Vineri, 25 iunie 2021, în urma unei conferințe de presă ce a fost găzduită la Auditoriumul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, s-a oficializat constituirea noii societăţi pe acţiuni: Societatea Sportivă Universitară Politehnica Timişoara S.A.. S.S.U. Politehnica este un proiect planificat de mai bine de un an de zile cu scopul de a atrage alături de Politehnica, întreaga comunitate care susține culorile alb-violet, inclusiv mediul de afaceri, iar în acest mod performanţele sportive mult dorite să devină realitate în cel mai scurt timp. Noua Societate pe Acțiuni urmează, fiind adaptată, modelul cluburilor germane.
La eveniment au fost prezenți membrii board-ului de conducere al noii societăți pe acțiuni, printre care dr. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, dr. Viorel-Aurel Șerban, președintele Asociației Clubul Sportiv A.S.U. Politehnica, Cristian Romonița, reprezentantul Asociației „Druckeria”, Cosmin Contra, fostul fotbalist și antrenor la Politehnica Timișoara, Gheorghe Iova, director general la Cramele Recaș, Dușan Filipaș, fostul vicepreşedinte al campioanei României la rugby, RCM U.V.T. Timişoara, susținător al sportului timișorean.


În cadrul conferinței de presă, Cosmin Contra, care a debutat ca jucător și ulterior ca antrenor la Politehnica Timișoara, a declarat că a acceptat cu drag propunerea de a fi membru în Consiliul de |Administrație al noii societăți pe acțiuni și că va face tot efortul necesar ca „Poli” să devină o forță în fotbalul românesc, lansând și un apel către toți cei care iubesc echipa să revină lângă aceasta pentru un nou început: „… am venit pentru că mi s-a expus un proiect pe termen mediu-lung în care Timişoara să redevină o forţă în fotbalul românesc. E un vis al meu de când în Timişoara nu a mai existat fotbal de nivel foarte mare. Sper ca toţi cei implicaţi în fotbalul din Timişoara să se implice în acest proiect. Cu cei care sunt acum la masă nu este suficient, sunt sigur de lucrul acesta. Avem nevoie de sprijinul autorităţilor, în primul rând, pentru a se crea infrastructura necesară ca, nu doar A.S.U. Politehnica să dispună de infrastructură pentru a face performanţă, cât şi celelalte echipe din Timişoara să aibă aceleaşi condiţii, şi fotbalul bănăţean să redevină o forţă”.


Constituirea noii societăți pe acțiuni vine în anul în care se împlinesc 100 de ani de la înființarea, la 4 decembrie 1921, a Societății Sportive Politehnica Timișoara care, de-a lungul anilor, a devenit un simbol al orașului și care a fost susținută, așa cum declara în debutul întâlnirii actualul rector al U.P.T., conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, de toți conducătorii instituției, începând cu Traian Lalescu. De altfel, acesta este un proiect de suflet susținut și de actuala conducere a Politehnicii timișorene.

Fostul rector al U.P.T. și actual președinte al A.S.U. Politehnica Timișoara, prof.univ.dr.ing. Viorel Șerban, a subliniat, în cuvântul rostit cu prilejul conferinței de presă, faptul că denumirea oficială a societății pe acțiuni - S.S.U. Politehnica Timișoara S.A. (Societatea Sportivă Universitară) - ține să reamintească prima denumire, de acum un secol (S.S. Politehnica Timișoara), iar referitor la noul proiect a spus: „Obiectivele sunt mult mai mari și de aceea avem nevoie de sprijinul întregii comunități, iar noi, cei prezenți aci, trebuie să fim garanția că lucrurile se vor prezenta cu onestitate, corectitudine și cu dorința ca, într-adevăr, să avem acea bucurie pe care eu cred că întregul Banat și-o dorește, ca această zonă, care ani la rând a fost Leagănul Fotbalului Românesc, să redevină și să se apropie de acest măreț obiectiv”.


Pentru că, o societate pe acţiuni are nevoie de minimum doi acţionari, la S.S.U. Politehnica aceştia sunt la momentul formării noului S.A.: Clubul Sportiv A.S.U. Politehnica Timişoara (care are ca asociaţi Univ. Politehnica, Fundaţia Politehnica şi Asociaţia Foştilor Absolvenţi şi Angajaţi ai Politehnicii - Alumni), cu o majoritate de 90% din acţiuni, şi Asociaţia Suporterilor Timişoreni „Druckeria”, cu 10%.
Din punct de vedere juridic, noua Societate Sportivă constituită a făcut primul pas, a obţinut certificatul de înregistrare, acum urmând pasul următor, ca până la începutul anului competițional 2021/2022 să obţină, din partea autorităților competente (Ministerul Tineretului și Sportului și Federația Română de Fotbal), dreptul clubului de a funcționa în cadrul acestei Societăţi. Aşadar, urmează obţinerea C.I.S.-ului (Certificatul pentru Identitate Sportivă) pentru noua societate şi afilierea la F.R.F., apoi mărirea capitalului social cu drepturile federative ale fotbaliștilor, emiterea a 2.000 de acţiuni către „Druckeria” şi Univeristatea Politehnica, tranzacţie care se va realiza la valoarea nominală a acţiunilor, urmând ca, în viitor, să fie puse la dispoziţie acţiuni adresate tuturor timişorenilor, oamenilor de afaceri, şi nu numai.
Societatea pe Acţiuni eeste reprezentată de un Consiliu de Administraţie în componența căruia se află: Viorel Şerban (preşedinte), Cristian Romoniţă (vicepreşedinte şi reprezentant „Druckeria”), Liviu Cădariu-Brăiloiu (prorector U.P.T.), Saşa Moza (reprezentant „Druckeria”), Gheorghe Iova (reprezentant Cramele Recaş), Cosmin Contra (fost fotbalist internaţional) şi Duşan Filipaş (antreprenor).


„Nu vă ascund faptul că, avem convigerea, prin asocierea celor două branduri, respective Politehnica Timișoara și Cramele Recaș, ambii parteneri au de câştigat; Poli, bineînțeles, prin infuzia de capital binevenită şi necesară, iar noi, prin ceea ce-nseamnă îmbunătăţirea imaginii Cramelor Recaş și, sigur că, prin tot ceea ce vom face, vom încerca să ducem la un nivel foarte ridicat acest aspect de imagine”, a declarant, în cadrul conferinței de presă, Gheorghe Iova, director Cramele Recaș.


„Chiar zilele acestea s-au făcut nouă ani de când «Druckeria» a preluat echipa. Ce am reuşit, se ştie… . Au fost cinci ani la rând în Liga 2. «Druckeria», împreună cu Universitatea Politehnica, mai mult de atât nu pot la momentul actual. Trebuia făcut ceva. Noi o vrem pe «Poli» în Liga I, pentru asta trebuie să găsim parteneri. Mă bucur că sunt aici, că ni s-au alăturat nişte oameni la acest proiect şi de azi înainte suntem o echipă şi mergem înainte spre performanţă. Ca un semn de apreciere pentru toţi suporterii care au fost voluntari de-a lungul timpului, ei vor avea prioritate la achiziţionarea primelor acţiuni”, a spus Cristian Romoniţă, reprezentant „Druckeria”.


Dușan Filipaș, antreprenor, absolvent al Politehnicii timișorene, a precizat că s-a alăturat cu entuziasm acestui proiect al uneia dintre cele mai frumoase și iubite echipe din țară, cu tradiție de 100 de ani, lansând, la rândul său, un apel și către alți oameni de afaceri să se alăture proiectului, dar și către autoritățile locale și județene, în special pentru asigurarea infrastructurii de care are nevoie orașul și sportul de performanță: „Dorim să avem o abordare 100% deschisă, transparentă şi de a crea performanţă. Dorim să readucem 30.000 de oameni pe stadion, pe noul stadion. E un proiect pe care, din punctul meu de vedere, şi împreună cu colegii mei, îl vom aborda cu entuziasmul acela, când eşti copil şi descoperi fotbalul, dar şi cu responsabilitatea de a reprezenta una dintre cele mai frumoase echipe din Timişoara, Banat şi România. Şi, când spun una dintre cele mai frumoase echipe din Banat, mă emoţionez! Vorbim de o echipă cu o tradiţie de 100 de ani şi, sunt convins că, vom reaprinde speranţa şi mândria de a fi polist”.

Cornel Seracin