzoglou (Andrei Istrate, minutul 60), Ionuț Pelivan (Brayhan Torres, minutul 70) - Francisc Cristea (Marian Târșa, minutul 90+4), Sekou Camara. Antrenori, Constantin Enache (principal), Adrian Sein (secund).

În urma acestui rezultat, „Poli” Timișoara rămâne cu un total de șapte puncte acumulate, golaveraj zero, 6-6, după cinci etape disputate din această ediție a ligii secunde de fotbal, iar etapa viitoare va evolua în deplasare, împotriva echipei F.C. Metaloglobus București, sâmbătă, 11 septembrie, de la ora 11. Din cea de-a cincea etapă a ligii a doua de fotbal, urmează să se joace meciurile, Clubul Sportiv Comunal 1599 Șelimbăr-A.F.C. Dunărea Călărași, Fotbal Club Brașov-F.C. Unirea Dej, A.F.C. Astra-A.F.C. Unirea Slobozia, A.S. Fotbal Club Buzău-A.F.C. Unirea Constanța, A.S. F.C. Universitatea Cluj-F.C. Metaloglobus București, A.C.S. Petrolul-A.F.C. Dacia Unirea Brăila, C.S. Concordia Chiajna-A.C.S. Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Clubul Sportiv al Armatei Steaua-Fotbal Club Ripensia Timișoara (duminică, 29 august, de la ora 14), A.F.C. Hermannstadt-A.F.K. Csikszereda Miercurea Ciuc.

Cornel Seracin