Echipa de fotbal Ripensia Timișoara s-a reunit, luni, 21 iunie, pe terenul II din complexul „Electrica”, unde a susținut primul antrenament din perioada pregătitoare. Coordonați de staff-ul tehnic, Cosmin Petruescu („principal”), Iulian Muntean („secund”), Călin Mada („secund”) și Călin Frunză (antrenor al portarilor), fotbaliștii Ripensiei au răspuns prezent în următoarea formulă: Octavian Mosoarcă (20 de ani, ultima dată la C.S. Ghiroda), Robert Popeț (20 de ani, Dumbrăvița via A.C.S. Poli), Mihai Brașoveanu (Academia Ripensia) - portari;
Andrei Macrițchii, Mădălin Sturzu, Mirjan Marić, Radu Rogac. Darius Țieranu, Radu Ciurel (Academia Ripensia), Cosmin Gladun, Harald Fridrich - fundași;
Gabriel Stoi, Răzvan Morariu (20 de ani, Dumbrăvița), Valerii Macrițchii, Andrei Precup (18 ani, Ghiroda), Mihai Ene, David Ciurel (Academia Ripensia), Alexandru Piftor, Vlad Degău (Academia Ripensia), Sami Costea (20 de ani, Ghiroda), Sorin Avrămescu (Academia Ripensia), Ion Vasluian - mijlocași; Denis Golda, Cristian Pădurariu - atacanți.
Au lipsit de la această reunire și de la primul antrenament al Ripensiei pentru startul anului competițional 2021/2022, urmând să se alăture coechipierilor în galben-roșu în zilele care urmează, Nenad Lalić, Stephan Coulibaly, Nemanja Soković.

„După o pauză destul de lungă, cauzată de campionatul atipic care s-a încheiat în urmă cu șase săptămâni, suntem nerăbdători să începem o nouă pregătire. Cred eu că ne-am încărcat bateriile și abia așteptăm să începem pregătirile, campionatul, pentru că pauza a fost mult mai lungă decât de obicei. Deocamdată, despre transferuri certe nu putem vorbi. Au plecat o parte din jucătorii care erau la final de contract, alții, care erau sub contract, dar au avut o ofertă bună pentru ei și pentru club, au plecat la Liga I, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Înseamnă că proiectul pe care l-am demarat și care este implementat la Ripensia dă roade. Dacă acești jucători au oferte din eșaloane superioare, nu poate decât să ne bucure.
La veniri, suntem în discuții cu mai mulți jucători tineri, jucători de perspectivă. Continuăm pe aceeași linie, pe aceeași politică a clubului, de a transfera jucători tineri pe care ulterior să putem să-i promovăm în Liga I, sau, de ce nu, să avem rezultate mult mai bune și la nivel de echipă”, a declarat antrenorul principal al Ripensiei, prof. Cosmin Petruescu.

La primul antrenament, în lotul Ripensiei s-au aflat câțiva jucători proveniți de la alte echipe, în probe, dar și cinci tineri de la Academia Ripensia.
„Cu siguranță că le vom da credit în amicale. Este o parte din proiectul nostru, este politica noastră de a transfera orice jucător tânăr cu potențial de creștere, la fel cum e și cazul celor cinci și, cu siguranță vor mai fi și alții”, a spus „principalul” lui „Ripi” despre cei cinci tineri fotbaliști de la Academia Ripensia.

Portarul Ștefan Dobre și mijlocașul central Tudor Călin au fost împrumutați, pentru o perioadă de doi ani, în Liga I, la echipele Academica Clinceni și U.T. Arad.
„Ei merg acolo să confirme, sunt eligibili. Deci, au șanse relativ mari, în afară de faptul că sunt jucători foarte valoroși, și faptul că sunt Under le oferă o oportunitate în plus de a juca. Cel puțin la Clinceni, Dobre merge din postura de titular și ni s-a promis acest lucru, că altfel nu ar fi plecat. În rest, mergem înainte, așa cum putem!”, a declarat președintele Consiliului Director al Ripensiei, Dumitru Mihu.
„Pentru noi, din punct de vedere fotbalistic, e clar că sunt două pierderi importante, pentru că sunt jucătorii cu cele mai multe minute jucate pentru noi în acest sezon, la fel cum era și Andrei Macrițchii. Ei trei erau cu cele mai multe minute jucate. Fotbalistic, reprezintă pierderi pentru noi, dar, de aia suntem aici, să căutăm soluții și alți jucători pe care să-i aducem cel puțin la nivelul lor”, a declarat, în legătură cu împrumutul celor doi fotbaliști, profesorul Petruescu, antrenorul lui „Ripi”.


Pentru ediția 2021/2022 nu se vor mai regăsi în echipa timișoreană Alexandru Neagu și Vlad Tudorache, cărora le-au expirat angajamentele cu team-ul în galben-roșu, iar zilele care urmează se vor purta discuții cu Gabriel Stoi în vederea clarificării situației lui la echipă pentru viitorul an competițional.
„Stoi este la antrenament. Vom discuta în perioada următoare și-n funcție de ceea ce-și dorește el, de opțiunile pe care le are. Este un jucător cu experiență, care a ajutat clubul. Este, cred, cel mai vechi jucător al echipei și rămâne în perioada următoare să vedem și-n funcție de opțiunile pe care le are el și-n funcție de ce își dorește echipa. Vedem dacă vom ajunge la o înțelegere cu el. Este la final de contract și el și Popovici, Neagu, mai mulți jucători care au încheiat contractul sau care-l încheie în 30 iunie”, a declarat antrenorul Petruescu.

Marți, 22 iunie și miercuri, 23 iunie, fotbaliștii Ripensiei vor efectua vizita medicală, iar în 27 iunie vor efectua un cantonament la Buziaș, care va lua sfârșit în 9 iulie. În perioada cantonamentului, Ripensia va susține patru jocuri amicale, iar după ce va reveni din cantonament va mai disputa cinci.
„Da, vom susține jocuri amicale în cantonamentul de la Buziaș. Avem programul de jocuri, e stabilit de foarte mult timp. Nu l-am făcut public pentru că mai așteptam două răspunsuri și atunci nu avea rost să dăm un program incomplet. S-au confirmat răspunsurile respective. La Buziaș sunt patru jocuri de pregătire, după care încheiem perioada pregătitoare și intrăm în perioada precompetițională, când vom mai disputa încă cinci jocuri”, a spus la reunirea lui „Ripi”, antrenorul principal al echipei bănățene, prof. Cosmin Petruescu.

Iată și echipele care vor fi partenerele de pregătire ale Rioensiei în această vară, până la startul anului competițional, precum și datele în care vor avea loc aceste jocuri amicale: 30 iunie - cu A.C.S. Pobeda Stár Bišnov (Liga 3), 3 iulie - cu C.S. Avântul Periam (Liga 3), 6 iulie - cu C.S. Pandurii Târgu Jiu (Liga 3), 9 iulie - cu C.S.M. Reșița (Liga 3), 14 iulie - cu A.S. F.C. Universitatea Cluj (Liga 2), 16 iulie - cu A.C.S. C.A.O. 1910 Oradea (Liga 3), 17 iulie - cu C.S. Șoimii Lipova (Liga 3), 21 iulie - cu A.C.S. Viitorul Târgu Jiu (Liga 2), 24 iulie - cu A.S.U. Politehnica Timișoara (Liga 2).


La primul antrenament al Ripensiei pentru startul sezonului oficial s-a aflat și fotbalistul timișorean Gabriel Torje, acum liber de contract după ce ultima dată a evoluat la Bandirmaspor în liga secundă din Turcia. Experimentatul fotbalist, cu 56 selecții în național de fotbal seniori a României, pentru care a marcat 11 goluri, a primit permisiunea să efectueze antrenamentul alături de mai tinerii fotbaliști ai Ripensiei.
„Torje e un băiat extraordinar, îl cunosc de foarte mult timp, Chiar discutam cu el înainte de antrenament dacă-și mai amintește că a dat Bacalaureatul cu mine, proba de educație fizică și sport. Parcă ieri s-a întâmplat lucrul acesta. Același băiat modest, cu un caracter deosebit, care ne-a cerut acordul de a se pregăti câteva zile cu noi. L-am acceptat și, de ce nu, cred că poate fi un exemplu pentru jucătorii mai tineri care vin acum din propria Academie”, a spus antrenorul principal al lui „Ripi”, prof. Cosmin Petruescu.

Primul antrenament al Ripensiei pentru pregătirea noului sezon, a constat mai mult în lucrul cu mingea, vizându-se mai mult obiectivele fizice prin aceasta, astfel continuându-se metodele de lucru utilizate la antrenamentele de iarna trecută și vara trecută, atunci când s-a încercat implementarea acestor noi metode de pregătire fizică cu mingea.

Cornel Seracin