Echipa de fotbal Ripensia Timișoara a încheiat, vineri, 9 iulie, cantonamentul de la Buziaș și, totodată, perioada pregătitoare. În cantonament au fost prezenți următorii fotbaliști: Octavian Mosoarcă, Mihai Brașoveanu (portari), Andrei Macrițchii, Mădălin Sturzu, Darius Țieranu, Radu Rogac, Nenad Lalić, Harald Fridrich, Cosmin Gladun, Radu Ciurel (fundași); Gabriel Stoi, Valeriu Macrițchii, Youri-Stephane Coulibaly, Răzvan Morariu, Vlad Degău, Sebastian Dan, Mihai Ene (mijlocași); Denis Golda, David Ciurel, Alexandru Piftor, Ion Vasluian, Cristian Pădurariu, Nemanja Soković (atacanți). Staff-ul echipei timișorene fiind format din Cosmin Petruescu (antrenor principal), Iulian Muntean și Călin Mada (antrenori secunzi), Bogdan Ungureanu (preparator fizic), Călin Frunză (portari), Robert Leu (medic), Cosmin Asavei (fiziokinetoterapeut).
Înainte de plecarea în cantonament, frații Macrițchii, Andrei și Valerii, au semnat pentru încă doi ani contracte de joc cu Ripensia.


Sigur că, de-a lungul cantonamentului efectuat în stațiunea Buziaș, pe lângă fotbaliștii mai sus amintiți, au mai sosit în probe și alți jucători, aceștia fiind Robert Stoica (născut în 2003, mijlocaș lateral, de la F.C. Voluntari), Aleksandar Ivanović (2001, mijlocaș central, de la S.K. Maria Saal din Austria), Raul Vidrăsan (1999, mijlocaș central, A.S.U. Politehnica via Unirea Ungheni), Emmanuel Ernest (2000, atacant, de la Rapid București), Nemanja Jeveričić (portar, 27 de ani, OFK Vršac), Nikola Radisavljevič (născut 1999, ultima dată la Olimpia Calcio).
În perioada cantonamentului, fotbaliștii Ripensiei au susținut patru jocuri amicale, două, la Buziaș și două la Timișoara. În primul joc amical, fotbaliștii antrenați de Cosmin Petruescu au avut parteneră de pregătire echipa promovată în Liga 3, A.C.S. Pobeda Stár Bišnov, meci la capătul căruia „Ripi” s-a impus, 7-1, prin golurile marcate de Emmanuel Ernest, Denis Golda, Alexandru Piftor, Vlad Degău, Ion Vasluian (două goluri), Mihai Ene, echipa din comuna timișeană înscriind prin Alexandru Radovan.


A urmat un joc la Timișoara, pe gazonul arenei „Electrica”, în compania unei alte formații din Liga 3, C.S. Avântul Periam. Echipa din Periam este antrenată de fostul mijlocaș central al lui „Ripi”, Cosmin Mânecan, iar la finalul meciului echipa timișoreană a cedat, 1-2. În echipa Avântul Periam se află fostul fotbalist al lui „Poli”, Răzvan Trandu, iar atacantul Mediop Ndiaye, lansat în fotbalul de elită la Ripensia, se pregătește acum cu echipa timișeană până va semna cu un alt club, Medipo fiind și marcatorul primului gol în poarta lui „Ripi”, Adrian Sevici ridicând scorul în favoarea echipei din comuna timișeană, 2-0. Golul Ripensiei a fost marcat de Valerii Macrițchii.
„O partidă disputată pe o evidentă stare de oboseală a noastră, dar asta nu scuză cu nimic rezultatul final, Chiar dac-am spus că nu ne interesează rezultatul în astfel de jocuri, avem alte obiective pe care le urmărim în această perioadă. Trebuie să recunosc că nu mă așteptam să fim atât de apatici în anumite momente ale jocului. Chiar dacă am experimentat un nou modul de joc, nu scuză cu nimic rezultatul final. Din punct de vedere fizic, ne-am atins obiectivele, din punct de vedere tactic, am văzut că mai avem foarte multe lucruri de pus la punct, iar din punct de vedere tehnic, am făcut foarte multe greșeli, în mare parte dintre ele îmi place să cred că sunt pe fond de oboseală, lucru care, cu siguranță, poate fi remediate în perioada următoare, în perioada precompetițională, de după terminarea cantonamentului.
Chiar dacă suntem în perioada pregătitoare de acumulări fizice, încercăm să testăm și anumiți jucători care ne-au fost propuși și rămâne de văzut în perioada următoare în ce măsură vor reuși sau nu să se impună în cadrul echipei, dacă vor fi peste jucătorii pe care îi avem noi la ora actuală”, a spus Cosmin Petruescu, antrenorul principal al Ripensiei, la capătul jocului cu C.S. Avântul Periam.
„Un debut pentru mine ca și antrenor. O victorie care a venit nesperat, în ciuda faptului c-am jucat c-o echipă de un nivel superior. Mă bucur că băieții au fost receptivi și, într-un final, am reușit victorie. Mediop este prietenul nostru, jucător din zonă. Momentan și-a exprimat dorința de a se antrena cu noi, fiind liber de contract și, cu mare drag, îl așteptăm lângă noi să se pregătească și sperăm să își găsească o echipă, cât mai repede, de primă ligă sau undeva în altă țară unde-și dorește el să fie bine pentru el. Pentru noi, e mult să ne gândim că Mediop va ajunge la noi. Nici nu vrem, din postura faptul că știm că e un jucător valoros și merită mult mai mult decât liga a treia”, a declarat Cosmin Mânecan, antrenorul echipei din Periam, la finalul jocului.

După meciul de pregătire susținut în compania echipei din Periam, pentru Ripensia a urmat un alt joc amical, în care parteneră i-a fost formația C.S. Phoenix Buziaș, care evoluează în Liga IV, Timiș. La capătul celui de-al treilea joc amical susținut pe timpul cantonamentului, „Ripi” avea să bifeze un succes, 3-1, prin golurile marcate de către Denis Golda, Emmanuel Ernest și Nemanja Soković, gazdele punctând prin Dan Silaghi-Perju.

„Un joc tipic de pregătire, disputat aproape pe final de cantonament. Era un antrenament cu mingea, în condițiile în care în dimineața acestui joc am avut un antrenament foarte solicitant la sala de forță. Era un meci în care am vrut să dau minute aproximativ egale tuturor jucătorilor pe care i-am avut la dispoziție. Din punct de vedere fizic, cred că ne-am atins obiectivele, din punct de vedere tactic, mai puțin, pentru că terenul a fost foarte prost, căldură mare, dar sunt mulțumit, în primul rând, pentru atitudinea pe care au arătat-o jucătorii noștri, chiar dacă din punct de vedere al reușitelor nu am fost la cel mai bun nivel al nostru. Sper să nu fie o accidentare foarte gravă cea a lui David Ciurel (un contact la minge), pentru că este un jucător de perspectivă, care s-a pregătit foarte bine în toată această perioadă și, alături de alți jucători din Academie, face parte din grupul tinerilor de perspectivă pe care încetul cu încetul trebui să-i promovăm.
Despre jucătorii sosiți mai de curând, aveam informații de la echipele de unde au venit, de la Vârșeț, din liga a treia, celălalt, la fel, tot din liga a treia. Din păcate, nu este vina noastră că, din momentul în care am intrat în contact cu ei, nu erau în cea mai bună formă sportivă, pentru că s-a întrerupt campionatul la ei, altă etapă de pregătire și consider că sunt puțin în urmă cu pregătirea, iar noi suntem foarte aproape de terminarea cantonamentului, intrăm în perioada precompetițională”, a declarat „principalul” lui „Ripi”, la finalul jocului pe care echipa timișoreană la susținut în compania formației din Buziaș.

În urma acestui joc, în echipa Ripensia au fost cooptați, pentru a evolua în noul an competițional, Octavian Mosoarcă (portar), Raul Vidrăsan (mijlocaș central) și Răzvan Morariu (fundaș dreapta). Octavian Mosoarcă s-a născut în anul 2001 și a fost lansat de A.C.S. „Poli” Timișoara, iar în ultima perioadă a apărat culorile echipei C.S. Ghiroda și Giarmata Vii (Liga 3). Raul Vidrăsan s-a născut în anul 1999 și a evoluat pentru A.S.U. Politehnica Timișoara, fiind transferat de aici, pentru un timp, la echipa Unirea Ungheni, fotbalistul mai evoluând și pentru S.C. Iernut, Academia „Hagi” și Viitorul Constanța. Răzvan Morariu s-a născut în 2001, a fost legitimat la Electrica Timișoara și C.S. Carani, iar în anul competițional trecut a jucat pentru C.S. Dumbrăvița. Cei trei fotbaliști au semnat contracte valabile pe câte trei ani.

Vineri, 9 iulie, la revenirea din cantonament, Ripensia Timișoara a susținut, pe gazonul stadionului „Electrica”, un nou meci de pregătire, acum în compania unei echipe care joacă în liga a treia, C.S. Șoimii Lipova. La capătul acestui joc, „Ripi” a bifat o nouă victorie, 2-0, prin golurile marcate de Ion Vasluian și Emmanuel Ernest.

„În primul rând, aș vrea să-i mulțumesc lui Flavius Sabău pentru c-a acceptat acest joc. Știu că el a început pregătirea la începutul acestei săptămâni. Aveam programat un singur joc cu cei de la Lipova, dar, din cauza faptului că Reșița a declinat oferta noastră de a juca, am apelat la Lipova și le mulțumesc că au acceptat acest joc. O partidă bună, intensă din punct de vedere al ritmului de joc, pe o căldură foarte mare. O primă repriză echilibrată, cu un ritm de joc mai bun, probabil și din cauza temperaturii mai scăzute, în schimb, repriza a doua am făcut foarte multe greșeli tehnice, greșeli neprovocate, dar o punem pe seama acumulărilor fizice pe care le-am avut în săptămânile precedente, dar și pe seama căldurii. Cu siguranță că săptămâna viitoare vom câștiga în prospețimea fizică”, a declarat antrenorul principal al echipei bănățene, la finalul jocului.

„Am încercat să-i ajutăm pe Ripensia, pentru c-au rămas fără joc. Noi suntem după o săptămână de acomodare la efort. Pentru mine este irelevant tot ce am văzut astăzi, pentru că fotbal fără pregătire fizică este imposibil să joci, iar din punct de vedere tactic, săptămâna asta nu am lucrat absolut nimic, decât posesia și principiile posesiei. Am început luni și am lucrat doar principiile posesiei, săptămâna asta. Nu am avut prea mult ce să urmăresc, am luat-o ca și un antrenament și evident că mi-am atins obiectivele. A fost un antrenament foarte bun!”, a declarat la finalul jocului, antrenorul echipei Șoimii Lipova, Flavius Sabău.

După acest meci amical, Ripensia și-a asigurat serviciile altor doi fotbaliști pentru anul competițional 2021/2022, Emmanuel Ernest și Dan Taras. Emmanuel Ernest s-a născut în anul 2000, iar în anul competițional trecut a jucat pentru Rapid București. Dan Taras s-a născut în anul 1994, a evoluat pentru echipa Petrocub Hîncești (Basarabia), formație cu care a evoluat în cinci meciuri din preliminariile Europa League. În anul competițional trecut, fotbalistul a fost legitimat la F.C. Sfântul Gheorghe, echipă cu care a evoluat în Divizia Națională a provinciei Basarabia.

„Despre Ernest pot să vă spun că este un jucător cu niște calități fizice foarte bune. Un jucător tânăr, un jucător de perspectivă, iar despre Dan Taras avem referințe foarte bune, un jucător matur, un jucător cu experiență, doar că este puțin în urmă cu pregătirea, vine după două săptămâni de pauză și acesta este motivul pentru care am decis să nu-l introducem astăzi în teren, pentru a nu-l expune unor eventuale accidentări, în condițiile în care el nu a făcut decât un singur antrenament cu echipa în această perioadă”, a declarat antrenorul Petruescu referitor la cei doi fotbaliști sosiți în lotul Ripensiei. Ambii fotbaliști au semnat angajamente valabile pe 2 ani.

În atenția „principalului” timișorean se află Robert Stoica, fotbalistul care a jucat pentru F.C. Voluntari și care s-a alăturat ulterior Ripensiei în cantonamentul de la Buziaș. „Stoica este un jucător cu potențial, un jucător care se încadrează în categoria Under (este născut, 2003), un jucător care a fost foarte bine asimilat și acceptat de grup, un jucător care, din punctul meu de vedere, mi-aș dori să rămână alături de noi. Rămâne de văzut dacă din punct de vedere contractual ajungem la o înțelegere cu el și cu clubul de care aparține”, a declarat antrenorul principal al echipei bănățene, profesorul Cosmin Petruescu.

Cornel Seracin
Foto: www.facebook.com/RipensiaTimisoara