Cea de-a patra etapă a ligii secunde de fotbal a programat, la Timișoara, pe gazonul stadionului „Electrica”, confruntarea dintre Fotbal Club Ripensia Timișoara și Fotbal Club Brașov. A fost un meci cu public, cu o inimoasă galerie a Ripensiei care a încurajat echipa bănățeană de-a lungul celor 90 de minute, un joc disputat pe un teren bun, pe un timp cald cu o temperatură de aproximativ 30 grade Celsius în termometre.
Evoluția celor două echipe a fost una bună, adaptată situației vremii, dar lipsită de prea multe faze la cele două porți. Cele două combatante au pasat mult, au avut bune momente ofensive, însă în fața porții nu au găsit soluția decisivă, iar la capătul jocului, pe tabela de marcaj, fiind înscrise două goluri, câte unul în dreptul fiecărei echipe.
De-a lungul jocului, Ripensia a ținut mai mult balonul, bifând o mai bună posesie, dar lipsa de prospețime nu i-a adus primele trei puncte pe propriul teren în această ediție de campionat nici la finalul acestui meci. Fotbaliștii Ripensiei au arătat multă voință de-a lungul acestui joc, însă nu au avut putință pentru a obține un succes.
Fotbal Club Brașov, o echipă nouă, înființată în această vară, s-a dovedit a fi mai decisă în acțiunile sale, mai hotărâtă în ofensivă și mai puternică la duelurile unu la unu. Echipa brașoveană a fost de puține ori în preajma porții Ripensiei, dar a avut momente bune de joc, în care s-a remarcat prin voința și putința de a lăsa uitării usturătorul eșec suferit pe teren propriu în etapa trecută, când a fost surclasată de A.F.C. Unirea Slobozia, 0-6.


În prima repriză, remarcăm două ocazii de gol la cele două porți, una în contul Ripensiei și una în contul echipei de sub Tâmpa, între aceste două ocazii venind golul Ripensiei.
Prima ocazie de gol a aparținut echipei gazdă, în minutul 21, când, după câteva pase schimbate de fotbaliștii Ripensiei în propria jumătate de teren, mijlocașul defensiv al lui „Ripi”, Stephane Coulibaly, i-a pasat, în jumătatea de teren a oaspeților, lui Robert Stoica, care, la rândul său l-a deschis pe stânga pe Alexandru Piftor. Intrat în careul de 16 metri al oaspeților, Piftor a încercat să-l găsească pe atacantul Denis Golda, aflat și el în preajma porții oaspeților, însă Golda, aflat într-o poziție incomodă, cu spatele la poartă, scapă balonul care ajunge la Răzvan Iorga, care trimite mingea pe propria poartă, însă portarul Cezar Lungul plonjează și reține.
A urmat golul Ripensiei în minutul 28, un gol spectaculos. După un schimb de pase efectuat de fotbaliștii lui „Ripi” în propria jumătate de teren, Nenad Lalić a reușit o „diagonală” spectaculoasă, până la Andrei Macrițchii, care, aflat pe dreapta, centrează din drop la marginea careului de 6 metri al oaspeților, iar de acolo, bine plasat, atacantul Denis Golda introduce, cu o lovitură de cap, balonul în plasa porții adverse, 1-0.
În minutul 36, oaspeții au o bună ocazie de a marca. În urma unei acțiuni ofensive, oaspeții, aflați în jumătatea de teren a gazdelor, reușesc câteva pase dintr-o singură atingere, iar pasa decisivă este primită în careul de 16 metri al Ripensiei de Maxim Iurcu, aflat în dreapta careului, iar de acolo, atacantul oaspeților nu reușește să-l învingă pe portarul Ionuț Rus, care, bine ieșit din poartă la marginea careului de 6 metri, reține balonul. La pauză, tabela de marcaj a stadionului „Electrica” arăta avantajul Ripensiei, 1-0.


Dacă prima repriză se poate spune că a avut o desfășurare echilibrată, același lucru putem consemna și vis-à-vis de repriza a doua, în partea secundă a jocului trei ocazii de gol la cele două porți, una la poarta oaspeților și două la poarta gazdelor.
Mai întâi, oaspeții au intrat în partea a doua, mult mai grăbiți să înscrie, astfel că, în minutul 54, după o pătrundere pe dreapta (în direcția de atac a echipei vizitatoare), căpitanul Horia Popa intră în careul de 16 metri al gazdelor, iar acolo arbitrul consideră că, în duelul cu Valeri Macrițchii, fundașul lui „Ripi” a comis fault asupra mijlocașul brașovean și a acordat lovitură de la 11 metri pentru Fotbal Club Brașov. Lovitura de la 11 metri (foto 9) a fost executată de fotbalistul considerat faultat, Horia Popa, care a restabilit egalitatea pe tabela de marcaj, 1-1, consfințind totodată scorul final al acestui meci. Interesant este faptul că, înainte de această fază, în jumătatea de teren a oaspeților, undeva la marginea terenului, Robert Stoica a fost faultat de unul dintre fotbaliștii oaspeților și a rămas căzut mai mult timp pe gazon, având nevoie de intervenție medicală. Până la urmă, fotbaliștii brașoveni au trimis mingea în afara terenului de joc pentru a permite echipei medicale să acorde îngrijire fotbalistului accidentat. După ce echipa medicală și-a făcut treaba, mingea a fost acordată de echipa Ripensiei, oaspeților, care au început să construiască atacul din propria jumătate de teren, atac în urma căruia Horia Popa a intrat în careul Ripensiei și a fost faultat.
După marcarea golului, oaspeții au fost mai prezenți în ofensivă, iar în minutul 61, în urma unei lovituri libere executate (foto 12) de la aproximativ 25, 30 metri de poarta lui Ionuț Rus, zonă centrală, Alexandru Sabău trimite peste zid, iar portarul lui „Ripi” răspunde șutului printr-o intervenție salutară, trimițând mingea în corner.
În minutul 85, Fotbal Club Brașov a fost la un pas să înscrie în poarta Ripensiei. Întreaga fază a pornit din jumătatea de teren a echipei de sub Tâmpa, team-ul antrenat de fostul fotbalist ale Stelei București, vicecampion al Europei cu această echipă în 1989, a desfășurat, din nou, un joc de pase impecabil, iar de pe stânga, Alexandru Negrean a pasat în careul de 16 metri al Ripensiei, o minge la întâlnire pentru Vlad Mihalcea, care din 10 metri trage pe spațiul porții Ripensiei, însă portarul Ionuț Rus intervine cu brațele, apoi respinge cu piciorul și totul se încheie cu bine pentru „Ripi”.
Ultima ocazie de gol a aparținut Ripensiei, în minutul 90+1, după o lovitură liberă executată de Mihai Ene, de pe stânga, din apropierea colțului terenului, în careul oaspeților, fundașul Nenad Lalić reușește să se înalțe dintr-un grup de fotbaliști ai Brașovului și să lovească mingea cu capul și să o trimită în bara transversală a porții lui Cezar Lungu.
Astfel, la finalul partidei, am consemnat rezultatul final, Fotbal Club Ripensia- Fotbal Club Brașov 1-1, iar Ripensia se află la cel de-al treilea rezultat de egalitate pe propriul teren, în această ediție de ligă secundă, rămâne și după această a patra etapă, neînvinsă și acumulează șase puncte, iar noua echipă de sub Tâmpa obține al treilea ei punct din Liga 2, după ce, în etapa întâi și a doua remizase pe teren propriu, 2-2, cu A.C.S. Viitorul Pandurii Tg. Jiu și, în deplasare, la Brăila, 0-0, cu echipa locală A.F.C. Dacia Unirea.
Ripensia a fost lipsită în acest joc de fundașul Mădălin Sturzu, suspendat în urma cartonașului roșu primit în etapa trecută și de atacantul Nemanja Soković, accidentat (entorsă) în urmă cu trei săptămâni. Nemanja Soković urmează să revină în echipa Ripensiei peste două săptămâni, acum aflându-se în plin proces de recuperare.
Robert Stoica, tânărul de 18 ani din echipa Ripensiei, a fost accidentat în jocul cu Fotbal Club Brașov, antrenorul principal al echipei timișorene exprimându-și speranța că această accidentare să nu fie una foarte gravă.
În meciul din etapa a IV-a, Ripensia a evoluat într-un echipament de culoare turcoaz, în timp ce echipa de sub Tâmpa a prezentat echipamentul în culorile galben-negru.

„În opinia mea, am pierdut 3 puncte. Fotbalul nu mai înseamnă numai alergare, înseamnă și inteligență, înseamnă și minte. Corect, au atuurile lor! Sunt foarte mulți jucători veniți de la Divizia C, care n-au făcut efortul care-l fac acum, dar nu au făcut nici din punct de vedere tactic ce le cer. Pentru asta trebuie să avem răbdare, pentru că sunt jucători buni, jucători care trebuie să joace sub presiune. Fotbalul fără presiune nu se poate. N-ai cum să ai performanță fără presiune și, atunci, când știu să joc sub presiune, când pot să alerg, când sunt și puțin inteligent, atunci fac diferența. Așa că, trebuie să aștept, că de aia avem trei ani de zile, avem proiect să construim, să facem o echipă puternică care să joace agresiv, să aibă o situație bună, să joace ofensiv. E greu, dar o luăm ușor. E nevoie de răbdare, e nevoie de stres, e nevoie de multe lucruri, pentru că suntem un oraș mare și eu cred că în acest oraș, în viitorul apropiat, suporterii vor fi lângă noi și vom face performanță, dar, deocamdată construim. Facem lucrurile așa cum trebuie, profesionist și să facem pe suporterii brașoveni, fericiți”, a declarat, la finalul partidei de la Timișoara, experimentatul antrenorul al noii echipe a Brașovului, Ilie Stan.

„Cred că Ripensiei i-a lipsit azi, să obțină victoria, mai multă prospețime. Am deschis scorul, după care instinctul de conservare ne-a făcut să facem pasul înapoi. Nu ne-am dorit lucrul acesta, dar, din păcate pentru noi, oaspeții nu au mai avut nimic de pierdut, au ieșit la joc, au fost mai prezenți în joc și au câștigat duelurile unu contra unu. Mai ales în preajma porții noastre ne-a fost teamă să atacăm decisiv, cum s-a întâmplat și la faza din care au înscris din penalty. Puțin mai multă inspirație în fața porții și un pic mai multă prospețime în duelurile unu contra unu. Dar sunt lucruri pe care, cred eu, putem să le rezolvăm în perioada următoare.
Pe final de meci, victoria putea fi tranșată și de o parte și de cealaltă. Dacă-am fi câștigat noi, puteam spune: «cu mare noroc!», la ocazia de la bara pe care-am avut-o în finalul partidei. Situațiile mai clare de poartă, cred că le-au aparținut oaspeților și este un punct pe care l-am obținut. În acest sistem ciudat de desfășurare a campionatului este bine să câștigi partidele, dar dacă nu reușești să câștigi, important e să nu pierzi, pentru că fiecare meci este de șase puncte și fiecare punct își va avea importanța lui la final de campionat. Nu suntem mulțumiți cu zestrea de puncte acumulate pe teren propriu, suntem conștienți de lucrul acesta, dar nu avem ce face, trebuie să-nvățăm din greșeli și să mergem mai departe.
Era un meci în care ne-am dorit foarte mult să câștigăm, genul de meci în care-ți dorești, dar nu reușești mai mult. Consider că nu meritam mai mult din partida de astăzi. Este maximum ce puteam obține, dacă ne raportăm la modul în care s-a disputat acest joc”, a declarat, la finalul meciului de la Timișoara, antrenorul principal al Ripensiei, profesorul Cosmin Petruescu.

La startul jocului, pe dreptunghiul verde al stadionului „Electrica” au fost prezenți următorii fotbaliști:
Fotbal Club Ripensia: Ionuț Rus - Valeri Macrițchii (Raul Vidrăsan, minutul 55), Harald Fridrich (Mihai Ene, minutul 55), Darius Țieranu, Nenad Lalić - Andrei Macrițchii, Alexandru Piftor (Cristian Pădurariu, minutul 79), Stephane Coulibaly, Zoran Mitrov (Cosmin Gladun, minutul 55), Robert Stoica (Răzvan Rotea, minutul 55) - Denis Golda. Antrenor principal, Cosmin Petruescu.
Fotbal Club Brașov: Cezar Lungu - Daniel Dumbravă, Robert Gherghe, Rareș Sburlea, Alexandru Sabău - Iulian Roșu (Andrei Lascu, minutul 81), Horia Popa-cpt.(Vlad Mihalcea, minutul 68), Radu Leonte, Vlad Boția (Marian Codrea, minutul 68), Răzvan Iorga (Alex Mitroi, minutul 49) - Maxim Iurcu (Alexandru Negrean, minutul 81). Antrenor principal, Ilie Stan.

Jocul a fost arbitrat de, Mircea Ardelean (centru), Alexandru Corb (asistent), Daniel Lar (asistent). Arbitrajul a fost cu erori.

Etapa viitoare, Ripensia Timișoara va evolua în deplasare, împotriva echipei C.S.A. Steaua București, duminică, 29 august, cu începere de la ora 14.
Înainte de jocul etapei a V-a, Ripensia Timișoara va susține, la Periam, miercuri, 25 august, de la ora 17, un joc ce contează pentru Cupa României, ediția 2021/2022, turul trei, împotriva echipei din Liga 3, C.S. Avântul Periam.

Cornel Seracin